İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

İngilizce CMS ifadesinin açılımı olan Content Managament System (içerik yönetim sistemi), içeriğin oluşturulmasını, düzenlenmesini, organize edilmesini ve yayınlanmasını kolaylaştıran yazılım türlerine verilen genel addır. Örneğin WordPress, içeriklerinizi internet üzerinde oluşturup yayınlamanıza izin veren bir İçerik Yönetim Sistemidir. CMS, çoğunlukla web yayıncılığı için kullanılıyor olsa da, içeriği bir intranette veya tek bir bilgisayarda yönetmek için de kullanılabilir.

İyi bir içerik yönetim sisteminin en belirgin özelliği, herhangi bir kullanıcının içerikleri herhangi bir teknik bilgisi olmadan oluşturmasına ve yönetmesine izin vermektir. Tıpkı bir ofis programında yazı yazar gibi kolay içerik yönetmeyi sağlayan, dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi WordPress, dosyaları, belgeleri ve içeriğin tasarımını ve ekranını tam olarak kontrol edebilmeye de izin verir. WordPress kullanıcılarının bir içeriği internette yayınlayıp düzenleyebilmesi için tek bir satır bile kodlama bilmesi gerekmez.

İçerik yönetim sistemleri çoğunlukla çoklu kullanıcı erişimine izin veren, çok yazarlı web sitelerinin oluşturulabildiği, kullanıcı yetkilerinin ve rollerinin yönetilebilirliği gibi konularda avantaj sağlamaktadır. İçerik yönetim sistemlerinden önce web üzerinde yayıncılık oldukça maliyetli ve zahmetliyken içerik yönetim sistemlerinin doğmasıyla birlikte bu maliyet ve zahmet büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

WordPress gibi açık kaynak kodlu (ücretsiz) içerik yönetim sistemleri, dosya yönetimi, içerik yönetimi, kullanıcı yönetimi, yorum yönetimi, tasarımsal yönetimler, ek modül yönetimi gibi çok daha kapsamlı bir web deneyimi ortaya çıkarmış ve internet dünyasında yepyeni bir dönemin başlamasına sebep olmuştur. Öyle ki şuan WordPress, geliştirilen tema ve eklentiler sayesinde yalnızca içerik yönetim sistemi olmakla kalmayıp tüm sektörlerde hizmet verebilecek altyapıda web sitelerinin oluşturabildiği bir web yazılımı haline gelmiştir.

Orijinali - Kökeni:  Content Managament System (CMS)