Kullanıcı Rolü Nedir?

WordPress’te “kullanıcı rolü”, kullanıcılara belirli grup izinleri tanımlamaya yarar.

WordPress’i ilk kurduğunuzda varsayılan olarak önceden tanımlanmış kullanıcı rolleri ile bu kullanıcı rollerine önceden tanımlanmış bazı izinler gelir. Varsayılan olarak gelen bu kullanıcı rolleri: süper yönetici, yönetici, editör, yazar, içerik sağlayıcı ve abonedir.

Her kullanıcı rolü belirli sayıda işleve sahiptir ve buna genel olarak “yeterlilik”, “yetenek” veya “yetki” denilir. Bu yetkiler “moderate_comments” (yorumları yönetme), “publish_posts” (içerik yayınlama) ve “edit_users” (kullanıcıları düzenleme) şeklinde ana izinlere sahiptir. Bu ana başlıkların altında bir çok alt yetenek bulur.

WordPress kullanıcı grupları, önceden tanımlanmış yeteneklere sahip olsa da bu yetenekler genişletilebilir ya da kısıtlanabilir. Çoklu yazara sahip WordPress siteleri için kullanıcı rolleri büyük bir kolaylık sağlar. Kimin ne kadar yetkiye sahip olduğunu yönetmek siteler için hayati değere sahiptir.

WordPress kullanıcı rolleri arasında en geniş yetki Süper Yönetici rolüne aitken en kısıtlı rol Abone rolüdür. Süper yöneticiler WordPress tabanlı site ağlarındaki tüm siteleri hiçbir sınır olmadan yönetebilir. Yönetici rolü ağdaki sitelerin hepsine erişemez ancak yönetici olarak atandığı sitedeki tüm yönetim yetkilerine sahiptir. WordPress blogunuzu kurduğunuzda bizim rolümüz Süper Yöneticidir. Bu blogu WordPress’in “multisite” özelliğini kullanarak bir ağ haline getirirsek ağdaki her bir siteye “yönetici” rolüne sahip kullanıcılar atayabiliriz. Bu durumda biz süper yönetici rolüne sahipken diğer yöneticiler yalnızca bizim izin verdiğiniz siteleri yönetebililirler. Ağdaki diğer siteleri yönetme yetkileri olmaz.

Yazar rolündeki kullanıcılar kendi içeriklerini yayınlayabilir ve düzenleyebilir. Aboneler ise herhangi bir içerik müdahalesinde bulunamazlar. Yalnızca kendi profillerine erişme yetkileri mevcuttur. Editör rolündeki kullanıcılar sitedeki içeriklerin tamamına erişebilir ve düzenleyip yayından kaldırabilirler. İçerik sağlayıcı rolündeki kullanıcılar ise yazı yazabilirken bu yazıları yayınlayamazlar. Kendi yazılarını silemezler.

WordPress alt yapılı sitelerde eklentiler kullanılarak yeni kullanıcı rolleri eklenebilir veya var olan roller kaldırılabilir. Bu harika özellik sayesinde, web sitesi yöneticisinin yayınları yayınlayıp düzenlemeyi, sayfaları oluşturmayı, eklentileri yönetmeyi, yorumları denetlemeyi, diğer kullanıcıları yönetmeyi, temaları ve eklentileri yönetmeyi ve daha fazlasını yapabilecek kişileri yönetmesine izin verir.

Kullanıcı rollerinin yetkilerini kısıtlamak veya genişletmek, kullanıcıların siteye rahatça üye olmalarını sağlar. Kullanıcı rolleri, WordPress web sitelerinin birden fazla yazar ve binlerce kayıtlı kullanıcıya sahip olmasına olanak tanır. Bu esneklik, WordPress’i basit bir blog yayımlama yazılımından, üyelik sitelerine, büyük çevrimiçi etkileşim platformlarına ve genellikle çok sayıda kullanıcı gerektiren diğer sitelere güç verebilen bir topluluk yazılımına dönüştürmektedir.

Orijinali - Kökeni:  User Role