Blog Nasıl Açılır? Adım Adım Blog Açma

Bu yazıda sizlere blog nasıl açılır konusunda Türkçe kaynaklarda bulabileceğiniz en detaylı anlatımı sunacağım. Özellikle blogculuk ve WordPress ile alakalı birçok konuda yayınladığım içeriklerde olduğu gibi bu içeriği de A’dan Z’ye eksiksiz bir rehber kıvamında hazırladım. Blog açma konusunda aklınıza takılan her şeye detaylı bir açıklama bulacağınız bu yazıyı okuduktan sonra kişisel blog nasıl açılır […]
30 dakika
kategorisinde, en son 28 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 89 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Bu yazıda sizlere blog nasıl açılır konusunda Türkçe kaynaklarda bulabileceğiniz en detaylı anlatımı sunacağım. Özellikle blogculuk ve WordPress ile alakalı birçok konuda yayınladığım içeriklerde olduğu gibi bu içeriği de A’dan Z’ye eksiksiz bir rehber kıvamında hazırladım. Blog açma konusunda aklınıza takılan her şeye detaylı bir açıklama bulacağınız bu yazıyı okuduktan sonra kişisel blog nasıl açılır tamamen öğrenmiş olacaksınız. Artık adım adım blog açmak, blog kurma ve blog nasıl açılır konularında ikinci bir kaynağa ihtiyaç duymayacaksınız.

Bu rehberde diğer çoğu Türkçe rehberdeki hataya düşmemek için yeni başlayanların aklını karıştırmadan yalnızca blog açma konusunda detaylar bulacaksınız. Gördüğüm kadarıyla farklı rehberler blog açma rehberi adı altında bir anda gereksiz onlarca bilgiyi size dayatıyorlar. Blog Kurdu’nun eşsiz rehberinde kafa karışıklığı yaşamayacaksınız. Konu başlıklarına göre blog açma adımlarını içindekiler bölümünde bulabilirsiniz. Okuması da anlaması da kolay olsun ve yarım saat gibi bir sürede kendi blogunuza kavuşun diye yazıyı bir de sayfalara ayırdım. Her ana konunun bitişinde aşağıdaki sayfalandırma butonları ile diğer sayfaya geçiş yapabilirsiniz.

Blog açmanın ne kadar kolay bir iş olduğunu göreceğiniz ve yarım saat gibi kısa bir sürede nasıl blog yazarı olacağınızı eksiksiz öğreneceğiniz bu yazıda sizler için ayrıca Türkiye’nin en iyi hosting şirketlerinden hosting paketi önerileri de sunacağım. Birçok blog açma rehberinde sizleri tek bir yabancı hosting şirketine yönlendirirlerken ben sizin için 3 farklı kaliteli Türk şirketini aktaracağım.

Hadi gelin daha fazla beklemeden blog nasıl açılır yazımızın detaylarına geçelim ve hemen bir blog sahibi olalım!

Öneri: Blog açmak ve güzel başarılara ulaşmak için doğru bir tema seçmeniz gerekir. Bizzat kendi tasarladığım Minima Blog temasına şimdi sahip olabilirsiniz. Temanın demosunu ve detayları görmek için tıklayın. Minima teması hem hız skorları hem de SEO skorları oldukça yüksek şekilde tasarlanmıştır.

Önemli Ekleme: Blog nasıl açılır videolu anlatımı “eğitimlerim” sayfasına eklendi. Eğer burada yazan tüm işlemleri adım adım video üzerinden takip etmek isterseniz detaylı video eğitimime göz atabilirsiniz.

Blog Nedir ve Neden Blog Açmalısınız?

Blog nasıl açılır başlıklı yazımıza giriş yaparken ilk olarak gideceğimiz yolu iyi tarif etmemiz gerekir. Blogun ne olduğunu, temel mantığını, bir blogla neler yapılebileceğini, blog açmanın bize ne gibi getirileri olacağını size burada aktaracağım.

Blog Nedir?

İnterneti sıradan kullanıcılardan bir tık ötede kullanıyorsanız veya sadece tüketim niyetiyle kullanmıyorsanız muhtemelen “blog” kavramıyla karşılaşmışsınızdır. Şuan blog nasıl açılır başlıklı bir yazıyı okuyor olmanız da aslında bu konuyla iyiden iyiye ilgilendiğinizi gösteriyor. Peki nedir blog?

Blog, en sade ifadeyle sıklıkla güncellenen bir çevrimiçi (online, internette yayınlanan) kişisel günlüktür. Kendinizi dünyaya ifade etmek için, her şeyiyle size özel, tamamen kişisel zevklerinizle donattığınız ve kendi kaleminizden (hayır hayır klavyenizden!) çıkan yazılarla çevrelediğiniz bir internet yayıncılığıdır blog.

Örneğin; bir el işine meraklısınız ve bununla ilgili bilgilerinizi hem kendiniz unutmayın diye hem de meraklısına tecrübelerinizi aktarabilin diye bir blog oluşturabilirsiniz. Düşüncelerinizi, tutkularınızı, deneyimlerinizi hatta belki de tamamen saçma sapan kurguları bile özgürce paylaşabileceğiniz bir araçtır blog. Gerçekten, istediğiniz her şeyi kendi blogunuzla internet dünyasına taşıyabilirsiniz.

Peki ama neden blog açmalısınız ?

Neden Blog Açmalısınız?

Yukarıda da dediğim gibi şuan blog kurmakla ilgili bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen az da olsa bu konuyla zaten ilgileniyorsunuz demektir. Eğer henüz hiçbir bilginiz yoksa bu yazının aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğinin garantisini veriyorum. Peki, “her şey güzel hoş da ben sadece kendi ilgilendiğim şeyleri yazıp duracak mıyım?”, “blog kurunca başka bir şey yapılmaz mı?” ya da “ben daha yolun başındayım, neden blog açayım ki?” diye düşünceler varsa aklınızda şimdi sıkı durun!

Blog Nasıl Açılır? Neden blog açmalısınız?
Blog Nasıl Açılır? Neden blog açmalısınız? 1

Aşağıda neden blog açmanız gerektiği ve blog açmanın size ne gibi faydaları olacağına dair bir liste yaptım. Siz de bu listeye katkıda bulunmak isterseniz blog tecrübelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde herkesle paylaşabilirsiniz! İşte blog açmanız için size bazı sebepler:

Blog yazmak özgürleştirir: Blog açarak istediğiniz her şeyi internete erişebilen herkesle anında paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız yazıları dünyanın neresinde olursa olsun sizin blogunuza gelen birisi rahatlıkla okuyabilir, yorum yapabilir, sizden bir şeyler öğrenebilir ve daha fazlası.

Blog yazmak bilgi birikimi sağlar: Blog açmak yeni şeyler öğrenmenize inanılmaz derecede yardımcı olur. İnsanlarla bir şeyleri paylaşırken ister istemez araştırma yaparsınız ve günün sonunda yazdıklarınızdan çok daha fazla şeyi öğrendiğinizi fark edersiniz.

Blog yazmak düşünme becerinizi geliştirir: Blog kurmak, net ve temiz düşünme becerinizi geliştirir. Açık görüşlü olmak, net düşünebilmek ve fikir üretme yeteneği, hayat boyunca sahip olmamız gereken en kritik becerilerindendir. Blogculuk bu becerinin gelişmesinde büyük bir katkı sağlar.

Blog yazmak özgüveninizi artırır: Blog yazarlığının size kazandıracağı en güzel özelliklerden birisi de özgüveninizi artırması ve insanlarla olan iletişiminizi kuvvetlendirmesidir. Blog yazarak düşüncelerinizi açıkça ifade etmeyi öğrenirsiniz. Kendi öz gücünüzü tanımayı, bir şeyleri sıfırdan inşa etmeyi, zayıf yönlerinizi kabullenmeyi ve bu yönlerinizi iyileştirmeyi öğrenirsiniz.

Blog yazmak konuşma becerinizi geliştirir: Harika bir konuşma, konuya hakim olmakla mümkündür. İlgi alanlarınız hakkında blogunuzda yazmaya başlamanız bilgi birikiminizi artırır ve yeni şeyler öğrenmenizi sağlar. Öğrendiğiniz şeyleri blogunuzdan yazarak paylaşmanız da sizlere sözlü olarak daha rahat bir iletişim gücü katar. Bildiklerinizi çok daha rahat şekilde tartışırsınız. Zamanla bir kitleyle yüzleşmek, ilgi alanlarınızdaki bilgilerinizi paylaşmak çok daha kolay ve etkileyici olur.

Blog yazmak para kazandırır: Evet, yanlış okumadınız. Blog yazarak gayet güzel gelirler elde edebilirsiniz. Bu belki de size en büyük motivasyonu getirecek blog açma sebebidir. Peki bu gerçekten mümkün mü? Sorunun cevabı açık, net ve kesin: tabi ki mümkün! Blog yazarak para kazanmak için bir çok yol ve yöntem var. Bununla ilgili çok daha geniş kapsamlı bir yazıyı yakında yayınlayacağım. Ama burada hemen kısaca bahsedeyim ve size kendimden bir fikir vereyim.

Vereceğim örnek zaten gözünüzün önünde ve size ilham verebilecek bir örnek. Ben şuan okuduğunuz bu yazıyı tamamen kendi tecrübelerimle, bilgi birikimimle, araştırmalarımla ve büyük bir emekle hayata geçirdim. Burası benim blogum ve siz bu blogu okuyorsunuz. Size verdiğim tavsiyelerle kendi blog serüveninizi çok kısa sürede başlatmak istiyorsunuz. Ben aynı zamanda blogumda büyük şirketlerle, büyük projelerle, kişisel girişimlerle ortaklıklar yapabilmek için bilgi birikimimi kanıtlıyorum, referanslarımı gösteriyorum ve “ben, sizin için kapsamlı bir websitesi yapabilirim” diyorum. Blogumdaki iletişim formuyla bana ulaşan yüzlerce kişiye de profesyonel hizmetler sunuyorum. Böylelikle blogum bana para getiriyor. 🙂

Buna benzer şekilde siz de blogunuzdan hem bildiğiniz işleri yaparak hem reklamlar yayınlayarak hem de ürün tanıtarak para kazanabilirsiniz. Blogunuz tamamen sizin kontrolünüzde olacağı için kendi gelir modelinizi dilediğiniz gibi uyarlayabilirsiniz.

* Ve daha birçok neden: Neden blog açmalısınız sorusuna verdiğim daha onlarca cevap var. Gelin hemen Neden blog yazarlığı yapmalısınız? başlıklı yazımı okuyarak ufuk açacak blog kurma nedenlerini görün.

Blog Yazarken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Eğer halihazırda sahip olduğunuz bir beceri üzerine ya da var olan bilgilerinizi paylaşmak maksadıyla ya da hem kendinizi geliştirmek hem de sizinle aynı ilgi alanlarına sahip insanlara bildiklerinizi sunmak için blog kurmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz:

* Eğer blogunuzda bir konuyu hedefleyerek içerik üretiyorsanız sırf yazmış olmak için blog yazmayın. Gerçekten insanlara değer katacak bir yazı yazdığınızı düşündüğünüzde yayınlayın.

* Blog yazmaya para hırsıyla girişmeyin. Para kazanma hırsı ile blog yazmak zirveye ulaşsanız bile hızlı bir çöküşü beraberinde getirir.

* İnsanlara yazdıklarınızla pozitif enerji verin. Onları merak ettikleri bir konuda araştırma yaparken ulaştıkları blogunuzla karşılatıklarına pişman etmeyin.

* Araştırma yapın, bol bol blog okuyun. Hem kendi yayınladığınız kategorilerdeki blogları hem farklı kategorilerdeki blogları okuyun. Bu tarz bir okuma süreci sizlere blogunuzu geliştirme konusunda engin fikirler verir.

* Blog yazarken yazıları mutlaka ilgi çekici yazın. Konuyla alakalı çarpıcı başlıklar, güzel örnekler kullanın.

* Grafiklerinizi özenle seçin. Blogunuzda kullandığınız her resmi mutlaka özenle seçin. Dijitalleşmenin giderek yaygınlaştığı günümüzde kalitesiz ve hiçbir esprisi olmayan görsellerden uzak durun.

Blog yazarken dikkat etmeniz gereken daha onlarca konu var. Bunların hepsini blog nasıl açılır yazısı içerisine sığdırmak kalabalık yapacağından yeni bir başlıkta yayınladım. Blog yazarken dikkat edilmesi gerekenler listesinde 60’tan fazla maddeyle iyi bir blog yazarı olmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri derledim. Ayrıca başarılı bir blog yazarı olmak için 5 altın kural yazısında da çok çok önemli 5 altın kuralı detaylıca açıkladım. Her iki yazıyı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Haydi gelin şimdi artık yavaş yavaş blog açmak için nelere ihtiyacınız olduğunu ve ihtiyacınız olan şeyleri nasıl karşılayacağınızı görelim.

Blog Nasıl Açılır?

Blog Nasıl Açılır?

Blog nasıl açılır başlıklı yazımızın bu bölümünde artık teknik bilgilere giriş yapacağız. Bu bilgileri öğrendikten sonra elimizde nur topu gibi bir blog olacak ve internette özgürce içerik üretmeye başlayacağız.

Blog için konu seçimi ve güzel bir blog fikri blogunuzu başarılı noktaya taşımanın temel taşıdır. Blog açmadan önce ilk olarak bir blog fikri belirlemeliyiz. Gelin bu işi detaylandıralım.

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/08/blog-nasil-acilir-blog-acmak.png
Blog Kurmak İçin Konu Seçimi

Blog Kurmak İçin Konu Seçimi

Bir blog yazarı olmak istiyorsunuz ancak hangi alanda yazacağınız konusunda fikriniz yok mu? Ya da ilgi duyduğunuz şeylerle alakalı içerik üretmek istiyorsunuz ancak bunu tam olarak nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Şuan okuduğunuz blog açma rehberinin size katacağı en büyük artılardan birisi de blog kurarken konu seçiminin nasıl yapılacağına dair bilgiler barındırıyor olması!

Blog için konu seçimi blog yazarlığı yaşantımızın süresini ve kalitesini belirleyecek çok kritik bir adımdır. Eğer başlangıçta size uygun, keyifle içerik üretebileceğiniz, vakit ayırmaktan mutluluk duyacağınız bir blog konusu seçimi yapmazsanız sonunu getirmeniz çok mümkün değil maalesef.

İlgi alanlarınıza uygun, insanlara anlatmayı sevdiğiniz, fedakalık yapabileceğiniz alanları seçerek blog yazmaya başlayabilirsiniz. Blog yazarlığının size başarı getirebilmesi için blogunuzu bir canlıymış gibi beslemeniz bakımını yapıp bitlerini ayıklamanız gerektiğini unutmayın 🙂 Bu nedenle aklınızda içselleştirip huzurla kabullenebildiğiniz bir blog fikri belirleyin.

İnsan oturup düşündüğü zaman blog fikirleri arasında seçim yapmakta zorlanabiliyor. Hatta bazen aklınıza hiçbir şey gelmeyebilir. Bu konuda yine size yardımcı olabilecek harika bir içeriğim var. 50’den fazla blog açma fikrini derlediğim Blog Fikirleri – Blog Açmak İçin Konular adındaki yazımı okuyabilirsiniz. Aklınıza gelen/gelmeyen birçok blog konusunda açıklamalar yaparak geniş bir liste hazırladım. Umarım blog hayatınızın başlangıcında size yardımcı olabilir 🙂

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/08/blog-nasil-acilir-blog-acmak.png
Blog Yayını İçin Platform Seçimi

Blog Yayını İçin Platform Seçimi

İşte geldik bir diğer can alıcı başlığa. Blog yayıncılığı yaparken karşınıza birçok blog platformu çıkacaktır. Kimi platform size ücretsiz şekilde yayın yapma şansı tanırken kimisi yarı ücretli ya da tamamen ücretli olarak blog açmanıza izin verir.

Blog platformu seçerken dikkat etmeniz gereken birçok husus var. Ancak işin aslına bakarsanız dünya çapında yapılan araştırmalara, kullanım oranlarına ve memnuniyet yüzdelerine bakarak blog platformu seçiminin çok kolay olduğunu söyleyebilirim. Çünkü yapılan tüm istatistiklerin tek sonucu var: dünya üzerindeki en popüler ve en büyük blog platformu WordPress’tir.

WordPress sürekli Google’ın sahip olduğu Blogspot platformu ile kısaylanır. Hangisini seçsem gibi bir soru oluşturulur zihinlerde. Ancak WordPress, Blogspot’tan (Blogger) çok sonra hayata geçirilmiş olmasına rağmen sunduğu sonsuz düzenleme özelliği, on binlerce eklenti havuzu, on binlerce tema havuzu ile Blogspot platformuna inanılmaz bir fark atmıştır. Adı sanı duyulmamış yüzlerce platform arasında WordPress şuan %30’den fazla bir paya sahiptir. En yakın rakibine %25’ten fazla fark atmış durumdadır. Blogspot’un bu pazar payındaki oranı ise %1-%2,5 civarındadır. Aradaki uçurumu görmek oldukça kolay.

Blog nasıl açılır? - Platform Seçimi
Blog nasıl açılır? – Platform Seçimi 2

WordPress, blogunuzu eşsiz şekilde donatmanızı, tasarımını istediğiniz gibi özelleştirmenizi, gerek duyduğunuzda birkaç tıkla kuracağınız eklentilerle birçok sorununuzu aşmanızı sağlayan gerçek bir sektör lideridir. Yukarıda da dediğim gibi blog platformu seçerken zorlanmanın hiçbir anlamı yok. Milyonlarca site WordPress tabanlı olarak çalışmaktadır. Sizin de mutlaka tercih etmeniz gereken platform WordPress’tir.

Bazı ziyaretçilerimden gelen yoğun istek üzerine blog platformları arasındaki farkları ve hangisini tercih etmeniz gerektiğini detaylı bir yazı ile çok yakında değerlendireceğim. Siz de artıları ve eksileri ile tüm platformları görebileceksiniz 🙂

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/08/blog-nasil-acilir-blog-acmak.png
Blog Açma İçin Alan Adı Seçimi

Blog Açma İçin Alan Adı Seçimi

Artık hangi platform yardımı ile yayın yapacağımızı da belirlediğimize göre belki de yıllar boyu yazılarımızı yayınlayacağımız blogumuza bir isim koymaya geldi sıra. Bir domain yani alan adı seçimi (alan adı nedir?) yaparken dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Gelin öncelikle bu önemli noktalara değinelim:

* Markalaştırılabilir olsun. Bu olmazsa olmaz bir kural değil ancak bir süre sonra blogunuzun gerçek bir patlama yaparak popüler hale gelebileceğini unutmayın. Markalaştırılabilirden kastım duyduğunuzda ya da gördüğünüzde aklınızda kalabilecek şekilde düzgün olmasıdır. Mesela tire işareti veya numaralar içeren bir alan adı markalaşma konusunda eksik kalacaktır.

* Telaffuz edilmesi kolay olsun. “İnsanlar bu alan adını yazacaklar, neden telaffuzu önemli ki?” diye düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki telaffuzu kolay olan ifadeler daha akılda kalıcıdır ve öğrenmeye açıktır. İnsanların yaşamında ya da zihnindeki her hangi bir şeyle bağlantı kurabileceği bir sadeliğe sahip alan adları unutulması zor olan alan adlarıdır.

* Kısa olsun. Seçeceğiniz alan adını mümkün olan en kısa şekilde belirleyin. Bir alan adında ne kadar az karakter varsa, yazmak, söylemek ve paylaşmak o kadar kolaydır. Sosyal medya paylaşım platformları ve arama sonuçlarındaki linkleriniz alan adınızın kısalığı oranında daha kısa görünür. Böylelikle insanlar ziyaret edeceği linkleri daha kolay okuyabilirler. Akılda kalıcılığı artar.

* .com uzantılı olsun. Satın alacağınız domain mümkünse .com uzantılı olsun. Yıl olmuş 2017 hala .com dan bahsediyorsun onlarca alan adı uzantısı çıktı diye düşünebilirsiniz. Evet haklısınız, yepyeni onlarca uzantı çıktı ancak .com en bilinen ve en ulaşılabilir alan adı uzantısıdır. Sizler de mutlaka duyduğunuz bir alan adını ilk olarak .com uzantısıyla ziyaret etmeyi denemişsinizdir.

Eğer bir alan adını .com uzantılı olarak alamıyorsanız .net uzantılı tercih etmenizi tavsiye ederim. Çünkü .com uzantısından sonra bilinen en popüler uzantı .net’tir.

* Sezgisel olsun. İyi bir alan adı, insanlara web sitesini açtıklarında neyle karşılaşacakları konusunda güçlü bir fikir verir. Bir alan adına bakıp “Muhtemelen şununla ilgili bir site” diyerek ziyaret ettiklerinde bulacakları siteyle ilgili fikre sahip olmaları sizin için büyük bir kazançtır. Örneğin, bilimhane.com alan adı sezgisel olarak gayet nettir ve bilimle alakalı içeriklerle karşılaşılacağını herkes tahmin edebilir.

* Kapsamlı anahtar kelimeler içersin. Arama sonuçları için alan adında anhatar kelimeler barındırmak hala önemli. Google yavaş yavaş bu mantıktan uzaklaşsa da ziyaretçilerin ve arama motorlarının sitenizin içeriği ile bağlantı kuracağı bir alan adını tercih etmek size fayda getirecektir. Ancak sırf anahtar kelime içersin diye mantıksız ve uzun alan adları tercih etmek, markalaşma startejisinden uzaklaşmak doğru bir yaklaşım değildir.

Örneğin; makarna üzerine yayın yapacağınız bir site için alan adı belirlerlen makarnahikayeleri.com, iyimakarna.com, makarnatarifleri.com gibi isimler tercih edilebilir. Ancak yerinizde olsam markalaşmaya daha yatkın makarino.com gibi bir alan adını tercih ederdim. Bu tarz bir alan adını markalaştırmak ve popüler hale getirmek daha kolay olabilir. Google, Amazon, Facebook, Yahoo ya da Türkiye’den Onedio gibi büyük şirketlerin bir anahtar kelime üzerine odaklanmadan nasıl bir markalaşma yakaladıklarını en güzel örnekler olarak verebiliriz.

* Türkçe karakterler içermesin. Son yıllarda geliştirilen yeni sistemlerle alan adında Türkçe karakter kullanmak mümkün oldu. Ancak bu gerçekten hiç doğru ve mantıklı bir seçim değil. Tarayıcılar ne kadar üç.com yazdığınızda siteye gitse de ü ve ç harfini karmaşık kodlamalara (ASCII) çevirir ve bu da görüntü olarak hiç hoş durmaz. Örnekteki üç.com aslında xn--7ca5b.com şeklinde görünmektedir. Hatta her iki adresi ziyaret ederek aynı sayfaya ulaştığınızı kendiniz test edebilirsiniz.

Bir diğer nokta ise, insanların alan adında Türkçe karakter kullanıldığını henüz bilmiyor olmasının size koskoca bir dezavantaj getirmesidir. Çünkü uc.com ve üç.com birbirinden tamamen farklı alan adlarıdır. Buna ek olarak Türkçe karakterler içeren bir alan adı aldığınızda hosting kurulumundan DNS ayarına kadar birçok sorunla karşılaşabileceğinizi de unutmayın.

Yukarıdaki önemli kriterleri dikkate alarak bir alan adı belirlediyseniz hemen bu alan adını bir kenara not edin ve hosting seçimi için dikkat etmeniz gereken kriterleri okuyun. Hosting ve domain satın alma başlığında domain hediyeli olarak nasıl hosting paketi alacağınızı adım adım anlatacağım.

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/08/blog-nasil-acilir-blog-acmak.png
Blog Yayını İçin Hosting Seçimi

Blog Yayını İçin Hosting Seçimi

Blog nasıl açılır başlıklı yazımızın en kritik başlığına geldik diyebilirim. Blog açarken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir diğeri hosting seçimidir (hosting nedir?). Blog açmak için hosting seçimi yapmak blog yayıncılığı serüvenimizin sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için çok önemlidir.

Bu başlıkta sizlere blog açarken hosting seçimini hangi kriterlere göre yapacağınızı, size önerdiğim hosting şirketini ve hosting paketini anlatacağım. İlk olarak hosting seçerken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıtlarımızı sıralayalım:

1 – İhtiyaçlarınızı anlama & belirleme: Eğer bir hosting paketi alıyorsanız ilk adımınız ihtiyacınızın ne olduğunu belirlemektir. Hedeflerinizi, yapacağınız yayınlar sonucunda ulaşma ihtimaliniz olan kitlenin büyüklüğünü, barındıracağınız dosyaların türü (resimler, videolar, dokümanlar vb.), ihtiyaç duyacağınız özel yazılımlar, bütçenizin durumu ve buna benzer kriterleri alt alta topladığınızda karşınıza tahmini bir ihtiyaç çıkacaktır. Hosting seçiminin en önemli adımı budur.

Yaptığım iş gereği yeni bir websitesi/blog açan birisinin ortalama ihtiyaçlarını tahmin edebiliyorum. Sizi büyük bir kitleye ulaşana kadar rahatlıkla taşıyabilecek, ihtiyaç duyduğunuz özellikleri fazlasıyla karşılayabilecek bir hosting paketini yazının sonunda zaten açıklayacağım.

2 – Teknik destek: Satın aldığınız bir hosting paketinde ilerleyen süreçte mutlaka aksaklıklar meydana gelecektir. Ya da aklınıza takılan sorular olacaktır. Bu gibi durumlarda hosting şirketinizin teknik destek ekibine hemen ulaşabilmeli ve sorunlarınıza çözüm üretmelerini talep edebilmelisiniz. Bu çok çok önemli bir noktadır. Sitenizin uzun süre kapalı kalması gibi bir aksiliği yaşamak istemezsiniz.

Size tanıtacağım ve oldukça uygun fiyata paketlerini kullanabileceğiniz hosting şirketinde teknik desteğin hızından ve çözüm üretme kabiliyetinden memnun olacağınıza eminim.

3 – Hizmetler ve özellikler: Hosting seçimi yaparken alacağınız hosting paketinin özellikleri ve size sunduğu teknik detayları iyi araştırmalı ve değerlendirmelisiniz. Hosting paketinizin sahip olduğu depolama alanı, işlemci gücü, size verilen kullanım limitleri vb. kriterleri iyi ölçüp biçmeniz gerekir.

Bu bölüm elbetteki bir takım teknik bilgiye aşina olmanızı gerektirir ancak merak etmeyin ben burada sizler için yaptığım araştırma sonucunda en uygun hosting hizmetini tanıtacağım!

4 – Paket ücretleri & promosyonlar: Hosting paketleri birebir aynı özelliklere sahip olsalar dahi satılan şirketin politikalarına göre farklı ücretlere sahip olurlar. Kullandıkları alt yapı, şirketin genel fiyatlandırma mantığı, müşterilerden gelen talepler ve daha birçok faktör fiyatların belirlenmesinde önemlidir. Hosting seçimi yaparken şirketlerin müşteri memnuniyetine ve fiyat performans oranına mutlaka göz atın.

5 – Paket yenileme ücretleri: Dikkat dikkat dikkat! İnternette yayınlanmış birçok blog açma anlatımında sizlere sunulan hosting önerilerinde ilk yıl oldukça uyguna gelirken ikinci yıl hosting ve domain ücretleri iki katına çıkmakta ve gereksiz masraf yapmaktadır. Siz siz olun bu tuzağa düşmeyin. Satın aldığınız hosting paketi ve alan adının ikinci yıl yenilenme ücretlerini mutlaka kontrol edin.

Domain ve hosting satın alma başlığında sizlere öneri olarak sunacağım hosting şirketinin müşteri portföyü, memnuniyet oranı, tavsiyeler ve fiyat/performans değerlerine göz attığınız zaman sizi gerçekten mutlu edeceğini fark edeceksiniz. Elbette ki buradaki esas amaç gerçekten doğru bir şirket ile çalışmak ve istediğiniz performansı yakalamak.

Yukarıdaki 4 önemli noktayı dikkate alarak hosting paketinizi belirleyebilirsiniz. Özellikle forum sitelerinde derinlemesine araştırmalar yaparak kullanıcıların şirketler hakkındaki değerlendirmelerini bulabilirsiniz. Böylelikle bizzat müşterilerinden hosting şirketleriyle ilgili gerçek yorumları görebilirsiniz. Haydi gelin artık hosting ve alan adımızı alalım!

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/08/blog-nasil-acilir-blog-acmak.png

Hosting Paketi Önerisi

Yukarıdaki son iki adımı geçtik ve artık belirlediğimiz alan adı ile hosting paketimizi almaya geldi sıra. Ancak bu adımdan hemen önce size kendi önerilerimi sunacağım. Yazının geri kalan tüm anlatımını da bu önerilerden bir tanesi üzerinden yapacağım.

Blog nasıl açılır yazımın en başında sizlere Türkiye’nin en dinamik kaliteli hosting şirketlerinden 3 tanesinin paketlerini sunacağımdan bahsetmiştim. Gelin şimdi o şirketlerin öncelikle ortak özelliklerine bir bakalım.

Bu üç şirketten alacağınız WordPress hosting paketleri ile;

* cPanel kontrol paneli ile kolay dosya yönetimi, tek tıkla WordPress kurulumu, email hesabı yönetimi vb. tüm işlemleri yapabilirsiniz.

* Güçlü altyapılar ve servisler ile çok daha hızlı bir bloga sahip olabilirsiniz.

* Özel güvenlik sistemleri ile zararlı girişimlere karşı korunan bir bloga sahip olabilirsiniz.

* PHP sürüm seçici ile kullanacağınız eklentilerin ya da temaların uyumluluk sorunlarına karşı rahatlıkla sürüm değişimi yapabileceksiniz.

* Aldığınız hosting hizmetinden memnun kalmadığınız takdirde size verilen süre içinde koşulsuz iade garantisi.

* 7/24 hızlı destek ile karşılaştığınız sorunlara çözüm üreten bir ekiple muhatap olacaksınız.

* Ve daha birçok diğer profesyonel özellik.

Gelin şimdi bu üç şirketin WordPress paketlerinin birbirine fiyat ve performans olarak en yakın paketlerinin bir karşılaştırmasını yapalım. Böylelikle hangisini tercih etmek isterseniz onu gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

ÖzellikTurhostVeridyenGüzelNet
DomainDahilDahilDahil
Disk Alanı10 GBLimitsiz 3 GB
Trafik Kotası50 GBLimitsiz 50 GB
Whois KorumaÜcretsizÜcretliÜcretli
Yıllık Ücret 140 TL200 TL170 TL
Performans
Tavsiye Edilen Tavsiyemİdealİdeal
Turhost’a Git Veridyen’e Git GüzelNet’e Git

Yukarıda üç farklı şirketin paketlerinin ortak yanlarını ve farklı özelliklerini sizlere özet olarak gösterdim. Benim bu paketlerden performans olarak en iyi sonucu alacağınızı düşündüğüm Turhost’un WordPress paketidir. (Disk alanı ve aylık trafiğe takılmayın. Limitsiz olarak belirtilen disk alanları veya aylık trafikler de aslında limitlenmiştir.) Yıllardır kaliteli hizmetleriyle sektörde liderler arasında yer almayı başarmış bir şirkettir Turhost. Kaliteli bir hizmet ve yüksek performans için kesinlikle tercih edebilirsiniz.

Ücretlendirme Güncellemesi: Blog nasıl açılır yazısını ilk yayınladığımda Veridyen’in yukarıdaki paketi 80 TL idi. Bu, fiyat olarak Veridyen’i ilk sıraya koymama sebep olmuştu ancak yapılan KDV ve Dolar güncellemesinden sonra fiyat olarak diğer iki firmadan daha dezavantajlı duruma geçti. Yine de yazının geri kalanında Veridyen üzerinden anlatıma devam edeceğim. Turhost ve Güzel Hosting’de de işlemler Veridyendeki ile aynıdır. O yüzden Eğer Veridyen haricinde bir firma tercih ederseniz herhangi bir zorluk çekmezsiniz.

Size mümkün olan en faydalı bilgileri ve paketleri sunmaya gayret ediyorum. Blog yaşamınızın minimum masraf ve maksimum kalite ile başlamasını istiyorum çünkü bu işin teknik kısımlarını hemen geçip eğlenceli ve zevkli kısımlarını yani yazı yazmayı, içerik üretmeyi, insanlarla tanışmayı hemen görelim istiyorum.

Eğer hazırsanız gelin şimdi hemen hosting ve alan adımızı satın alalım.

Blog Nasıl Açılır: Domain & Hosting Satın Alma

1.Adım Domain sorgulama. Öncelikle hemen aşağıda yer alan ve sadece Blog Kurdu okuyucularına, blog nasıl açılır yazısı için bizzat tarafımca tasarlanmış domain sorgulama aracını kullanarak “Blog Yayını İçin Alan Adı Seçimi” başlığındaki kurallar çerçevesinde aklınızda belirlediğiniz alan adının satın almaya müsait olup olmadığını sorgulayalım.

ARADIĞINIZ DOMAINİ HEMEN SORGULAYIN

Blog açmanın ilk adımı bir alan adına sahip olmaktır. Şimdi sizin için özel olarak hazırladığım aşağıdaki hızlı domain sorgulama aracı ile hemen aklınızdaki domainin müsait olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.


Lütfen sorgulamak için bir domain girin. Domain uzantısını seçmeyi unutmayın.
Bu araç, blogkurdu.net tarafından tasarlanmıştır. Sorgulamalar üçüncü taraflarla kesinlikle paylaşılmaz.

2. Adım Veridyen‘e gidiyoruz. Yukarıdaki adımda aklımızda belirlediğimiz domainin başka birisi tarafından kullanılmadığını ve satın almak için müsait olduğunu görmüşsek artık her şeyimizle hazırız demektir. Bu noktada yapmamız gereken ilk şey buraya tıklayarak Veridyen’in sitesine gitmek. Bu işlemin ardından aşağıdaki adıma geçiyoruz. (Turhost hosting paketleri veya GüzelNet hosting paketleri)

3. Adım WordPress hosting sayfasına gidiyoruz. Şimdi artık tüm teknik ihtiyaçlarımızı giderme zamanı. Yukarıdaki adımda yer alan linke tıklayarak Veridyen‘in sitesine ulaştık. Siteyi açtığımızda aşağıda gösterdiğim gibi üst menüde yer alan “Bireysel” sekmesinin üzerine geliyoruz ve açılan geniş seçeneklerden “WordPress Hosting” sayfasına tıklıyoruz.

Blog nasıl açılır? Blog açma: WordPress hosting paketleri sayfası
Blog nasıl açılır? Blog açma: WordPress hosting paketleri sayfası

4. Adım WordPress hosting paketini seçiyoruz. WordPress hosting paketlerinin listelendiği ve detaylı açıklamaların yer aldığı sayfamız açıldığında en üstte 4 adet paket bulunduğunu göreceksiniz. Bu paketlerin adı sırayla: wpGama, wpBeta, wpAlfa ve wpOmega. Her paketin aylık fiyatını, dosya depolama alanını (disk alanı), aylık trafik limitini, kaç tane eposta hesabı açabileceğinizi (örneğin: iletisim@benimdomainim.com şeklinde), kaç veritabanı ekleyebileceğinizi, kaç adet dosya barındırabileceğinizi ve diğer bütün teknik detayları tek tek görebilirsiniz.

Listede yer alan 4 paketten sizin için en mantıklısı ve en uygunu “wpGama” adındaki paket olacaktır. Bu paketi yıllık olarak alırsanız 2 aylık ücreti indirim olarak sepete yansıyacaktır. Ancak daha sonra yeni bir alan adı satın alıp yeni bir blog açmak isterseniz mutlaka en az “wpAlfa” paketini alın. Çünkü bu pakette 3 farklı siteyi ek ücret ödemeden barındırabilirsiniz.

Blog nasıl açılır? Hosting paketi seçimi
Blog nasıl açılır? Hosting paketi seçimi

Satın almak istediğimiz paket bilgilerinin altındaki satın al butonuna tıklıyoruz ve domain ekleme adımına geçiyoruz. Karşımıza 5 farklı ödeme seçeneği çıkıyor. Burada dikkat etmemiz gereken önemli nokta eğer paketi 2 aylık bedava kullanmak istiyorsak mutlaka yıllık ya da 2 yıllık almamız gerektiğidir. Yani karşımıza gelen 5 ödeme seçeneğinden ya 12 aylık olanını ya da 24 aylık olanını seçiyoruz ve “Sonraki Adım” butonuna tıklıyoruz.

Blog nasıl açılır? Hosting paketi seçimi
Blog nasıl açılır? Hosting paketi seçimi

5. Adım Paketimize domain ekliyoruz. Hangi hosting paketini satın alacağımıza karar verdikten sonra bir alan adı satın almamız gerekiyor. Bu adımda en üstte yer alan “Yeni bir alan adı kayıt etmek istiyorum” bölümünü kullanacağız. Bu bölümde alttaki arama kutusuna yukarıdaki adımlarda belirlediğimiz ve satın almak için müsait olduğunu öğrendiğimiz alan adını yazıyoruz. Ardından arama butonuna tıklıyoruz. Ben bu yazı anlatımı için “kolayblogacma.com” adındaki domaini satın alacağım. Örneklerimi de bu domain üzerinden göstereceğim.

Blog nasıl açılır? Domain ekleme
Blog nasıl açılır? Domain ekleme

Domainimizi yazıp uzantımızı seçtikten sonra sorgula butonuna basınca sorguladığımız domainin satın almaya uygun olduğu sonucunu gösterecek. Sorgulama sonucu pozitif ve domain satın alınabilir durumda ise hem “Kayıt et” butonuna tıklıyoruz. Eğer sorguladığımız domain daha önce başkası tarafından alınmışsa domainin müsait olmadığını gösterecektir ve bu domaini satın alamayacaksınız. Yeni bir alan adı düşünüp onu satın almayı deneyebilirsiniz.

6. Adım Hosting seçeneklerini belirliyoruz. Kayıt et butonuna bastıktan sonra karşımıza çıkan ekranda seçtiğimiz WordPress hosting paketinin ödeme döngüsünü ve diğer ek seçeneklerini belirleyeceğiz. Henüz bu ek seçeneklerin hiçbirisine ihtiyacımız yok. Paketimiz şu anki haliyle bile bize uzun süre yetecek özelliklere sahip. O yüzden buradaki seçenekleri şu şekilde yapıyoruz:

  • Özel IP: İstemiyorum
  • Günlük Yedekleme: İstemiyorum

Ayrıca en üstte yer alan ödeme döngüsünü de “1 yıl” ya da “2 yıl” seçtiğimizden emin oluyoruz. Tüm seçenekleri doğru şekilde seçtiysek devam et butonuna tıklıyoruz.

Blog nasıl açılır? Hosting ek seçenekleri
Blog nasıl açılır? Hosting ek seçenekleri

7. Adım Domain ek seçenekleri belirliyoruz. Hosting paketimize ait ek seçenekleri de anlattığım şekilde yaptıysak şimdi yeni sayfada alan adımız için var olan ek seçenekleri belirleyeceğiz. Bu sayfada yer alan bir adet ek seçenek mevcut o da “Whois gizleme” seçeneği. Bu özellik alan adını alırken vermiş olduğunuz bilgilerin herkese açık olarak tutulmasını engellemek içindir.

Bunu şu şekilde açıklayabilirim: Siz bir domain alırken herhangi bir siber suç işleme gibi ihtimallere karşı kim olduğunuzu bilmek için sizden telefon eposta adresi gibi kişisel bilgiler istenir. Bu bilgiler whois sorgulama siteleri üzerinden alan adınız sorgulandığında herkese açık bir şekilde görünür. Bu bilgileri herkese açık değil de sadece yetkililerin görmesini isterseniz gizleme seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu çok masraflı bir seçenek olmadığı için ve güvenlik açısından seçmenizi tavsiye ederim. Ben örnek olduğu için seçmeyeceğim. Seçimi yaptıktan sonra devam et butonuna tıklıyoruz.

Diğer 3 seçenek ise zaten otomatik seçilmiş halde geliyor ve onlar zaten ücretsiz.

Blog nasıl açılır? Domain seçenekleri
Blog nasıl açılır? Domain seçenekleri

8. Adım Sepet. Bu adımda artık hem hosting paketimizi hem domainimizi belirlemiş şekilde sepete gidiyoruz. Sepete gittiğimizde hosting pkaetimizin 99,90 TL olduğunu yani 2 ay bedavaya geldiğini görüyoruz. Buna ek olarak bir de seçtiğimiz alan adının yaklaşık 63-65 TL olduğunu görüyoruz (Paket ve domain fiyatları güncel dolar kuruna bağlı olarak değişebilir). Bu şekilde toplam ödememiz gereken tutar KDV dahil 190 küsur TL oluyor. Hemen sağ alt köşede yer alan “Ödeme adımına geç” butonuna tıklıyoruz ve son adımımıza gidiyoruz.

Blog nasıl açılır? Sepeti gözden geçirme
Blog nasıl açılır? Sepeti gözden geçirme

9. Adım Müşteri profili oluşturma ve ödeme. Bu adımda hem fatura kesilebilmesi hem bize bir müşteri hesabı açılabilmesi hem de alan adımızın bize ait olduğunu tüm dünyaya duyurmak için kişisel bilgilerimizi giriyoruz. Bu bilgilerin doğru olması çok önemlidir. Lütfen tekrar tekrar kontrol ediniz.

Yine aynı sayfada yer alan iki farklı ödeme seçeneğinden size uygun olanı ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme yapmanız hosting ve domaininizin hemen aktif hale gelmesi için öneriyorum. Havale yöntemini seçerseniz işlem tabiki biraz uzayacaktır.

Blog nasıl açılır? Hesap oluşturma ve ödeme
Blog nasıl açılır? Hesap oluşturma ve ödeme

Kredi kartı ile ödeme seçeneğini seçtikten sonra siparişi tamamlama butonuna tıklıyoruz ve bekliyoruz. Yepyeni bir sayfa açılıyor. Bu sayfa bizim için oluşturulan müşteri panelimiz. Tüm ürünlerimiz ve tüm bilgilerimizi bu panel aracılığı ile yöneteceğiz. Ancak tüm bunları yapabilmek için öncelikle satın aldığımız hosting ve domainin ödemesini tamamlamamız gerekiyor. Bu sırada bilgilerinizi doldururken verdiğiniz eposta hesanızı kontrol ettiğinizde size birçok mailin geldiğini göreceksiniz. Bu maillerde alan adını ve hosting paketinizin başarıyla sipariş edildiğini, oluşturduğunuz hesabın bilgilerini ve benzeri birçok detayı bulacaksınız.

Blog nasıl açılır? Ödeme sayfası
Blog nasıl açılır? Ödeme sayfası

10. Adım Alan adını doğrulama. Yukarıdaki adımlarla kredi kartı ödememizi yaptık ve artık hosting ile alan adımızı nihayet satın aldık. Hayırlı uğurlu olsun, mutlu mutlu bloglamanızı umuyorum 🙂 Daha bitmedi! Şimdi hemen eposta adresimizi kontrol ediyoruz. Verdiyen‘den bize birçok mail geleceğini söylemiştim. Bu maillerde hem hesap bilgilerimizi hem de hosting bilgilerimizi bulabiliriz. Ancak bundan daha önemli bir mail var orada. “Please confirm your contact details for” başlıklı epostayı açıyoruz ve alan adımızı satın alırken kullandığımız bilgilerin doğru olduğunu onaylamak için epostanın içinde yer alan onaylama linkine tıklıyoruz. Aşağıda kolayblogacma.com için gelen maili be hangi linke tıklanması gerektiğini görebilirsiniz:

Domain doğrulama
Domain doğrulama

Yukarıdaki şekilde bilgilerinizi kontrol edip resimde gösterdiğim linke tıkladığınızda yeni bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Bu sayfada da son olarak birkaç işlem yapacağız ve alan adımızı tamamen sahiplenmiş olacağız. İşte son adımda yapacağımız işlemler (Yapmanız gereken işaretlemeleri kırmızı ile belirttim. En son submit butonuna basınız.):

Domain doğrulama
Domain doğrulama

İşte bu kadar! Artık 1 yıl boyunca kullanabileceğimiz kaliteli bir hosting paketimiz ve alan adımız var. Bir yıl sonraya kadar hiçbir ücret ödemeyeceğiz. Yıl sonunda alan adı ve domainimizi yenileceğiz. Artık nasıl wordpress kurup ilk yazımızı nasıl yayınlayacağımıza geçebiliriz. Çok heyecanlı! 🙂

WordPress Kurulumu

Buraya kadar 4200 kelimeden fazla okuduk ve blog açma, blogculuk, blog yazarlığı gibi aklımızda türlü türlü yer eden terimlere, bu işin neden yapılması gerektiğine, yaparken nelere dikkat edeceğimize, teknik işlemleri nasıl kolaylıkla halledeceğimize detaylıca değindik.

Artık finale ulaşma vaktimiz geliyor. Blog hayatımızda ilk yayınımızı yapmak için tek bir engelimiz kaldı: WordPress kurulumu. Şimdi Veridyen üzerinden satın aldığımız hosting paketimizi ve alan adımızı kullanarak bir WordPress kurulumu gerçekleştireceğiz ardından ilk yazımızı tüm dünya ile paylaşacağız! Hazırsanız işin artık en güzel kısmına geçelim.

1. Adım Müşteri panelimize gidiyoruz. Veridyen‘den yukarıda adım adım anlattığım şekilde bir hosting ve domain satın alıp ödemesini yaptıysak artık müşteri panelimizin açılış ekranına gidebiliriz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Müşteri panelinizin giriş ekranı tıpkı aşağıdaki gibi görünecektir.

Blog nasıl açılır? Müşteri paneli görünümü
Blog nasıl açılır? Müşteri paneli görünümü

2. Adım Hosting paketlerine gidiyoruz. “Toplam 1 hosting” yazan alana tıklıyoruz ve az önce satın aldığımız hosting paketimize ulaşıyoruz. Ya da sol tarafta yer alan menüden Hizmet yönetimi > Hosting hizmetleri > Detayları görüntüle seçenlerine tıklayarak da paketimize ulaşabiliriz.

Hosting paketimizin detaylarını görüntülediğimizde karşımıza birçok seçeneğin olduğu hosting yönetimi sayfası açılıyor. Bu sayfa aşağıdaki resimde gördüğünü gibidir.

Blog nasıl açılır? Hosting yönetimi sayfası
Blog nasıl açılır? Hosting yönetimi sayfası

Açılan bu sayfada yer alan bilgilerin çoğu hostingi satın aldığımızda eposta adresimize gelen maillerde de yer alıyor.

3. Adım cPanel’e gidiyoruz. Hosting yönetimi sayfasında turuncu ve oldukça belirgin bir “CPanel’e Giriş” butonu göreceksiniz. Bu butona tıklıyoruz ve ardından hostingimiz üzerinde teknik olarak birçok işlemi yapabileceğimiz kontrol paneline gidiyoruz. Bu panelin bir görüntüsünü aşağıda bulabilirsiniz.

Blog nasıl açılı? Cpanel görünümü
Blog nasıl açılı? Cpanel görünümü

cPanel’e girdiğimiz zaman birçok farklı sekmede birçok farklı işlem için butonların var olduğunu görüyoruz. Ayrıca sağ tarafta hosting paketimizin kullanım istatistiklerini görebiliyoruz. cPanel’de hiçbir şey yapmadan direkt olarak en aşağıya iniyoruz ve “Tek tıkla script kurulum” sekmesinde yer alan “WordPress” logosuna tıklıyoruz.

4. Adım WordPress kurulumu. Son adımdayız. cPanel’de yer alan WordPress logosuna tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu ekrandaki mavi “Instal now” butonuna tıklıyoruz.

Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu
Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu

Install now butonuna tıkladığımızda bizden WordPress yazılımını kurarken yönetici bilgileri oluşturma, özelleştirme gibi ayarları yapmamızı istediği bir sayfaya geçiyoruz. Bu sayfada hangi ayarı nasıl yapacağınızı aşağıdaki resmin üzerinde yaptığım numaralandırmalara göre resmin altında yer alan açıklamaları okuyarak görebilirsiniz.

Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu
Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu

1- Protokol seçiniz: Bu bölümde sitemizin hangi protokolle açılacağını seçiyoruz. http:// ve https:// arasındaki fark https:// olan protokolün SSL yani güvenlik sertifikası ile açılıyor olması içindir. Bu başlangıç aşamasındaki bir blog için olmazsa olmaz bir gereklilik değildir ve boşuna ek masraf oluşturur. Blogunuza daha sonra da SSL sertifikası alıp kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak bu aşamada biz http:// olanı seçeceğiz. Diğer bir durum da sitemize www. ile yada www. olmadan girilmesini belirlemektir. Bu tamamen tercih meselesi olan bir durum ancak bana sorarsanız sitenizin alan adının adres çubuğunda olabildiğince kısa görünmesi önemlidir o yüzden burada www. olmayan seçeneği seçmenizi tavsiye ederim (http://siteniz.com şeklinde olacak).

2- Domain seçiniz: Şuan bu hosting paketimize tanımladığımız zaten bir tane domain olduğu için burada kendi domainimizi seçiyoruz.

3- Yükleme dizini: Bu alana eğer bir şeyler yazarsanız WordPress yazdığınız dizine kurulur. Örnek vermek gerekirse bu alana “selam” yazdığınızı düşünelim. Birisi sizin blogunuza erişmek ve yazılarınızı okumak istediğinde siteniz.com yazarak ulaşamaz. Çünkü siz WordPress’i aslında siteniz.com/selam dizinine kurdunuz. Yani bu alanı WordPress’i ana dizine kurmak için mutlaka boş bırakıp geçiyoruz.

4- Site name: Bu alana sitemizin tarayıcı çubuğunda ve Google sonuçlarında sitemizin başlığının nasıl görünmesini istersek öyle yazıyoruz. Dilediğiniz şeyi yazabilirsiniz.

5- Site description: Yine bu alana sitemize ait bir slogan giriyoruz. Dilediğiniz şekilde doldurabilirsiniz ancak uzun olmamasına dikkat edin.

6- Enable multisite (WPMU): Bu alandaki tiki işaretlemeden geçiyoruz.

7- Admin usarname: Buraya sitemize yönetici girişi yaparken kullanacağımız kullanıcı adını giriyoruz. Burada kesinlikle admin, yonetici, root gibi isimler kullanmayın. Bu ismi sadece siz bileceğiniz için olabildiğince güvenli ve zor bir isim olmasına özen gösterin. Ayrıca Türkçe karakter ve boşluk kullanmayın.

8- Admin password: Yönetici girişi yaparken kullanacağınız şifreyi belirleyin. Yine mutlaka zor bir şifre belirlemeye özen gösterin. 123456 gibi saniyede çözülebilecek şifreler kullanmayın. Zaten şifre alanının hemen altında şifrenin zorluğu ile ilgili bir alan göreceksiniz. O alanı 100/100 olacak şekilde şifrenizi zorlaştırın.

9- Admin email: Buraya sık kullandığınız ve sürekli kontrol ettiğiniz eposta adresinizi girin. Sitenizle ilgili bildirimler bu eposta adresine gelecek.

10- Select language: Bu alandan sitenizin hangi dilde olmasını istediğiniz seçiyorsunuz. Turkish seçeneğini seçerseniz sitenizin yönetici paneli Türkçe olacak ve rahatlıkla kullanabileceksiniz.

11- Limit login attemps: Bu alan otomatik seçili gelecektir.

12- Veritabanı adı: Bu alana 7 karaktere kadar yazabilirsiniz. Bu sitenizin bilgilerinin saklanacağı veritabanı adı olacaktır. Sizin bu isimle kolay kolay hiçbir işiniz olmayacak ancak çok çok güvenli ve zor olması gerekmektedir. benim yukarıdaki resimde gösterdiğim gibi saçma sapan şekilde doldurunuz. Örnek resimdeki ile aynı olmamasına özen gösterin!

13- Table prefix: Bu alana yine 4-5 karakterlik bir şeyler yazın ve sonuna _ işaretini koyun.

14- Auto upgrade: Bu tiki işaretlemeden geçin.

15- Auto upgrade WordPress plugins: Bu tiki işaretlemeden geçin.

16- Auto upgrade WordPress themes: Bu tiki işaretlemeden geçin.

17- Select theme: Bu bölümde sitemiz için bir tema seçebiliriz ancak buna şu aşamada gerek yok zaten WordPress varsayılan olarak 3 farklı temayı otomatik olarak kuracaktır. Yönetici panelinizden dilediğiniz zaman tema ekleyebilirsiniz.

18- Yükle: Yukarıdaki adımları tekrar kontrol ettikten ve anlattığım şekilde yaptığınızdan emin olduktan sonra en son adımda “Yükle” butonuna tıklıyoruz. Bu aşamadan sonra bir süre bekliyoruz ekranda yükleniyor ifadesi belirecek ve kısa sürede yükleme tamamlanacaktır.

Yükleme tamamlandıktan sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi yükleme tamamlandı uyarısı ekranda belirecektir.

Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu tamamlandı
Blog nasıl açılır? WordPress kurulumu tamamlandı

WordPress kurulumumuz başarıyla tamamlandı! Şimdi hemen sitemizi ziyaret edelim ve blogumuza kavuşalım! Blogumuzu ziyaret ettiğimizde aşağıya doğru indiğimiz zaman “Hello world!” yada “Merhaba dünya!” şeklinde bir tane örnek yazı yayınlandığını göreceksiniz. Hemen şimdi siz de bir yazı yayınlamak için siteniz.com/wp-admin adresine gidin. Yukarıdaki adımlarda belirlediğiniz yönetici kullanıcı adı ve şifresi ile sitenize giriş yapın 🙂 İşte artık bir blogunuz var.

Blog nasıl açılır? Merhaba dünya yazısı
Blog nasıl açılır? Merhaba dünya yazısı

İlk yazıyı yayınlama

Hadi gelin bu adımda blogumuzdaki ilk yazıyı nasıl yayınlayacağımıza göz atalım ve blog açma işlemlerimizi sonlandıralım. İlk olarak yukarıda da dediğim gibi alanadiniz.com/wp-admin adresine gidin. Ben kolayblogacma.com alan adı ile anlatım yapıyorum o halde kolayblogacma.com/wp-admin adresine gitmem gerekiyor. Bu adrese gittiğimde kullanıcı adı ve şifre istiyor. Buradaki bilgileri doldurup giriş butonuna basıyorum.

Wordpress giriş ekranı
WordPress giriş ekranı

Giriş butonuna tıkladıktan sonra karşımda artık görmeye alışacağımız klasik WordPress yönetim paneli geliyor. Bu panel ile blogumuzu bambaşka boyutlara taşıyacağız. Ona bir selam verin 😉

Wordpress yönetici paneli
WordPress yönetici paneli

Yönetici panelimize girdik. Sırada ilk yazımızı yayınlamak var! Bunun için sabırsızlandığınızı biliyorum. Hemen sol taraftaki menüde yer alan “Yazılar”ın üstüne gelin. Bir menü daha açılacak. Bu menüden “yeni ekle” seçeneğine tıklayın. Huzurlarınızda yeni yazı ekleme ekranı! Bu ekranın bir örneğini aşağıdaki resimde göreceksiniz. Resmin hemen altında 1, 2 ve 3 numaralı işlemlerin açıklamasını yaptım.

Wordpress yeni yazı ekleme
WordPress yeni yazı ekleme

1-Başlık girin Bu alana eklediğimiz yazı için bir başlık giriyoruz. Yazınız neyle alakalı ise onu anımsatacak şeyler yazmanız önemlidir. Olabildiğince kısa ve öz bir başlık seçiniz.

2-İçerik girin Tıpkı bir Microsoft Word dosyasında olduğu gibi yazılarınızı bu boşluğa yazacaksınız. Hemen üst kısımda yer alan “Ortam ekle” butonu ile yazınıza bilgisayarınızdan bir resim ekleyeip istediğiniz tarafa hizalayabileceğiniz gibi yine menüdeki kalınlaştırma, altı çizik yazı, renkli yazı, hizalama gibi diğer butonlar aracılığı ile yazınızı kolayca şekillendirebilirsiniz.

3-Yayınlayın 3. adımımız ise hazır durumdaki yazımızı tüm insanlıkla buluşturma aşaması. Sağ taraftaki bu buton bizim ürettiğimiz, kendi kalemimizden çıkan, emeklerimizin ürününü insanlarla buluşturmamıza yarayan o önemli butondur. Hemen şimdi bu butona tıklıyoruz ve “yazı yayımlandı!” uyarısından sonra sitemizin anasayfasına gidip sayfayı yeniliyoruz. Ve işte ilk blog yazımız yayında! Vuhuuuuuuuuuuuuu!

Wordpress ilk yazım!
WordPress ilk yazım!

Siz artık bir blogcusunuz! Aramıza hoş geldiniz. Vallahi ben bile mutlu oldum şuan sizi düşünemiyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonrası emin olun emeklerinizle hızla gelişecektir. Ben Blog Kurdu ile birlikte daima yanınızda olacağım 🙂 Aklınıza takılan soruları yazının hemen altındaki yorum bölümü aracılığı ile iletebilirsiniz.

Videolu Anlatım

İşte karşınızda videolu blog açma eğitimi! Sizler için özel olarak hazırladığım detaylı video anlatımını da yazıya ekliyorum. Uygulamalı olarak nasıl blog açılacağını görmek isteyenler için şahane bir kaynak!

Videolu anlatımı izlemek için eğitimlerim sayfasını ziyaret edebilirsiniz: Blog kurma eğitimi

Tam 5800+ kelimelik bu dev rehberi okuyarak blog hayatınıza katkıda bulunabildiysem ne mutlu bana! Eğer küçük bir teşekkür etmek isterseniz bu yazıyı Facebook’ta, Google Plus’ta ve Twitter’da paylaşabilirsiniz 🙂 Ayrıca sağ taraftaki abone ol formunu doldurarak Blog Kurdu’na ücretsiz abone olabilir ve blogculukla ilgili şahane bilgileri sürekli takip edebilirsiniz. Şimdiden hepinize teşekkürler.

Mutlu bloglamalar!

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 89 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

SesliKat Yanıtla
- 14:06

Blog için hosting seçimi konusunda fikir sahibi oldum. Dolayısıyla domain ve hosting arayışım da sona erdi sayenizde.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:18

    Blog açma sürecinde size destek olmak sevindiriyor 🙂 Mutlu bloglamalar!

pelin meriç Yanıtla
- 10:49

nasıl bir kralsın 🙂
yazıyı ve videolarını yeni izledim ama nasıl faydalı bilgiler bunlar, anında beynimde ampül yandı. saol var ol. Blogumu açar açmaz haber vereceğim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:20

    Harika! 🙂 Şimdiden mutlu bloglamalar. Blogunu bekliyorum 🙂

aslı Yanıtla
- 13:54

Yayımlama başarısız oldu. Yanıt geçerli bir JSON yanıtı değildir. diyor neden acaba

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:59

    Merhaba, bunun birçok sebebi olabilir. Kullandığınız eklentiler/tema kullandığınız WordPress sürümü ile uyumlu olmayabilir. Eklentileri tek tek devre dışı bırakıp deneyebilirsiniz. Onun dışında bir süre klasik editör eklentisini kullanarak yazılarınızı yayınlayabilirsiniz.

esmanur Yanıtla
- 17:14

merhaba ben 14 yaşındayım ve blog yazmak istiyorum blog yazarak para kazanabildiğini ögrendim acaba ben blog yazabilirmiyim ve para kazanabilirmiyim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:11

    Merhaba Esma! Blog yazmak herkesin yapabileceği bir uğraş. Herhangi bir sınırlama yok. Ancak blog yazarak para kazanmak ciddi bir tempo ve istikrar ister. Para kazanma niyetiyle blog yazmaya başlayanların hevesi ne yazık ki kısa sürede kırılıp bırakırlar. Çünkü sanıldığı kadar kolay değil. Henüz yaşın her şeyi yapabilecek kadar genç. Para kazanmayı kenara bırakıp içeriklerini internetle buluşturmaya odaklanırsan ilerde bu birikimler sana mutlaka kazanç olarak dönecektir 😉

ferhan Yanıtla
- 18:33

merhaba,öncelikle bu imkan ve açıklığınız için teşekkürler. merak ettiğim bir şey sormak istiyorum: yazılarımı paylaştığım adıma ait .com adresli bi web sitem var; blog derken bunu mu kastediyoruz, yani benim bir bloğum olmuş mu oluyor,yoksa ”blog yazarlığı” derken başka bir platformdan mı bahsediyoruz? teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:18

    Merhaba, yazılarınızı paylaştığınız kendi siteniz bir blogtur evet. Farklı bir platformdan bahsetmiyoruz 🙂 Kullandığınız alt yapı, yazılımlar farklı olabilir ancak içerik paylaştığınız siteniz sizin blogunuzdur.

BT Sözlük Yanıtla
- 02:23

Gerçekten çok detaylı bir kılavuz , ellerinize sağlık .

tam bir rehber çalışma olmuş.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:27

    Teşekkürler!

Kağan Yanıtla
- 19:54

Sayın Blogkurdu
Merhaba
Nasılsınız, umarım iyisinizdir.
Bu alanda örnek aldığım kişilerden birisi sizsiniz diyeceğim ama yalan olacak çünkü tek kişi sizsiniz.
Fikirlerinize her zaman saygı duydum.
bir çok konuda sizin yazılarınızdan çok şey öğrendim.
Şimdi kendime mütevazi bir site kurdum, tabiki bu alanda.
amacım kesinlikle sizinle veya diğer bu alanda yazan yazar arkadaşlarla rekabet etmek değil çünkü sitemde herşeyi bedava vermek istiyorum.
Mesela 50 adet seo aracını bedava olarak kullanıma sundum . şimdi isteyenler için bedava vektör avatar resim düzenliyeceğim.
Yavaş yavaş sitemde bedava bir çok hizmet vermek bu alanda çalışan arkadaşlara yardımcı olmak gibi bir misyon edindim kendime.
Tabi bu konuda ilk destek, tavsiye ve yardım isteyeceğim ilk kişi sizsiniz.
Lütfen yardımınızı ve tavsiyelerinizi benden esirgemeyin.
site adresim: weblogseo.web.tr

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:29

    Yeni blogun hayırlı olsun Kağan. Senin için bir örnek olmak benim için bir keyif 🙂 Mutlu bloglamalar!

Şaban ACAR Yanıtla
- 22:03

Doyurucu ve detaylı olarak bilgilendirici yazınızı okudum. Hemen bütün sorularıma cevap buldum. Çok teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:16

    Sizin için faydalı olmasına çok sevindim! 🙂 Eğer aklınıza takılanlar olursa buradan sorabilirsiniz. Ayrıca eğer incelemediyseniz profesyonel blog paketime buradan göz atabilirsiniz.

Yüksel Saygılı Yanıtla
- 11:20

Hocam geri dönütünüz için çok teşekkür ederim ama bu fiyatlar beni biraz aşar. Peki blog kurulumunu telefonlar yapabilir miyim acaba bilgisayar kullanmadan?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:40

    Telefonla da olur ancak tabiki zor olur. Size özel bir sürpriz indirim için, e-posta adresinize gelen maili kontrol edin 😉

Yüksel Saygılı Yanıtla
- 10:41

Merhaba değerli hocam ben bir üniversite öğrencisiyim ve kendim adına blog açmaya karar verdim. Sizin de blog satış paketinizin olduğunu duyumsadım, bana bu konuda yardımcı olur musunuz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:03

    Merhaba Yüksel, hazır blog paketi sayfasından detayları kontrol edebilirsin. Aklına takılan konularda bana yazabilirsin 🙂

ahmet ever Yanıtla
- 18:40

merhaba bloğumu sayenizde kursum her şey bitti fakay bloğumun yorumlar kısmı sanki çökmüş gibi garip yazılar var nasıl düzenlemem gerekir dönüş yapar mısınız

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:16

    Merhabalar, Tam olarak nasıl bir görüntü var?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:34

    Gönderdiğiniz maildeki görüntü üzerinden yorum yapmak zor. Tema dosyalarını incelemek gerekiyor. Site üzerinden inceleme yapmıyorum maalesef.

Nazmi Yanıtla
- 15:10

Merhaba
Benim halihazırda wordpress üstünden yıllık 18$ domainim var. Fakat siteyi geliştirmeye çalıştığımda wordpressin bussiness paketini almamı söylüyor. Almamız gerekiyor mu? Ayrıca hosting almadan ücretsiz açıp sadece domain aldım. Hosting neden gerekli? Sonradan alabilir miyiz?
Teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:31

    Merhabalar, siz şu an wordpress.com üzerinde sitenizi barındırıyorsunuz. WordPress.com ve wordpress.org arasında farklar vardır. WordPress.com bazı kısıtlamalara sahip, her istediğinizi yapamazsınız. Hosting alıp kendi wordpress’inizi kurmanız size büyük avantaj ve özgürlük sağlar. Hostingi dilediğiniz zaman alabilirsiniz elbette. Ancak wordpress.com üzerinden paket almak size yine çok fazla artı sağlamayacaktır. Kendi hosting paketinizi kullanmanız benim önerimdir. WordPress.com üzerindeki alan adınızın DNS ayarlarını hosting alacağınız firmanın DNS bilgileri ile değiştirerek kullanabilirsiniz.

Ahmet Yanıtla
- 03:34

Merhaba. Mesela diyelim WordPress de ücretsiz blog açcam. Onun içinde domain hosting gibi şeylere gerek var mı ya da ücretli mi ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 05:57

    Merhabalar, hayır alan adı ve hosting almanız gerekmiyor.

GÜL DEMİRAL Yanıtla
- 09:50

Merhaba öncelikle teşekkür ediyorum. Bizleri blog kurma konusunda bilgilendirdiğiniz için. Ben bundan yaklaşık 4 yıl önce bir web sitesi kurdum satış ortaklığı yaptığım bir ürünü tanıtmak amacı ile. Ama maalesef başarılı olamadım. Şimdi yeniden web sitesi ya da blog kurmak istiyorum. ancak tekrar başarısız olmaktan korkuyorum açıkçası. Herhangi bir hata yapmamak ve zaman kaybetmemek adına sizin hazır blog paketinizi satın almak istiyorum.Ancak şu an için durdurulmuş satışlarınız. Ne zaman alma imkanım olur acaba? Ya da siz ne yapmamı önerirsiniz. Çok teşekkür erdim şimdiden.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:24

    Merhabalar, satışlar bir süre aktif olamayacak maalesef. Tekrar aktif olduğunda ben uyarıyı kaldırıp yayına açmış olacağım.

Talya Tezmen Yanıtla
- 15:26

Okunmaya değer içeriğe yorum bırakmamak iyi fikir değil. Kısaca başarılar dilerim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:12

    Teşekkür ederim!

Erdem Temizer Yanıtla
- 21:54

Faydalı içeriğiniz için teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:12

    Teşekkürler!

Recep Yanıtla
- 16:51

Valla hocam emeğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:54

    Teşekkürler Recep. Ancak yazıların altına güncel hali şurada, bir başka yazı burada diyerek link bırakıp durmaktan vazgeçmelisin 🙂

Hakan Başatıcı Yanıtla
- 07:19

Ömer bey merhaba.
blog ile ilgili Türkiye’yi ait bir kitap okudum. Sonra da sizin bu yazınızı. Düşünüyorum o halde varım sözünden yola çıkarak ben de blog açmaya karar verdim. Aslında youtuber olmaya karar vermiş iken bundan vazgeçtim. Blog yazanlar için tavsiye ve giriş açıklamalarınız harika emeklerinize, elinize sağlık. Benim bloger başarısında görsel tema, fotoğraf ve videolarla kesinlikle desteklenmesi lazım. Bir de süreklilik için word, exel sayfalarında içerikleri baştan oluşturmak yani yayınlamadan arşivlemek gerekir , iyi olur diye düşünüyorum. Her hafta bir içerik , TV dizileri gibi süreklilik gerektiriyor. Siz de her hafta bir içerik olmalı diye tavsiye etmişsiniz. Bu da yılda 52 yeni içerik yapar. Yayınlanmamış arşivde hazır olan bu içerik adedinin en az 20 içeri yazılmalı ve her hafta sıra ile yayınlanmalı , sizin bu konuda tavsiyeniz ne olur yazılarımızı word dosyasından blog sayfamıza kopyalamada nasıl bir yol izlemeli?
Tekrar teşekkür ediyorum, sağlıkla kalın.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:07

    Merhabalar Hakan, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙂 Yazının sizin için bir kıvılcım olmasına çok sevindim. Siz aslında blogculuğun temel kuralını daha başlamadan çözmüşsünüz: istikrar. Blog yazarlarının yaşadığı en büyük sıkıntı istikrarlı bir şekilde içerik üretmektir. Özellikle tek amacı para kazanmak olan bir blogger sürekli yazı yazmaktan sıkılır ve her hafta 1-2 yazı yazarken bir anda 2 hafta da 1 3 haftada 1 yazıya düşer. Bu da hem arama motorlarının sevmediği bir durumdur hem de insanın şevkini kırar. Bu noktada sizin yaklaşımınız gayet doğru. Vakit buldukça bir sonraki haftanın içeriklerini de yazıp hazırda bekletmek sizi büyük bir sıkıntıdan kurtarır. WordPress’in yazı planlama özelliği mevcut. İstediğiniz yazıyı istediğiniz gün ve saatte yayınlanacak şekilde kaydedip bırakabilirsiniz. Hiç öyle Word’le Excel’le uğraşmanıza gerek yok. Yazıyı sitenize yayına hazır hale getirin ve bir sonraki haftaya otomatik programlayın keyfinize bakın 🙂 Şimdiden blog yaşantınızda başarılar diliyorum.

Türker Yanıtla
- 21:44

Hocam siz gibi bende öğretmenim ve böyle olduğunu okuyunca sevindim.Kendimi geliştirmek adına bir şeyler yapmak istiyorum ama inanın sizin gibi yazarlardan ne okuyorsam o kadarını biliyorum. Aklımda bir fikir var ve bunu hayata geçirmek istiyorum.Büyük düşünüyorum ve bunun için şöyle kararlar verdim. turhost firmasından bireysel limitsiz paketini düşündüm(?).Belki fazla belki az bilmiyorum.Themeforesttan ücretli tema almanın seo ve görsellik açısından etkili olacağı yöününde yazılar okudum ve ücretli bir tema satın almak istedim(siz de yapıyormussunuz).bu da 59 dolar. bana sadece ikisi 450 tutacak nerdeyse.Daha eklentiler yok. Bugün web tasarım işinde olan birine fikrimi az belirrttim ve 200 liraya siteyi kuracağını benim sadece içerik üreteceğimi söyledi. Sizce blog sayfamı sizden ve kendim öğrendiklerimle kendim mi kurayım yoksa 200 liraya sadece içerik mi üreteyim? Tavsiyeniz benim için çok önemli.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:03

    Merhabalar Türker hocam. Kendiniz teknik bilgilerde eksik olasınız bile bunları yavaş yavaş öğrenerek kendi işinizi halletmeniz tabi ki ilk tavsiyem. Ama teknik İşler beni boğuyor derseniz o zaman birisinden yardım almanızı öneririm. Ben de içerisinde kendi tasarımım olan Minima teması da dahil hazır blog kurulumu paketi sunuyorum. Burada dikkat edilmesi gereken şey hizmet alacağınız kişinin teknik donanımı olmalıdır. Güvendiğiniz birilerine iş verin mutlaka. Eğer benim blog paketim hakkında detaylı bilgi almak isterseniz şuradan kontrol edebilirsiniz: https://blogkurdu.net/blog-paketi/

Büşra Nur Yanıtla
- 13:12

merhaba bütün adımlarınızı aynen izledim turhosttan worpressi kurdum ancak son adımda verilen url ye tıkladığımda 404 hata veriye ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:14

    Büşra hanım merhabalar, son adımda verilen URLden kastınız nedir tam olarak?

      Büşra Nur Yanıtla
      - 13:18

      tebrikler wordpress kurum başarılı diyor siteme gitmek için verilen linke tıkladığımda 404 hata veriyor ..yani karşıma blog sayfam çıkmıyor

        Ömer Faruk
        - 13:25

        Peki siz direkt tarayıcıya yazıp denediniz mi?

Aylin Yanıtla
- 16:24

Tekrar merhaba.hosting icin yonlendirdiginiz turhost u ziyaret ettim ancak cok fazla secenek gorunuyor.bireysel baslangic , bireysel mini gibi.hangisini almaliyim.bir de domaini goday dan premium secenegiyle alacagim.siralama farkediyormu tam olarak uygulamam gereken islem sirasi nedir.alacagim alan adi daha once satin alinmis 250 tl ye premiumla godayy dan satin alacagim.teeekkurler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:28

    Aylin hanım alacağınız paketi kendi kullanım amacınıza göre belirleyebilirsiniz. Orta seviye bir paketle başlamak en doğrusu olacaktır sizin için. Alan adı ve hostingi satın almak için bir sıra yok. Birini önce diğerini sonra almanız bir şey değiştirmez. Ancak alan adınızı ve hosting paketinizi aldıktan sonra alan adınızı Turhosttaki hosting paketinize yönlendirmek için DNS ayarlarınızı yapmanız gerekir. O da kolay bir adım zaten.

Aylin Yanıtla
- 19:53

Teşekkür ederim açıklamalarınız için.Bir şey daha aklıma takıldi hosting ve domain satin almam gerekiyor.ben belirledigim ismi premium dan aldığımda hosting ve domain satın almış olacakmıyım yoksa her biri için ayrı ayrı mı ilgilenecegim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:57

    Domaini premium olarak almanız ya da normal fiyatı ile almanız hostingle tamamen alakasız Aylin hanım. Domain ve hosting tamamen farklı kavramlar. O yüzden ikisini birlikte almalısınız mutlaka 🙂 Yazıda anlattığım 3 firmadan herhangi birisinden alırsanız memnun kalacaksınızdır. Özellikle Turhost‘u gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.

Aylin Yanıtla
- 16:24

Merhabalar.ben alan adi belirledim daha önce alınmıs cikti ancak hemen yaninda yine de almak istiyormusunuz secenegi cikiyor.devam ettigimde 250 tl premierum secenegiyle alabilecegim secenegi cikiyor.bu durumda ne yapmaliyim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:28

    Merhabalar Aylin hanım, bazı alan adları daha önceden farklı kişiler tarafından alınıp premium şekilde satılabiliyor. Çok talep gören alan adları genellikle bu durumda oluyor. Eğer sizin için çok kritik ve önemli bir alan adı değilse farklı bir alan adı denemenizi tavsiye ederim. Ancak projenizi çok etkileyeceğini düşünüyorsanız 250 TL oldukça uygun bir fiyat. Çünkü genellikle premium alan adları binlerle hatta on binlerle ifadele edilen fiyatlara satılırlar 🙂 Ben sizin yerinizde olsaydım ilk olarak alternatif alan adları düşünürdüm.

Özlem Yanıtla
- 21:54

Selamlar ben wordpress e kayıt olamıyorum nasıl yapılacağını da söylediniz ancak daha yardımcı olur musunız lütfen

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:02

    Özlem hanım merhabalar. Bu yazıda anlattığım adımları tek tek uygularsanız sonuca kolaylıkla ulaşırsınız. WordPress’e kaydolmanız gerekmiyor bu aşamaları yaparken. Yazının 1.2.3.4. sayfalarını dikkatlice adım adım ne denmişse onları yaparak uygulayın kısa sürede blogunuz hazır hale gelecektir.

Ayşegül Yanıtla
- 13:14

Merhabalar ıpohone 6 telefon kullanıyorum ve telefonumdan blok açmak istiyorum ama beceremiyorum nereden başlayıp Nasıl yapacağımı yardımcı olursanız çok sevinirim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:17

    Ayşegül hanım merhabalar, yazıda anlattığım adımların hepsini telefondan da birebir yapabilirsiniz hiçbir değişiklik yok. Tabii ki kontrol etmek daha zor olabilir küçük ekranda ancak yazıda anlattığım adımları dikkatli bir şekilde tek tek uygularsanız sorunsuz şekilde blog açabilirsiniz. Ekranı yan döndürüp yaparsanız sizin için daha kolay olacaktır.

Rüveyda Yanıtla
- 13:54

Ömer bey merhaba, ben dediğiniz adımları yaptım. Ama daha öncesinde WordPressin kendi sitesinden alan adımı aktarmayı falan denemiştim. Orada ekstra paketler seçtiriyor WP bu yaptığımızın farkı nedir? Sadece 3 temayla mı iş görebileceğiz? Yoksa ayriyetten pakete takılmadan tema alabilecek miyim? Onun dışında emeğinize sağlık bana çok yardımcı oldu yazınız.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:00

    Rüveyda hanım merhabalar, WordPress.com üzerindeki paketler ne kadar ek özellikler içerse de size bu yazıda anlattığım şekilde kuracağınız WordPress’ten daha fazla özgürlük tanıyamaz. Bu yollarla açtığınız zaman hiçbir kısıtlama olmadan dilediğiniz kadar tema yükleyebilirsiniz, dilediğiniz temayı düzenleyebilirsiniz (kodlarını dahi), dilediğiniz eklentiyi kullanabilirsiniz. WordPress.com üzerinde açacağınız WordPress sitesi ise size bu kadar özgürlük vermez. Bu noktada WordPress.com’un Kısıtlamaları Nelerdir? yazıma göz atabilirsiniz.

emine Yanıtla
- 01:24

Artık benim de sayenizde blogum oldu, çok teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:30

    Harika! Blog dünyasına hoş geldiniz Emine hanım 🙂 Okuyucunuz bol olsun! Mutlu bloglamalar.

emine Yanıtla
- 00:48

merhaba bi yerde bloga her giriş yapıldığında google tarafından 0.35 tl gibi bi ücret ödendiğini duymuştum bu doğrumu ya da sadece reklam alınca mı para kazanabiliyoruz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:57

    Emine hanım selamlar, “bloga her giriş yapıldığında google tarafından 0.35 tl gibi bi ücret ödendiği” gibi bir şey söz konusu değil. Eğer öyle olsaydı benim şuan sizden 0,35 TL kazanmış olmam gerekirdi. Ve bu da günde binlerce lira sadece benim bloguma ödeme yapacağı anlamına gelirdi. Blog nasıl açılır yazısını dikkatli bir şekilde okursanız “Neden blog açmalısınız?” sekmesinde blogun nasıl para kazandıracağına birkaç örnek verdim. Reklam yayını yaparak, ürün tanıtarak, ürün satarak vb. birçok yöntemle para kazanmak mümkün. Ancak “ben para kazanacağım” diyerek blog yazmaya başlarsanız çok kısa sürede hüsrana uğrayacağınız konusunda sizi temin ederim. Çünkü blog açmak temelinde günlük tutmak kadar kişiseldir. Bir hobi ya da eğlence gözüyle değil de para kazanma hırsıyla blogculuğa başlarsanız emin olun çok yıpranırsınız.

Celal Yanıtla
- 01:14

“Tebrikler, hosting hizmetiniz başarıyla oluşturuldu. Bu e-postanın elinize ulaştığı andan itibaren hizmetinizi aktif olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.”Diye bir e-posta aldım lakin yazınızda ki talimatları bir bir yerine getirdiğim için öyle bir mesaj beklemekteyim acaba onaylama işlemi mi değişti…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:20

    Bazen e-posta gönderiminde aksaklıklar oluşabiliyor bazen her domain için aynı işlem gerekmeyebiliyor. Müşteri panelinize gidip sol taraftaki menüden ” Müşteri profili > Gönderilen epostalar” sekmesine gidin. Eğer orada size gönderilen postalar arasında domain doğrulamak için 15 gün süreniz var şeklinde bir cümle içeren bir posta varsa ulaşmamış demektir. Az önce belirttiğim gibi mutlaka bir destek bildirimi oluşturun kısa sürede hallederler 🙂

Celal Yanıtla
- 00:44

onay almak için gönderilen e posta ne kadar sürede gelir

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:48

    Merhaba Celal, onay almaktan tam olarak neyi kast ettiğini söyleyebilir misin? Eğer domain ve hosting’i kaydettikten sonra gelecek domain doğrulama mailinden bahsediyorsanız 10-15 dakika içinde gelmesi gerekir. Eğer bu sürede gelmediyse veridyen müşteri paneline girip bir destek bildirimi oluşturun ve bana böyle bir mail gelmedi deyin. Onlar gerekli işlemi yapacaklardır.

rafiye kececi Yanıtla
- 23:49

çok teşekkürler.her yolu denedim. you tube da videoda denilen herşeyi yaptım ama eklediğim meta etiketi ile ilgili header da değil diye sürekli error alıyorum. Ne kadar zorlamışlar bu işi:(

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:54

    Aslında hiç zor değil. İşlemlerde mutlaka bir hata yapıyor olmalısınız. Tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim. Ya da meta etiketi ile onaylamak yerine dosya yükleyerek onaylama işlemi de yapabilirsiniz.

rafiye kececi Yanıtla
- 20:52

merhaba tüm adımları takip ettim ama bloğumu google da aratınca bulamıyorum, yazımı da bulamıyorum,yardımcı olur musunuz

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:56

    Sitenizi Google arama sonuçlarında gösterilebilmesi için Google kaydı yapmanız gerekmektedir. Webmaster konsoluna giderek sitenizi eklemeniz ve ardından onaylamanız gerekmektedir. Eğer yapmakta zorlanırsanız iletişim sayfası aracılığı ile bana ulaşabilirsiniz.

Hatice Yanıtla
- 15:28

Şimdi ben site ayarlarında arama motorlarinda sitemin çıkması için dogrulamdigimi farkettim çok uğraşıyorum dogrulamayi beceremedim şimdi sitem silinir mi lütfen yardımcı olur musunuz ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:30

    Hayır siteniz silinmez Hatice hanım endişe etmenize gerek yok. Az önceki yorumumda da anlattığım şekilde sitenizi arama motorlarında doğrulayabilirsiniz.

Hatice Yanıtla
- 15:00

Merhabalar ben wordpressde blog kurdum ama dogrulayamiyorum lütfen yardımcı olur musunuz ?arama motorunda da yazılarım çıkmıyor

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:04

    Merhabalar Hatice hanım, doğrulamaktan kastınız tam olarak nedir? Biraz daha açıklarsanız daha iyi yol gösterebilirim. Arama motorlarında yazılarınızın çıkması için sitenizi arama motorlarına kaydetmelisiniz. Google için Webmaster konsoluna gidip giriş yapın ve sitenizi ekleyin. Sitenizi ekledikten sonra Yoast SEO eklentisini yükleyin ve Yoast SEO ayarları nasıl yapılır yazımdaki arama motoru doğrulama adımını kontrol ederek doğrulama kodunuzu sitenize ekleyin.

Polat Şaşkın Yanıtla
- 16:04

Blog açmak için birçok kaynağa başvurdum. Çoğu detaya girmeden anlaşılır olmayan bir dille yazılmış. Bazıları da aşırı detaya girip kafa karıştırmış. Sizin anlattıklarınızla adım adım giderek blog açtım. Blog nasıl açılır videosu da yazıdan öğrendiklerimi sağlamlaştırdı. Çok teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:17

    Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim Polat 🙂 Blog açmak için blog nasıl açılır yazısından ve videosundan faydalanmış olmana çok sevindim. Umarım dilediğin noktalara gelirsin. Mutlu bloglamalar!

Doruk Yanıtla
- 17:53

Blog için hosting seçimi konusunda fikir sahibi oldum. Dolayısıyla domain ve hosting arayışım da sona erdi sayenizde.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:43

    Yorumunuz için teşekkür ederim Doruk Bey. İşinize yaramış olmasına sevindim 🙂

Nazlı Yanıtla
- 12:43

Tamam oldu. Süpersiniz…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:48

    Rica ederim 🙂 Sorununuzun hallolmasına sevindim.

Nazlı Yanıtla
- 12:14

Temaya ait değil, özel bir dosya. Ana dizinde bulunan bir klasörün içinde diyelim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:24

    Aslında WordPress fonksiyonlarını WordPress dosyaları dışında kullanmak biraz karmaşık ve sıkıntılıdır. Ancak şu şekilde deneyebilirsiniz. Öncelikle eklemek istediğiniz dosyanın en başına şunu ekleyin:

    < ?php require( './wp-load.php' ); ? >

    Ardından önceki mesajımda verdiğim shortcode ekleme yöntemiyle istediğiniz yere ekleyiniz.

Nazlı Yanıtla
- 12:07

Cevabınız için teşekkürler. : Uncaught Error: Call to undefined function do_shortcode() in şu şekilde hata veriyor. Contact 7 formunu göremiyor sanırım, sadece tek bir sayfa template bu.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:12

    Nazlı hanım bu kısa kodu kullanmak istediğiniz dosya WordPress temanıza mı ait yoksa özel bir dosya mı? Yani /wp-content/themes/ bölümünde yer alan bir temaya mı eklemeye çalışıyorsunuz yoksa bu klasör dışındaki farklı bir dosya mı?

Nazlı Yanıtla
- 11:17

Merhaba, hazır bir template’de contact 7 form’u nasıl kullanabilirim? Yani, wordpress kuruluyken sayfaya shortcode ekleyince veya form kodunu ekleyince çalışıyor template’ye ekleyince hata veriyor. Doğru yerden mi soruyorum bilmiyorum ama benim için önemli bir soru. Bu konuda kaynak bulamadım veya doğru arayamadım. Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:24

    Merhaba Nazlı hanım, PHP dosyalarının içinde kısa kod kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey kısa kodu su şekilde doğru yere eklemektir: < ?php echo do_shortcode('[contactform7]'); ? > burada verdiğim [contactform7] bölümüne kendi kısa kodunuzu eklemeyi unutmayın.

Gökhan Yanıtla
- 11:36

Blog açmak hakkındaki okuduğum en güzel makaleler arasında yer arıyor kafamı karıştıran tüm soruları buldum özellikle wordprees mi yoksa blogspot mu diye düşünürken hepsini çözüm buldum buradan hocamıza çok teşekkür ederim iyi çalışmalar 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:43

    Yazıdan faydalanmış olmanıza sevindim 🙂 Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Blog nasıl açılır sorusunda karşınıza çıkan tüm detayları bu yazıda bulabiliyorsunuz. Umarım herkes sizin gibi faydalanabilir. Mutlu bloglamalar!

Oğuzhan Yanıtla
- 12:41

Hayatım boyunca az rastladığım yazılardan birisine denk geldim. Blog açmak isteyenlere, blog açtıktan sonra neler yapılması gerektiklerine ve nasıl ileri seviyelere getirebileceğimizi anlatan bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:46

    Yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 Umarım blog açmak isteyen herkese faydalı olur!

Fikir Banka Yanıtla
- 21:28

İnanır mısınız sayenizde bir çok şey öğreniyoruz ve tecrübelerimize tecrübe katıyoruz. Bence bu rehber, blog nasıl açılır sorusunun en net cevabı olmuş. Blog açma rehberi konusunda bulduğum en sağlam kılavuz bu diyebilirim. Çok teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:33

    Yine sizden harika bir yorum 🙂 Teşekkür ediyorum. Blog açma konusunda merak edenler için olabildiğince kapsamlı ve anlaşılır bir yazı olsun istedim. Size faydalı olması benim için en büyük motivasyon kaynağı! Takipte kalın ve yeni içerikleri kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *