Blog Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken 60+ Şey

kategorisinde, en son 13 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 24 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Blog Kurdu’nu hayata geçireli henüz 2 yıl olmadı. Ancak Blog Kurdu’ndan çok daha uzun süre önce blog yazmaya başladım. Yıllardır bildiklerimi, sevdiklerimi, tavsiye ettiklerimi çeşitli platformlarda paylaşıyorum. İlk blog yazımı yayınladığımda ne yapacağımı bilmeden ve tamamen “öylesine” bir girişle blogculuk serüvenime başlamıştım. Sizlerde ilk deneyiminizi benim gibi bodoslama yapmayın diye size blog yazarken dikkat edilmesi gerekenler listesini hazırladım!

Buradaki yazdıklarım her blogger için aynı etkiyi verecek diye bir kaide yok ancak bunları birer öneri olarak algılamanız gelecek yayın hayatınızda daha kararlı bir çizgide yürümenizi sağlayabilir.

Eğer sizin de aklınızda blog yazarken yapılması ya da yapılmaması gereken şeyler varsa lütfen yorum bölümünde bana ve bu yazıyı okuyan herkese örnek olması açısından yazın. Gelecek yorumlara göre yazıda yapacağım güncellemelerde isminizle birlikte bu listeye sizin önerilerinizi de dahil edebilirim 🙂 Haydi gelin hemen listemize geçelim!

Önerilen yazı: Blog nasıl açılır? Türkiye’nin en iyi blog açma rehberi.

Blog Yazarken Yapılması Gerekenler

Blog yazarken yapılması gerekenler

  1. Öncelikle mutlaka sizin için anlamı olan bir blog açın.
  2. Kendinize blogunuzla ilgili objektif ve gerçekçi hedefler koyun.
  3. Blogunuzla ilgili hedeflerinizi 2 parçaya ayırın: Uzun vadeli hedefler ve bu uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler.
  4. Her gün bir şeyler yazın. Yazdıklarınızı yayınlamak zorunda değilsiniz ancak yazma yetinizi canlı tutmanız için her gün biraz egzersiz yapın.
  5. Sadece blog yazmak için değil gerçekten değer katmak için yazın.
  6. Okuyucularınızın blogunuzda hangi içeriklere daha çok değer verdiğini iyi analiz edin ve yeni içeriklerinizi bu yönde optimize edin.
  7. Okuyucularınızı anlamak için onlara rahat cevaplar verebilecekleri anketler yapın.
  8. Okuyucularınızın ihtiyaçlarını karşılayan, sorularını yanıtlayan ve sorunlarını çözen içerikler oluşturmaya gayret edin.
  9. Blog yazılarınızı ilgi çekici ve özenli şekilde yazın.
  10. Okuyucularınızı yeni içeriklerinizden, küçük sürprizlerinizden veya özel notlarınızdan haberdar etmek için e-posta bülteni başlatın.
  11. Blogunuzun tasarımına özen gösterin. İyi bir tasarım ilk puanı hanenize yazmanızı sağlar.
  12. Blogunuzun neyle ilgili olduğunu tasarımsal bütünlükle iyice netleştirin. Sitenizin genel yayın kategorisi ile alakasız içerikleri yayınlamayı bırakın.
  13. İçeriklerinizde mutlaka görsel kullanın ve görsellerinizi seçerken dikkatli davranın. İnternetin her yerinde dolaşan görsellerden çok daha az rastlanan ve dikkat çekici görseller kullanın. (Buradaki yazımı okuyun.)
  14. Blogunuzda videolara ve sesli araçlara yer verin. Bu tarz içeriklerle okuyucularına farklı deneyimler yaşatabilirsiniz.
  15. Markalaşacak bir logo tasarlayın yada tasarlatın. (Buradaki yazımı okuyun.)
  16. Blog açmak ve blog yazmak bir süre sonra analiz takibi ile doğru orantılı olarak size başarı getirecektir. Bu yüzden blogunuzun okuyucu analizlerini takip edin, kimler ne zaman blogunuzu ziyaret ediyor, hangi içerikleriniz çok okunuyor ve ziyaretçileriniz en çok neye ilgili gösteriyor gibi kritik sorulara kendi cevaplarınızı bulun.
  17. Birbirinizi destekleyebileceğiniz ve karşılıklı olarak bloglarınızda yardımlaşabileceğiniz arkadaşlar edinin.
  18. Gerçek hayattaki arkadaşlarınızla blogunuzu ciddi bir şekilde paylaşın. Onlara bu işten zevk aldığınızı ve güzel getirileri olduğunu anlatın.
  19. Blogunuzdan para kazanmak için deneyimlerinizi, bildiklerinizi ve sahip olduğunuz yetenekleri blogunuzdan satabilecek hale dönüştürün.
  20. Bugün, yarın, sonraki gün ne yazacağınızı düşünün ve kendinize bir yayın takvimi oluşturun. Bu sizi düzensiz bir blog yazarlığından kurtaracaktır.
  21. Blog yazarken sizi rahatlatan müziklerden bir playlist yapın ve yazı yazarken kafa karıştırıcı şeylerden uzak durmaya gayret edin. İyi bir yazı için iyi odaklanmak gerektiğini unutmayın.
  22. Eksik becerilerinizi tamamlamak için zaman ayırın ve kendinizi geliştirdikçe bunun meyvelerini blog yazarken okuyucularınıza yansıtın.
  23. Zaman zaman kendi kendinize, bir yerden bir yere giderken, uzanırken, duş alırken blogunuzla ilgili beyin fırtınası yapın ve yeni fikirler üretmeye çalışın.
  24. Başka blogları takip edin. Takip ettiğiniz bloglar sizin yazdığınız konularla alakalı olmak zorunda değil. Farklı kategorilerde sürekli takip edeceğiniz bir liste çıkarın. Neyi nasıl yaptıklarını gözlemleyin ve onlardan kaptığınız şeyleri kendi blogunuza uyarlayın.
  25. Blog yazarken kendi fikirlerinizi paylaşın ve bunların sizin fikirleriniz olduğunu hissettirin. Bu sizi herkesten ayrı kılacak en önemli unsurdur.
  26.  Blogunuzu yedekleyin! Emeklerinizi kaybetmek istemiyorsanız yazı yayınlama sıklığınızı göze alarak bir yedekleme planı yapın. Yedeklerinizi hem dijital ortamda hem de çevrimdışı disklerde saklamaya gayret edin.
  27. Blog yazarken tutkulu olun. Eğer bu işi seviyorsanız yapın, unutmayın blog yazmak zorunda değilsiniz.
  28. Markalarla okuyucu-siz-marka dengesinde kazan-kazan-kazan mantığında ilişkiler kurmak için araştırmalar yapın. Unutmayın minicik bir blogunuz olsa bile özgün bir kategoride yaptığınız yayınlar size büyük kazançlar getirebilir.
  29. Kendiniz olun. Blog kurmak yeni bir evrene taşınmak değildir. Hala bu dünyadayız ve sizi okuyanlardan birisi de sokaktaki arkadaşınız olabilir. Kendinizi ve okuyucularınızı kandırmayın.
  30. Enerjinizi yüksek tutun. Enerjinizi tüketecek bir blogun sahibi olmayın. Blog tamamen bir hobidir, unutmayın.
  31. Okuyucularınıza enerji verin. Onların sizden bir şeyler öğrenebilmek ve yeni şeyler kazanabilmek amacıyla blogunuzu ziyaret ettiklerini unutmayın. Onlara enerji harcayacakları içerikler değil enerji depolayacakları, hayaller kuracakları ve harekete geçecekleri içerikler verin.
  32. Yazılarınızın başlıkları için özel zaman harcayın. Dikkat çekici ve konuyla alakalı olmalarına gayret edin.
  33. Başarınızı fark edin. Yaptıklarınızı, yapabileceklerinizi ve gücünüzü küçümsemeyin. Unutmayın blogunuzu okuyan bir kişi bile sizden bir şeyler öğrenmeye çalışıyor demektir.
  34. Hedeflerinize daha yakın olan etkinliklere öncelik vermeyi ve odaklanmayı öğrenin.
  35. Blog yazdığınız nişinizde hangi tür içeriklerin “paylaşıldığını” analiz ederek vakit harcayın; bu tür içerikleri yarı düzenli olarak yayınlayın.
  36. Sosyal medyayı iyi kullanın. Başarınıza turbo etkisi yapacağından şüpheniz olmasın.
  37. Mutlaka mola verin ve tatil yapın. Tüm gününüzü/haftanızı blog yazmak için öldürmeyin.
  38. Okuyucularınıza yazılarınızın içinde sorular sorun ve bu sorulara verdikleri cevapları dikkatle okuyun. Sormak için değil gerçekten planmanızda rol oynaması için sorun.
  39. İlham veren, bilgi veren ve gerçeklikle ilişkilendiren içerikler yazın.

Blog Yazarken Yapılmaması Gerekenler

Blog yazarken yapılmaması gerekenler

  1. Yazdıklarınızı yayınlamaktan korkmayın.
  2. Her gün bir şeyler yayınlamak zorunda olduğunuzu düşünmeyin.
  3. Kızgınken veya sakin değilken yayın yapmayın.
  4. Kendi blogunuzu tanıtmak için başkalarının bloglarında yorum yapıp durmayın. Spamcı olmayın.
  5. Sadece yayınlamış olmak için içerik yayınlamayın.
  6. Başkalarının yazılarını, içeriklerini, görsellerini vb. materyallerini izin almadan, kaynak göstermeden ve kendinize aitmiş gibi kullanmayın.
  7. Sahip olmadığınız ziyaretçiler için dertlenmeyin. Bunun yerine sahip olduğunuz ve sizi takip eden okuyucuları blogunuza daha çok bağlamaya odaklanın. Bu diğerlerini de blogunuza çekecektir.
  8. Her konuda yayın yapmayın. Bilgi birikiminize güvendiğiniz konularda ve gerçekten iyi araştırma yaparak blog yazın.
  9. Her yeri reklamla veya promosyonla doldurmayın.
  10. Saçma sapan anlarda açılan ve okuyucuya bilgi aktarmaktan çok para kırmak istediğinizi kanıtlayan reklam türlerinden kaçının.
  11. Blog yazarken sadece arama motorlarına dönük bir dil kullanmayın.
  12. Her tür sosyal medya aracına abanmayın. Sizin kitlenizin nerede olduğunu tespit edin ve orada yükselin.
  13. Her denilene aldırmayın ve başarılı olmak için kendi yolunuzu kendiniz çizin.
  14. Uzun paragraflar yayınlamayın. Bu tür paragrafları parçalara ayırın.
  15. Blog tasarımınızda çok küçük yazı tipleri ve fazla karmaşık renkler kullanmayın.
  16. Hatalarınızı gizlemeyin, şeffaf olun.
  17. Kısa yoldan zengin olmaya çalışmayın. Blog açmak bu demek değildir.
  18. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Kendinizi blog yazmaya başladığınız andaki halinizle karşılaştırın.
  19. Tüm zamanınızı “bloglamayla” ilgili şeyler öğrenmeye harcamayın.
  20. Blogunuzdan para kazanmanın tek bir yolu olduğunu düşünmeyin.
  21. Blog yazmayı saplantı haline getirmeyin. Gerçek yaşamı unutmayın.
  22. Hemen vazgeçmeyin. Blog yazmak ve başarılı olmaya başlamak çoğu zaman minimum yarım yıl gerektirir.

Yukarıda paylaştığım blog yazarken dikkat edilmesi gereken noktaların sizin blog açma serüveninize pozitif etkiler yapmasını umuyorum. Unutmayın ki bu yazıda paylaştıklarım tecrübelerden ve kişisel edinimlerden yola çıkarak listelediğim önerilerdir. Burada yazanların herkes için geçerli sayılması ya da bunları blog yazmak için “kurallar” olarak nitelendirmek doğru olmaz.

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 24 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Sevgi Yanıtla
- 22:51

Merhaba, benim bir sorum olacaktı. şimdi ben kendi blogger sayfamda google aramada herhangi bir bitki fotoğrafını alıp kaynağını göstersem benim için bir sorun teşkil eder mi ? veya teklif hakkına girmiş olur muyum? bu konuda bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu olurum 🙂 Teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:57

    Merhaba, telif konusu biraz karmaşık. Direkt olarak Google sonuçlarından görseli alıp kullanmak size sorun yaşatabilir. Kullandığınız görselin hangi sitede ilk olarak paylaşıldığını bulmalı ve o sitenin telif hakları konusunda bir bildirimi olup olmadığını incelemelisiniz.

      Sevgi Yanıtla
      - 23:04

      Tamam teşekkür ederim.

        Ömer Faruk
        - 23:05

        Rica ederim, mutlu bloglamalar 🙂

irfan Özer Yanıtla
- 19:24

Çok faydalı tavsiyeler aldım,çok teşekkürler başarılarınızın devamını diliyorum.
Web sitenizi benim firma rehberime eklemek isterseniz adımda bulunan website linkime tıklamanız yeterli olacaktır.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:28

    Teşekkürler! Mutlu bloglamalar.

ahmet Yanıtla
- 14:48

merhaba hocam. bir kaç sorum var. örneğin ben bilim üzerine bir forum açsam. okuduğum kitaplardan aklımda kalan bilgileri kendi üslubumla yazsam kaynakça göstermem gerekir mi? bir de hocam kaynakçasını yazarak istediğimiz her şeyi yayınlamak serbest mi? bu konuda ceza yememek için ne yapmalıyız?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:44

    Merhaba, hakları size ait olmayan eser veya yapıtların bir kısmını veya tamamını paylaşmanız telif hakkı ihlallerine sebep olabilir. Paylaşım yaparken paylaşacağınız içeriklerin gizlilik ve kullanım koşullarını iyi incelemeniz ve mutlaka kaynak belirtmeniz gerekir.

      ahmet Yanıtla
      - 18:35

      hocam bir konu hakkında konuşurken okuduğumuz kitapların etkisi altında kalıyoruz. Bu konu hakkında hiç bir yerden kopyala yapıştır yapmadan aklımızda kalanları harmanlayıp okuyucuya sunmak telif hakkı ihlaline girer mi? teşekkürler

        Ömer Faruk
        - 14:31

        Okuduğunuz şeyleri direkt olarak kopyala yapıştır yapmazsanız telif olmayacaktır. Yine de bu konuda daha detaylı bir araştırma yapmanızı öneririm.

Murat Karakılıç Yanıtla
- 16:21

Yazmak iyidir vesselam. Bende bloguma öyküler ve deneme türlerinden bir çok konuda yazılar yazıyorum. Benim için en önemli yanlarından bir tanesi sizin de belirttiğiniz gibi ” her gün yazmaya ” özen gösterilmesidir. Evet, her gün mümkün oldukça yazmak insana çok şeyler kazandırır. Bir cümle de olsa yazmalı insan… Değerli bilgi ve birikimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:20

    Düşünceleriniz için teşekkür ederim. Her konuda olduğu gibi blog yazma konusunda da istikrar göstermek çok şey kazandıracaktır. Mutlu bloglamalar! 🙂

sadık Yanıtla
- 00:51

teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:52

    Rica ederim 🙂

Mustafa GÜRBÜZ Yanıtla
- 08:10

Düşüncelerimi aynen aktarıyorum. Yakın zaman önce blog yazmaya başladım. Burada anlatılanlarla benim yazdıklarımın hiç alakası yok. Bana çok yardımcı olacak. Şu cümleniz beni etkiledi. “Her denilene aldırmayın ve başarılı olmak için kendi yolunuzu kendiniz çizin.” Bu işi hobi olarak yapmak lazım. Kasmamak lazım. Burada anlatılanlardan ben de şu an %35 i var. Acele ediyoruz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 08:16

    Kesinlikle öyle 🙂

konuloji Yanıtla
- 19:50

konulojiden selamlarrrr seviliyorsunuz yazılarınızı seviyorum ve devamını bekliyorum ^_^ ❤️

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:53

    Teşekkür ederim, takibinizi bekliyorum 🙂

GÜL Yanıtla
- 18:43

Çok teşekkür ederiz bilgiler için. Gerçekten aklımız takılan her şeyin cevabı var yazılarınızda ….

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:55

    Sizin için faydalı olmasına çok sevindim. Mutlu bloglamalar!

Programlama Hocam Yanıtla
- 18:03

Bu zamana kadar gördüğüm en iyi blogger tavsiyesi yazısı olmuş hocam. ellerinize ve emeğinize sağlık. Sizleri takip edeceğim. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:15

    Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Sağ taraftaki abonelik formu ile abone olabilirsiniz 🙂 Mutlu bloglamalar!

vip araç kiralama Yanıtla
- 22:01

Çok teşekkürler biz de sizi takip ederek kendi bloglarımızı yapıyoruz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:04

    Mutlu bloglamalar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *