DigitalOcean Nedir? Nasıl Kullanılır? A’dan Z’ye Dev Rehber

Klasik hosting şirketlerinin vadettikleri hizmeti sunamadığını görmek ya da tam olarak beklediğim performansı alamamak, beni bir süredir ülkemizin internet çağındaki durumu hakkında büyük bir endişeye sokuyor ne yazık ki. Beklediğim performansı alamadığım günlerde yeni servis sağlayıcıları ve yeni çözümler aramaya başlamıştım. İşte bu noktada DigitalOcean ile tanıştım ve şimdi de sizi oldukça memnun kaldığım, inanılmaz esnek ve […]
30 dakika
kategorisinde, en son 28 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. Arkadaş hediyesi $10 yerine $200'a yükseldi! 97 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Klasik hosting şirketlerinin vadettikleri hizmeti sunamadığını görmek ya da tam olarak beklediğim performansı alamamak, beni bir süredir ülkemizin internet çağındaki durumu hakkında büyük bir endişeye sokuyor ne yazık ki. Beklediğim performansı alamadığım günlerde yeni servis sağlayıcıları ve yeni çözümler aramaya başlamıştım. İşte bu noktada DigitalOcean ile tanıştım ve şimdi de sizi oldukça memnun kaldığım, inanılmaz esnek ve kullanışlı bu hizmetle tanıştırmak istiyorum. Birebir kendi deneyimlerimi sizlere A’dan Z’ye yardımcı olabilecek şekilde paylaşmak, DigitalOcean nedir?, DigitalOcean nasıl kullanılır? ve DigitalOcean sunucu kurulumu nasıl yapılır? gibi sorulara cevap vermek için bu dev rehberi hazırladım.

Bu rehber ile DigitalOcean üzerinde bir hesap oluşturma adımından başlayarak, kredi kartı ekleme, sunucu kurulumu ve gerekli tüm teknik bilgilendirmeleri yapacağım. Bu rehberi okuduktan sonra aklınızda DigitalOcean nedir ve DigitalOcean sunucu kurulumu nasıl yapılır? sorularına tam olarak cevap oluşacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak benden size hediye $200 arkadaş kredisi ile başlangıç seviyesi, orta ölçekli projeler hatta büyük projelerinizi bile 1 ay boyunca ücretsiz Digitalocean’da barındırabileceksiniz. Yanlış duymadınız, 2 ay geçerli 200$ kredi hediye!

DigitalOcean sizi sürekli yaşadığınız web kesintilerinden, kaynakları söylenildiği gibi “sınırsız” olmayan paylaşımlı hosting paketlerinden, kendini bilmez, iş bitiremez hizmet sağlayıcılarından kurtaracak bir çözüm. Dilerseniz gelin lafı daha fazla uzatmadan sizi dertlerinizden kurtaracak yeni dünyanın kapılarını aralayalım!

• Hey hey! Eğer Digitalocean üzerine nasıl WordPress kuracağınızı merak ediyorsanız sizin için oldukça anlaşılır bir yazı ve video hazırladım! Hemen okuyun: DigitalOcean WordPress Kurulumu

DigitalOcean Nedir?

DigitalOcean Nedir?

Digitalocean nedir sorusuna bu başlık altında cevap vereceğim ancak ondan önce bilmeniz gereken bazı temel kavramlar ve bilgiler var. Öncelikle bu temel bilgileri aktaracağım ki DigitalOcean nedir sorusunun cevabı aklınızda daha net canlansın. Hadi şimdi öncelikle bu temel kavramlara göz atalım.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Mantığı; var olan bir sunucunun mevcut kaynaklarını birçok web sitesinin ortak kullanması şeklinde işleyen hosting türüdür. Örneğin 8 GB RAM, 360 GB diski olan bir cihazı parçalara ayırarak her parçaya bir site koyulur. Bu siteler 8 GB RAM’i ortak kullanırlar, cihazın işlemci gücünü, 360 GB’lık diski de yine ortak kullanırlar. Bu ortak kullanım sebebiyle sitelerin performansı birbirlerine bağlı olarak düşer. Başka bir siteye yapılmış siber saldırıdan sizin siteniz de etkilenebilir. Yani güvenlik zafiyetleri artar. Ve buna benzer birçok sorun ortaya çıkabilir. Tüm bunlara rağmen paylaşımlı hosting paketleri en çok kullanılan hosting paketleridir çünkü daha ucuzdur. Ne yazık ki ucuz hosting paketi almak isterken performans, güvenlik gibi konular riske girer.

Ancak hedefi büyük olmayan, başlangıç aşamasındaki yada geçici süreli projeler için paylaşımlı hosting paketlerinin tercih edilmesi başlangıç maliyetini düşürecektir. Daha sonra daha yüksek bir pakete geçmek mümkün olduğu için burada anlatılanları cebinizi düşenerek değerlendirmeniz çok daha iyi olur.

Bulut Sunucu Nedir?

Bulut sunucu kaynaklarınızı anlık olarak kontrol edebildiğiniz, size özel bir RAM, disk, CPU miktarı olan, sadece bir cihaza bağlı olmadan kaynak yetersizliği durumunda başka bir cihazdan kaynak kullanarak kesintileri önleyebilen, ödemeleri aylık sabit bir ücret yerine kullandığın kadar öde mantığı ile yapılan yeni bir teknolojidir.

Yani siz bir paylaşımlı hosting yerine bir bulut sunucuya sahip olduğunuzda performans, güvenlik, erişebilirlik, kullanışlılık, müdahale edilebilirlik konusunda çok daha fazla avantajlı olacaksınız.

Peki ya ana sorumuzun cevabı nedir? DigitalOcean, bulut sunucu hizmeti veren bir şirkettir. Temel olarak geliştiricilerin yazılımlarını geliştirmeleri, sürüm kontrolü, yeni versiyon geliştirmeleri gibi işlemleri yürütebilmeleri için hayata geçirilmiştir. DigitalOcean şimdilerde dünyanın en büyük bulut sunucu sağlayıcıları listesinde ilk sıralarda Amazon ile birlikte yer alıyor.

Digitalocean kullanan ekipler
Digitalocean kullanan 50binden fazla ekipten ve popüler projelerden bazıları

Netcraft üzerinde aylık olarak yayınlanan verilere göre her ay on binlerce site Digitalocean üzerinde hayata geçiriliyor ve ünlü hosting sağlayıcılarından da on binlerce site Digitalocean’a taşınıyor. Digitalocean Kasım 2014’ten beri dünyanın en büyük 3. hosting şirketi konumunda!

trends.netcraft.com/www.digitalocean.com adresinden sizlerde bu verileri kendiniz inceleyebilirsiniz. Peki nedir Digitaolocean’ı bu kadar avantajlı ve cazip kılan şey? Gelin yazının detaylarına girmeden temel olarak Digitalocean’ın avantajlarına bir göz atalım.

Sadece SSD: Digitaolcean, sadece SSD diskler kullanan bir bulut sunucu sağlayıcısıdır. Yüksek performans daima yüksek performans olarak kalıyor.

Basit Kontrol Paneli: Digitalocean üzerinde işlem yaparken her şeyin ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Oldukça sade ve anlaşılır kontrol paneliniz sayesinde tüm sunucularınızı kolayca yönetebilirsiniz.

Uygun ücretlendirmeler: Aylık 5 dolardan başlayan fiyatlarla inanılmaz uygun bir bütçeyle sitelerinizi barındırabilirsiniz. Ben şuan Blog Kurdu’nu aylık 5 dolarlık pakette gönül rahatlığı ile barındırıyorum. Üstelik aynı sunucumda farklı sitelerim de mevcut.

Linux dağıtımları: DigitalOcean; Ubuntu, CentOS, Debian, Fedora ve CoreOS gibi bir kurulumuna otomatik olarak yüklenebilen beş popüler Linux dağıtımını ve bunların bir çok sürümünü bizlere sunmaktadır. Ayrıca meraklısı için FreeBSD de desteklenmektedir.

Tek tıkla uygulama: LAMP, LEMP, MEAN ve Docker gibi tek bir tıklama ile çok sayıda uygulama setleri yüklenebilir; Ayrıca geliştiriciler için Ruby on Rails, Django ve node; E-ticaret için Magento, CMS ve blog çözümleri WordPress ve Ghost ve MediaWiki gibi popüler uygulamaları tek tıkla sunucunuza kurabilirsiniz.

Çözüme odaklı destek Satın aldığımız bir hizmetten beklediğimiz en önemli unsurlardan birisi de karşılaştığımız problemlere çözüm üretebilecek bir teknik ekibinin olmasıdır. Digitalocean bu konuda da oldukça yetkin ve etkindir.

DigitalOcean’ın avantajlarına kısaca değindim. Gelin şimdi bu avantajları özel bir başlık altında biraz daha detaylandıralım.

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/07/digitalocean-nedir-nasil-kullanilir.png
DigitalOcean Ücretlendirmeleri

DigitalOcean Ücretlendirmeleri

Digitalocean sunduğu kaliteli ve kullanışlı hizmetlerin yanında paketlerindeki ücretlendirmelerle de bizlere çok güzel bir rahatlık sunuyor. Birçok önde gelen firmanın paylaşımlı hosting paketlerine yakın fiyatlarda bulut sunucuya sahip olma imkanı sunan Digitalocean’da ödeme mantığı da oldukça esnek.

Ödeme Kolaylığı

Digitalocean üzerinden satın aldığınız herhangi bir paketin ücretlendirmesi saatlik bazda değerlendirilir. Örneğin en küçük paket olan 5 dolarlık paketin ücretlendirmesi saatlik 0,007 dolardır. Yani siz eğer bu paketteki bir sunucuyu satın alıp 10 saat kullanırsanız ay sonunda 5 dolar değil yalnızca 10×0,007 = 0,07 dolar ödersiniz. Eğer bu sunucuyu 5 gün kullanırsanız da 24x5x0,007 = 0,84 dolar ödersiniz.

Bu esnek ödeme mantığı gerçekten anlık işler için yada sunucu taşıma gibi durumlarda büyük bir kolaylık sağlıyor. Kısa süreli bir proje için bir sunucu oluşturup hemen kullanmanız ve sonra işiniz bitince sunucunuzu silmeniz sizleri gereksiz maliyetlerden kurtarıyor.

$200 Arkadaş Hediyesi

Digitalocean ekibinin oldukça bonkör oluğundan yukarıda söz etmiştim. Şimdiye kadar çalıştığım en çözüm odaklı ekip olan Digitalocean ekibi sizlere ÜCRETSİZ kullanabileceğiniz 200 dolar tanımlıyor. Bu hediyeye sahip olabilmeniz için buraya tıklayarak Digitalocean sitesine gitmeniz yeterlidir. Kaydolduğunuzda otomatik olarak hesabınıza 200 dolar eklenecektir. 200 dolar hediyeyi alıp alamadığınızı anlamak için verdiğim linke tıkladıktan sonra Digitalocean sitesinde aşağıdaki gibi bir uyarı olup olmadığını kontrol ediniz.

Digitalocean hediye kupon
Digitaolcean 200 dolar kazandınız uyarısı

Bu uyarı size arkadaşınızdan bir $200 hediye kazandığınızı ve hemen kaydolarak bu hediyeye sahip olabileceğinizi gösteriyor. Peki neler yapılabilir bu 200 dolar ile? Örneğin 5 dolarlık 10 farklı sunucuyu 2 ay boyunca hiçbir ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Yada yine aynı şekilde 10 dolarlık 10 sunucu oluşturabilirsiniz. Yani ilk 2 ay bu 200 dolarlık krediyi tüketene kadar hiçbir ücret ödemezsiniz. Eğer hala benden size arkadaş kredisini almadıysanız buraya tıklayarak ve Digitalocean’a katılın.

Paket Fiyatları

Digitaolcean sunduğu kaliteli hizmetleri oldukça uygun fiyatlara sunmasıyla da popülerliğini giderek artırmış ve şuan dünyada kendi alanında 2 numaralı koltuğa oturmuş durumda. Rakiplerinin daha cazip olmak için daha ucuz sunucular satıp kaliteden kısmasına karşın Digitalocean kaliteden de uygun fiyatlarından da şimdiye kadar hiç şaşmadı. Şimdi gelin Digitalocean paketlerinin hangi özelliklere sahip olduğunu ve bu paketlerin nasıl ücretlendirildiğini görelim.

Dikkat Dikkat! DigitalOcean paket fiyatları UCUZLADI! Artık çok daha uyguna daha üstün sunuculara kavuşacaksınız. Hemen detaylı yazıyı okuyun. Aşağıdaki paketler yeni fiyatlara göre güncellenmiştir.

5 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,007 dolar
RAM: 1 GB
vCPU: 1 core
SSD Disk: 25 GB
Bandwith: 1 TB

10 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,015 dolar
RAM: 2 GB
vCPU: 1 core
SSD Disk: 50 GB
Bandwith: 2 TB

15 dolarlık esnek paket 1:

Saatlik ücreti: 0,022 dolar
RAM: 3 GB
vCPU: 1 core
SSD Disk: 60 GB
Bandwith: 3 TB

15 dolarlık esnek paket 2:

Saatlik ücreti: 0,022 dolar
RAM: 2 GB
vCPU: 2 core
SSD Disk: 60 GB
Bandwith: 3 TB

15 dolarlık esnek paket 3:

Saatlik ücreti: 0,022 dolar
RAM: 1 GB
vCPU: 3 core
SSD Disk: 60 GB
Bandwith: 3 TB

20 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,03 dolar
RAM: 4 GB
vCPU: 2 core
SSD Disk: 80 GB
Bandwith: 3 TB

40 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,06 dolar
RAM: 8 GB
vCPU: 4 core
SSD Disk: 160 GB
Bandwith: 4 TB

80 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,119 dolar
RAM: 16 GB
vCPU: 4 core
SSD Disk: 320 GB
Bandwith: 5 TB

160 dolarlık paket:

Saatlik ücreti: 0,238 dolar
RAM: 32 GB
vCPU: 8 core
SSD Disk: 640 GB
Bandwith: 6 TB

Digitalocean yukarıda listelediğim paketler dışında çok daha büyük projelerde kullanabileceğiniz yüksek kapasiteli sunucuları da satışa sunuyor. Bu paketleri de paket fiyatı olarak şu şekilde sıralayabilirim: $320’lık paket, $480’lık paket, $640’lık paket. Yine bu paketlere ek olarak yüksek CPU’ya sahip yada yüksek RAM’li özel bulut sunuculara da yine buna benzer fiyat tarifeleri ile ulaşabilirsiniz.

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/07/digitalocean-plan-secimi.jpg
DigitalOcean Nasıl Kullanılır?

DigitalOcean Nasıl Kullanılır?

Digitalocean nedir, ne değildir, ne gibi özelliklere sahiptir konularında artık iyi bir fikir sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Şimdi gelelim artık DigitalOcean’ı nasıl kullanacağımızı öğrenmeye. Bu başlıkta adım adım Digitalocean nasıl kullanılır onu göreceğiz. Haydi gelin yeni dünyanın yeni teknolojisine adım atalım ve bize verdikleri sözü tutmayan, hizmetleriyle sürekli bizi yarı yolda bırakan sözüm ona “hosting firmalarını” bir kenara koyalım! 🙂

Hesap Oluşturma

Digitalocean, sunduğu hizmetlerin yanında oldukça basit kullanıma sahip bir kontrol paneli ile tüm işleri daha da kolaylaştırıyor. Şimdi bir Digitalocean hesabı oluşturmak için hemen aşağıdaki adımları takip edin:

Öncelikle $200 hediye kazanarak başlangıçta hiçbir ücret ödemeden 2 ay boyunca ücretsiz denemek için buraya tıklayın ve digitalocean.com adresine referans linkimle gidin.

Ardından açılan sayfada sağ tarafta bulunan üyelik formunu kullanarak hesabınızı oluşturun veya sağ üst köşede yer alan “Sign Up” butonuna tıklayın açılan sayfadaki form aracalığı ile hesap oluşturun.

digitalocean-hediye-kupon-kodu

Açılan sayfada sizeden istenen e-posta adresinizi girin ve bir şifre oluşturun. Ardından sign up butonuna basarak ilk aşamayı geçin.

Digitalocean kaydol

Bu aşamadan sonra karşınıza aşağıda gördüğünüz gibi bir ekran gelecek ve e-posta adresinizi onaylamanız gerekecek. E-posta gelen kutunuza giderek e-posta onayınızı da yapınız.

Digitalocean eposta onaylayın sayfası

E-posta adresinize gelen e-posta onaylama linkine tıkladıktan sonra ise karşınıza kredi kartı bilgilerinizi doldurmanız gereken bir ekran gelecek. Bu ekranı geçemezsiniz. Digitalocean’da geçerli bir kredi kartı kullanmanız gerekmektedir. Güvenlik konusunda herhangi bir sorun olmayacağına emin olabilirsiniz çünkü dediğim gibi bu şirket şuan dünyanın 2 numarası konumunda. Şimdiye kadar 55 milyondan fazla sunucu Digitalocean üzerinde oluşturulmuş ve yüzbinlerce site burada barındırılmış durumda. Ben de çok uzun süredir güven konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadan kullanmaktayım.

Paypal Türkiye faliyetlerini durdurmamış olsaydı Paypal ile kolaylıkla kredi ekleme şansımız olacaktı. Ben bir süre Paypal ile kullandım ancak Paypal kapandıktan sonra kredi kartı ile çalışmaya devam ettim. Önemli bir bilgi: Eğer bir QNB Finansbank Enpara banka kartınız varsa Digitalocean’da bu kartınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ziraat bankasının banka kartı ile denedim ancak o kullanmama izin vermedi. İş bankası kredi kartı ile de denedim ve sorunsuz bir şekilde kullandım. Ancak dediğim gibi eğer siz kredi kartı kullanmam ben arkadaş derseniz Finansbank Enpara bankamatik kartını ücretsiz şekilde talep edebilirsiniz. Evinize kadar getiriyorlar ve EFT/Havale masrafları gibi masraflardan sizleri uzak tutuyorlar. Bu da bir tavsiye olsun 😉

Digitalocean kredi kartı bilgileri girin ekranı

Kredi kartı bilgilerinizi doldurup hesabınızı aktif hale getirdikten sonra gelin sunucu oluşturmadan önce hesap sayfasına gidelim ve size verdiğim 200 doların orada olup olmadığına bir göz atalım 😉 Eğer size verdiğim referans linkine tıklayarak üyeliğinizi tamamlamışsanız sorunsuz bir şekilde hesabınıza 200 dolar aktarıldığını görebilirsiniz. Bunun için sağ üst köşede yer alan profil resmine tıklayın ve ardından “Settings” sayfasına gidin. Bu sayfayı ilk açtığınızda karşınıza profil bilgileriniz gelecek. Açılan sayfada sol tarafta yer alan “Billing” linkine tıklayın. Bu sayfada ödeme bilgilerinize ve hesabınızın finansal geçmişine ulaşacabileceksiniz.

Aşağıdaki resimde gördüğünüz sayfaya benzer bir sayfa sizi karşılayacak. Sayfanın en üst kısmında “Your credit $200.00” yazdığını göreceksiniz. Sayfanın en altına indiğinizde ve “Billing history” sekmesini kontrol ettiğinizde de “Promotional Credit from Referree200!” yazdığını göreceksiniz. İşte bu! Doya doya kullanabileceğiniz krediniz hesabınıza eklenmiş durumda.

Dikkat Hesabınızda eğer bir hediye kredi eklenmemişse lütfen benimle iletişime geçin ve size nasıl çözüm üretebileceğimizin yollarını aktarayım.

Digitalocean 100 dolar hediye kredi

Kredi kartı tanımlama işlemini de tamamladıktan sonra sıra geldi kullanıcı panelimize! Artık her şey hazır ve hemen sunucu oluşturabiliriz. Aşağıda gördüğünüz gibi bir ekran sizi karşılayacak ve kocaman mavi bir butonda “Create Droplet” yazdığını göreceksiniz. Şaşırmayın, biliyorsunuz ki Digitalocean “dijital okyanus” manasına geliyor, burada sunucuya da “droplet” yani damlacık adını vermişler. Kısacası Digitalocean üzerinde droplet oluşturmak sunucu oluşturmak anlamına geliyor 🙂

Digitalocean sunucu kurulumu
Digitalocean sunucu kurulumu
https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/07/digitalocean-choose-image.jpg
DigitalOcean Sunucu Kurulumu

DigitalOcean Sunucu Kurulumu

Yukarıdaki tüm adımları eksiksiz tamamladıysak artık Digitalocean sunucu kurulumu için hiçbir engelimiz kalmadı. Gelin artık Digitalocean nedir, nasıl kullanılır adlı yazımızın ulaşmak istediğimiz noktasına ulaşalım 😉

İlk adım: İlk olarak “Droplets” sayfasında yer alan yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi koca mavi “Create Droplet” butonuna tıklıyoruz. Eğer öyle bir buton görmüyorsanız sağ üst köşedeki yeşil “Create” butonuna tıklayın ve “Droplets” seçeneğini seçin.

İkinci adım: Sunucu kurulumu sayfamız karşımıza geldi! Bu sayfada artık nasıl bir sunucu kuracağımıza karar vereceğiz. Gelin şimdi size nasıl 45 saniyede Digitalocean sunucu kurulumu yapılacağını canlı canlı kaydettiğim gif ile göstereyim:

Digitalocean sunucu kurulumu nasıl yapılır?
Digitalocean sunucu kurulumu nasıl yapılır?

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi sunucu oluşturmak bu kadar kolay! Şimdi yukarıdaki GIFte yaptığım adımları tek tek anlatayım:

1- Choose an image: Bu bölümden sunucumuzda kullanmak istediğimiz işletim sistemini seçiyoruz. Ben genellikle Ubuntu ve Centos kullanıyorum. Siz de özelikle WordPress çalıştıracaksanız bu ikisinden birisini tercih edebilirsiniz.

Digitalocean nedir: sunucu oluşturma sunucu işletim sistemi seçin
Digitalocean nedir: sunucu oluşturma sunucu işletim sistemi seçin

2- Choose a plan: Bu bölümde sunucumuzun RAM, CPU, Disk alanı, Bant genişliği gibi özellikleri seçiyoruz ve ne kadar ücret ödeyeceğimizi görüyoruz. Size verdiğim bu linkten kayıt olmuşsanız ve $200 hediye hesabınıza tanımlanmışsa dilediğiniz sunucuyu 2 ay ücretsiz deneyebilirsiniz (200 dolar limitini aşarsanız ücret ödemeye başlarsınız).

Digitalocean sunucu kurulumu - Paketler
Digitalocean sunucu kurulumu – Paketler

3- Add backups: Bu bölümde seçmenizi istediğim en önemli özelliklerden birisini görüyoruz: “Backups“. Backups özelliği sunucumuzu haftalık olarak tüm ayarlarıyla, tüm dosyalarıyla otomatik olarak yedeklenmesini sağlar. Önemli uyarı: Yedekleme sistemi sizin sunucunuzdan ayrı bir sunucuda yedekleme yapar ve herhangi bir sorun durumunda sunucunuzu kaldığı yerden çalışmasını sağlar. Bu yedeği indiremezsiniz. Ancak bu yedekle aynı sunucuyu defalarca kez farklı sunucuya kurabilirsiniz. Ayrıca yedekleme sisteminin aylık maliyeti barındırdığınız paket fiyatının %20si şeklindedir. Yani 5 dolarlık paket için 1 dolar, 10 dolarlık paket için 2 dolar gibi. Kesinlikle ama kesinlikle yedekleme sistemini aktif etmenizi öneririm.

4- Add block storage: Bu özellik sunucunuza ekstra disk alanı eklemenizi sağlar. Başlangıç için hiç gerek yok.

Digitalocean sunucu kurulumu – Yedekler & Block Storage
Digitalocean sunucu kurulumu – Yedekler & Block Storage

5- Choose a datacenter region: Sunucumuzun bulunmasını istediğimiz ana veri merkezini seçiyoruz. Şuan ülkemize en yakın veri merkezi Frankfurt. Daha iyi bir performans için Frankfurt’u seçmenizi öneriyorum.

Digitalocean veri merkezi seçme
Digitalocean sunucu kurulumu – Data Center

6- Select additional options: Bu bölümden ek özellikleri seçiyoruz. Sunucumuzun kaynak tüketim istatistiklerini görebilmemize yardımcı olacak ve bize koyduğumuz sınırlara göre uyarı gönderebilecek “Monitoring” özelliği bu bölümdeki en önemli özellik. Monitoring dışındaki özellikleri seçmeseniz de olur.

7- Add your SSH keys: Bu bölümde sunucunuz için bir SSH anahtarı oluşturabilirsiniz. Bunu güvenlik için öneririm fakat başlangıç aşamasında kullanmak zorunda değilsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi ilerleyen süreçte yayına alacağım Digitalocean Güvenliği adındaki yazımda bulabilirsiniz. Eğer bu bölümden bir SSH anahtarı oluşturmazsanız sunucunuza ait root bilgileri e-posta adresinize iletilecektir.

Digitalocean ek seçenekler ve ssh anahtarı
Digitalocean sunucu kurulumu – Ek seçenekler & SSH

8- Finalize and create: Ve işte yeni bir sunucuya sahip olma zamanı. Burası son adım. Yukarıda belirlediğimiz özelliklerde kaç adet sunucu oluşturulmasını istiyorsak sol taraftan onu belirliyoruz ve sağ taraftaki alandan da sunucularımız için bir isim veriyoruz. Bu isim çok önemli değil, karışıklığı önlemek adına dilediğiniz ismi verebilirsiniz. Eğer sadece bir sunucu oluşturmak istiyorsak sol taraftaki sunucu sayısını değiştirmenize gerek yok. Tüm ayarları tamamladıysanız yapmanız gereken tek şey “Create” butonuna tıklamak ve beklemek! Kısa süre içerisinde sunucunuza özel IP adresi ve sunucunuz oluşturulacaktır.

https://blogkurdu.net/wp-content/uploads/2017/07/digitalocean-sunucu-kurulumu.gif
Digitalocean sunucu kurulumu - Sunucu sayısı ve sunucu isimlerini belirleme
Digitalocean sunucu kurulumu – Sunucu sayısı ve isimleri

Hepsi bu kadar! Artık e-posta adresinize gelen root bilgileri ile sunucunuza erişebilirsiniz ve dilediğiniz şekilde yönetebilirsiniz. Eğer hemen Digitalocean WordPress kurulumunu yapmak gibi bir düşünceniz varsa yayınladığım WordPress kurulum yazısını okuyabilirsiniz.

Digitalocean nedir, Digitalocean nasıl kullanılır gibi konularda detaylı bir rehber oluşturmak adına kaleme aldığım yazının sonuna geldik. Şuan Türkçe kaynaklar arasında bu kadar kapsamlı bir anlatım bulmak çok zor. Digitalocean nedir diye aradığınızda karşınıza çıkan kaynakların çoğunda sizlere yüzeysel bilgiler sunuluyor ne yazık ki. Umarım Blog Kurdu’nda sizlere bu konuda daha fazla yardımcı olabilirim, lütfen çok yakında yayınlamayı planladığım diğer Digitalocean yazıları için abone olmayı ve arkadaşlarınızla bu yazıyı paylaşmayı unutmayın. Bu bana güzel bir moral oluyor 🙂

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 97 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Cryptowars Yanıtla
- 17:29

Merhaba 2 sorum olacak.
1- bu serverlara kripto icin full node master node kurabilirmiyiz.? Guvenli olurmu.
2- dedicated sunucu nedir?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:27

    Merhaba, 1. konunuzda herhangi bir deneyiyim yok maalesef. Dedicated sunucu tüm fiziksel kaynaklarını sadece sizin kullandığınız cihaz olarak size ayrılmış sunuculardır. Kiralık sunucu olarak düşünebilirsiniz.

Rev Yanıtla
- 06:36

Merhaba,
Yukarıda bahsettiğiniz DO paketlerinin hepsi kişiye özel olarak tahsis ediliyor değil mi? Yani 5 dolarlık paketi tercih ettiğimde ram ve cpunun tamamını ben kullanacağım? Paylaşımlı hosting gibi bir mantık yok yani dimi?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:53

    Merhabalar, evet bulut sunucu oldukları için kaynakları siz tüketirsiniz yalnızca. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta size özel bir cihaz yoktur ortada. Bir havuz düşünün bu havuzdaki toplam CPU anlık olarak kullanıcılara servis edilir. Paylaşımlı hosting gibi belirli CPU ve ram miktarının yüzlerce siteye paylaştırılması değil size özel olarak oluşturulan ayrı bir CPU ve RAM’e sahip sanal sunucu kaynaklarını tüketirsiniz. Dedicated sunucu isterseniz paketler arasında o da mevcut.

Elif Yanıtla
- 15:23

Merhabalar, yeni DigitalOcean hesabı açtım. Hesabı açar açmaz 100 $ karşılığında 60 gün boyunca geçerli bir kredi verdi. Ben bu krediyi kullanırsam mı bu parayı ödeyeceğim? Yoksa kullanmasamda 60 günün sonunda bu parayı ödeyeceğim? Ya da sadece kullandığım miktar kadar mı ödeyeceğim? Yardımcı olabilir misiniz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:25

    Size verdiği 60 günlük 100$ kredisi ücretsiz kullanım için. Yani 100$ kredinizi 60 gün boyunca kullanabilirsiniz. Bu sürede herhangi bir para ödemeyeceksiniz. 60 gün içinde 100$ krediniz biterse ödemeye başlarsınız. Eğer 60 gün boyunca 100$ krediniz bitmezse 60 gün tamamlandığında ücret ödemeye başlarsınız. Yani kullansanız da kullanmasanız da 100$ kredi 60 gün geçerlidir.

Tuncay Yanıtla
- 13:13

Hesabımı ödeme almadığı için ya askıya almış yada silmiş nasıl geri alabilirim bilgin varmı

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:30

    Hesap ayarları kısmından “billing” bölümünden geçerli bir ödeme yöntemi eklerseniz sorununuz düzelecektir.

ferit Yanıtla
- 18:00

sa hocam dediğin linkden kayıt oldum ama bana gelmedi hediye bakiye ne yapmamlazım nereden ticket atacagım bulamadım

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:31

    Merhabalar, hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yeşil Create butonunun hemen yanında support ikonu mevcut. Ona tıklayarak ticket oluşturma alanına gidebilirsiniz.

Ufuk Yanıtla
- 19:25

Ömer Faruk Üstadım, Hızlı cevap verme nezaketin için teşekkür ederim. Film vs değil, 1-2-5 dakikalık kısa videolar barındıran bir web sitemiz var. Sitemizin de DigitalOcean a ftp ile bağlantı kısmı var. Video yüklendiği zaman, silmiyorsa güzel o zaman. Yeniden teşekkürler, saygılar.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:39

    Bir hesap oluşturup test etmek en mantıklısı 🙂 Referans linkim üzerinden kayıt oluşturursanız $100 bakiyeniz olur 2 ay ücretsiz denersiniz. Kolaylıklar.

Ufuk Yanıtla
- 18:58

Sayın Yönetici; DigitalOcean’ı Video hosting olarak kullanabiliyor muyuz ? Cevap verirseniz sevinirim, iyi çalışmalar. Saygılar

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:01

    Merhabalar,

    Şimdiye kadar bu tarz bir denemem olmadı. Bu konuda bir kısıtlama olduğunu sanmıyorum ancak illegal durumlarda Digitalocean oldukça sert. Film videoları gibi durumlarda başınız ağrıyabilir yani.

ayşe nur Yanıtla
- 19:01

hocam öncelikle çok faydalı bir içerik olmuş. çok teşekkür ederim. digitalocean a kayıt oldum fakat hesabımda hediye kredi gözükmüyor. bunu nasıl halledebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:06

    Merhaba, yazı içerisinde verdiğim linklere tıklayarak kayıt olduysanız hediye kredinizin aktif hale gelmesi lazım. Eğer direkt Digitalocean sitesine gidip hesap oluşturduysanız hediye kredi alamıyorsunuz maalesef. Destek ekibine ticket oluşturursanız size hediye kredi tanımlayabilirler.

      manzura Yanıtla
      - 19:45

      Merhaba efendim ! Digitalocean sitesinden hesap oluşturdum ödeme yaptım ama bana hediye felan da gelmedi bakiye sıfır gösteriyor Destek ekibine ticket nasıl oluşturulur lütfen yardım edermisiniz

        Ömer Faruk
        - 19:48

        Selamlar, yazı içindeki referans linklerine tıklayarak üye olduysanız hesabınıza kredi eklenmesi gerekiyor. Herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yok referans linkiyle kayıt olduğunuz zaman krediniz gelmeli. Her şeyi doğru yaptıysanız ama hala kredi göremiyorsanız hesabınıza giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan “Create” butonun yanında support ikonu mevcut. Ona tıklayarak destek bölümüne gidebilirsiniz.

serdar Yanıtla
- 09:55

Merhaba, Dropletimi kurdum ve domainimi aldim fakat sorun dosyalarimi digitaloceana yukleyemiyorum. Bununla ilgili yardimci olur musunuz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:57

    Selamlar, Filezilla programını kullanarak root bilgileriniz ile SFTP bağlantısı yapıp dosyalarınızın kolaylıkla yükleyebilirsiniz. 🙂 Ancak bağlantı yaparken sunucu IPsini yazmayı ve FTP yerine SFTP seçeneğini seçmeyi unutmayın.

Berkay Pehlevan Yanıtla
- 02:23

Merhaba. Az önce ödeme yaptım.

Account Locked
We are sorry to inform you that your account has been locked by DigitalOcean staff.

Parayı çekmişler ama şöyle bir uyarıyla karşı karşıyayım.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 02:27

    Merhabalar, hesabınızla ilgili şüpheli bir durum olabilir. cloudsupport.digitalocean.com adresinden destek ekibi ile iletişime geçmenizi öneririm. Durumu anlatırsanız hesabınızı aktif edeceklerdir.

Oğuz Yanıtla
- 16:25

Merhaba, 3 gündür farklı hesaplarla üye olmaya çalışıyorum hepsi reddediliyor. ( Farklı bilgisayar farkl ip den farklı bilgilerle denememe rağmen) Kartı onaylıyor 5$ para çekiyor daha sonra kitleyip hesabın onaylanmasını bekleyin diyor. 3 4 saat sonra hesabınız onaylanmamıştır, daha fazla bilgi ve destek verilmeyeceğine dair mail atıyorlar. Bu ne saçma bir politikadır anlayamadım. Bu sorunu nasıl alabilirim? Lütfen destek ekibiyle konuşun demeyin yardımcı olmuyorlar

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:28

    Selamlar, ben de sizin gibi bir kullanıcı olduğum için maalesef sebebinin ne olduğu konusunda kesin bir yargıya varamıyorum. Şüpheli bir durum olabilir, sanal kart oluşturup denemenizi öneririm farklı bir şey gelmiyor aklıma ne yazık ki.

Kurye Yanıtla
- 01:19

DigitalOcean sunucuları hangi cache eklentisini kullanıyor.

Yani wp de hangi cache eklentisini kullanırsak uyumlu olur.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 08:22

    İstediğiniz cache eklentisini kullabilirsiniz herhangi bir kısıtlama yok.

Belma Yanıtla
- 15:12

Bankanı tekrar aradım ve farklı müşteri temsilcisiyle durumu konuştuğumda 8.95 kuruş çekmek istediklerini söylediler. İnternet alışverişine kapalı olduğu içinde çekilmemiş. Benim yüzümden kimse yanlış bilgilenmesi Ömer bey. dilerseniz yorumlarımı silin.

Hızlı cevabınızdan dolayı teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:32

    Sorunun çözülmüş olmasına sevindim 🙂 Yorumlar kalabilir, aynı durumla karşılaşan arkadaşlar olursa sizin gibi tekrar kontrol ettirerek çözüme ulaşabilirler.

Belma Yanıtla
- 14:41

Hocam öncelikle emeğinize sağlık detaylı bir içerik olmuş.

Benim size bir sorum olacak benim F.BANK E.P. KARTIM var ve üye olmak istediğimde 895 lira gibi bir para çekmek istiyor. İnternet alışverişi limitim bilerek düşük tuttuğum için ödeme reddedildi.

Sadece üye olurken 895 lira ödeme neden çekmek istiyorlar buradaki işleyişi çözemedim bu konu hakkında lütfen beni bilgilendirir misiniz ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:47

    Selamlar, konuyla ilgili direkt olarak digitalocean support birimi ile iletişim kurmanız daha faydalı olur sizin için. Bu tarz bir problemin neyden kaynaklı olabileceğini bilemiyorum maalesef. Çok yüksek bir tutar, normal şartlarda kartı onaylanmak için 1 dolar çekebiliyor bazen onu da geri iade ediyor. Ama sizin durumunuzda farklı bir şey var belli ki. Kendileri ile iletişim kurmanızı tavsiye ederim.

Murat Salihoğlu Yanıtla
- 00:34

Yaklaşık 2 senedir DO dan VPS kullanıyorum ancak bunu sadece TR deki yasaklı siteleri aşmak amacıyla kullandım. Şu an bunun için sistemde 1 adet droplet’im var. Şimdi ilave olarak deneme amaçlı bir web sitesi kurmak amacındayım. Domain ismini de aldım. Anladığım kadarıyla yeni bir droplet oluşturacağım. Bunu oluşturduğum vakit benden aylık 5 dolar haricinde ücret talebi gelecek mi öncelikle bunu öğrenmek istiyorum. Diğer taraftan şu anki dropleimin “ubuntu-s-1vcpu-1gb-ams3-01” olmasının yeni droplette farklı olmasına bir etkisi var mı? Yani ayrı işletim sistemleri de kurulabilir mi?
İnanın yazınızdan önce ciddi anlamda şüphelerim vardı ve hatta VPS kurulumunu da becereme diye bir arkadaşım yapmıştı. Ama sayenizde bunu rahatlıkla yapılabileceğini keşfetmiş bulunuyorum. Bu nedenle cevabınızdan önce teşekkürlerimi iletmek isterim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:48

    Digitalocean’da oluşturacağınız her droplet ayrı ayrı ücretlendirilir. Her dropletin ücreti ayrıdır. Her droplet birbirinden bağımsızdır. İsmi önemli değil nasıl isimlendirmek istiyorsanız öyle isimlendirin. Hangi işletim sistemini yüklemek istiyorsanız yükleyebilirsiniz.

      Murat Salihoğlu Yanıtla
      - 13:44

      Peki çok kısaca şu an kullandığım Ubuntu üzerine web sayfası kurulabilir mi acaba? Bu durumda mevcut sistemime müdahale etmem gerekmez.

        Ömer Faruk
        - 13:48

        Sunucunuzu nasıl yapılandırdığınız önemli. Görmeden bir şey demek mümkün değil maalesef. Normalde evet kurulabilir ama şu an sunucunuzda bulunan sistem nasıl yapılandırıldı bilemiyorum. Daha önce destek aldığınız arkadaşınıza danışmanız daha mantıklı olur.

murat Yanıtla
- 16:26

hocam verdıgınız lınkden abone olayım dedım ilginç bir şekilde 10 dolar yerine 100 dolar kredi kartınıza hedıye olarak eklenecektır dıyor banka kartı ekledıkten sonra ama sanal kart olusturdum gırıyorum para yook dıyor karta 50 lira koyup dene yıne para yok dıyor kaç para olması lazım kı kartta 100 doların karşılığımı olması lazım bu 100 doları karttan cekıp basımıza bela olmasın sonra

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:38

    Merhabalar, kısa bir süreliğine 100 dolar veriyor evet Digitalocean. Kartınızda bazen hiç para olmasa da kabul edebiliyor bazen de 1$ falan gerekebiliyor. Ama sizin durumunuzda farklı bir problem var anlaşılan ya kartınız uyumlu değil ya da çekim yapamıyor. Destek ekibi ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

      murat Yanıtla
      - 17:04

      hocam baska kartımı eklesem 100 dolar para çekmez dimi içinden ya. Bir de hocam buna panel falan kurmadan kullanamıyor muyuz acaba ya ? Yani ben bi sitem için normal hosting olarak kullanmak isttiyorum bunlarda normalde lınux cpanellı hostıng alamıyoruz sanırım dımı

        Ömer Faruk
        - 18:58

        Hayır öyle bir durum yaşanmaz ama siz yine de destek ekibi ile iletişime geçin daha sağlıklı olur. DO yalnızca sunucu verir size. Panel vs. sizin halletmeniz gerekiyor. Linux konsol bilginiz varsa gerek yok panele ancak hızlı işlemler için free panelleri kullanabilirsiniz.

Cem Yanıtla
- 23:02

DO , serverpilot un ücretli hale gelmesinden sonra artık 1-10 sitesi olan kişiler için cazibeliğini yitirmiştir. Bunun yerine 3-4 site paketli paylaşımlı hostingler almak daha mantıklı…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:07

    Kesinlikle katılmıyorum. Digitalocean, Serverpilot yokken de vardı. Ki zaten Serverpilot, Digitalocean için üretilmiş bir projedir. Serverpilot alternatifi onlarca platform var hala ücretsiz olarak kullanabileceğiniz. Birçok ücretsiz hosting yönetim paneli var. Digitalocean ile paylaşımlı hosting kıyaslanamaz bile. Serverpilot altı üstü size bir yönetim paneli sunar. Kolay bir şekilde çoklu site eklemenizi sağlar. Bunu linux bilginiz dahilinde hiçbir panel olmadan da zaten yapabilirsiniz. Kendinizi Serverpilot’a bağlayıp ücretli olmasından dolayı paylaşımlı hostinglere geri dönmeyin. Tavsiye etmem. Araştırırsanız çözümlerin olduğunu görebilirsiniz.

      Cem Yanıtla
      - 16:10

      Abi zaten linux bilgisi olan sizin gibi tecrübeli insanlar zaten burada sizin sayfanızda zaman geçirmez. Ancak bizim gibi bilgisiz cahil bu işlerde daha paylaşımlı hosting işini ancak becerebilen kesim okur bu tarz siteleri ve makaleleri. O zaman yap bize bir iyilik, Digital Ocean’dan server alıp, hangi ücretsiz yönetim panelleri ile en kolay nasıl kurabiliriz adım adım anlatan bir makale veya video hazırlarsan çok seviniriz.

        Ömer Faruk
        - 16:14

        Estagfurullah, linux bilgisine gerek yok dediğim gibi hala ücretsiz olarak kullanabileceğiniz paneller mevcut. Digitalocean WordPress kurulumu yazısını yakında güncelleyip orada Serverpilot alternatiflerine yer vereceğim.

Mehmet Özdemir Yanıtla
- 10:34

Merhaba, emeğinize sağlık.
DO, güzel gibi ama yönetim için ayrıca WHM ye lisans ücreti ödemek biraz zorluyor açıkçası. Bu konuda ucuz veya ücretsiz alternatif başarılı öneriniz var mı?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:10

    Merhabalar Mehmet, aslına bakarsan DO oldukça ucuz ama ne yazık ki ülkemizde Dolar’ın fırlamış olması onu fazlaca pahalı hale getiriyor. “Webim” adındaki ücretsiz yönetim paneline göz atmanı öneririm, ben başarılı buluyorum. En azından bir şans verilebilir. Kafana yatarsa WHM için ekstra lisans ücreti vermen gerekmeyecektir. Kolaylıklar diliyorum.

Serdar Yanıtla
- 15:04

Merhaba,
Öncelikle anlatım için çok teşekkürler. Bir çok soru işaretini giderdiniz.

Benim sormak istediğim bir konu var. Henğz çok yeniyim ve ilk VPS deneyimim oluyor bu yüzden ilk başta dediğiniz gibi droplet oluşturdum ve tecrübesizliğimden dolayı hatalar yapımca dropleti silerek yeniden oluşturdum. Bunu iki kez tekrar ettim. Bu sorun oluşturur mu sonradan masrafla karşılaşır mıyım?

Bu bahsettiğim dropletler 3,4 saat aktif kaldı ama siteyi bir türlü yayına alamamıştım buna rağmen borcum 0 dolar olarak görünüyor. Şimdi yeni sıfırdan oluşturduğum droplet ile hatasız kurmayı planlıyorum az da olsa tecrübe kazandım.

Teşekkür ederim tekrardan 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:09

    Merhabalar Serdar, güzel düşüncelerin için teşekkür ederim 🙂 Eski dropletleri sildiysen sadece kullandığın 3-4 saat kadar ücret ödersin. Her dropletin ücretlendirmesi saat hesabı olarak yansır. 3-4 saatlik kullanım çok küçük bir ücret yapar zaten 🙂 Ama eski dropletleri silmeden hesabında yeni droplet açarsan onlara ücret ödemeye devam edersin unutma. Onları mutlaka sil. her

      Serdar Yanıtla
      - 15:11

      Anladım hocam yanıt için teşekkür ederim.

      Sitenizi favorilerime ekledim, en kısa sürede DigitalOcean Güvenliği ile ilgili rehber yazınızı bekliyoruz 🙂

      Saygılar.

        Ömer Faruk
        - 17:26

        Blog Kurdu’nun favorilerine girmiş olmasına sevindim 😉 Sağ taraftaki ya da içeriklerin altındaki abonelik formundan abone olarak yeni içeriklerden haberdar anında olabilirsiniz. Mutlu bloglamalar!

Mustafa Yanıtla
- 13:15

Digital Ocean’ın ddos saldırılarında hiç bir çözüm sunmadığı, hatta aşırı olunca hesabı kapattığı yönünde müşteri şikayetleri okudum. Siz ddos saldırısı olursa diye bir önlem aldınız mı hocam?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:24

    Selamlar Mustafa, DO firewall için konfigürasyon yapabileceğiniz bir arayüz sunuyor. Ben Serverpilot ve Cloudflare ile bu konuda şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Tabii ki herkes için aynı durum söz konusu olmayabilir. Ancak 2 yılı aşkın süredir birçok müşterim ve bizzat kendi sitelerimde dediğim gibi herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Okuduğunuz yorumlar spekülasyon da olabilir gerçekten sorun yaşamış olanlar da vardır. Ben yetkili bir teknik danışman olmadığım için ancak tecrübelerimi paylaşabilirim 🙂 DO şuan dünyanın en büyük bulut sunucu sağlayıcıları arasında yer alıyor. Birçok ünlü yazılım ekibi DO altyapısını kullanarak yazılımlarını geliştiriyor. Yani ben öyle hesap kapatma olayına durduk yere gireceklerini hiç sanmıyorum açıkçası. Tabii sunucunun tüm root yetkisi sizde olduğu için kendi konfigürasyonlarınızı da sağlam yapmak zorundasınız.

Osman Yıldız Yanıtla
- 16:26

Ömer üstad mesaj ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Sanıyorum hatayla uğraşmaktan bizde hatlar karıştı beyin alt üst oldu jet hızıyla hem cevap vermişsin göremedik yine aynı jet hızıyla maile cevap vermişsin MaşaAllah. Değerli dostum gerçekten teşekkür ediyorum. Şunu belirteyim işini hakkıyla yapanlardan kim var diye sorulsa tereddütsüz işaret parmağım seni gösterecektir. Teşekkürler. Belirttiğin şekilde yapcam İnşaAllah.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:42

    Çok teşekkür ederim. Umarım sorununuz hallolur iyi çalışmalar diliyorum 🙂

Osman Yıldız Yanıtla
- 15:14

Ömer üstad ben digitalocean ‘daki sitemi yedekten yeni bir droplet oluşturarak bunun üzerinden ayarladım fakat site >> impexron-gmbh.com gördüğün gibi hala hata veriyor. Şimdi ben kısa ve öz şunu soruyorum. Bu yedekten ikinci dropletten hariç olarak en başa sitemin ilk haline ilk halindeki dosyalarla yayınına nasıl dönebilirim?. Acil bilgi verirsen sevinirim. İyi çalışmalar

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:19

    Dönebileceğiniz en eski yedek “Backups” bölümünde görünen en eski yedektir. Onun dışında sizin elinizde bir yedeğiniz yoksa ilk haline dönmeniz mümkün değil. Haftalık olarak otomatik yedeğiniz oluşturuluyor o yedeklerden en eskisini kullanmalısınız. Temiz bir şekilde farklı bir sunucuya serverpilot ile kurmanızı tavsiye etmeye devam ediyorum 🙂

ismail Yanıtla
- 21:59

İngilizce satış ortaklığı ürün inceleme sitesi için sizin hazır temalarınızdan hangisini tavsiye edersiniz ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:03

    Minima teması şuan bu ihtiyacını karşılayacaktır. İçerik odaklı, sade. İlerleyen zamanlarda gelecek inceleme yazısı özelliği ile puanlama yapma gibi fonksiyonlara da kavuşacak.

ismail Yanıtla
- 21:54

Teşekkür ederim güzel olmuş, iyi çalışmalar 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:56

    Ben teşekkür ederim 🙂

ismail Yanıtla
- 21:47

Merhaba bu konuyla alakasız olabilir kullandığınız temanızı öğrenebilirmiyim :))

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:49

    Merhabalar İsmail. Blog Kurdu temasını Blog Kurdu’na özel tasarladım 🙂 Footer bölümünde buna dair bir bilgi notu yer alıyor. Eğer senin için benzer bir tema tasarlamamı istersen benimle iletişime geçebilirsin 🙂

Ali Yanıtla
- 19:08

Hocam 2-3 defa denedim.Hesabinizi inceliyoruz gibi bir şey yazıyor.Create droplet yazısı gelmiyor.İs bankası kredi kartı girdim halbuki

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:08

    Hesaplar bazen incelemeye alınabiliyor. Şüpheli hareketler falan tespit edilmiş olabilir aynı IP üzerinden. Eğer hala çözülmediyse destek ekibiyle iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

mert Yanıtla
- 13:37

Yetişkin içerikli site kurmak için bu firmadan hosting almak istiyorum digitalocean kişisel bilgileri gizliyor mu?Bir sorun yaşarmıyım.Domainide farklı bir yabancı sunucudan alıp ns bağlayacağım

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:13

    Digitalocean’ın asıl mantığı geliştiricilere dönük hizmet vermek. Bu nedenle yetişkin içerikli sitelere izin vereceklerini sanmıyorum.

Selim Yanıtla
- 15:04

İlk önce bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim..Bu firmayla bir arkadaşım aracılığı ile ilgilenmeyebaşladım. Kendim için up/down yapacağım bir vps arıyordum oda ekşisözlükten bunu görmüş ve araştırmamı önerdi. google’dende sizin siteye ulaştım. up/down hizmeti için kullanılabiliyorsa kurulumu naıl olduğu konusunda bilginiz var mı? Ona göre üyelik işlemlerine başlayım yoksa başka firma araştırmasına devam edeyim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:11

    Merhabalar Selim, Digitalocean üzerinde yaptığın işlemler yasal olmak kaydıyla kullanım kısıtlaması yok. Sunucu kurulumunu yaparak kullanmaya başlayabilirsin. Up/down kurulumu konusunda ne yazık ki bir bilgim yok.

ercan Yanıtla
- 19:30

Cevabınız için teşekkür ederim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:31

    Rica ederim 🙂

ercan Yanıtla
- 19:07

Kayıt oldum 3-4 saattir “We’re reviewing your account
Your account is under review and you will shortly receive an email from us with any next steps.” ekranında kaldım. Bir türlü geçmiyor. Ödeme yöntemi ekle şeklinde mail geldi ama giriş yapamıyorum bu ekranda kaldı.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:28

    Normal şartlarda herhangi bir bekleme olmadan direkt olarak tüm adımlara ulaşırsınız. Ancak IP hareketlerinizle ilgili şüpheli bir durumla karşılaşılmış ya da bir teknik aksaklık yaşanmış olabilir. Farklı bir tarayıcıdan giriş yapmayı deneyin. Olmazsa support ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

Ulas Yanıtla
- 19:40

Cevaplarınız için çok teşekkürler.

Ulas Yanıtla
- 19:22

Ömer bey Teşekkür ederim cevap için. Paketlerde ki 1TB /2 TB Transfer yazan kısım bant genişliği midir? Ayrıca Linux kodları ile terminalde daha önce çalıştım. Daha kolay bir panel durumu var mı? serverpilot.io bu işe yarar mı? Teşekkürler / Saygılarımla.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:28

    Evet en küçük pakette 1 TB bant genişliği bulunuyor. Sunucu taraflı işlemleri linux terminali üzerinden yapıyorsunuz. cPanel benzeri ücretsiz kontrol panelleri var ancak ben tavsiye etmiyorum. Serverpilot ile kolaylıkla sunucunuza birden fazla site, veritabanı vs. ekleyip yönetebilirsiniz. Tabi panel ile ne yapmak istediğinize göre ihtiyaçlarınızı karşılar ya da karşılamaz bilemiyorum. DNS yönetimi için de zaten Digitalocean üzerinde detaylı bir DNS yönetimi alanı mevcut.

Ulas Yanıtla
- 18:14

Digitalocean firmasında ki VPS kaynaklarını Upload veya Download için kullanabilir miyiz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:24

    Merhaba Ulas,Digitalocean üzerinde bu şekilde bir kısıtlama yok. Paketinizin bant genişliğinin izin verdiği kadar down up yapabilirsiniz. Bant genişliğini aştığınızda GB başına $0.01 şeklinde ücretlendirilir. Detaylı bilgi: digitalocean.com/pricing

orcun Yanıtla
- 22:50

Hallettim şimdi. Çok teşekkür ederim tekrardan. İşlemleri yaptıktan sonra biraz beklemek en iyisi olacaktır. Buradan takip eden arkadaşlara da bunu söyleyeyim isterim. Hızlı hızlı yapınca yükleme anında hata verebiliyor bazen.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:52

    Halletmiş olmana sevindim 🙂 DNS değişiklikleri genelde hızlı bir şekilde tamamlanır ancak bazen yoğunluğa göre 24 saati bulabilir. Dediğin gibi doğru şekilde yapılandırma yapıp beklemek en sağlıklısıdır 🙂

orcun Yanıtla
- 16:52

Hocam selamlar. Öncelikle bu yazı için bayağı bir emek sarf etmiş ve uğraşmışsın. Çok teşekkürler. Benim sorum, daha doğrusu talebim godaddy’de bulunan domainimizi DO’daki sunucumuza nasıl bağlayacağız? ve sunucumuzun (web sitemizin) güvenliğini nasıl sağlayacağız? Tekrardan teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:59

    Orçun yorumun için teşekkür ederim. Bahsettiğin konuyla ilgili yazıyı bugün yazmaya başlamıştım ben de. cPanel’den DigitalOcean’a taşıma ve domain bağlama işlemlerini anlatacağım. Blog Kurdu’nu sık sık takip edersen önümüzdeki günlerde bu konudaki yazımı yayına alacağım. Ancak kısaca şu şekilde anlatabilirim: Digitalocen hesabından network kısmında bulunan domainler alanına domainini ekliyorsun. Ardından orda görünen 3 farklı DigitalOcean DNS adresini godadday hesabındaki domain ile eşleştiriyorsun.

Ahmet Yanıtla
- 01:13

Site açılmıyor. Sql dan siteyi http yapınca açılıyor. Cloudflare ssl hatası veriyor.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:44

    Sitede yapmış olduğunuz herhangi bir değişiklik, yanlış eklenmiş bir JavaScript ya da CSS, kurulan yeni bir eklenti ya da güncellenen bir eklenti buna sebep olabilir. Cloudflare üzerindeki SSL ayarını full moduna getirip deneyin. Bir süre bekleyin ve tekrar flexible moduna getirip deneyebilirsiniz. Cloudflare SSL konusunda sıkıntı yapmaz. Birçok sitemde sıkıntısız olarak kullanıyorum. Hatta az önce de bir müşterimin sitesi için aktif ettim. Sitenizde yaptığınız son değişiklikleri gözden geçirmenizi öneririm.

Ahmet Yanıtla
- 01:03

Merhaba, cloudflare ssl kullanıyorum ssl hatası vermeye başladı. Flexible seçili sizce neden böyle yapıyor? 1 aydır hiçbir problem yoktu. Böyle hata veriyorsa bu işin esprisi nedir… Sizin sitenizde comodo var ücreti nedir bunun kaç liraya aldınız ve kurulum hakkında bilgi verebilir misiniz. Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:08

    Merhaba Ahmet, nasıl bir hata alıyorsun? Biraz daha detaylarındırır mısın?

    SSL ücretlendirmeleri satın alacağın firmaya göre değişebilir.

Ahmet Yanıtla
- 22:28

Merhaba, mail server olarak öneriniz nedir, siz ne kullanıyorsunuz. Sonuçta blog da iletişim bölümü var…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:30

    Merhabalar, Yandex mail servisini ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

... Yanıtla
- 23:58

Sanırım destek kısmı biraz ağır işliyor, öğlen yazdığım ticket hala cevaplanmadı. Bu da gözümden düşmelerine neden oldu…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:02

    Böyle bir tecrübeyle başlamanıza üzüldüm. Tüm aksilikler sizde birleşmiş görünüyor 🙂 Yine de beklemenizi ve denemenizi tavsiye ederim. Yazıda da bahsettiğim gibi şuan dünyada ilk sıralarda yer alan ve müşterilerinin çoğunun memnun kaldığı oldukça yenilikçi bir firma. Ancak tabiki karar sizin. Umarım yaşadığınız sorunları çözüme kavuşturabilirsiniz. Ben teknik destekle iletişime geçtiğimde yaşadığım tüm sıkıntılara çözüm bulabildim.

    Kolaylıklar dilerim.

Ömer Faruk Yanıtla
- 18:40

Umarım olur 🙂

... Yanıtla
- 18:36

Teşekkürler. Enpara olursa tabii. Kredi kartım yok.

... Yanıtla
- 18:22

Son olarak sormak istediğim bir şey var. Cloudflare kullanacak kişiler ns’yi cloud’un dns adresini yapıyor ya hani, digitalocean’ın dns adresini de record a olarak mı ekleyecek? sizin sub domainde yaptığınız gibi…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:33

    Cloudflare ns adreslerini domain için ayarladıktan sonra Cloudflare üzerinden iki A kaydı oluşturmak gerekiyor. Birisi @ için diğeri www için. Her iki hostname için de IP olarak sunucunuzun IP adresini yazmanız yeterli. Benim subdomain için yaptığım şeyi siz @ ve www için yapacaksınız yani 🙂

... Yanıtla
- 18:14

Ticket attım ama henüz cevap gelmedi. Ziraat bankasıyla denedim sorun aynı… Kısmet 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:17

    Ziraat bankası önceden beri öyle ama enparayı denemeye devam edin 🙂 Olmazsa bir kredi kartı ekleyerek sorunu çözebilirsiniz.

... Yanıtla
- 18:08

Bankayı aradım, bizlik bir sorun yok diyor. Kartım yurtdışı kullanımına uygun, sorun ne olabilir acaba?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:11

    Banka tarafında bir sorun yoksa farklı bir kartla denemek daha iyi olabilir. Yada DigitalOcean support birimiyle iletişime geçerek durumu iletebilirsiniz. Dediğim gibi ben şuan sorunsuz kullanıyorum.

.... Yanıtla
- 11:58

merhaba, finansbank’ı kullanamıyorum? kabul etmiyor.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:04

    Merhaba “…”, yorumlarda kendini gizlemen hem sana hitap etmemi güçlendiriyor hem de kullandığın eposta adresi geçersiz olduğu için yazdığın yoruma vereceğim cevaptan haberdar olamayabilirsin. Buna dikkat etsen daha güzel olabilir 🙂

    Soruna gelecek olursak, son günlerde yapılan düzenlemeyle kartların internet alışverişi yapabilmesi için bankanıza onay vermeniz zorunlu hale getirildi. Eğer bu onayı vermemişseniz bankanızı arayarak bu işlemi yapınız. Eğer internet alışverişi yapabiliyor ancak Digitalocean ile ilgili bir sorun varsa bir süre sonra tekrar denemeni tavsiye ederim. Çünkü bizzat ben Finansbank Enpara kartını kullanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *