WordPress.com’un Kısıtlamaları Nelerdir?

kategorisinde, en son 30 Ocak 2018 tarihinde güncellendi. 2 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Birçok kişi bana nasıl blog açacağını soruyor. Bu soruya verdiğim ilk yanıt, yine bir soru: Blogunuzla ne yapmak istiyorsunuz? Sorduğum bu soruya verilen cevapların çoğu; kişisel düşüncelerimi, kendi yazdığım yazıları, çektiğim fotoğraflarımı ve buna benzer hobi amaçlı paylaşımlarımı yapmak istiyorum şeklinde. Eğer siz de bu amaçla bir blog açmak istiyorsanız WordPress.com size ücretsiz, kullanımı kolay, güvenli ve kararlı bir platform sunuyor. Ancak; para kazanmak, üyelik sistemli topluluklar kurmak, daha kapsamlı düzenlemeler yaparak sitenizi geliştirmek gibi blogunuzla daha fazla şey yapmak istiyorsanız WordPress.com’un bu konuda sınırlamaları vardır. Bu yazıda, WordPress.com üzerinde açılan bir blogun ne gibi kısıtlamalara maruz kalabileceğini anlatmak istiyorum. Bu şekilde siz de WordPress.com aracılığı ile mi yoksa kendi hostinginize kuracağınız tamamen özgür bir WordPress yazılımı aracılığı ile mi blog açacağınıza karar verebilirsiniz. Haydi bakalım WordPress.com’un kısıtlamaları nelermiş.

1- Tema Yükleyememe

Eğer WordPress ile oluşturduğunuz sitenizde herhangi bir platformdan satın aldığınız ya da özel tasarlanmış bir temayı kullanmak istiyorsanız WordPress.com’dan uzak durmalısınız. WordPress.com üzerinden oluşturulan WordPress blogları yalnızca belirli sayıda tema arasından seçim yapmanıza izin verir. İstediğiniz bir temayı yüklemeniz mümkün değildir.

Size sunulan kısıtlı sayıdaki tema seçeneklerinin bazıları ücretsiz bazıları tek seferlik ödeme şeklinde ücretlidir. Her durumda size kısıtlı sayıda tema seçeneği sunulmaktadır. Bu temalar üzerinde herhangi bir kod düzenlemesi yapmanıza izin verilmemektedir. $30 ek ücret vererek temanıza ek CSS özelliği ve özel yazı tipleri ekleyebilirsiniz ancak hepsi bu kadar. Yani uzun lafın kısası, WordPress.com temalar konusunda büyük bir kısıtlamaya sahiptir.

2- Eklenti Yükleyememe

WordPress’in en büyük özelliği inanılmaz geniş bir eklenti desteğinin var olmasıdır. On binlerce ücretsiz/ücretli eklenti yardımı ile sitelerinize neredeyse istediğiniz her fonksiyonu getirmeniz mümkün. Ancak WordPress’in bu şahane yeteneği WordPress.com üzerinden oluşturulan siteler ve bloglar için geçerli değil.

WordPress’in gerçek gücünün bu şahane eklenti desteğinden geldiği gerçeğini göz önüne alırsak WordPress.com üzerinden oluşturacağınız sitenin elinizi kolunuzu bağlayacağını anlamak daha kolay olur. WordPress.com’dan WordPress.org’a geçiş yapan çoğu kişi işte tam da bu kısıtlamadan yakındıkları için bu yola başvuruyor.

3- Reklam ve Kazanç Kısıtlamaları

WordPress.com hizmet şartlarının en önemli kısıtlamalarından birisi de WordPress.com üzerinde açtığınız blogunuzda herhangi bir reklam yayını yapmanıza izin vermemesidir.

Her insan bir gün mutlaka emeklerinin karşılığında kazanç elde etmek ister. Blog yazarak para kazanmak isteyen birçok kişi var. İşte bu noktada bilmeniz gereken belki de en kritik şey WordPress.com üzerinden açacağınız bir blogta reklam yayını yapmaya izninizin olmamasıdır.

Google Adsense reklamları yayınlayamazsınız, buna benzer bir reklam platformunun sunduğu reklamları yayınlayamazsınız, birçok alanda ücretli tanıtım yazıları yayınlayamazsınız, aynı şekilde ücretli linkler yayınlayamazsınız. Kısacası, WordPress.com reklam yayını ve para kazanma konusunda da büyük bir kısıtlamaya sahiptir. Kendi reklam platformu WordAd üzerinden bazı uygulamalara izin verse de sizi memnun etmeyeceğinin garantisini verebilirim. Daha fazla bilgi: Monetize Your Site

4- Katı ve Net Hizmet & Kullanım Politikaları

WordPress.com ve Blogger gibi ücretsiz blog platformlarının en büyük dezavantajlarından birisi katı politikalarıdır. Tabii ki haklı olarak kendi domainleri üzerinde yayın yapan blogların başkalarının telif haklarını ihlal etmelerine, ticari yayın yapmalarına, spam yayın yapmalarına, otomatik içerik oluşturmalarına ve bunlara benzer kendi belirledikleri kuralları çiğnemelerine oldukça net bir şekilde engel koymaktadırlar. Bu tarz tutum ve davranış içinde olduğunu düşündükleri blogları anında yayından kaldırırlar.

Elbette ki ben de kimseye bu davranışları yap ya da bu tarz davranışlara izin ver diye telkinde bulunmuyorum ancak WordPress.com ve Blogger (Blogspot) gibi ücretsiz blog platformlarındaki bu hizmet ve kullanım politikaları aynı zamanda kullanıcıların şikayetlerine dayalı olarak da işliyor. Yani blogunuz birileri tarafından şikayet edildiğinde de yayından kaldırılma ihtimali var. Üstelik sizi uyarmak veya haber verip bu içerikleri kaldır demek zorunda da değil. Bir sabah uyandığınızda yüzlerce içerik paylaştığınız blogunuzun bir daha geri dönmeyecek şekilde ortadan kaldırıldığını görebilirsiniz.

5- Geliştirmeye Açık Değil

WordPress artık yalnızca bir blog yazılımı olmaktan çıktı. WordPress için geliştirilmiş inanılmaz güzel fonksiyonlara sahip temalar, daha da kapsamlı esnek ve kullanışlı eklentiler var. Bunun yanında müdahale edilebilir açık kaynak kodu ile yalnızca blog yayıncılığı yaptığınız bir siteye değil e-ticaret yapabileceğiniz bir alışveriş sitesine, insanların üye olup bilgi paylaşımı yapabileceği bir sosyal ağa, soru-cevap platformuna, foruma yani aklınıza gelebilecek tüm hallere dönüşebiliyor.

WordPress tüm bu esnekliğini eğer kendi hostinginiz üzerinde kullanıyorsanız size sağlıyor. Şayet WordPress.com üzerinden kullanıyorsanız maalesef blog yayıncılığından çok öteye gitmeniz mümkün değil.

6- Pahalı Yükseltmeler

Aslında WordPress.com üzerinden açtığınız sitenize sandığınız kadar kötümser bakmaya gerek yok. “O ne be! Bir saattir gömdün şimdi de tükürdüklerini mi yalayacaksın!” dediğinizi duyar gibiyim. Hayır tabii ki de. 😀

Evet, WordPress.com üzerindeki sitenize yeni özellikleri ekleyebiliyorsunuz ancaaaak çok yüksek ücretlendirmelerle. İşte bu da yine size getirilen büyük bir kısıtlama. O kadar parayı birkaç özellik için vermek yerine çok daha az maliyetle bir domain hosting satın alıp WordPress.org’a geçiş yapabilirsiniz. Böylelikle maliyetinizi çok küçük rakamlara indirim çok daha kapsamlı bir fonksiyonelliğe kavuşabilirsiniz. Bir taşla kuş katliamı!

Kıssadan Hisse

Yukarıda saydığım kısıtlamalar WordPress yazılımını direkt olarak WordPress.com üzerinden bedavaya (ücretsiz şekilde, beleşe, 5 kuruş vermeden) kullanmak istediğinizde karşılaşacağınız kısıtlamalardır. Bu sizi WordPress’in şahane özelliklerinin büyük bir kısmından mahrum bırakacaktır.

Eğer aklınızda bir blog açmak varsa ilk olarak bu blogta ne yapacağınızı iyice düşünün. Düşündükten sonra “Ben sadece blog yazılarımı paylaşacağım, bu benim hobim başka da bir derdim yok. Temasıymış eklentisiymiş ek özelliklermiş çok da fifi.” şeklinde bir karara vardıysanız WordPress.com sizin için yeter de artar bile. Gidin hemen açın. Amma velakin aklınızda ilerleyen süreçte blogunuza ek özellikler eklemek, reklam yayınlayıp para kazanmak, fonksiyonel temalarla şov yapmak, eklentiler yardımıyla hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan şahane bir siteye kavuşmak gibi fikirler varsa WordPress.com’dan uzak durun ve WordPress.org kullanın.

WordPress.org’un bize ücretsiz olarak sağladığı WordPress yazılımını kullanarak kendi alan adımız ve kendi hosting paketimiz üzerinde çok küçük bir maliyetle inanılmaz fonksiyonel bir blogu nasıl açacağınızı merak ediyorsanız işte burada detaylı mı detaylı cevabı hazır: WordPress.org ile Blog Nasıl Açılır?

Hepinize mutlu bloglamalar!

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 2 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Selçuk DAL Yanıtla
- 14:53

Merhaba tanıtım alıyormusunuz sitenize alıyorsanız maile fiyatla birlikte gönderirmisiniz

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:01

    Gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *