Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

kategorisinde, en son 8 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. Yeni güncellemelere uyumlu anlatım. 290 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Yoast SEO eklentisini düzgün bir şekilde yüklemek ve kurmak mı istiyorsunuz? WordPress ile inşa edilmiş web siteleri için en eksiksiz SEO çözümü olan Yoast SEO eklentisini şu an halihazırda Blog Kurdu’nda ben de kullanmaktayım ve oldukça memnunum. Bu makalede Yoast SEO’yu nasıl kuracağınızı ve nasıl kullanacağınızı anlatacağım. Yoast SEO ayarları nasıl yapılır ve Yoast ile birlikte gelen muhteşem özelliklerden nasıl yararlanılır adım adım göstereceğim. Lafı fazla uzatmadan geçelim adımlara!

Önemli bilgi: Burada anlatacağım ayarlar Yoast SEO eklentisinin son sürümlerine göre sürekli güncellenmektedir. Bu yazıda bahsedilen anlatımları yaparken kullanılan WordPress sürümleri 4.7.x – 5.x ve Yoast SEO ayarları için kullanılan Yoast SEO sürümü 13.4.1 şeklindedir. Yoast’ın bu sürümü 1 nisan 2019 tarihinde yayınlanmıştır ve yazı bu sürüme göre güncellenmiştir. Daha eski sürüme sahip bir Yoast SEO eklentisi kullanıyorsanız gelen yepyeni özelliklerden faydalanabilmek ve bu yazıda anlatılan ayarları doğru bir şekilde yapabilmek için öncelikle eklentinizi son sürüme güncelleyiniz. Özellikle 7.0 sürümü ile eklenti ayarları tamamen değiştirildiği için yazıyı takip ederken sorun yaşayabilirsiniz.

# Yoast SEO ayarlarını yapmadan önce uygulaması en basit SEO tekniklerinden birisi olan SEO uyumlu kalıcı bağlantı ayarlarınızı nasıl yapacağınızı mutlaka okumalısınız. Link yapısı konusunda aklınıza takılan tüm sorulara bu yazıda detaylıca cevap verdim.

# Yoast Premium yazısı yayında! Eklentinin premium avantajları hakkında yazdığım inceleme yazısını okumak için buraya tıklayınız.

Yoast SEO’nun Özellikleri

Yoast SEO, WordPress için geliştirilmiş bir SEO eklentisidir. Birçok yerleşik araç ve özelliklere sahip en kapsamlı WordPress SEO eklentisidir demek belki de çok daha iyi olur. Gelin bu özelliklerden bazılarına hızlı bir göz atalım öncelikle.

  • Yazıların SEO başlığını ve meta açıklamasını yazı bazında değiştirebilme.
  • Google arama sonucu snippet önizleme yapabilme.
  • Odak anahtar kelime belirleyebilme ve canlı bir şekilde test edebilme.
  • Sayfaları, arşivleri, yazıları ve benzeri gönderi türlerini kolay bir şekilde noindex, nofollow konumuna alabilme.
  • Temanıza Schema.org uyumlu breadcrumb özelliği ekleyebilme. Yazıya özel breadcrumb başlığı atayabilme.
  • XML sitemap özelliği.
  • XML sitemap’leri kolayca konfigüre edebilme.
  • .htaccess ve robots.txt dosyalarını direkt olarak güncelleyebilme.
  • Google Web Yöneticisi Araçları, Yahoo Site Araçları ve Bing Web Yöneticisi Araçları’nı zahmetsiz bir şekilde doğrulayabilme.
  • Basit içe aktarma aracı ile All in One SEO gibi araçlardan ayarları otomatik olarak aktarabilme.
  • ve onlarca gelişmiş özellik daha!

Yoast SEO, bugüne kadar 90 milyondan fazla kez yüklenmiş, 5 milyondan fazla aktif kullanıcısının beğenisini ve takdirini toplamış, çoğu WordPress kullanıcısı tarafından tercih edilen ücretsiz bir eklentidir. Ücretsiz olmasının yanında bir de ücretli versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyona özgü bazı özellikleri de şu şekilde sıralayalım:

  • Link yönlendirmelerini kolayca ayarlamanıza olanak sağlayan bir yönlendirme yöneticisi.
  • Eklentinin her özelliğini tamamıyla anlamanıza ve kullanabilmenize yardımcı olacak video dersleri.
  • Yoast ekibi tarafından SEO konusunda başarılı olabilmeniz için birinci sınıf teknik destek.

Yoast SEO Nasıl Kurulur?

WordPress Yoast SEO ayarları nasıl yapılır sorusuna cevap aramaya geçmeden önce ilk yapmamız gereken şey websitemize Yoast SEO eklentisini kurmak ve onu etkinleştirmektir. Gelin eklentimizi nasıl kuracağımıza göz atalım.

İlk olarak yönetici panelimize giriş yapıyoruz ve Eklentiler >> Yeni Ekle linkine tıklıyoruz. Ardından şu adımları takip ederek eklentimizi kurup etkinleştiriyoruz:

* Açılan eklenti ekle sayfasındaki sağ üst tarafta bulunan arama kutusuna “Yoast SEO” yazıyoruz. Çıkan ilk sonuç aradığımız eklenti! 1+ milyon etkin kurulum yazan Yoast SEO eklentisinin sağ tarafındaki Hemen Yükle butonuna tıklıyoruz ve yüklenene kadar bekliyoruz:

Yoast seo eklentisi nasıl kurulur

* Şimdi yüklenen eklentimizi etkinleştirmek kaldı! Yapmamız gereken tek şey etkinleştir butonuna tıklamak.

Yoast seo eklentisi nasıl yüklenir

* İşte bu kadar! Yoast SEO eklentisini başarılı bir şekilde kurduk ve etkinleştirdik. Şimdi sıra uçuşa geçmede!

Gelişmiş Yoast SEO Ayarları

Ayarları detaylı bir şekilde anlatmaya geçmeden önce belirtmek istediğim bir husus var. Burada anlatacağım ayarlar, tecrübelerim, birikimlerim ve araştırmalarım ışığında en doğru olduğuna inandığım ve tavsiye ettiğim ayarlardır. Diğer uzmanların kendi tercihleri ​​ve takdirleri olabilir. Bu nedenle ileri düzey kullanıcılar hoşlanmadıkları şeyleri görmezden gelebilirler. Ancak eğer yolun başındaysanız ve bu konulara uzaksanız sizi yarı yolda bırakacak hiçbir bilgi paylaşmayacağımı unutmayın 😉

Yoast ayarları oldukça gelişmiş ve girift özelliklere sahiptir. Bu nedenle adımları dikkatli takip edin ve hiçbir adımı atlamamaya özen gösterin.

Genel Ayarlar

Genel: Dashboard

Eklentimizi kurduktan sonra ilk olarak yapmamız gereken şey admin panelimizde sol tarafa gelen Yoast SEO ikonuna tıklamak. Bu ikona tıkladığımızda bizi karşılayan ekran “Genel” sekmesi oluyor. Burada Yoast’ın bize verdiği bildirimleri, uyarıları vb. notları görebilirsiniz. Örneğin eğer WordPress Ayarları >> Okuma >> sayfasından “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış” seçeneğini işaretlediyseniz sitenizin arama motorları tarafından indexlenebilir olmadığını ve bunun büyük bir SEO sorunu olduğunu belirten bir uyarı ve bu sorunu nasıl çözebileceğinizi anlatan adımlar belirecektir. Aşağıda bu uyarıyı görebilirsiniz. Arada bir bu sekmeyi ziyaret etmeniz gözden kaçırmamamnız gereken durumlar için önemlidir.

Yoast SEO Ayarları Dashboard

Genel: Features

Yoast’ın can alıcı ayarlarını ve gelişmiş özelliklerini aktif ya da deaktif hale getireceğimiz belki de eklentinin temel ayarı diyebileceğimiz sekmeye geldik şimdi de. Yoast SEO 7.0 sürümünden sonra buradaki ayarların tümü otomatik olarak etkin şekilde gelmeye başladı. Önceki sürümlerinde bu sekmedeki bazı ayarlar farklı sekmelerde yer alırken bazıları da deaktif durumda geliyordu. Bana kalırsa hepsinin aktif olarak gelmesi iyi oldu çünkü zaten hepsi önemli ve işe yarayan özellikler. Hadi gelin tek tek bu sekmedeki özelliklere ve anlama geldiklerine göz atalım.

Yoast SEO Ayarları Genel Features

1- SEO analysis (Keyword analysis): -Bu özelliğin adı, 6.3 güncellemesi ile SEO analysis şeklinde değiştirilmiştir.- “SEO analizleri” adındaki bu alan Yoast’ın bize sunduğu en harika özelliklerden birisi. Yazınızı yayınlarken yazı girişi yaptığınız metin alanının hemen altında çıkan gelişmiş analiz ve öneri kutusunu görebilmek için bu seçenek mutlaka etkin konumda olmalıdır. Çok yakında yayınlayacağım bir diğer yazıda “Yoat SEO Nasıl Kullanılır” sorusuna yanıt vereceğim ve bu yazıda “anahtar kelime analizleri” kutusunu nasıl kullanacağınızı detaylı şekilde anlatacağım.

2- Readability analysis: Bu ayar blogunuzdaki yada web sitenizdeki yazılarınızı yayınlamadan önce size “okunabilirlik” analizleri yaparak öneriler sunacak olan yeni ve güzel bir aracı etkinleştirmenizi sağlıyor. Metinlerinizde düzenlemeler ve okunabilirlik konusunda güzel ve etkili uyarılar almak istiyorsanız bu aracı mutlaka etkin durumda bırakın.

3- Cornerstone content: Yoast SEO’nun yepyeni ve harika özelliği “Cornerstone content”. Türkçe karşılığı olarak temel taşı yada köşe taşı şeklinde düşünebilirsiniz. Bu ayarı çok detaylı bir şekilde incelemek en doğrusu olacaktır ve bunun için yakın zamanda yeni bir yazı yayınlayacağım. Ancak burada hemen kısaca detaylarından bahsetmek istiyorum.

“Cornerstone content” sitenizde en kıymetli olduğunu düşündüğünüz 4-5 içeriğinizi seçmenizi ve bu içerikleri sitenizin temel taşları olarak görmenize imkan tanıyor. Şöyle ki, sitenizde sektöre özgü yada seçtiğiniz alanlarda hedeflediğiniz anahtar kelimelere göre yazı yayınlarsınız. Mesela ben Blog Kurdu’nda blogculuk, WordPress kullanımı, WordPress hızlandırma gibi kelimelere odaklı olarak yayınlar yapmaktayım. Bu yayınlarla kaleme aldığım ve en kaliteli olduğunu düşündüğüm 4-5 tane yazımı seçiyorum ve bunları “Cornerstone content” olarak belirliyorum.

Köşe taşı içerikler, herhangi bir SEO stratejisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bir köşe taşı yaklaşımı, bu rekabetçi arama terimlerini çözmenize yardımcı olabilir. Benzer blog yayınlarıyla ilgili çok sayıda makale yazarsanız Google’a hangisinin en önemli olduğunu Google’a bildirmeniz gerekir. Yayınlarınız arasında uygun iç bağlantı yapısını sağlıyorsanız Google’a hangi makalenin en önemli olduğunu gösterebilirsiniz. Bu şekilde rakiplerinizle daha güçlü bir şekilde sıralama mücadelesi verebilirsiniz. Bu ayarı etkinleştirebilirsiniz. Eğer detaylı bilginiz yoksa Blog Kurdu’na abone olarak ilerleyen tarihlerde yayınlayacağım “Cornerstone content” içeriğine hemen ulaşabilirsiniz.

4- Text link counter: Bu özellik, Yoast’ın 13.07.2017 tarihinde yayınlanan 5. sürümü ile gelen bir özellik. Bu özelliği aktif yada pasif etme butonu 7.0 sürümü ile Genel ayarlar > Features bölümüne taşındı. Text link counter özelliği yazılarınızda kullandığınız site içi bağlantı sayısını görmenize yardımcı oluyor. Böylelikle site içindeki link yerleşimlerini ve dağılımlarını kontrollü olarak yapmanıza imkan sunuyor. “Cornerstone content” özelliğini de destekleyici olacak bu yeni özellik Yoast’ın bir şeyleri kolaylaştırma ve stratejik yaklaşma konusundaki güzel adımlarından bir tanesi diyebilirim.

Eğer eklentiyi yeni kurduysanız Yoast’ın bu özelliğinin doğru çalışabilmesi için Dashboard sekmesine gelen bir bildirim göreceksiniz. O bildirimde “Count links” butonuna tıklayarak site içindeki yazılarda yer alan tüm linkleri saymanız gerekiyor. “Count links” butonunu kullanarak site içi linklerinizi saydıktan sonra artık bu özelliği doğru bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer linkleri saymak için herhangi bir bildirim göremiyorsanız Araçlar bölümünde de “Count links” butonuna erişebilirsiniz.

yoast genel dashboard count links butonu
Yoast Dashboard sekmesindeki “count links” uyarısı.

Yoast text link counter özelliği

5- XML site haritaları Yoast 7.0 sürümünden önce XML site haritaları tamamen ayrı bir sayfada ve daha farklı araçlarıyla birlikte yönetilebilir şekildeydi. Ancak 7.0 sürümüyle birlikte XML site haritalarını aktif ya da deaktif etme özelliği Features sekmesine taşındı. Önceki sürümlerde yer alan “yazılar site haritasında gösterilsin mi”, “sayfalar site haritasında yer alsın mı”, “kategoriler site haritasında yer alsın” gibi ayarlar ise daha mantıklı ve kullanışlı olması açısından “Search Appearance (Arama görünümü)” sekmesinde ilgili bölümlere taşındı. İlerleyen adımlarda onların da sırası gelecek ve detaylıca değineceğim.

6- Ryte integration: Bu ayar da yine Yoast ayarları içerisinde önemli bir yere sahip. Bu özellik sitenizin günlük olarak indexlenebilir durumda olup olmadığını takip etmek için kullanılıyor. Sitenizin indexlenebilir olduğunu mutlaka bilmelisiniz. Bu yüzden Ryte ayarını “Etkin” moduna getirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

7- Admin bar menu: Bu ayar ile Yoast SEO ikonunun, ayar linklerinin, bildirimlerinin yukarıdaki admin barında yer alıp almamasını seçiyorsunuz. Ben anlık bildirimler ve hızlı erişim için bu ayarı etkin olarak kullanıyorum.

8- Security: no advanced settings for authors: Daha önceki Yoast sürümlerinde Dashboard > Security sekmesinde sadece bu ayar yer almaktaydı. 7.0 sürümüyle gereksiz yer kaplamaktan kurtarılıp features sekmesine taşındı.

Bu ayar sitenizdeki gelişmiş Yoast SEO ayarlarına kimlerin erişebileceğini belirlemenize yarıyor. Bu ayarı varsayılan olarak “evet” şeklinde bırakmanızı öneririm. Gelişmiş metabox özelliğini devre dışı bırakmak sitede eğer sizden başka yazar varsa bu yazarların noindex ve kanonik ayarlar gibi gelişmiş değişiklikler yapmasını önleyecektir (ki bu da oldukça önemlidir). Kısacası bu ayar mutlaka “açık” konumunda olmalıdır.

Genel: Webmaster Tools

SEO hakkında biraz bilginiz varsa popüler arama motorlarının site sahiplerinin web yöneticisi araçları alanını kullanarak sitelerini eklemelerine izin verdiklerini biliyorsunuzdur. Yoast SEO bu işlemi kolaylaştırmak için Webmaster Tools sekmesinde arama motorlarından aldığınız doğrulama kodlarını girerek sitenizi doğrulamanıza imkan sağlıyor. Arama motorlarının webmaster araçlarına ekledikten sonra size verilen kodları buradaki gerekli alanlara yazınız ve kaydet bununa basınız.

Yoast SEO Ayarları Genel Webmaster Tools

Yoast SEO ayarları yazımızdaki ilk bölümü tamamladık. Şimdi sol tarafta yer alan Yoast menüsünden Search Appearance (Arama Görünümü) bölümüne gidiyoruz.

Search Appearance (Arama Görünümü)

Yoast SEO ayarları yazımızda şimdi sıra “Search Appearance (Arama Görünümü)” bölümünde. Bu bölümde de birden fazla sekme yer alıyor. Her sekmeyi tek tek inceleyeceğiz. Bu sekmelerde yer alan her bir özellik birbirinden önemli. Her özelliği kullanırken ne yaptığını bilerek ve ne anlama geldiğini idrak ederek hareket etmek gerekiyor. Aksi takdirde sitemizde ne kadar çabalasak da küçük bir seçeneği aktif ya da deaktif konumda tuttumuz için istediğimiz performansı yakalayamayabiliriz.

7.0 sürümünden önce bu sayfanın yerinde Başlıklar ve metalar sayfası yer almaktaydı. 7.0 sürümünden itibaren bu sayfanın adı “Arama Görünümü” olarak değiştirildi ve diğer sayfalardaki birçok ayar da bu sayfaya taşındı. Hadi gelin bu sayfayı ve sayfadaki özellikleri tek tek inceleyelim.

Search Appearance: Genel

Bu sekme, 7.0 sürümünden önceki sürümlerde yalnızca başlıklar arasındaki ayracı seçebilmeye yarıyordu. Yeni sürümle birlikte çok daha kapsamlı bir hale geldi.

Yoast ayarları search appearance genel

Başlıkları yeniden yazmaya zorla: Bu seçenek genellikle aktif olarak kullandığınız temanın title-tag fonksiyonunu kullanmadığı durumlarda gösterilir. Eğer bu seçeneği görüyorsanız “etkin” hale getirmenizde fayda var.

Başlık ayracı: Arama sonuçlarında yazı başlığı ve site ismi arasındaki hangi ayraç sembolünü kullanmak istediğinizi bu seçenek yardımıyla belirleyebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz sembolü isteğinize göre seçin. Varsayılan seçenek tire’dir hangi sembolü seçeceğinizden emin değilseniz tireyi kullanabilirsiniz. Bu ayarın SEO açısında bir artısı yada eksisi yoktur. Burada yalnızca sayfa başlıklarınızın Google arama sonuçlarında nasıl görünmesini istediğinizi beliriyorsunuz.

Ana sayfa & ön sayfa: İşte başlıyoruz! Daha önce Başlıklar & metalar sayfasında “Anasayfa” sekmesinde gösterilen bu ayar yeni sürümle birlikte Genel sekmesine taşındı.

Eğer bu ayarı yukarıdaki resimde gösterildiği şekilde görüyorsanız WordPress ayarları > Okuma sayfasındaki “Ana sayfa görüntülenmesi” seçeneğini “En son yazılarınız” şeklinde işaretlemişsiniz demektir. Eğer anasayfayı özel bir sayfa olarak kullanıyorsanız bu seçenekte başlık ve meta açıklaması bölümleri yer almayacaktır. Bu bölümleri anasayfa olarak kullandığınız sayfanıyı düzenleyerek yönetebilirsiniz.

• Başlık: anasayfanın arama motorlarında hangi şablonda gösterileceğini belirlememizi sağlar. Bu kısımı olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederim. %%sitename%% %%page%% %%sep%% %%sitedesc%% şeklinde bir yapıda bıraktığınızda anasayfanız arama motorlarında Site adı – Site sloganı şeklinde gösterilecektir. Eğer bir önceki ayarda başlık ayracını tire haricinde farklı bir sembol seçtiyseniz site adı ve site sloganı arasında o sembol yer alacaktır.

• Meta açıklaması: Anasayfamız için arama motorlarında görünecek bir meta açıklaması girmemiz gereken kutucuktur. Bu bölüme sitenizin anasayfası için açıklayıcı, anahtar kelimeleri cümle içinde kullandığınız, kısa bir açıklama girebilirsiniz. Aşağıda Blog Kurdu araması için Blog Kurdu’nun anasayfa sonucunu görebilirsiniz.

Knowledge Graph: 7.0 sürümünden önce Dashboard sayfasında Your info sekmesi olarak karşımıza çıkan özellik yeni sürümle birlikte “Knowledge Graph” adını aldı ve bu sekmeye taşındı. Bu sekmede blogumuz yada websitemizle ilgili Google’ın bir değerlendirme yapabilmesi için teknik birkaç bilgiyi gireceğiz. Bazı aramalarda sağ tarafta aradığınız anahtar kelimeyle ilgili kurumsal bilgiler gösterildiğini görmüşsünüzdür. Biz de burada sitemiz için bu bilgileri tanımlıyoruz. Google bu bilgileri kendi algoritmasına göre tarayıp uygun gördüğünde Bilgi Kartı olarak arama sonuçlarında gösteriyor.

Firma ya da Kişi seçeneğini kullanarak firma veya kişi olarak bilgilerinizi doldurabilirsiniz. Firma seçerseniz şirket adınızı ve şirket logonuzu girebilirken kişi seçerseniz de kendi adınızı girebiliyorsunuz.

Aşağıdaki resimde, birkaç yıldır severek kullandığım ve oldukça memnun kaldığım bulut sunucu sağlayıcı DigitalOcean firması için yapılan arama sonucunda Knowledge Graph etkisini görebilirsiniz.

Yoast SEO ayarları - knowledge graph

Search Appearance: Content Types (İçerik Türleri)

Bu bölümdeki ayarlar 7.0 sürümünden önce Başlıklar ve metalar sayfasındaki “Yazı tipleri” sekmesindeki ayarları ve yeni eklenen bazı özellikleri içermektedir.

Bu bölümdeki ayarlara detaylıca değinmeden önce Yoast’a özel kısa kodların anlamlarını buraya bırakayım. Bu kısa kodları özellikle başlık şablonlarınızı yapılandırırken kullanabilirsiniz.

%%date%% Yazının/sayfanın yayınlandığı tarihi göstermek için kullanılır.
%%title%% Yazının/sayfasının başlığını göstermek için kullanılır.
%%parent_title%% Yazının/sayfasının ait olduğu üst sayfa başlığını göstermek için kullanılır. Örneğin bir sayfayı başka bir sayfanın alt sayfası olarak yayınlamışsanız bu sayfanın üst sayfasının başlığını çeker.
%%sitename%% WordPress ayarlarından belirlediğiniz site adını gösterir.
%%sitedesc%% WordPress ayarlarından belirlediğiniz site açıklamasını gösterir.
%%excerpt%% Yayınladığınız yazının/sayfanın özet metnini gösterir. Eğer özet girmemişseniz otomatik olarak oluşturulur.
•%%excerpt_only%% ayınladığınız yazının/sayfanın özet metnini gösterir. Eğer özet girmemişseniz otomatik olarak oluşturulmaz.
%%tag%% Yazınıza/sayfanıza ekledğiniz etiketleri gösterir.
%%category%% Yazınızı yayınladığınız kategoriyi virgüllerle ayrılmış şekilde gösterir.
%%primary_category%% Yazınızı yayınladığınız birincil kategoriyi gösterir.
%%category_description%% Kategori açıklamasını gösterir.
%%tag_description%% Etiket açıklamasını gösterir.
%%term_description%% Terim açıklamasını gösterir. Örneğin özel yazı tipleri için.
%%term_title%% Terim başlığını gösterir. Örneğin özel yazı tipleri için.
%%searchphrase%% Arama yapılan kelimeyi gösterir.
%%sep%% “Genel” sekmesinde belirlediğiniz başlık ayırıcıyı gösterir.
%%pt_single%% Yayınlanan yazının yazı tipini tekil isim olarak gösterir. Örneğin Filmler diye bir yazı tipiniz olduğunu varsayalım. Bu yazı tipinde yayınladığınız bir yazının başlığında bu kodu kullandığınızda “Film” şeklinde görünecektir.
%%pt_plural%% Yayınlanan yazının yazı tipini çoğul isim olarak gösterir. Örneğin Filmler diye bir yazı tipiniz olduğunu varsayalım. Bu yazı tipinde yayınladığınız bir yazının başlığında bu kodu kullandığınızda “Filmler” şeklinde görünecektir.
%%modified%% Yazının/sayfanın son güncellendiği tarihi gösterir.
%%id%% Yazının/sayfanın ID numarasını gösterir.
%%name%% Yazıyı/sayfayı yayınlayan yazarın adını gösterir.
%%userid%% Yazıyı/sayfayı yayınlayan yazarın ID numarasını gösterir.
%%currenttime%% Şuanki saati göstermenizi sağlar.
%%currentdate%% Şuanki tarihi göstermenizi sağlar.
%%currentday%% Şuanki günü göstermenizi sağlar.
%%currentmonth%% Şuanki ayı göstermenizi sağlar.
%%currentyear%% Şuanki yılı göstermenizi sağlar.
%%page%% Geçerli sayfa numarasını göstermenizi sağlar (2/4 gibi).
%%pagetotal%% Toplam sayfa numarasını göstermenizi sağlar.
%%pagenumber%% Geçerli sayfa numarasını göstermenizi sağlar (2 gibi).
%%caption%% Ek olarak yüklediğiniz resmin açıklamasını gösterir.
%%focuskw%% Odaklanan anahtar kelimeyi gösterir.
%%term404%% 404 hatasına sebep olan kıs urlyi gösterir.
%%cf_%% Özel yazı tipleri için özel alan değeri (field value) göstermenize olanak sağlar. < > işaretlerini kaldırmayı unutmayınız.
%%ct_%% Özel yazı tipleri için taksonomi değerlerini göstermenizi sağlar. < > işaretlerini kaldırmayı unutmayınız.
%%ct_desc_%% Özel yazı tipleri için taksonomi açıklamalarını göstermenizi sağlar. < > işaretlerini kaldırmayı unutmayınız.

Yoast kısa kodlarının ne anlama geldiklerini öğrendikten sonra şimdi hemen bu sekmedeki ayarlarımızı yapmaya başlayabiliriz.

Yoast seo ayarları arama görünümü ayarları içerik türleri

Sekmede yazılarımızın ve sayfalarımızın indexlenme ve SEO ayarlarını yapacağız. Sitemiz için en kritik SEO ayarları burasıdır. Çünkü ziyaretçilerimizi sitemizdeki yazılarla buluruz. Bu bölümde karşınızda Yazılar ve Sayfalar için aynı seçeneklere sahip şu ayarları bulacaksınız:

Show Yazılar(Sayfalar) in search results? Daha önceki sürümlerde “Meta robots” adındaki bu ayar sitemizdeki yazıları ve sayfaları arama motolarının indexlemesini sağlamak veya engellemek için kullanıyoruz. BU AYAR KESİNLİKLE “YES” (EVET) OLARAK İŞARETLENMELİDİR. Hem yazılar hem de sayfalar için bu seçeneği evet olarak işaretliyoruz. Bu şekilde yazılarımız sayfalarımız
arama motoları tarafından indexlenebilir hale geliyor. Daha önceki sürümlerde XML site haritalarında yazıları veya sayfaları site haritasına eklemek isteyip istemediğimizi belirlediğimiz bir seçenek bulunmaktaydı. işte artık o seçenek tamamen kaldırıldı ve bu seçeneğe bağlandı. Eğer bu ayarı “no” (hayır) olarak işaretlerseniz yazılarınız (veya sayfalarınız) hem noindex olacak hem de site haritalarından kaldırılacaktır.

Kod parçacığı ön izlemesindeki tarih: Bu ayar ile arama sonuçlarında gösterilen yazılarımızın & sayfalarımızın meta açıklamasından hemen önce yazının yayınlandığı tarihin gösterilip gösterilmeyeceğini seçiyoruz.

Yoast SEO Ayarları Başlıklar ve Metalar Yazı Tipleri

Yoast SEO meta kutusu: Bu ayarı da mutlaka aktif hale getiriniz. Aktif hale getirdiğimizde her yazının & sayfanın düzenleme sayfasında özel bir SEO ayarı kutusu yer alacaktır. Yazıların içinde açılan bu Yoast SEO kutusu ile SEO’ya uygun yazılar yazabileceğiz, yazılarımızı daha okunur hale getirebileceğiz. Bu ayar çok önemli, hem yazılar hem de sayfalar için mutlaka etkin halde tutun!

SEO Başlığı: Yazı başlıklarının arama sonuçlarında nasıl bir görünümde olmasını istediğinizi yazıyorsunuz. Burada yukarıda açıklamalarını verdiğim kısa kodların kullanımına dikkat ediniz. Bu bölüm için varsayılan olarak gelen ayarı kullanmanızı tavsiye ederim (Başlık – Sayfa – Ayırıcı – Site Başlığı). Çünkü en temiz ve kullanışlı olan görünüm zaten bu şekildedir.

Meta açıklaması: Bu bölümden yazılarınızın & sayfalarımızın tümünde aynı meta açıklamasının görünmesini isterseniz doldurun. Bunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bir sonraki yazımda Yoast SEO Nasıl Kullanılır sorusuna cevap vereceğim. Bu yazıda her yazı için özel meta açıklamasının nasıl oluşturulacağını detaylıca anlatacağım. O yüzden burada yer alan meta açıklama şablonunu mutlaka boş bırakınız.

Search Appearance: Media (Ortam)

Yoast SEO 7.0 sürümünden önceki sürümlerde Medya ayarlarının bir kısmı “Başlıklar & Metalar > Yazı Tipleri” sekmesinde yer alırken bir kısmı da “Gelişmiş > Kalıcı Bağlantılar” sekmesinde yer almaktaydı. Yeni sürümle birlikte o ayarların hepsi bu sekmede toplandı.

Media & attachment URLs Eklentiyi ilk kurduğunuzda bu sayfada yalnızca bu seçenek olduğunu göreceksinizdir. Varsayılan olarak “Yes” seçili gelen bu ayarın anlamını açıklayayım. Karıştırılabilecek bir ayar olduğu için dikkatli olmanızı öneririm.

WordPress sitenize bir resim, müzik, video vb. ortam dosyası yüklediğiniz zaman bu dosya için otomatik olarak bir ek sayfası oluşturulur. Örneğin bu yazıyı yazarken yazıya selam-ben-resim.jpg adında bir resim yüklediğimi düşünelim. Bu resim için oluşturulan ek sayfasının linki şu şekilde olacaktır: blogkurdu.net/wordpress-yoast-seo-ayarlari/selam-ben-resim-jpg/. İşte buna WordPress’te ek sayfası denmektedir. Ek sayfaları çoğu durumda indexlenmesi gerekmeyen değersiz sayfalardır. Çünkü yalnızca yüklediğimiz medya dosyasını gösterir ve resme bir tanım eklemediysek herhangi bir metin bulunmaz. İşte, Yoast SEO bu ek sayfasını iptal ederek direkt olarak resmin kendisine yönlendirmek için bu ayarı kullanmamızı sağlamaktadır. Her eklediği resim için bir tanım girmeyen (ki çoğumuz böyleyiz) sitesinde on binlerce resim olan kişiler için hayat kurtarıcıdır!

Bu özellik sayesinde resim gerçek adresine yani, blogkurdu.net/selam-ben-resim.jpg şeklinde direkt resim linkine yönlendirilir. Bu sayede Google hiçbir içerik bulunmayan değersiz ek sayfası yerine yazılarımıza eklediğimiz görselleri taramış olur. Oldukça iyi düşünülmüş!

O nedenle “Redirect attachment URLs to the attachment itself?” butonunu “Yes” olarak seçili bırakmanızı şiddetle öneririm. Eğer “No” olarak işaretlerseniz oluşturulmuş ek sayfalarının indexlenip indexlenmeyeceğini belirleyebileceğimiz seçenekler açılacaktır. Bu seçeneği de kesinlikle hayır olarak işaretlemenizi öneririm.

Yoast SEO ayarları media ayarları

Search Appearance: Kategoriler

Bu sekmede kategoriler, etiketler, biçim gibi ayarlara ulaşabilirsiniz. Biçim sekmesi temanız destekliyorsa görünür. Ayrıca temanızda özel taksonomiler varsa onlar da bu sayfada görünecektir.

Yoast ayarları kategoriler

Kategoriler: Bir önceki sekmelerde yazılara, sayfalara, ortam dosyalarına yaptığımız gibi bu kez kategorilere SEO ayarlarını yapıyoruz. Yoast SEO ayarlarının bu sekmesinde varsayılan olarak başlık şablonunlarına “arşivleri” kelimesini eklediğini görebilirsiniz. Ancak ben bu şekilde kullanmak istemediğim için başlık şablonundaki “arşivleri” kelimesini kaldırıyorum. Diğer ayarları varsayılan olarak bırakıyorum. Eğer sitenizdeki kategori sayfalarının çok boş ve gereksiz olduğunu düşünüyorsanız Show Kategoriler in search results? ayarını noindex olarak değiştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır.

Etiketler: Kategori sayfalarındaki ayarların aynısını etiket sayfaları için de bu ayarlar yardımıyla yapabilirsiniz.

Biçim: Biçim arşivlerini etkinleştirmenize gerek yoktur. Boşuna kalabalık yapacaktır. Peki nedir biçim? Eğer temanız yazılarınızı ses, video, görsel, alıntı gibi biçimlerde yayınlamanıza izin veriyorsa bu biçim türlerinin her biri için biçim arşivi oluşturulur. Örneğin video türünde yayınladığınız yazılar için otomatik olarak blogkurdu.net/type/video tarzında bir arşiv oluşur ve video biçiminde yayınladığınız tüm yazılar normal arşivlerin dışında bir de burada listelenir. Bana kalırsa buna hiç gerek yok. O nedenle “Biçim tabanlı arşivler” seçeneğini “etkisiz” konuma getirmenizi tavsiye ederim. Eğer etkin konuma getirirseniz indexlenip indexlenmeyeceğini seçebilir ve biçim arşivleri için başlık şablonu ile meta açıklaması şablonu belirleyebilirsiniz.

Category URLs: Daha önceki sürümlerde “Gelişmiş > Kalıcı bağlantılar” sekmesindeki bu ayar yeni sürümle birlikte bu sekmeye taşındı. Bu seçeneği ben aktif hale getirmesem de birçok kişi için faydalı bir özellik diyebilirim. Hemen bir örnek üzerinden anlatayım. “WordPress Ayarları > Kalıcı Bağlantılar” sayfasında sitemizdeki genel kalıcı bağlantı görüntüsünü belirlerken alt kısımda Kategoriler ve Etiketler için bir özel yapı atayabiliyoruz. Mesela ben kategoriler için “kategori” etiketler için de “etiket” yapısını kullanıyorum. Eğer siz bu alanları boş bırakırsanız kategori için “category” etiketler için de “tag” şeklinde varsayılan WordPress yapısı kullanılacaktır. Bu mesela Blog Kurdu üzerindeki WordPress kategorisi için blogkurdu.net/kategori/wordpress şeklinde bir kalıcı bağlantı oluşturuyor. Ancak aradaki bu “kategori” ya da varsayılan olarak gelen “category” ifadesini kaldırmamız mümkün değil.

Yoast SEO’nun “Category URLs” adındaki bu ayarı işte tam da bu işi yapabilmemizi sağlıyor. Eğer bu seçeneği “tut” olarak işaretlerseniz aradaki /category/ ifadesei kullanılmaya devam edecek, “kaldır” olarak işaretlerseniz kategoriler için atanan dizin kalıcı bağlantılarınızdan çıkarılacaktır. Ben eğer bu seçeneği kaldır olarak seçseydim WordPress kategorisinin linki blogkurdu.net/wordpress şeklinde olacaktı. Özellikle linklerinizi kısaltmak ve daha özgün bir yapıya kavuşturmak isterseniz bu seçeneği kullanabilirsiniz. Tamamen tercihinize kalmış bir durum.

Bu sekmedeki ayarlarımızı da bitirdikten sonra sıradaki sekmemize geçiyoruz.

Search Appearance: Arşivler

Bu bölümde yazar arşivi, tarih arşivi gibi farklı arşiv tiplerini yönetebilirsiniz.

Yoast ayarları arşivler

Yazar arşivleri Bu sekmedeki “Yazar arşivleri” tıpkı otomatik olarak oluşturulan “Biçim arşivleri” gibi otomatik olarak oluşturulan arşiv türleridir. Bu arşiv türlerine de özel olarak ihtiyaç duymuyorsanız kullanmanıza hiç gerek yoktur. Yazar arşivlerini etkisiz olarak işaretlediğinizde yazarlar için oluşturulan /author/yazar-adi şeklinde sayfalar iptal edilecek ve bu sayfalara erişmeye çalışan kişiler veya robotlar 301 yönlendirmesi ile anasayfaya yönlendirilecektir. Eğer çok yazarlı bir siteye sahipseniz ve yazarlarınızın arşivleri sizin için önemliyse yaza arşivlerini “etkin” hale getirebilirsiniz. Ayrıca etkin duruma getirdikten sonra açılan “Show author archives in search results?” seçeneği ile bu arşivlerin indexlenmesini engelleyebilirsiniz.

Yazar arşivlerini etkin hale getirdiğinizde bu arşivler için başlık şablonu ve meta açıklaması şablonu belirleyebileceğiniz kutucuklar yine açılacaktır. Ayrıca buna ek olarak “Show author archives in search results?” şeklinde bir ayarın da açıldığını göreceksiniz. Bu ayar sizlere hiçbir yazısı olmayan yazarların sayfalarının arama motorları tarafından indexlenmesine engel olmanızı sağlayan küçük ama etkili bir seçenek sunuyor.

Tarih arşivi Aynı sayfada bir sonraki ayaramız “Tarih arşivleri”. WordPress’in kendi çekirdek yapısı tarafından otomatik olarak oluşturulan bir diğer arşiv türü de aylık-yıllık arşivlerdir. Bu arşivler her ay için bir arşiv sayfası oluşturur ve o ay içerisinde yayınlanan yazıları listeler. Bu da çok gerekli olmayan bir arşiv türüdür. Eğer özel olarak bu arşiv türlerine ihtiyaç duymuyorsanız “Tarih arşivi” seçeneğini “etkisiz” olarak işaretlemenizi öneririm. Bu seçeneği etkin olarak seçerseniz bu sayfaların indexlenip indexlenmeyeceğini belirleyebileceğieniz, başlık şablonu ve meta açıklaması şablonunu değiştirebileceğiniz ek seçenekler de açılacaktır.

Sayfalarda ara Bu seçenek arama sonuçlarını gösteren sayfaların meta başlığını değiştirmenizi sağlar.

404 sayfaları Bu seçenek 404 bulunamadı hatasının meta başlığını değiştirmenizi sağlar.

Arşivler sekmesindeki ayarlarımızı da tamamladık, şimdi sıra diğer sekmede!

Search Appearance: Yol Haritası

Daha önce Gelişmiş sayfasındaki “Yol haritası” sekmesi olarak erişebilirken yeni sürümle birlikte “Arama görünümü” altına taşındı. Bu sekmede yer alan tek bir ayarımız bulunmaktadır:

Breadcrumbs settings Sitemizde breadcrumb kullanmak isterseniz bu ayarı etkinleştirebilirsiniz. Ayarı etkin hale getirdikten sonra açılan gelişmiş breadcrumb ayarlarını isteğinize göre yapabilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra breadcrumbı temanıza manuel olarak entegre etmeyi unutmayınız. Bu bölümle ilgili detaylı anlatımı ve Yoast SEO breadcrumb ayarlarını yakında yayınlayacağım Yoast SEO Nasıl Kullanılır isimli yazımda bulabilirsiniz.

Yoast breadcrumb ayarları

Search Appearance: RSS

Bu sekmede RSS beslemelerinize özel bilgiler ekleyebilirsiniz. İçeriklerinizi RSS ile çekerek paylaşanlar varsa bu özellik sayesinde eklediğiniz özel bilgiler bu içeriklerde otomatik olarak paylaşılacak ve size backlink sağlayacaktır. Ayrıca Google gibi arama motorları da yazının size ait olduğunu anlayacaklardır.

Yoast ayarları RSS

Yoast SEO ayarları yazımızdaki ikinci bölümü tamamladık. Şimdi sol tarafta yer alan Yoast menüsünden Sosyal bölümüne gidiyoruz.

Sosyal

Başlıklar & metalar bölümündeki tüm ayarları yaptıktan sonra şimdiki bölüm sosyal medya ayarlarını yapacağımız bölüm. Sosyal medyanın giderek SEO’nun önemli bir parçası olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Yoas SEO ayarlarında da bunun için özel bir bölüm oluşturulmuş durumda. Gelin bu bölümdeki ilk sekmemize göz atalım.

Sosyal: Hesaplar

Bu sekmede sitemizin sosyal medya hesaplarını ekliyoruz. Arama motorları eklediğimiz bu hesaplarla sitemizi eşleştirecek algoritmalara sahiptir. Sahip olduğunuz hesapları mutlaka ekleyiniz. Ayrıca Blog Kurdu’nun sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın 😉

Yoast SEO Ayarları Sosyal

Sosyal: Facebook

Facebook ayarlarında en önemli bölüm Open Graph Meta verisi ekle bölümüdür. Bu seçeneği mutlaka etkinleştirin. Facebook üzerinde yayınladığınız yazıların resimlerinin otomatik olarak çekilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda her yazının Yoast SEO ayarları bölümünde Facebook’ta farklı bir resim gösterilmesine imkan tanıyan bir Facebook sekmesi olacaktır.

Yoast SEO Ayarları Facebook ayarları

Sosyal: Twitter

Bu sekmede Twitter üzerinde paylaştıştığımız yazılarımızda görsel olarak iyileştirmeler yapabiliyoruz. Yoast’ın “Twitter card” desteği ile içeriklerinizin linklerini Twitter’da paylaştığınızda otomatik olarak öne çıkan görselin paylaşımlarınızda gösterilmesini sağlıyorsunuz. Bu şekilde takipçilerinize daha kaliteli gönderiler sunabiliyorsunuz.

Yoast SEO Ayarları Sosyal

Sosyal: Pinterest

Pinterest sekmesinde Pinterest sayfamızı onaylamamıza yarayan ayarları bulabilirsiniz. Bu ayarları kendi bilgilerinize göre doldurabilirsiniz.

Yoast SEO Ayarları Sosyal

Yoast SEO ayarları yazımızdaki dördüncü bölümü de tamamladık. Şimdi sol tarafta yer alan Yoast menüsünden Araçlar bölümüne gidiyoruz.

Araçlar

Yoast ayarları nasıl yapılır yazımızda diğer sayfamız “Araçlar” sayfası Bu sayfada İçeri Al / Dışarı Aktar, Dosya düzenleyicisi, Toplu Düzenleyici ve 7.0 sürümüyle birlikte bu sekmeye taşınan “Text link counter” araçları bulunmaktadır.

yoast seo ayarları - araçlar sekmesi

İçeri Al / Dışarı Aktar aracı ile farklı bir yerden kaydedilen Yoast ayarlarını içeri aktarabilirsiniz. Ya da bu sitenizde yaptığınız ayarları dışarı aktabilirsiniz. Bu aracın güzel özelliklerinden birisi de diğer SEO eklentilerinden Yoast’a geçiş yaparken verilerinizi kaybetmemeniz için eski SEO eklentinizdeki ayarları aktarmanıza imkan sağlıyor olmasıdır.

yoast içeri dışarı aktarma

Dosya düzenleyicisi aracı ile robots.txt ve .htaccess dosyalarınızı FTP bağlantısı yapmadan düzenleyebilirsiniz.

Yoast Araçlar

Toplu düzenleyici ile yazılarımızın başlıklarını ve açıklamalarını toplu bir şekilde düzenleyebiliyoruz. Bu oldukça kullanışlı bir araç.

Yoast Araçlar

Text link counter aracı Yoast SEO eklentisinin en yeni özelliklerinden birisi olan site içi link sayma özelliği için ilk kurulumda tüm linkleri saymaya yarayan bir butona sahiptir. Eklentiyi yeni kurduysanız ve site içi link sayımını daha önce yapmadıysanız bu aracın altında “count links in your text” şeklinde bir buton görürsünüz. Bu butona tıklayıp site içi linklerinizi sayabilirsiniz. Sitenizdeki yazı sayısına göre bu biraz zaman alabilir. Sayım tamamlandıktan sonra butonun yerini “Good job! All the links in your texts have been counted.” şeklinde tüm linklerin sayıldığına dair bir uyarı alacaktır.

Premium

Yoast SEO’nun ücretsiz verisyonu ile yapabileceğimiz tüm ayarları tamamladık. Bu sayfaya geçtiğimizde Yoast SEO Premium, Video SEO, News SEO, Local SEO, Local SEO for WooCommerce gibi diğer Yoast eklentileri hakkında bilgilendirmeleri ve yükseltme butonlarını bulabilirsiniz.

Yoast SEO eklentisine küçük dokunuşlarla etkili ve şahane ek özellikler kazandırmak istiyorsanız Yoast SEO premium sürümünü şiddetle öneririm. Detaylı bir anlatımla incelemesini yaptığım ve artılarından bahsettiğim bu sürümün ayrıcalıklarını Yoast SEO premium sürüm incelemesi yazısından okuyabilirsiniz.

Video Anlatım

Yoast SEO ayarlarını daha pratik bir şekilde yapabilmeniz için bir video hazırladım! Siz de bu videoyu izleyerek adım adım Yoast SEO eklentisinin ayarlarını yapabilirsiniz: Yoast SEO ayarları nasıl yapılır videolu eğitim (Videodaki ayarlar bir önceki Yoast SEO sürümlerine göre anlatıldığı için sekmelerdeki dizilimlerde farklılıklar olabilir.)

Bu yazımda sizler için Yoas SEO ayarları nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalıştım. Bu yazıdaki ayarların hepsi hem kendi tecrübelerime hem de yararlandığım kaynaklara göre tavsiye edilen ayarlardır. Eğer ne yaptığınızın farkındaysanız kendinize göre özelleştirmeler yapabilirsiniz.

Blog Kurdu’nda yayınlanan içeriklerden anında haberdar olmak için yan taraftaki abone ol formunu doldurarak onlarca abone arasına katılmayı unutmayın! Bir sonraki içerikte görüşmek üzere, hoşça kalın!

Ayarları Kolayca İndirin & Yükleyin.

Yukarıda detaylıca anlattığım Yoast SEO ayarlarını tek tıkla indirip kendi sitenize yükleyebilirsiniz. (Ayarları indirdikten sonra kendi sitenize göre uyarlamayı unutmayın. Sosyal medya hesapları, site bilgileri Blog Kurdu şeklinde görünecektir. Ayarları .zip dosyası olarak indirip .zip dosyası şeklinde yükleyin.)

Yoast 10.0 Sürümüne göre hazır ayarlar yakında burada olacak!

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 290 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Neval Yanıtla
- 23:26

Selam Yazınız bir harika teşekkür ediyorum ayrıca birde meta açıklama bölümlerinde snipped nasıl kullanılır peki keşke resimlere onları da ekleyerek gösterseydiniz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:48

    Merhaba, güzel düşünceniz için teşekkür ederim. Tam olarak hangi bölümü anlamadınız? Yardımcı olmaya çalışayım size buradan.

aykut Yanıtla
- 22:46

merhabalar hocam gerçekten çok şeffaf ve faydalı bilgiler paylaşmışsınız öncelikle teşekkür ederim,benim de bir sorum olacak,yoast seo eklentisini güncelledim ve memnun değilim alışık olmadığım şeylerle karşı karşıyayım özellikle yeni makale yazacağım zaman beni çok uğraştırıyor,tekrar bir önceki sürümüne düşürmek istiyorum bu mümkün mü?şimididen teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:15

    Merhaba, paylaştığım bilgilerin sizin için faydalı olmasına sevindim 🙂 Eklentileri, temaları, WordPress’in kendini güncel tutmak daima sizin faydanıza olacaktır. Güvenlik ve geliştirmeler konusunda geride kalmanızı önler. Ancak yine de eski bir sürüme dönmek isterseniz wordpress.org/plugins/wordpress-seo/advanced/ adresine giderek previous versions sekmesinden geçmişte yayınlanan dilediğiniz sürüme dönebilirsiniz.

Murat Karakılıç Yanıtla
- 13:18

Öncelikle bu geniş kapsamlı ve doyurucu makaleniz için teşekkürlerimi iletiyorum. Bir heves olarak kalan bloggerlik artık sizler gibi değerli insanların eksikliklere parmak basmalarıyla blogger olmayı kalıcı kılmak için bir nebze olsun hırslara su serpmiştir.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:46

    Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler 🙂

Nihat Yanıtla
- 11:43

Merhaba, yazınızın içeriği çok iyi teşekkürler. Ayarlar kısmında bulamadığım bir durum var. Ben sitemde “…/page/12/” şeklinde numaralı sayfaların indeks almasını istemiyorum. Aynı başlıkları, sıralanmış sayfa içindeki konulardan indeksliyor. Bunu nasıl iptal edebiliriz? Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:19

    Selam Nihat. Normal şartlarda bütün alt sayfalar canonical etiketi ile anasayfayı işaret eder ve indexlenmez. Siteniz yeni mi?

      Nihat Yanıtla
      - 23:04

      Yeni değil ama tema değişimi yapmıştım ve şu an eski indeks olarak görülüyor daha sayfalar. Sanırım yeni tema indekslemesinde sileceğini tahmin ediyorum. Yoast ile tekrar güncelledim seo ayarlarını. Silinmezse buradan tekrar iletirim. Teşekkürler.

Devrim Yanıtla
- 16:32

Hocam merhabalar, yoast seo kullanıyorum ve paylaşmış olduğum postların detaylı ve düzenli bir şekilde meta açıklamasını giriyorum. Ancak google, post sayfısında yer alan kategori isimlerini vs. meta açıklaması olarak gösteriyor. Anahtar kelimem dahi meta açıklamasında geçmiyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim ? sağlam bir kaynak bulamadım. Dilerseniz görsel de gönderebilirim. info:kadinmasasi.com araması yaparsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Resimde meta açıklamasını girdim, gördüğünüz gibi anahtar kelime ile de uyumlu.
Resim : https://i.hizliresim.com/cgk310.jpg

Ancak google’da bu şekilde indexleniyor. Kategorilerin meta açıklaması da içerisinde bulunan post başlıklarını içeriyor ? Yoast seo ayarlarında bir hata yapmış olabilirmiyim bunun çözümü nedir ? yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten
https://i.hizliresim.com/JpEfPD.jpg

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:54

    Merhaba Devrim, websiteni kontrol ettiğimde iki farklı description metası görüyorum. Bunun sebebi farklı bir SEO eklentisinin aktif olması ya da temanızın da SEO ayarlarına sahip olması olabilir. Bununla ilgili kontrol sağlarsanız Google doğru meta açıklamasını tarayabilir.

Metin Yanıtla
- 23:35

Merhabalar face pinterest ve twitterı eklemenin ne işe yaradığını tam anlamadım açıklar msıınız ? bir de faceyi eklerken facebook uygulama no istediği ne oluyor hesap urlsi mi ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:25

    Merhaba, Google gibi arama motorlarına sitenizin sosyal medya hesaplarını da tanıtmış oluyorsunuz. Facebook üzerinden bir uygulama oluşturmanız gerekiyor. Bunu nasıl yapacağınızı Yoast dokümanlarında ya da internette araştırarak bulabilirsiniz.

İsmail Enes Yanıtla
- 15:49

Merhabalar, sitemiz için keywords girmemize gerek yok mu? Sitemi seo analizi yaptığımda keywords eklemem gerektiğini söylüyor. Bir de nereden ekleyeceğiz ? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:55

    Merhaba, Google geçtiğimiz yıl anahtar kelimeleri artık sıralama kriteri olarak değerlendirmeyeceğini açıkladı. Bu duyurudan sonra Yoast SEO eklentisinden anahtar kelime özelliği kaldırıldı.

      Semih Yanıtla
      - 17:04

      Selamlar yukarıdaki yorum yap butonuna tıklanmadı bu yüzden yanıt verme gereği duydum. WordPress tabanlı sitemde seo ayarları genelde yeşil (13) ama 1 tanesi var ki bi türlü yeşil yapamadım. Outbound Links bu hata iletişim kısmında gelmiyor, iletişim kısmında olanları hata alan sayfalarımızın altına ekledik ama sonuç yine aynı hep kırmızı yanıyor. Sosyal Medya hesaplarımıza yönlendirme yapıyoruz hepsinde “add no follow” işaretli şekilde. Yardımcı olursanız sevinirim. Aşağıdaki fotoğrafta belirttim hatamı tekrardan iyi günler…

        Ömer Faruk
        - 11:23

        Merhaba, yazılarınıda dış link eklediyseniz oradaki uyarıya çok kafa yormayın. Onlar size yol göstermek içindir. Hepsini yeşil yapmak zorunda değilsiniz. Yeşile döndürmek için yazının doğallığını bozmayın.

tolga karadag Yanıtla
- 02:28

Merhaba öncelikle çok güzel anlatım olmuş. Size bir sorum var yoast kullanıyorum footer alanı her yazıda indexleniyor. Bunu nasıl kapatabilirim acaba? Yoast ile böyle bir ayar varmı? Varsa nerede biliyormusunuz? Çünkü her blog yazısını indexlediğinde altındaki footer alanınıda indexliyor. Teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 03:05

    Yazılarınıza meta açıklaması giriyorsanız zamanla bu meta açıklamalar Google sonuçlarına yansıyacak ve gereksiz ifadeler silinecektir.

Voyagerdoc Yanıtla
- 18:11

Merhaba, uzun zamandır ara ara takip ediyordum sizi. Yoast yazınız oldukça güzel olmuş. Şöyle bir cümlenizi gördüm “Bir sonraki yazımda Yoast SEO Nasıl Kullanılır sorusuna cevap vereceğim. Bu yazıda her yazı için özel meta açıklamasının nasıl oluşturulacağını detaylıca anlatacağım. O yüzden burada yer alan meta açıklama şablonunu mutlaka boş bırakınız.”

Bu yazı ne zaman gelecek acaba bana bu ayarlar lazım da.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:13

    Merhaba, şu an yakın bir tarihte yayınlamam pek mümkün görünmüyor ne yazık ki yoğunluğumdan dolayı.

ibrahim Yanıtla
- 14:26

Merhabalar,
hizliresim.com/kcroLg buradaki gibi anasayfayı düzenledim. Fakat, anasayfada tialabs ın kutucukları var ve anasayfada yazı yok. Bu yüzden anahtar odak kelimeyi yazınca kırmızı oluyor. Bende boş bırakmak zorunda kaldım. Bununla birliktede google dizininde anasayda bazen çıkıyor bazen çıkmıyor. Bununla ilgili olduğunu düşünüyoruz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:53

    Merhaba, Yoast’ın araçları size sadece öneri sunmak için vardır. Yoast olsa da olmasa da anasayfadaki içerikleri Google tarar. Yani orada kırmızı olması yeşil olması sadece size öneri içindir. Tialabs ya da farklı sayfa oluşturucları kullanarak sayfa oluştursanız bile sonuçta o içerikler anasayfada görünmekte ve Google botları bu içerikleri taramaktadır. Bazen çıkıp bazen çıkmaması Google’ın tercihine bağlı olduğu için kesin şundan oluyor demek doğru olmaz.

Mertcan Yanıtla
- 14:02

Hocam merhaba, wordpress için eklentiler indirebilmemiz için paralı versiyonlarını almamız gerekir. Ben ücretsiz WordPress kullanıyorum da.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:05

    Merhaba, WordPress’in tüm seçenekleri ücretsizdir. Aradaki fark birisinin kendi sunucularınızda diğerinin WordPress sunucularında ve koşullarında olmasıdır. Eklenti kullanma, tema düzenleme gibi farklar bundan dolayı doğar. Şuradaki yazımı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

tuncay Yanıtla
- 12:09

Kusura bakmayın bir-şey daha soracaktım unuttum XML Sitemap google site haritalarına eklediğimiz zaman otomatik güncelleniyor dimi başka bir işlem yapmamıza gerek yok hızlı yanıtınızdan dolayı çok teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:12

    Evet, Google Search Console üzerine eklediyseniz otomatik olarak güncellenir ve taranır ekstra bir şey yapmanız gerekmiyor.

tuncay Yanıtla
- 11:59

Çok teşekkür ederim hocam inanın sayenizde çok faydalandım

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:03

    Sizin için faydalı olmasına çok sevindim 🙂

Emrullah Yanıtla
- 14:43

bu şekildeydi zaten şuanda hiç dokunmadım hata varmı burada

https://resimyukle.link/i/alinti.c1C0g

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:49

    Bu şekilde doğru, Google sonuçlarında da zamanla düzelecektir bu şekilde bırakın.

Emrullah Yanıtla
- 14:23

bende çıkmıyor Title ve Description bölümü

https://resimyukle.link/i/alinti.c1oDj

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:28

    İlk yorumumda bunu sormuştum “Anasayfa için sabit bir sayfa mı kullanıyorsunuz yoksa tüm yazıları listeleme sayfasını mı kullanıyorsunuz?”. Sizde bu bölüm görünmüyor çünkü sabit anasayfa kullanıyorsunuz. Sitenizde “Sayfalar” bölümüne gidin, Anasayfa olarak atanmış sayfayı düzenleyin o sayfaya ait Yoast SEO bölümünde “kod parçacığını düzenle” butonuna tıklayın ve şu bölümleri düzenleyin: https://i.blgk.me/images/2020/04/11/ornek-meta5d486115af556635.jpg

Emrullah Yanıtla
- 13:38

merhaba Google’de site title başa geliyor ana sayfanın düzeltemedim aşağıdaki örneğin tam tersi olmasını istiyorum

————————————————————

SC Belgelendirme: Mesleki Yeterlilik Belgesi

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:40

    Anasayfa için sabit bir sayfa mı kullanıyorsunuz yoksa tüm yazıları listeleme sayfasını mı kullanıyorsunuz?

      Emrullah Yanıtla
      - 13:55

      ayrıca bir sayfa bir sayfa kullanmıyorum ana sayfanın Title si o şekilde görünmesini istemiyorum bana Mesleki Yeterlilik Belgesi gelmesini ayarlayamadım

        Ömer Faruk
        - 13:59

        Yoast SEO eklentisinde Search Appearance: Genel sekmesinde yer alan Anasayfa > SEO Başlığı sekmesinden düzenleme yapabilirsiniz.

      Emrullah Yanıtla
      - 14:06

      evet orayı düzenliyorum ama olmuyor. WordPress Genel bölümü nasıl olmalı ve Ana sayfa bölümünde de Site başlığı bölümü var muhtemelen karışıyor nereyi düzeltirsem Google orayı görür ve sıralama nasıl oluyor dediğiniz bölümün yazarmısınız.

        Ömer Faruk
        - 14:10

        Şurada örnek olarak bir yapılandırma koydum, işaretlediğim tüm alanları doldurun ve resimdeki gibi seçin: https://i.blgk.me/images/2020/04/11/ornek-meta.jpg Worpress genel kısmında da Başlık kısmı önce Slogan kısmı sonra görünür. Şu şekilde: Başlık – Slogan

serkan arıkan Yanıtla
- 14:11

Merhaba sitemin sayfaları kendi sayfası yerine blog olarak indexleniyor. örnegin siteadresi/yazi-adi yerine siteadresi/blog olarak indexleniyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim. yeast seo eklentisi kullanmaktayım.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:14

    İçerik sayfalarına erişimde bir problem yaşıyor musunuz? Yaşamıyorsanız bir yönlendirme sorunu olabilir. Detaylı bir kontrol etmeden buradan bir şey söylemem mümkün değil maalesef.

Nagehan DEMİR Yanıtla
- 19:41

Ömer bey gün içerisinde soruma cevap vermeniz, işinizi severek yaptığınızın göstergesidir. Anlatmak istediğinizi tam olarak anladım. Çalışmalarınızda ve işlerinizde kolaylıklar dilerim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:47

    Rica ederim, güzel dilekleriniz için teşekkürler 🙂 Size de kolaylıklar.

Nagehan DEMİR Yanıtla
- 11:39

Hocam Yoast Seo konusunda makaleniz adeta bir kılavuz değerinde. Ancak bir yerde kafam karıştı size tekrar sorayım dedim.

“O nedenle “Redirect attachment URLs to the attachment itself?” butonunu “Yes” olarak seçili bırakmanızı şiddetle öneririm. Eğer “No” olarak işaretlerseniz oluşturulmuş ek sayfalarının indexlenip indexlenmeyeceğini belirleyebileceğimiz seçenekler açılacaktır. Bu seçeneği de kesinlikle hayır olarak işaretlemenizi öneririm.”

Bu bölümde önce “Yes” olarak işaretleyin, satırın sonunda ise hayır olarak işaretlememizi önermişsiniz. Net olarak nasıl işaretlememiz gerekir. Aydınlatırsanız sevinirim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:53

    Selamlar, aslında bir karışıklık yok iki durum var iki durum için de açıklama yapmıştım. Normalde Media sekmesine girdiğiniz zaman Redirect attachment URLs to the attachment itself? seçeneği Yes olarak gelir ben de bu seçeneği Yes olarak işaretlemenizi öneririm. Bu seçeneği yes olarak işaretlerseniz ek sayfalarını resimlerin direkt adresine yönlendirir. Gereksiz ve içerik değeri düşük ek sayfalarını Google’ın indexlemesini önlemiş olursunuz bu şekilde. İkinci duruma gelelim. Örneğin Minima Teması gibi galeri özelliği olan temalarda sıralı galeri sayfaları oluşturabilmek için (şurada örnek mevcut) Redirect attachment URLs to the attachment itself? seçeneğinin “No” olarak seçili olması gerekir çünkü sıralı galeri sayfası ek sayfaları ile oluşturulur. Bu seçeneği “No” olarak işaretlediğiniz zaman da size farklı seçenekler açılır alt kısımda. Açılan bu seçeneklerde yer alan ortam sayfalarını arama sonuçlarında göster seçeneğini de No olarak işaretleyin ki ek sayfaları aktif olsa bile Google bu sayfaları indexlemesin. Benim orada açıkladığım şey bu 🙂

eren Yanıtla
- 21:06

Hocam yazdıklarını için encelikle çok teşekkür ederim yinebirhaber diye sitem var sitemap xml olarak baktığımda 37 index yapıyodu ancak 11re kadar düşürebildim acaba ben nerde yanlış yapıyorum sadece paylaşım yani haberlerim index alsın yeter diyorum

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:14

    Neyi 11e kadar düşürdünüz tam olarak anlamadım?

Yalçın Yanıtla
- 23:32

Merhaba ben yoast seo tüm ayarların yaptım ama web sitemi arama motorunda aratığım zaman web siteme ekledim kategoriler falan meta linki olarak gözükmüyor lütfen yardımcı olun

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 07:32

    Merhaba, bazı kavramları düzeltmemiz gerekiyor öncelikle. Meta linki diye bir kavram yok. Meta description, meta keywords ve meta tags kavramlarını karıştırıyor olabilirsiniz. Sitenizi search console üzerinden ekleyip doğrulayın, yoast tarafından oluşturulan site haritanızı yine search console üzerinden gönderin. Bu işlemleri yapar yapmaz Google sitenizi indexlemez. Üzerinden bir vakit geçmesi lazım. Manuel indexleme için search console ekranında üst kısımda arama kutusuna indexlenmesini istediğiniz linki yazıp enter tuşuna basın. Ardından dizine ekleme butonuna tıklayın.

Mustafa Yanıtla
- 15:32

Hocam elinize sağlık makale için teşekkür ederiz, ancak size bir sorum var, yoast sitemap kısmına girdiğimde sitemde sadece post,kategori ve sayfalar var sitemap’da, sorum şu anasayfamız hem kategoride hem de yazılar sitemap’ında görünüyor, anasayfamızda sitenin ismini google’a yazdığımızda örneğin, siteismi diye google da arattığımızda youtube sayfamız ilk sırada çıkıyor websitemiz değil bunu da buna bağladık ancak bu bir sorun teşkil edermi anasayfanın hem sayfalarda hem de yazılar sitemap’ında olması, eğer ederse bunu yazılar sitemapından nasıl kaldırırz, teşekkür ederiz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:44

    Site haritasında ana sayfanın her iki yerde de görünmesi bir sorun oluşturmaz. İçeriklerinizi, SEO ayarlarınızı ve genel site durumunu kontrol etmenizi öneririm. Site haritasındaki durumla alakası yok.

Kağan Yanıtla
- 18:56

Hocam bu yoast seo yaptıktan sonra sizin de paneldeki yazılar isimleri harf harf alt alta mı görünüyor. Bende ki panelimdeki şu şekilde yazılarım:
Y
a
z
ı
a
d
ı
m

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:59

    Hayır bu şekilde bir sorun yok, sizde farklı bir hata meydana gelmiş muhtemelen.

Furkan Yanıtla
- 18:13

Hocam bir sorum daha olacak. Yazılarımda genelde yoast seo ve readability hep turuncu oluyor. Yeşil yapamıyorum 😀 Yardımcı olur musunuz
-Readability-
Problemler:
*Not enough content: Please add some content to enable a good analysis.
-SEO Analizi-
Problemler:
*Outbound links: No outbound links appear in this page. Add some!
*Internal links: No internal links appear in this page, make sure to add some!
*Keyphrase in introduction: Your keyphrase or its synonyms do not appear in the first paragraph. Make sure the topic is clear immediately.
*Text length: The text contains 0 words. This is far below the recommended minimum of 300 words. Add more content.

İyileştirmeler:
*Image alt attributes: Images on this page do not have alt attributes that reflect the topic of your text. Add your keyphrase or synonyms to the alt tags of relevant images!
*SEO title width: The SEO title is too short. Use the space to add keyphrase variations or create compelling call-to-action copy.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:18

    Bahsettiğiniz şeylerin anlamları çok açık. Eğer İngilizce bilmiyorsanız Google translate üzerinden kolayca çevirip anlayabilirsiniz. Yeterli içerik yok, lütfen daha fazla içerik ekleyin uyarısı alıyorsunuz. Dış link yok birkaç dış link ekleyin, iç link yok birkaç iç link ekleyin, ilk paragrafta odak anahtar kelime yok ilk paragrafa odak anahtar kelime ekleyin, içerik 0 kelime içeriyor en az 300 kelime ekleyin
    gibi hatalar alıyorsunuz.

Furkan Yanıtla
- 17:43

Hocam daha önce All İn Seo Pack kullanıyordum. Bugün Yoast Seo’yu yükledim tamamen her şey hazır all in seo pack ayarlarını vs. içeri aktar yaptım herşey tamam fakat yoast seo menüsündeki arama konsolunu yapamıyorum bende sizin anlattığınızdan farklı bir ekran geliyor. Daha önce yapmıştım bağlamıştım ben fakat yoast seo ile değil. Hata aşağıdaki şekildedir :

Google has discontinued its Crawl Errors API. Therefore, any possible crawl errors you might have cannot be displayed here anymore. Read our statement on this for further information(Opens in a new browser tab).

To view your current crawl errors, please visit Google Search Console(Opens in a new browser tab).

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:48

    Merhabalar, hatadan da anlaşıldığı üzere Google artık uzaktan hata kontrollerine izin vermiyor. Bu nedenle arama konsolu kısmı artık aktif olarak kullanılamıyor. Şuradaki yorumda da daha önce bu konuda bilgi vermiştim.

Leyla Yanıtla
- 14:03

Merhaba tekrardan,

Her yazıya Yoast Seo eklentisini kullanarak description eklememe rağmen ana sayfa descriptionu çıkması sorununu çözmek için acaba tamamen bu eklentiyi silsem düzelir mi? Bir diğer danışmak istediğimde eğer kodda bir şey eklemem gerekiyorsa yardımcı olur ve hangi dosyanın neresine hangi kodu eklemem gerektiğini söylerseniz onu da yapabilirim. Lütfen yardımcı olun.

Leyla Yanıtla
- 13:45

Ömer Bey merhaba,

Öncelikle hızlı dönüşünüz için çok teşekkür ediyorum.

Evet problem tamda dediğiniz gibi ana sayfa ile aynı geliyor tüm yazılarımın descriptionları. Ancak Search Appearance sayfasındaki Başlıkları yeniden yazmaya zorla seçeneği aktif değildi bende. Şimdi sizin yorumunuzun üzerine onu aktif ettim. Henüz düzelmedi ama belki zaman içerisinde dediğiniz gibi düzelebilir.

Bu arada benim çok önceden yayınladığım ve Yoast SEO ekli olmadan önceki yazılarımda da aynı sorun söz konusu ve hatta onlarda daha önceki eklediğim descriptionlarda yok olmuş. Kod Parçacığını düzenle kısmından baktığımda description alanları boş gözüküyor ve analizde ana sayfadaki descriptionu veriyor.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:08

    Tekrar selamlar, sitenizde özel olarak meta açıklaması eklediğiniz bir yazınızı açın ve Chrome tarayıcıda yazınız açıkken F12 tuşuna basın. Alt kısımda geliştirici bölümü açılacaktır. Bu bölümde “Elements” sekmesine tıklayın ve ardından CTRL+F tuşuna basarak bu sekmede arama çubuğunu açın. Arama çubuğuna description yazın. Çıkan sonuçlarda meta name=description seçeneğini bulun. Eğer bu sonuçtan 1 tane varsa ve sizin yazdığınız açıklama ile aynı ise sorun yok demektir. Eğer siz meta açıklaması yazmanıza rağmen bu görünmüyorsa temanız ve ya eklenti hatalı çalışıyor olabilir. Eğer iki farklı meta description etiketi görünüyor ise temanız doğru çalışmıyor demektir. Örnek resmi buradan görüntüleyin.

Leyla Yanıtla
- 13:25

Merhaba,

Ben Yoast SEO eklentisini kullanıyorum ve her yazımda Kod parçacıkları kısmında özel description giriyorum ancak yayınladığım zaman description olarak ana sayfanınki geliyor. Tüm yazılarımın şu an descriptionları ana sayfa ile aynı gözüküyor. Bunu nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilir misiniz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:30

    Merhaba Leyla Hanım, yazılarınıza özel olarak meta açıklaması giriyorsunuz ancak her yazınızda anasayfanın meta açıklaması görünüyor anlatmak istediğiniz bu sanırım. Yoast SEO ile yazıya özel meta açıklaması giriyorsanız Google zaman içerisinde yazılarınızı tekrar taradığında bu meta açıklamalarını arama sonuçlarına ekleyecektir. Eğer uzun süre geçmesine rağmen hala aynı şekilde devam ediyorsa, kullandığınız Search Appearance sayfasındaki Başlıkları yeniden yazmaya zorla seçeneğini aktif hale getirin (eğer mevcut ise). Temanız head kısmına otomatik olarak anasayfa açıklamasını ekliyor olabilir. Kod bilginiz varsa kaynak kodları inceleyip ona göre bir aksiyon alabilirsiniz.

Meltem Yanıtla
- 09:34

Öncelikle bu harika anlatım için kendim adına çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. benim sorunum yoast eklentim kendiliğinden yok oldu. Yazılarımı ona göre düzenleyip yayınlıyordum çalışıyordu fakat bir süre siteme girişi yapmadım ve denediğimde önce bir uyarı geldi sonra girdiğimde ise yoast yok olmuştu. ve eklentiler içinde görünmemesine rağmen tekrar indirmeye çalıştığımda zaten var gibi bir uyarı çıkıyor ama aslında yok. nolur yardımcı olun.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:38

    Meltem Hanım merhabalar. Sitenizin dosya dizinine erişerek bu sorunu çözebilirsiniz. cPanel ya da varsa FTP bilgileriniz ile sitenizin public_html klasörünün içerisinde wp-content/plugins şeklinde bir alt dizin olur. Bu dizinin içerisinde Yoast seo eklentisine ait bir klasör mevcut ise bu klasörü kaldırın ve eklentiler bölümünden tekrar kurmayı deneyin.

Huseyin Yanıtla
- 16:09

Merhaba anahtar kelime için uyarıları düzeltmeye kalktığımda farkettim yoast tükçe bilmiyor. örneğin anahtar kelimem “akıllı” olsun slug = akilli olduğu için uyarı veriyor. İyiki google Türkçe biliyorda bir sorun olmuyor. Ancak eşanlamlı ya da varyasyonlar gibi konulara PRO sürümü işime yarar diye düşünüp prosunu alacaktım. Türkçe bilmediğinden pronun benim için hiç bir avantajı yok. Sizce yoast bir gün google gibi türkçe öğrenecek mi? Ya da konuyla ilgili yardımcı olabilecek bildiğiniz püf noktalar var mı?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:09

    Selamlar, Yoast sadece tavsiye veren bir eklenti olduğu için kendinizi Yoast’a çok bağlamayın. Genel kurallarından geçer not alıyorsanız sorun yok demektir. Yoast’ın dil uyumluluğu konusunda gelecekte ne olacak bilemiyorum maalesef.

KayaAlp Yanıtla
- 11:25

Seninde eline emeğine yüreğine aklına sağlık kardeşim..

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:23

    Teşekkür ederim 🙂

Hamit Yanıtla
- 15:35

Arama Konsolunda

Google has discontinued its Crawl Errors API. Therefore, any possible crawl errors you might have cannot be displayed here anymore. Read our statement on this for further information.

To view your current crawl errors, please visit Google Search Console.

Şeklinde hata veriyor. Bunu nasıl çözebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:38

    Merhaba, aslında cümleler çok açık. Bu sizinle ilgili ya da sizin çözebileceğiniz bir şey değil. Açıklamada diyor ki “Google hata tarama API’sini artık sunmuyor. Bu nedenle biz de burada artık tarama hatalarını gösteremeyeceğiz. Tarama hatalarını görmek için Google arama konsolunu ziyaret edin.” Google artık bu şekilde uzaktan hata raporlarına erişmeyi engelliyor. Yoast bu nedenle bir açıklama yapmış.

zeynep Yanıtla
- 18:41

pekala evet ya açıklama konusunda pek iyi değilim sadece uygulama yinede bilgi için teşekkür ediyorum sagolun uygulayacağım iyi günler iyi çalışmalar dilerim 😀 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:32

    Rica ederim, kolaylıklar 🙂

zeynep Yanıtla
- 18:35

evet onuda uyuguladım 😀 orda eklenti yok denildi eklenmesi için istek gönderdim ama durum ben seo eklentisini ekleyip tüm dediklerini uyguladıktan sonra o baglantıya tıklayınca sayafa ulaşılamıyor diyor hani ana sayfada sıkıntı yok 3. sırada ana sayfadan uyguladığım sayfa ya girince sıkıntı yok fakaat o sayfayı aratınca arama motorunda yok url ile aratınlca ulaşılamıyor karışık bişey oldu 😀 yani google webmaster konsolostan girip tarattım tsbi eklttimde inşşllah baglantı gitmemiştir 😀 onu ileri ye sürmek ve her sayfada uygulamak istiyorumda bu sefer aynı durum olur her sayfa giider diye bekliyorum

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:39

    Dediklerinizden hiçbir şey anlamadım 🙂 Webmaster konsuldan site haritasını ekleyin ve bekleyin. Zamanla tüm sayfalarınız Google’a eklenecektir.

zeynep Yanıtla
- 18:28

evet tabiki kaydettim .oda sıkıntı yok onaylandı

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:29

    Eğer site haritalarınızı da gönderdiyseniz beklemek dışında özel bir şey yapmanıza gerek yok 🙂 Ancak Google Webmaster konsoluna girerek site linklerinizi hızlı taratabilirsiniz.

zeynep Yanıtla
- 18:22

merhaba hocam bir sorum olacaktı öncelikle wordpres sayfasına seo eklentisi ekledim etkinleştierdim herhangi bir sayfafaya girip seo nun öneri ve düzleltmelerini hepsini uyguladım yeşile döndü hepsi uyuglandı fakat arama motorlarında aradığımda o sayfa çıkmıyor ne yapabilirim sayfamdaki hizmetler refaranslar vb hepsini arattığımda çıkmasını saglamak istiyorum başlangıç olarak hizmet sayfasından 1 hizmetten başlamak istedim yazlan uyugalamam gerekenleri uyuladım neden çıkmıyor arama motorlarında peki neden olabilir yada ne yapmam gerekir.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:24

    Selamlar, arama motorlarının webmaster konsollarından sitenizi kayıt ettiniz mi?

Yağmur Yanıtla
- 16:08

Merhabalar hocam, yazınız için çok teşekkür ederiz.
Ben Yoast Seo kullanıyorum ama benim yazdığım yazıları görmüyor. Wp Bakery’de coloumlara yazdığım için görmediğini düşünüyorum. Yazıları görmesi için nasıl bir yol izleyebilirim?
Aynı zamanda Yoast Seo görmüyor diye Google’da görmüyor olur mu?

Teşekkür ederim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:15

    Selamlar Yağmur Hanım,

    Yoast görmüyor diye Google’ın görmemesi gibi bir şey söz konusu değil. Yoast sadece analiz ederek size öneri sunmaya yarar. Bunun dışında meta başlığı ve meta açıklamasını belirlemede görev alır. Normalde wp bakery Yoast ile uyumludur. Bir hatadan dolayı çalışmıyor olabilir. Yoast’ı ve diğer eklentiyi güncel sürümlerinde kullandığınızdan eminseniz eklenti yazarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Ecem Yanıtla
- 22:15

merhaba. bu yoast seo nasıl güncelleniyor ?. bende sürekli güncelleme hatası veriyor ama giriyorum bakıyorum eklentilere falan bir türlü güncelleyemedim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:16

    Sizenizde güncellemeler sayfasında güncelleme gelen eklentileri seçip güncelleme yapabilirsiniz.

demet Yanıtla
- 12:16

Merhaba,
Siteniz çok güzel öncelikle teşekkür ederim. Benim şöyle bir sorum olacaktı. Ücretsiz wordpress kullanıyorum. Sitem google arama motorlarunda çıkmıyor. Sadece siteadı.wordpress.com olarak tam ismi yazarsam çıkıyor diğer türlü sadece site adı yazdığım zaman gözükmemektedir. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Eklenti yüklemem gerek diye anlıyorum. Ama ücretsiz sürümde bunun bir yolu var mı yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler,

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:48

    Selamlar, ücretsiz wordpress.com sitelerine eklenti yüklemek maalesef mümkün değil. Siteniz eğer yeniyse zaman içinde Google sonuçlarında görünmeye başlar. Ancak bana sorarsanız ücretsiz sürüm yerine hosting ve domain alarak WordPress kullanmanız çok daha avantajlı olacaktır. WordPress.com ve WordPress.org arasındaki avantaj farklarına buradan göz atabilirsiniz. WordPress.org kullanarak nasıl blog açılır bilmiyorsanız, blog nasıl açılır yazımı takip edebilirsiniz. Eğer hazır blog paketi hizmetimden yararlanmak ve her şeyiyle hazır bir bloga kısa sürede sahip olmak istiyorsanız da hemen benimle iletişime geçebilirsiniz.

emrah Yanıtla
- 17:43

Merhaba,

Yoast ceo altında focus keywords yok. Eklentiyi güncelledim ama yine gelemdi. Hatta eklentiyi kaldırıp tekrar yükledim yine yok. Problem ne olabilir tüm internet kaynaklarında araştırdım ama bulamadım. Desteğiniz rica ederim. farklı bir problem mi var sizce? Şu ana kadar birkaç farklı sayfa üzerinden yazdım ama sebebini bilen yokmuş.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:59

    Selamlar, kullandığınız diğer eklentilerden kaynaklanıyor olabilir. Diğer eklentileri devre dışı bırakarak deneyebilirsiniz. Aynı zamanda sunucu taraflı sorunlar da olabilir. Test etmek gerekiyor, bu şekilde yorum yapmak zor maalesef.

volkan Yanıtla
- 15:54

hocam merhaba,

seo ayarlarınızı dediğiniz gibi yaptım. şu an arama motorlarında normal gözüküyor. fakat seo analiz sitelerinde yaptığım analizde tittle kısmı hatalı çıkıyor. yeni bir haber teması almıştım. bir türlü doğu şekilde düzeltemedim.
tittle kısmı şu şekilde görünüyor. son kısımda slogan ve site başlığı birleşik, ayırıcı yok
site başlığı ayırıcı slogansitebaşlığı

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:44

    Sitenizin kaynak kodlarında nasıl görünüyor peki?

Levent Şane Yanıtla
- 01:42

Ömer Faruk kardeşim kendi adıma soru sormayacağım, sadece yukarıdan aşağıya doğru soru cevaplara baktığımda sabrına ve konulara ayrıntılı olarak cevap vermene ayrıca blogtaki düzen ve özene hayranlığımı belirtmek için buraya dip not şeklinde bir yazı göndermek istedim. Çünkü bir bilişimci olarak 40 gün sırtınızda bir insanı taşırsınız 1 gün işiniz vardır ilgilenemezseniz (insan olduğunuz unutulur) bir çok tenkit alırsınız. Bir filozofun dediği gibi hatalar insanın yüzüne haykırılır, övgüler ve alkışlar ise genelde sessizdir. Bu neden ile tekrar bilgi birikim ve sabrınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. Başınızı nasipse 🙂 sonra ağrıtım. Sağlıcakla kalın

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 05:59

    Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Çok haklısınız. Elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum 🙂 Size de bu cevabı askerdeyken yazıyorum 😉 Daima beklerim.

Baybars Yanıtla
- 14:57

Avada tema ile birlikte Yoast seo pro kullanıyorum. Son 1 aya kadar ekledigim tüm sayfalar neredeyse hep googlede ilk sayfadaydi. Son 1 aydır anahtar kelimeleri ilk paragrafta göremiyor. Fusion builder dan dolayı. Önceden böyle bir sorun yoktu. Fusion builder kodları yüzünden ilk paragrafta kodları görüyor ve anahtar kelimeleri es geçiyor. Yoastin Makalelerine baktığımda, eğer anahtar kelimeler ilk paragrafta varsa bunu görmezden gelin diyor ama google sıralamam epey düştü. Bu konu hakkında çözüm öneriniz var mı?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:23

    Bir süre daha bekleyip sıralamaların oturmasını izlemenizi öneririm.

Engin Yanıtla
- 21:47

Selamlar hocam şu kısımı nasıl yeşil yapabilirim ve altta yazan ingilizce yazıları türkçe yapabilirmiyiz.?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:17

    Orada yazan uyarıları düzeltirseniz kırmızılar yeşil olur zaten. Focus keyworde göre size uyarı veriyor siz de o uyarılara göre yazınızı düzenliyorsunuz. Çevirileri yoast klasöründeki dil dosyalarını düzenleyerek kendiniz yapabilirsiniz ya da yoastın çeviri yapmasını beklemeniz gerekiyor.

Netgezer Yanıtla
- 11:20

Hocam etiketlerin aramalarda indexlenmesi mi lazim yoksa indexlenmesi sizin yorumunuz nedir?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:54

    Google artık etiketleri sıralama kriteri olarak kullanmıyor. Ben de bu nedenle etiketlerin artık indexlenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gereksiz hale gelmeye başladı iyice.

Yunus Yanıtla
- 14:02

Merhabalar

Benin Google Search Console’daki Engellenen Kaynaklar bölümüyle alakalı bir sıkıntım var. Engellenen kaynaklar bölümünde 2 gün önce etkilenen sayfa sayısı 5 iken şimdi 12 ye çıktı. Bu sayfaların hepsi de Google arama sonuçlarında çıkıyor. Bu etkilenen sayfaların içine girdiğimde Robots.txt’ye oradan da kırmızı işaret ile Disallow: /wp-admin/ e yönlendiriyordu. Ben daha sonra Robots.txt’ye Allow: /wp-admin/admin-ajax.php satırını ekledim ve bu sefer yeşil yanarak beni bu satıra yönlendirmeye başladı. ‘Oldu herhalde beklersem düzelir’ derken bu seferde 5 olan sayı 12 ye çıktı ama yine yeni eklediğim satıra yeşil yanarak yönlendiriyor. Bu satırı ekledim ve yeşil yanarak bu sefer Allow: /wp-admin/admin-ajax.php yönlendiriği için düzelir diye beklerken düzelmedi. Burada neden böyle uyarılar çıktı anlamıyorum. Bütün yazılar da Google’da çıkıyor. Hotjar kısmında da bir engelleme var onu zaten anlamadım. Yardımcı olursanız iyi olur, teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:08

    Robots.txt dosyanız

    User-agent: *
    Disallow: /wp-admin/
    Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
    Sitemap: https://siteniz/sitemap.xml

    şeklinde güncelleyin ve sitemap haritanızı da ekleyin. Onun dışında yapmanız gereken bir şey yok. Hataya sunucu taraflı sorunlar sebep olabilir derin bir analiz yapmadan net bir şey söylemek mümkün değil maalesef. Hataları düzeltildi olarak işaretleyip bir süre takip edin. Yine tekrarlarsa hosting sağlayıcınızla irtibata geçmenizi öneririm.

      Yunus Yanıtla
      - 14:16

      User-agent: *
      Allow: /
      Disallow: /wp-admin/
      Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
      Sitemap: http://www.enteresankonular.com/sitemap.xml

      Robot.txt yukardaki gibi ama sizin yazdığınız gibi mi değiştireyim Robots.txt’yi?

        Ömer Faruk
        - 14:24

        Çok bir fark yok benim gönderdiğimle sizinki arasında. Allow: / satırını kaldırmanız yeterli. Bunu yaptıktan sonra sitenizde cache eklentisi varsa cache temizleyin ve cdn servisi kullanıyorsanız yine oradan da cache temizliği yapın. Buna ek olarak https://www.google.com/webmasters/tools/robots-testing-tool?hl=tr&siteUrl= adresine giderek açılan sayfada “Gönder” butonuna tıklayın. Ardından da “Google’dan güncelleme yapmasını isteyin” seçeneği altında yer alan diğer “Gönder” butonuna tıklayıp bekleyin. Daha sonra hataları düzeltildi olarak işaretleyip bir süre takip edin.

      Yunus Yanıtla
      - 14:31

      Tamamdır bu dediklerinizi yapıp bekleyecem. Son olarak Hataları düzeltildi olarak işaretleyip bir süre takip edin dediniz. Bu nerede? Tarama Hatalarında bu var ama Engellenen Kaynaklar’da bu bölüm yok ama nereyi kastettiniz?

        Ömer Faruk
        - 14:34

        https://www.google.com/webmasters/tools/crawl-errors?hl=tr&authuser=0&siteUrl= adresine gidin alt kısımda hataları listeli olarak göreceksiniz. Tüm hataları seçip “Düzeltildi olarak işaretle” butonuna tıklayın.

      Yunus Yanıtla
      - 14:36

      Anladım, bunları deneyip bekleyecem. Teşekkür ederim.

        Ömer Faruk
        - 14:38

        Rica ederim, mutlu bloglamalar!

mert Yanıtla
- 06:52

güvenlik eklentisi de pasif durumda başka bir şey var anlaşılan biraz daha kurcalayayım. Teşekkürler.

mert Yanıtla
- 22:15

selamlar,
benzer hatayı soranlar olmuş ama aynı şekilde düzeltemedim. Ana sayfanız arama motorları tarafından indekslenemiyor diyor bunu düzeltmenin başka bir yolu var mı

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:19

    Selamlar, şu yorumda yer alan çözümü denediniz mi?

      mert Yanıtla
      - 23:28

      evet denedim. eklentiyi etkisiz yapıp geri aktif ettiğimde düzelmiş görünüyor ama 2 3 dakika sonra tekrar aynı sorun oluyor.

        Ömer Faruk
        - 23:32

        robots.txt dosyanızı ve kullanıyorsanız güvenlik eklentilerinizi kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Aybars Yanıtla
- 19:15

Merhaba,
Öncelikle teşekkürler rehber çok güzel olmuş.
Yoast seo kurulumunu yaptım. İlk olarak anasayfaiçin seo başlık ve açıklamasını girdim. Fakat, google, yoast içinde bulunan içerikten çok farklı seo başlık ve açıklaması indexliyor. Ne yaptıysam çözemedim sorunu. Sorunun kaynağı ne olabilir?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:30

    Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Eğer ayarlarınızı doğru yaptıysanız bir süre beklemenizde fayda var. Google hemen değişiklik yapmaz genelde. Birkaç hafta sonra düzelecektir.

Yunus Yanıtla
- 12:17

Merhaba
Yoast Seo’da bana şu uyarı çıkıyor “Ana sayfanız arama motorları tarafından indekslenemiyor. Bu SEO için çok kötü bir durum ve mutlaka düzeltmelisiniz.” bir türlü kaldıramıyorum bu uyarıyı. *Sitem açılıyor, *Google’da index alıyor, *Robots.txt’de engelleme yapmadım, *Yoast SEO’yu silip baştan yükledim ve ayarlarını yaptım. Bir sıkıntı gözükmüyor ama o uyarı hala devam etmekte. Sebebi nedir acaba bir fikriniz var mı?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:25

    Merhabalar Yunus, WordPress okuma ayarlarında “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış” seçeneği aktif mi?

      Yunus Yanıtla
      - 12:26

      Hayır Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış kutucuğunun içi dolu ve aktif değil.

        Ömer Faruk
        - 12:28

        İçi doluysa aktif demektir. Tik işaretini kaldırıp kaydedin 🙂

      Yunus Yanıtla
      - 12:30

      Pardon içi dolu değil yanlış yazmışım.

        Ömer Faruk
        - 12:34

        O halde admin panelizde “Başlangıç” sayfasına gidin. Orada “Yoast SEO yazıya genel bakış” sekmesi göreceksiniz. O sekmede yer alan “Güncel durumu kontrol et” butonuna tıklayın. Bu işlem ana sayfasınızın indexlenme durumunu tekrar kontrol edecektir. Butonun hemen üstünde “Ana sayfanız arama motorları tarafından indekslenebilir.” bilgisi görünüyorsa sorun yok demektir.

      Yunus Yanıtla
      - 12:50

      Ryte tarafından indekslenebilme kontrolü
      Ana sayfanız arama motorları tarafından indekslenebilir.

      Sağolsasın yukarıda ki cevap geldi dediğin gibi. O zaman Yoast SEO’nun saçmalığı, bir sorun yok.

      İki sorum daha olacaktı sana, bunlar da bugün oldu.
      1.Google Search Console’da Site haritalarında Dizine gönderilen URL’ler(94) ile Dizine Eklenen URL’ler(50) arasında 94’e 50 fark var. Sanki böyle değildi yeni düştü bunlar. Site haritasını yeniden gönderim 1 saat önce ama hala aynı.
      2. Site hataları bölümünde 3 tane yazıma 500 hata (yanıt) kodu döndü. Tespit edilme tarihi için de 6 Ağustos yazıyor. Bu 3 yazımda Google’da çıkıyor, sayfalar açılıyor. Tekrar bu yazıları Google gibi Getir yaptım. Bunları da bugün gördüm. Fikrin nedir, ne yapmalıyım?

        Ömer Faruk
        - 12:55

        Yoast zaten Ryte’den aldığı sonucu gösteriyor. Muhtemelen daha önce kontrol ettiğinde anlık bir hata ile karşılaştı ya da bakım moduna falan aldıysanız ondan beridir tekrar kontrol etmemiş olabilir. İndekselenebilir olarak görünüyorsa sorun yok demektir.

        1- Dizine eklenen ve dizine gönderilen URL’ler zaman zaman Google tarafından tekrar kontrol edilir ve değişiklikler olabilir. Site haritasını gönderdikten sonra hemen değişmez. Vakit alır. Hatta değişmeyedebilir. Bu Google algoritmasıyla alakalı tamamen. Kafanıza takmanız gereken bir durum değil. Google sitenizi ne kadar sık ziyaret ederse o kadar iyi bu gibi durumlar için. Bunun çözümü de bol bol içerik girmek.

        2- Hata durumları da yine Google’ın anlı taramasına takılan durumlar içindir genelde. Tekrar gönderdiyseniz beklemeye devam edenin. Hata sayfasına giderek “Sorun çözüldü” olarak işaretleyin. Zaman içinde hatalar kaybolur.

      Yunus Yanıtla
      - 13:03

      Tamamdır çok teşekkür ederim.

        Ömer Faruk
        - 14:17

        Rica ederim, mutlu bloglamalar 🙂

Salih Yanıtla
- 04:01

Selamlar,

Yoast Seo’ da şu hatayı alıyorum:

“You’re linking to another page with the focus keyword you want this page to rank for. Consider changing that if you truly want this page to rank.”

Bunun tam olarak nasıl çözeceğim? Anahtar kelimeye link bağlantısı mı vereceğim? Bir kaç farklı şey denedim ancak çözemedim bir türlü.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:42

    Merhabalar Salih,
    Bu hata da şunu diyor. Yazdığın yazıyı atıyorum “blog açmak” kelimesine odaklayarak yazmışsın. Ancak yazının içinde “blog açmak” kelimesine başka bir yazıya link vermişsin. Bunu yaparsan bu yazının değerini düşürürsün, eğer odak anahtar kelimede bu yazıyı yükseltmek istiyorsan odaklandığın kelimeyle farklı yazıya link verme diyor 🙂

      Salih Yanıtla
      - 02:58

      Cevap için teşekkürler,
      Ben de dediğinizi anlayıp bağlantıları kaldırmıştım zaten. Yani bahsettiğiniz durum yok. Seo odak kelimesinden farklı bir kelime üzerinde bir iç bağlantı bir de facebook sayfasına yönlendirme yaptım. Hata aynı şekilde duruyor maalesef. Tüm bağlantıları kaldırınca da hiç bağlantı verilmemiş diye uyarı veriyor 🙂

        Ömer Faruk
        - 17:14

        Peki içerisinde anahtar kelimenizin geçtiği birkaç kelimeye birden link verdiniz mi? Mesela anahtar kelimeniz “Blog açmak” olsun, “WordPress blog açmak” gibi bir öbeğe link verdiniz mi?

      Salih Yanıtla
      - 23:47

      Yok hocam. Öyle de link vermedim. Anlayamadım bir türlü.

        Ömer Faruk
        - 12:22

        Eğer bu iki durum yoksa kafanıza takmayın hocam yanlış bir uyarı gösteriyor muhtemelen 🙂

Hakan Yanıtla
- 13:29

hocam sor sor bitmez 🙂 Öncelikle site haritası ile alakalı bilgilendirmeleriniz sayesin bir sıkıntım kalmadı size daha ne deyim bilmiyorum 🙂 XML site haritasına bakın linkini buldum tıkladım. karsıma çıkanları da gördüm ve içine girdim. (yazı sayfasına girmiş oldum) tam emin olmadığım bir şey yapmışım. Yazı sayfasında 2 tane etiket eklemişim. Yazı sayfasını oluştururken etiket eklemeyecek miyiz? Eklenecekse faydaları nelerdir. etiket eklemeyle alakalı özel bir cevap rica ederim sizden.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:40

    Yazı içi kategorilendirme ve gibi etiketlerde yazıları bir nevi kategorize etmeye yarar. Meta keywordsler artık Google tarafından bir sıralama kriteri olarak kabul edilmiyor ancak Yandex gibi arama motorları hala kabul ediyor. Yazılarınıza bir iki tane anahtar kelime ekleyebilirsiniz. Ancak bundan fazlası size zarar verebilir o yüzden abartmamak lazım.

hakan Yanıtla
- 12:08

hocam merhaba, yoast eklenti videonuzu izledim çok verimli olmuş video ile alakalı küçük bir eleştirim var. Çekilen videonun sesi hafiften kısılmış gibi çıkıyor. yeni video da ses kısmını biraz daha yüksek çıktığında, verimli anlamlı videonuz çekilen en iyi video olacaktır diye düşünüyorum. mesaja eleştiri ile başladığım için anlayışınıza sığınıyorum. severek yazılarınızı okuyorum, özellikle yoast uygulamalı yazı yada saffa makalenizi saabırsızlıkla bekliyorum.

hocam basit temalı bir ikincielhastakaryolasi .com blog sitesi kurdum. 10-15 arası ürün yazısı koyup ürünü tanıtmak istiyorum. alt bileşenler de hasta yatakları ile alakalı önemli makaleler yayınlamak istiyorum. iyi kötü araştırdığım bir iş makale yoast eklentisi bunun üzrinde çalışıyorum ve tam anlamıyla yeterli değilim. makaleleri yayınlayıp eksik yada yanlış yaptığım birşeyler olacakatır.Hataları düzeltmek için tekrar başa dönmemek için ikincielhastakaryolasın .com sitesine makale yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli şerler nelerdir. soru tamda anlatamadım ama anladığınız kadar cevaplayabilirmisiniz. yani etkili seo için ikinci el hasta karyolası kelimesini yoğunlaşıp diğer makaleleri de ikincii el hasta karyolası kelimesine destekliyecek şekilde mi olmalıdır. son yazdıgım cümleyi yeterince düzenli yazmamış olabilirim. çünkü ne yapacağımı tam olarak şablon olarak kafama oturtamadım. mesajların için şimdiden teskkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:45

    Merhabalar Hakan, yapıcı eleştiriniz için teşekkür ederim 🙂 Dediğiniz gibi yazılarınızı anahtar kelimenize yoğunlaşıp bu anahtar kelime etrafında beslemelisiniz. Bir yazıyı uzun ve kapsamlı bu anahtar kelime üzerine yazıp diğer yazılarınızdan bu yazıya link vererek ana yazınızı yükseltmeyi deneyebilirsiniz.

      hakan Yanıtla
      - 12:56

      hocam cevabınıza istinaden teyit amaçlı anladığımı yada yapmam gerekeni bir de ben tarif edeyim istedim. mesela ikinci el hasta karyolası ve ikinci el hasta yatağı ana anahtar kelime, bu iki ana anahtar kelime ile alakalı uzun ve genel bir makale yazdım olsun. farkılı farklı mesela ikinci el hasta karyolası alınır mı gibi farklı farklı anahtar kelimelerden makaleler yazıp, daha önceden yazmış olduğum
      ikinci el hasta karyolası ve ikinci el hasta hasta yatağı ana anahtar kelimesi makalesinin içine linkle bağlıyorum. tam olarak böylemi olması gerekiyor hocam. saygılar size 🙂

        Ömer Faruk
        - 13:00

        Aynen öyle olacak 🙂 Yoast’ta bu tip çalışmaya Cornerstone Article deniyor. Yani ana makalenizi köşe taşı içerik olarak belirlemiş oluyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum 🙂

        Hakan
        - 13:07

        🙂 yoast eklentisinde köşe taşı kutucuğuna ozaman tik koycağız mı ? hocam birde 2 gündür yazılarınız videoyu izledim maşşallah diyorum. böyle bir özentili ayrıntıya inişli yazı anlatım yok 2 gündür aklımdasın maşşallah 🙂 hocam site haritası etkin düzenlide çalısıyor büyük bir ihtimal. ama sizin videoda anlattıgınız gibi admin panelin sol tarafında site taritası cıkmıyor. tek bir yerde cıkıyor orda da aç kapa kısmı var başka bişey yok.

        Ömer Faruk
        - 13:12

        Teşekkür ederim 🙂 Evet köşe taşını işaretleyebilirsiniz. Videodaki anlatım eski sürümlerde yapıldığı için yeni sürümde bazı alanları daha sade hale getirdiler. Aç kapa kısmının yanındaki soru işaretine tıklarsanız “See the XML sitemap” linki görürsünüz. Oradan site haritanızı görebilirsiniz.

Serhan Yanıtla
- 22:01

Merhabalar, yazınız çok detaylı ve güzel olmuş tebrik ederim. Ancak bir sorunum var. Yeni yazı girerken Yoast ile Meta açıklamasını anahtar kelimeye uygun dolduruyorum, ama Google indexlediğinde yazının meta açıklaması farklı gözüküyor.

Mesela sadece resimli bir içeriğim vardı. Bu içeriğe uygun bir meta açıklaması girdim. Google’da bu içeriğin meta açıklamasında “Site Açıklaması” gözüküyor.

Ayrıca bir sayfamı anasayfa olarak kullanıyorum. Bununla alakası yok sanırım. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:19

    Merhabalar, önceki yorumları kontrol ederseniz bu konuda cevaplar vermiştim 🙂

esra Yanıtla
- 12:43

yazınız cok guzel olmus bılgılerınızı bızımle paylastıgınız ıcın tesekkurler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:09

    Ben de güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙂

mert Yanıtla
- 20:36

Selamlar, her yazı için meta açıklama yazmama rağmen indexleri kontrol ettiğimde yazının başının meta açıklama olarak indexlendiğini fark ettim. Bunu nasıl düzeltebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:08

    Merhabalar, yazılarınızın kodları arasında meta description eğer sizin yazdığınız şekilde görünüyorsa endişelenmeyin. Google ilk taramalarında genelde yazının üst kısmını alır. Ancak zamanla oturur ve sizin yazdığınız metalar görünmeye başlar 🙂

      mert Yanıtla
      - 22:06

      ssl kurulumu yaptım açıklamalar gösterilen limitin üzerindeydi hepsini düzenledim vs ama düzelmeyince sormak istedim. 4 aylık blog oldu ama hala google tarafından çocuk muamelesi görüyor 🙂 ilginize teşekkür ederim.

        Ömer Faruk
        - 22:09

        Her şey yazıldığı çizildiği gibi ilerlemiyor Google gözünde maalesef 🙂 Sabırla beklemek gerekiyor bazen. Rica ederim 🙂

Fatih Demir Yanıtla
- 17:13

“cornerstone content” ile ilgili bir yazı yayınlacağınızdan bahsetmişsiniz ; sitenizde aradım fakat bulamadım.

Anladığım kadarıyla, bir sitedeki en önemli ve en çok ziyaret alınmasını istenilen post’larda bunu işaretlemek gerekiyor. Ve bu cornerstone content olan içeriğe de, diğer yazılardan link çıkılması gerekiyor. Yani iç seo.

Html çıktısında nasıl bir meta tag sinyali gönderiyor bu cornerstone content ? Google bot’larına “bu yazı en önemli yazıdır-(yazılardan birisidir)” mesajını nerede veriyor.

Blog sitelerinde, yani örneğin sağlık , finans, otomotiv gibi içeriğin ve konunun bol olduğu sitelerde, en uzun ve en güvenilen yazılara mı işaret konulmalı ? Her yazıya cornerstone content işaretlemek mantıklı değil sanırım. O zaman nasıl bir strateji izlenilmeli ? Neye göre işaretlemeliyiz, neye göre işaretlememeliyiz sizce ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:27

    Köşe taşı içerikler adı üstünde sitenizin temel amacına ve içeriğine göre belirleyeceğiniz yapı taşı içeriklerdir. Size tavsiyem bu konularda Yoast blogta yayınlanmış içerikleri okumanız. Orada bunların ne anlama geldiği gayet güzel şekilde açıklanıyor. Benim yazacağım yazı henüz bitmedi. Vakit bulduğumda bu konularda birçok içerik gelecek 🙂 Her yazı sitenin ana yazısı olamayacağı için her yazı cornerstone olarak belirlenemez. Mesela benim cornerstone içeriklerimden birisi Blog Nasıl Açılır? yazısı. Ben birçok yazıyı bu yazıyı beslemek için yazıyorum. Yani temel çatıyı bu yazı üzerine kuruyorum. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz.

10ur Yanıtla
- 22:56

Yazınız yeni başlayanlar için mükemmel bir kaynak olmuş, öncelikle ellerinize sağlık.
Benim de takıldığım birkaç nokta var ve bu noktalardan sorularım olacak. Yanıtlama şansınız olursa çok sevinirim.
* İlk olarak anlattığınız yönergede “Araçlar – Yoast SEO” altında bulunan sizin de yapılması gerekenler olarak belirttiğiniz Text link counter işlemi sitemde oldukça uzun sürdü. Birden fazla deneme sonrasında “Good job! All the links in your texts have been counted.” yazısını aldım ancak öncesinde arama konsollarına web siteme ait sitemap.xml dosyasını yüklemiş bulundum. Bu işlem bitti ve “Genel – Yoast SEO” altında bulunan “Web Yöneticisi Araçları doğrulaması” altında kayıt etmek istediğim tüm arama motorlarına ait doğrulama kodları girilmiş durumda. Bu durumda tekrardan sitemap.xml dosyasını hostuma tekrardan yüklemem gerekir mi?
* Google Search Console altında siteme ait gönderdiğim sitemap.xml dosyası onaylanmış görünüyor ancak “Dizine eklenen toplam sayfa sayısı 0” olarak görünmekte. Webde bazı kaynaklara baktığımda “Google Analytics” kodunun da bazı sayfalara eklenmesi gerektiği yönünde bilgilere ulaştım. Bunun için 2016 yılındaki kaynaklarda “Google Analytics by Yoast” adında bir eklentiden söz edilmiş. Şu anda bu eklenti WordPress Ekleti Kütüphanesinde bulunmamakta. Bunun için bazı kaynaklarda başka eklentiler öneriliyor ancak bunun gerekli olup olmadığı, bir yerde hata yapıp yapmadığım hakkında size danışma gereği duydum.

Yorumlarda Yoast SEO kullanımına dair bir yazınız olacağını gördüm, belki de sorularımın cevabı bu yazınızın içerisinde olacaktı ama yazınızı bulamadığım için sorularımı iletmek istedim.

Yazılarınızın ve başarılarınızın devamını dilerim.
Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:18

    Merhabalar, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙂 Hemen sorularınızın cevaplarına geçeyim:

    • Text link count işlemi sitedeki yazı sayısına, yazıların uzunluğuna, sitenin barındığı sunucuya ve bunun gibi birçok duruma bağlı olarak uzun sürebilir. Tüm linkler sayıldı uyarısını gördüyseniz problem yok demektir. Text linkleri sayma işlemi sitemap ya da diğer noktalarda herhangi bir değişiklik yapmaz. Size daha iyi sonuçlar verebilmek için ve Yazılar > Tüm yazılar kısmında hangi yazıda kaç tane iç link var hangi yazıya kaç kez iç link verilmiş gibi istatistikleri görebilmenizi sağlıyor. Kısacası sitemap’i yeniden göndermenize ya da konsol üzerinde başka bir işlem yapmanıza gerek yok.
    • Webmaster Consol’a gönderdiğiniz sitemapteki linklerin dizine eklenmesi için Google Analytics kurulumu yapmanıza gerek yok. Eğer sitemapinizde linkler varsa zamanla Google bunları tarayacak ve dizine eklenen linkler artmaya başlayacaktır. Eğer web siteniz yeniyse 1-2 hafta içerisinde bunların hepsi oturmuş olur.

    Evet Yoast kullanımı ile ilgili videolu bir yazı yayınlama planım hala var. Çok uzun süredir bekleyen okuyucularım olduğunun farkındayım. Sizin vesilenizle onlardan bu gecikme için tekrar özür dileyeyim ben de. Ancak yoğunluğumdan kaynaklı içerik üretimine vakit bulmakta çok zorlanıyorum. Dediğim gibi aklımda, planlarım arasında yer alıyor. Bulduğum fırsatta o içeriği de yayına alacağım. Güzel düşünceleriniz için ben de teşekkür ederim. Mutlu bloglamalar! 🙂

Murat Yanıtla
- 22:06

merhabalar yoast son sürümde başlık aktifleştirme tiki açılmıyor, araştırdığıma göre wordpress title-tag aktif olduğu için otomatik açılmıyormuş. ancak header’dan tüm başlık vs hepsini sildim sadece etiketler var. sildim fakat yine çalışmadı tüm ayarlar yapılı ancak yoast aktif değil nasıl çözüme ulaştırıbilirim acaba?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:23

    Dediklerinizi ne yazık ki tam olarak anlayamadım. Biraz daha net anlatır mısınız?

      Murat Yanıtla
      - 22:30

      wordpres sitemde yoast kurulumu yaptım tüm ayarları yerine getirdim. Ancak eski sürümde olan başlık ve açıklama kısmındaki (Search Appearanceak) bölümündeki aktifleştirme kutucuğu çıkmadı, biraz araştırdığımda header’da meta tag kodlamasını pasif hale getirilmesini ve daha sonra o yoastta bulunan aktifleştirme kutucuğunun kendi kendine çıkacağını belirtmişler. Bende öyle yaptım ama yine olmadı. şuan yoasttaki bilgiler ile site başlık açıklama kısmı birbirini tutmuyor ayrıca meta tag etiketini yine ayrıca header’dan yaptım yoast’tan yapamadım. Bu durmu çözemedim

        Ömer Faruk
        - 22:36

        Aktifleştirme kutucuğundan kastınız “Başlıkları yeniden yazmaya zorla (Force rewrite titles)” seçeneği mi? Bunun için meta etiketlerinizi değil title-tag desteğini kaldırmanız gerekiyor. Temanızın functions.php dosyasında add_theme_support('title-tag') şeklinde arayıp bunu kaldırırsanız başlıkları yeniden yazmaya zorla seçeneği açılacaktır.

      Murat Yanıtla
      - 22:37

      evet büyük ihtimal bu galiba çok teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı konu ile ilgili tekrardan dilgi vericem size.

        Ömer Faruk
        - 22:39

        Rica ederim, umarım işinizi görür 🙂 Aynı zamanda çift başlık sorunu yazısına da göz atmanızı öneririm header.php yapılandırması için. Kolaylıklar!

      Murat Yanıtla
      - 22:48

      functions.php komple arattım ama o kodu bulamadım (( başka bir dosya içinde olma ihtimali varmıdır acaba ?

        Ömer Faruk
        - 22:52

        O halde önceki yorumumda yönlendirdiğim yazıdaki gibi header.php dosyanızdaki title etiketini kaldırarak wp_title ile yeniden yapılandırmayı deneyebilirsiniz. Yazıda detaylı olarak anlattığım tüm adımları uygulayın. Temanız dinamik başlık kullanan fonksiyonlar tanımlıyor olabilir.

      Murat Yanıtla
      - 23:09

      söylediklerinizi harfi harfine yaptım şuan header etiketleri arasında
      bu etiket mevcut ama yine açılmadı. ancak yine özellik aktifleşmedi ((

        Ömer Faruk
        - 23:12

        O halde maalesef temanızın farklı fonksiyon dosyalarında title-tag desteğinin tanımlanıp tanımlanmadığını aramanızı ve diğer eklentilerle bir çakışma durumunun olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

Samet Yanıtla
- 04:41

Merhabalar hocam. Ben de yoast kullanıcıyım fakat bir problemim var. aps product programını kullanıyorum. site haritasına dahil. 15 tane kategori var fakat bunun yalnızca 9 tanesi site haritasında görünüyor. Güncellemek için çok uğraştım ama yapamadım malesef.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 04:49

    Merhabalar Samet, bahsettiğin gibi site haritasında görünen kategoriler varsa diğerlerinin görünmemesi için birkaç sebep olabilir. Görünmeyen kategorilerin kategori düzenleme sayfalarını kontrol edip oradaki Yoast SEO ayarlarında yer alan “Allow search engines to show this Kategori in search results?” seçeneğinin “No” olarak işaretlenmediğinden emin olmalısın. Eğer bu ayar No olarak seçili ise site haritasına dahil olmaz bu kategori. Ancak eğer Yes olarak işaretli ise o zaman site haritasında görünmeyen bu kategorilerde içerik olup olmadığını kontrol et. Eğer içerik yoksa yine Yoast site haritasına bu kategorileri eklemez.

      Samet Yanıtla
      - 04:55

      Böyle bir ayarı göremedim ama no olsaydı diğer kategoriler eklenmezdi. Yoastın kategoriler üzerinde de ayarı var (başlık oluşturduktan sonra başlığın seo ayarı) oradaki ayarlar sabit. Hepsi aynı. Fakat 15 kategoriden 9 u görünüyor. Marka bölümü de var 5 marka ekli ama site haritasında sadece 2 adet görünüyor.

        Ömer Faruk
        - 05:03

        O ayarı görmek için site haritasında görünmeyen herhangi bir kategorinin düzenleme sayfasına gittikten sonra Kategorinin adı, kısa adı, açıklaması gibi bölümlerin olduğu yerin altında Yoast meta kutusu var. O kutudaki dişli çark butonuna tıklarsan dediğim ayarı görebilirsin. Bu ayar her kategori için No olmak zorunda değil. Yani sadece bu kategoriler için No olarak işaretlenmiş de olabilir. O nedenle mutlaka kontrol etmelisin. Yine Marka bölümünde site haritasında görünmeyen içeriklerin Yoast ayarlarındaki dişli çark butonuna tıklayıp “Allow search engines” seçeneğini kontrol etmeni tavsiye ederim. Eğer bu noktalarda sıkıntı yoksa muhtemelen farklı bir eklenti ile çakışma yaşanıyordur. Cache eklentileri başta olmak üzere eklentileri tek tek devre dışı bırakarak kontrol edebilirsin. Kolaylıklar!

Ahsen Yanıtla
- 22:45

gerçekten çok ilgili bir blog kurdu . gecenin 10 unda böyle bir yardım alacağım hiç aklıma gelmezdi. sonsuz teşekkürler..

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:46

    Güzel düşünceleriniz için ben teşekkür ederim Ahsen hanım. Mutlu bloglamalar!

Gökhan Yanıtla
- 03:45

Selam, anahtar kelime birkaç kelime olabilir mi? mesela “3. Kat Mavi Kapı Zili” başlık ise,
1- “mavi kapı zili” anahtar kelime olabilir mi?
2- Büyük harf-küçük harf değişikliği sıkıntı olur mu?
3- “3. Kat • Mavi • Kapı • Zili” başlık ise, anahtar kelimeyi “Kapı • Zili” olur mu?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:32

    Selamlar, evet Google uzun kelimelere çok daha fazla önem vermeye başladı. Birkaç kelimeden oluşan cümleler anahtar kelime olabilir. 1- Evet olur. 2- Bazen sonuçlara etki edebiliyor. 3- Başlıktaki gereksiz noktaları kaldırmanızı öneririm. Sonuçlarda negatif etkisi olur.

      Gökhan Yanıtla
      - 15:18

      Teşekkürler

        Ömer Faruk
        - 15:21

        Rica ederim!

Gökhan Yanıtla
- 14:22

Configuration ayarlarında, küçük bir çevrimdışı işletme, bir şirket, bir portföy seçenekleri SEO’yu etkiler mi? fark var mıdır acaba?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:26

    Bazı meta verilerinin doğru yapılandırması için bu tarz seçenekler mevcut konfigürasyon ekranında. Sizin siteniz gerçekten hangisine dahilse onu seçerek ilerlemeniz daha sağlıklı olacaktır.

mert Yanıtla
- 11:15

webmasters tools’ta HTML Geliştirmeleri altında Yinelenen meta açıklamalar, Yinelenen başlık etiketleri uyarıları alıyorum. Bunları çözebilmem için Yoast SEO’nun hangi ayarlarını değiştirmem lazım yardımcı olur musunuz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:26

    Merhabalar, aynı başlığa ve aynı meta açıklamasına sahip farklı linklerde yazılarınız varsa bir tanesini ana yazı olarak belirleyip diğerlerine bu yazının linkini canonical olarak ekleyebilirsiniz. Eğer bu şekilde değil de sayfalandırılmış yazılarda bu hatayı alıyorsanız sayfa başlık şablonunda %%page%% değişkeninin bulunduğundan emin olun. Bu değişken yazının ilk sayfası haricindeki sayfalarında sayfa numarasını otomatik ekleyeceğinden aynı başlığa sahip olarak görünmeyecektir. Daha fazla bilgi almak isterseniz Yoast’ın konuyla ilgili çözümlerine buradan göz atabilirsiniz.

      mert Yanıtla
      - 12:27

      selamlar; etiket sayfalarında bu sorunu yaşıyordum kategori açıklamasına: %%category_description%% etiket açıklamasına ise: %%tag_description%% ekledim. Sayfa başlık şablonunda %%page%% değişkeni bulunuyor. Sanırım artık sorun zaman içerisinde google’ın gözünde çözülecektir.

        Ömer Faruk
        - 12:29

        Evet, doğru adımları yapmışsınız 🙂 Dediğiniz gibi Google tekrar tarama yaptıkça sorunlar düzelecektir.

Gökhan Yanıtla
- 14:14

Daha önce ana dizindeki html site içerisine oluşturduğum klasörde wordpress xx site oluşturdum. Daha sonra tüm içeriği silerek yeni wordpress sitesi yaptım. Fakat internette …siteadı/xx/…. olarak tekrar görüyorum, linki tıkladığımda 404 sayfa çıkıyor. Bu linki nasıl kaldırabilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:22

    Webmaster konsolundan İndexlerin silinmesi için talep oluşturabilirsiniz. Eski sitenizin indexleri zamanla silinecektir.

      Gökhan Yanıtla
      - 15:05

      Talep oluşturuyorum sağolun.
      • siteadı/tag/etiket ismi/… olarak çıkıyor bazı sayfalarım. İnternette görünen başlığa arşivleri eklenmiş. Link tıklandığında “Nothing Found” sayfa bulunamıyor mesajı var..

        Ömer Faruk
        - 15:07

        Dediğim gibi o indexler zamanla kaybolacaktır 🙂

        Gökhan
        - 15:44

        Teşekkür ederim..

Murat Kar Yanıtla
- 18:29

Yoast SEO Nasıl Kullanılır yazınız ne zaman gelicek hocam uzun bir süredir beklemedeyim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:31

    Selamlar Murat, uzun süredir çok yoğun olduğum için bir türlü tamamlayamadım. Daha fazla bekletmeden en kısa sürede tamamlamaya çalışacağım 🙂 Takibin için teşekkür ederim.

Gökhan Yanıtla
- 01:24

Merhaba,
Sitemde Page Builder kulanıyorum. Anasayfa düzenlemem de anahtar kelime sayfa başlığına ekleyince menü başlığı değişiyor, nasıl çözebilirim acaba?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:27

    Menü yönetiminden başlığı istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.

    Gökhan Yanıtla
    - 01:49

    Evet oldu sağolun. google aramamda anasayfa başlığı görünmüyor 3 menü elemanı 3’de kategori görülüyor.

Gökhan Yanıtla
- 19:06

Merhabalar, yazıların ayarlarını yaparken bazı menü ögelerinin sayfa yerine kategorilerini açtığını gördüm nedeni nedir acaba?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:42

    Demek istediğinizi tam olarak anlamadım. Biraz daha detaylandırır mısınız?

      Gökhan Yanıtla
      - 20:48

      konu sayfası açılması gerekirken, ilgili kategori sayfası açılıyor

        Ömer Faruk
        - 22:09

        YOAST SEO ayarlarındaki “Remove the categories prefix” ayarı etkin durumda mı ve bununla birlikte kategori linkiniz ile yazı linkiniz aynı mı?

    Gökhan Yanıtla
    - 22:33

    “Remove the categories prefix” ayarı etkin değil, kategori linki ile sayfa linki (fotogaleri var) aynı. Sanırım birisi değişecek hangisinin değişmesi daha uygun olur?

      Ömer Faruk Yanıtla
      - 22:48

      Tercihinizle alakalı daha çok bu. Hangisi sizin için değişirse sorun olmayacaksa onu değiştirin 🙂

      Gökhan Yanıtla
      - 23:21

      Sayfaların linklerini değiştirdim olmuştur teşekkür ederim..

        Ömer Faruk
        - 23:29

        Harika! Sorununuzun çözülmesine sevindim, kolaylıklar 🙂

      Gökhan Yanıtla
      - 23:40

      Fotogaleri hover efektinde isim ve kategori yazısı beliriyordu, resimlere etiketleri ekledikten sonra etiketler de kategori yazısının yanına eklendi görünümü çirkinleştirdi. Yoast da etiket görüntüsü kaldırma gibi seçenek var mıdır?

        Ömer Faruk
        - 00:11

        Maalesef. Yazıda yoastın tüm ayarları yazıda mevcut, oradan kontrol edebilirsiniz.

Gökhan Yanıtla
- 02:13

Çok detaylı ve geniş kapsamlı güzel anlatım olmuş emeğinize sağlık..

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 02:14

    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim! 🙂

Bulut Yanıtla
- 20:21

Merhaba.
yoast seo ile yaptığım hiçbir ayar google tarafından görülmemektedir. Gerek yazı başlıkları olsun gerek meta açıklamaları olsun. Tüm yazılarımı seo uyumlu şekilde yeşil ışık yakacak şekilde yaptım.
İlk yoast seo kurulumu yaptığımda hiçbir konfigürasyon yapmadan direk sayfa ve yazıların seo ayarını yapmıştım sonradan gerekli konfigürasyonu yaptım fakat sonuç değişmedi.
sorunu çözmek için yoast seo yu kaldırıp yeniden yükledim lakin eski ayarlarım otomatik olarak yapılmış şekilde yükleniyor. 3 haftadır durum bu şekilde yardımcı olabilirmisiniz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:24

    Merhabalar, Google Webmaster araçlarından site haritanızı gönderin. Yaptığınız değişiklikler hemen Google sonuçlarına yansımaz. Zamanla tüm yazılar istediğiniz şekilde Google sonuçlarında çıkmaya başlar. Ama site haritanızı göndermediyseniz mutlaka gönderin.

      Bulut Yanıtla
      - 20:45

      Site haritamı zaten gönderdim.Ama sonuç malesef aynı. Bu yoast seoyu tamamen silmenin bir yolu yokmu temiz kurulum için?
      tekrardan site haritası göndermem için sizin önerdiğiniz bir site varmı?

        Ömer Faruk
        - 21:02

        Site haritanızı webmater konsol üzerinde açın “yeniden gönder” butonuna tıklarsanız otomatik olarak yeniden taranır Google tarafından. Yoast SEOyu silmenize gerek yok. Dediğim gibi ayarları düzgün ve doğru şekilde yaptığınızdan eminseniz sabredip bekleyin. Sonuçlar zamanla yenilenir.

Emrah Yanıtla
- 19:07

Merhaba Ömer bey, benim kısaca sorunum şu :

site .com/features/deneme-yazisi
site .com/doctor/doktor-emrah

bu linkte bulunan “features” ve “doctor” alanlarını kaldırmak istiyorum yada Türkçeleştirmek nasıl yapabilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:13

    Merhabalar, bahsettiğiniz alanlar kullandığınız tema tarafından “features” ve “doctors” özel yazı tipleri için oluşturulmuş kısa linklerdir (slug). Yani Yoast ile düzeltilebilecek bir durum değildir. Temanızın dosyalarını inceleyerek bu yazı tiplerinin oluşturulduğu fonksiyonu bulup “rewrite” kısmını düzenlemeniz gerekir. Şuna benzer bir alandır: 'rewrite' => array( 'slug' => 'features' ) Bu alandaki “features” ve “doctors” kısımlarını dilediğiniz şekilde değiştirdikten sonra 404 hatası alırsanız yapmanız gereken tek şey yönetici panelinize girip kalıcı bağlantı ayarları kısmından hiçbir değişiklik yapmadan “değişiklikleri kaydet” butonuna tıklamaktır. Bu işlemden sonra temanız yeni link yapısını algılayacaktır.

      Emrah Yanıtla
      - 20:07

      malesef ‘rewrite’ => array( ‘slug’ => ‘features’ ) şeklinde bir yapı yok benim temada

        Ömer Faruk
        - 20:10

        Sitenizde doctors ve features şeklinde yazı tipleri var mı peki? Yani features ve doctors için içerik eklerken yönetici panelinizde bu iki alan için “Yazılar” ve “Sayfalar” gibi içerik ekleme sayfaları var mı?

      Emrah Yanıtla
      - 20:12

      evet var ömer bey

        Ömer Faruk
        - 20:18

        O halde dediğim gibi bunlar birer yazı tipidir. Yönetici panelinizden bu yazı tiplerinin sayfasına giderseniz sayfa linkinde “post_type=features” şeklinde bir ibare olacaktır. Eğer features yazı tipi için linkteki bu ifade “post_type=features” şeklinde değil de örneğin “post_type=selam_features” gibi ise tema dosyalarınızda selam_features ifadesini arayabilirsiniz. Çünkü “rewrite” niteliği farklı yollarla da kullanılabilmektedir. Aynı zamanda register_post_type ifadesini de aratarak bu yazı tiplerinin oluşturulmasında kullanılan fonksiyonu bulmuş olursunuz. Bulduktan sonra da rewrite bölümüne ulaşabilirsiniz.

        Ne yazık ki arayıp tarayıp bu bahsettiğim yapıları bulmanız gerekiyor 🙂

      Emrah Yanıtla
      - 20:26

      Dediğiniz buldum aşağıdaki kod bloğunda bu işlemi yapabiliyoruz, ama nasıl?

      $args = array(
      "rewrite" => true,

      );
      register_post_type("features", $args);

      }

        Ömer Faruk
        - 20:29

        Harika! Şimdi "rewrite" => true, yazan bölümü "rewrite" => array( "slug" => "ozellikler", "with_front" => true ), olacak şekilde değiştirip dosyayı kaydedin ardından kalıcı bağlantı ayarlarına gidin ve orada hiçbir değişiklik yapmadan kaydet butonuna basın.

      Emrah Yanıtla
      - 20:32

      süpersiniz! bu iş tamamdır 🙂

        Ömer Faruk
        - 20:34

        Gözünüz aydın 🙂 Aynı işlemi doctors için de yaparsanız onda da sorun çözülmüş olur. Ancak unutmayın temanızı güncellerseniz bu değişiklikler kaybolur. O yüzden bu değişiklikleri yedekleyin temanızı güncellediğinizde mutlaka tekrar değiştirin. Kolaylıklar diliyorum.

Emre Yanıtla
- 00:35

Çok yararlı bir yazı ve bilmeyen biri bile kolaylıkla yapabilir. Ellerinize sağlık.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:37

    Teşekkürler Emre 🙂 Mutlu bloglamalar!

Sinan Yanıtla
- 03:42

Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Yazılarınızın devamını bekleriz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:00

    Güzel yorumunun için teşekkür ederim Sinan 🙂 Yazılar elbette devam edecek! Blog Kurdu’na abone olarak tüm yazılardan anında haberdar olabilirsin.

Hakan Yanıtla
- 20:42

Hocam merbalar Yoast seo’da kategoriler bölümündeki en alttaki Category URLs kısmını kaldır dedim. dun sitemin alt sayfalarına girmiyordu, biraz kurcaladım sorun Category URLs yapıyormuş bunu tekrardan Tut olarak işaretledim. size sorum googlede aramalarda link yapısında kategori gözükmesini istemiyorum bunun için No Category Base (WPML) kurdum bu çözüm olurmu bana?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:51

    Merhabalar, Yoasttaki ayarı yaptıktan sonra Wordpess ayarları > kalıcı bağlantı ayarları kısmında hiçbir değişiklik yapmadan sadece kaydet butonuna tıklayıp bir kontrol eder misiniz alt sayfaları. Bu şekilde düzelme ihtimali var. Diğer bahsettiğiniz eklentiyi daha önce denemedim ne yazık ki.

Hakan Yanıtla
- 21:58

Teşekkür ederim hocam yardımlarınız için. başka sıkıntılarda rahatsız ederim tekrar iyi akşamlar dilerim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:59

    Rica ederim. Mutlu bloglamalar!

Hakan Yanıtla
- 21:13

Şimdi hocam kontrol ettiğim kadar bir sıkıntı göremiyorum herşey normal ama gel gelelim goglede aratınca yazının title ve desc alanı farklı çıkıyor nerede yanlış yapıyorum acaba? prnt.sc/isx9k3 resime bakarmısınız.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:20

    Bazen her şeyi doğru yapsanız da Google istediğiniz gibi göstermeyebilir sonuçları. Biraz kafasına göre davranıyor. Şuan ayarlarınızda sorun görünmüyorsa zamanla düzelecektir arama sonuçları. Genellikle 1-2 ay içinde başlıklar ve meta açıklamaları oturur.

Hakan Yanıtla
- 20:50

Dediğiniz şekilde yaptım hocam prnt.sc/iswvsw bir sıkıntı yok gibi kontrol edermisiniz..

Ve bir diğer sıkıntıyıda çözmemde yardımcı olursanız sevinirim. i.hizliresim.com/A1bnpp.png resimde göründüğü gibi yazılarımın başlığı sitenin başlığı ve description aynısı. hemen hemen tum sıtelerımde boyle bunu nereden halledebilirim ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:57

    İlk resimde “etiketler” kısmında hala “arşivleri” yazıyor. Onu kaldırmamışsınız.

    İkinci resimdeki sorunun çözümü için her yazının düzenleme sayfasında yer alan Yoast kutusunu kullanmanızı tavsiye ederim.

Hakan Yanıtla
- 17:19

Teşekkürler hocam dediğiniz gibi yaptım umarım düzelir.
Başka bir soruna gelicek olursak yazı sonunda arşivleri kelimesi çıkıyor prnt.sc/isucb1 bakabilirsiniz. bunlar hep yazılarımı kategorilendirdim ondan sonra çıkan sorunlar nasıl çözebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:46

    Rica ederim, umarım. “Arşivleri” ifadesi yazılarda değil kategorilerde, etiket arşivlerinde falan çıkar. Yazıda bu konuda anlatım yaptım zaten dikkatli okursanız 2. sayfada Search Appearance: Kategoriler bölümünde bulabilirsiniz. Not olarak belirteyim, eposta adresinizi yanlış yazdığınız için bildirimler size ulaşmıyor. Eğer doğru yazarsanız yorumlarımdan hızlı haberdar olabilirsiniz.

Hakan Yanıtla
- 14:15

Hocam yardımcı olurmusunuz yazı başlıkların sonunda ayraçtan sonra gelen kısımda bir türlü istediğim kelimeyi otomatik çıkartamadım numara çıkartmak istiyom otomatik bir şekilde her yazı sonunda ama goglede gozukmemekte bunu nasıl yapabilirim acaba yardımcı olurmusunuz lütfen?
prnt.sc/isf4s1 şöyle birşey yaptım bu olurmu?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:47

    Merhabalar, başlık şablonunuzu şu şekilde düzenleyin: prnt.sc/isl1gy ve ardından site haritanızı Google’a göndererek indexleri değiştirmesini bekleyin. Zamanla istediğiniz şekilde görünmeye başlayacaktır.

Gorkem Olur Yanıtla
- 19:21

hocam merhaba,
Gösterdiğin ayarları yaparak kullanmaya çalışıyorum ancak;
Odak anahtar kelime, kopyanın ilk paragrafında görünmüyor. İlk fırsatta konunun ne olduğunu netleştirin.(ilk parağrafta anahtar kelime var)
Anahtar kelime yoğunluğu 0% ki bu biraz az; odak anahtar kelime 0 kere bulundu.(anahtar kelime ortalama 3 defa geçiyor.)
Bir meta açıklaması belirtilmiş, ancak hedef anahtar kelimeyi / cümleyi içermiyor.(içeriyor)
Bu sayfada hiç görsel bulunmuyor, bir kaç tane eklemeyi düşünün.(En son iş olarak Gördüm)
No internal links appear in this page, consider adding some as appropriate.
Odak anahtar kelime SEO başlığında görünmüyor.(Aslında Var)

Bu hatalar bir türlü değişmiyor.Sorunu nasıl çözerim?
Yardımcı olurmusunuz ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:49

    Görkem selamlar, yorumun istenmeyen bölümüne düştüğü için yeni fark ettim kusura bakma 🙂 Odak anahtar kelimende Türkçe karakterler mi kullanıyorsun?

      Gorkem Olur Yanıtla
      - 14:28

      Evet hocam türkçe karakter içeren bir anahtar kelime.Bu sorun teşkil edermi ?

        Ömer Faruk
        - 14:31

        Türkçe karakter içerdiği için tam olarak algılamıyordur hocam. Eğer uyarılarda bahsedilen düzenlemeleri yaptıysanız sorun yok demektir. WordPress eklentilerinin çoğunda olduğu gibi Yoast’ta da Türkçe karakterlerin algılanmasında sorun yaşanabiliyor 🙂 Dediğim gibi, siz eğer Yoast’ın size gösterdiği uyarılardaki düzenlemeleri yaptıysanız sıkıntı olmaz. Orada uyarı görünüyor olmasına aldırmayın.

Enver Yanıtla
- 11:51

Anlatımınız Gerçekten Çok Güzel Olmuş Elinize Sağlık. Premium Versiyonu İle İlgili Ayarlamaları Anlatımınızı Bekliyoruz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:12

    Çok teşekkür ederim:) Çok yakında her ikisi de gelecek.

hakan Yanıtla
- 02:37

Merhaba hocam makalenizi çok beğendim yararlı buldum size sormak istediğim bir şey var,
şimdi Yoast eklentisini kurduk ve oradaki sitemap özelliğini kullanıyorum /sitemap.xml yapınca sayfa yazı bileşenleri çıkıyor içinde paylaşılmış şekilde sorum şurada başlıyor biz webmaster toolsta sitemap gönder dediğimiz de /sitemap_index.xml deki urleri tek tek gönder mi yapacağız? Yoksa direkt /sitemap_index.xml bunu mu göndereceğiz? Ek olarak robots.txt dosyası kendini günceller mi yoksa ona da elimizle sitemap_index.xml’deki linkleri yapıştıracağız? Yardım ederseniz sevinirim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:38

    Hakan merhabalar, güzel yorumun için teşekkür ederim. Yorumun istenmeyen bölümüne düşmüş o yüzden ancak fark ettim kusura bakma 🙂 Webmaster toolsa sadece sitemap_index.xml olarak göndermen yeterli. Alt haritaları Google otomatik olarak algılar. İstersen alt haritaları tek tek de gönderebilirsin ancak dediğim gibi hiç gerek yok sitemap_index.xml olarak göndermen yeterli olacaktır. Alt haritalar anında anlgılanır zaten fark edersin. robots.txt dosyası site haritası için otomatik olarak güncellenmez. Manuel olarak eklemen gerekiyor 🙂

Cenk Martini Yanıtla
- 00:02

Hocam merhabalar.
Yoast varsayılanı olarak site haritası siteismi.com/sitemap_index.xml şeklinde. bunu sitemap.xml olarak nasıl değiştirebiliriz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 01:31

    Merhabalar Cenk, Yoast’ta bu değişiklik için ne yazık ki bir seçenek bulunmuyor.

sercan Yanıtla
- 02:22

Merhaba başlıklar & metalar içerisinde diğer sekmesi yok bu yeni versiyon ile kaldırıldımı yada bu sekmenin gelmesi için bir ayarmı yapmak gerekiyor
iyi bloglar.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 02:33

    Sercan merhaba, evet 6.3 sürümünden itibaren bu sekme kaldırıldı. Yazıya onunla ilgili bir güncelleme notu ekledim 🙂 Mutlu bloglamalar!

Burhan Yanıtla
- 21:25

Hocam merhaba
Şöyle bir problemim var, blog sitem kategorilerden oluşuyor ve menü de alt kategorilerden.Fakat breadcrumb menü sıralamasını takip etmiyor.
Diğer bir sorunum ise yayınlanan yazılar aramalarda çıkıyor fakat tıklayınca anasayfa geliyor yardımcı olabilir misiniz ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:51

    Merhabalar Burhan, bahsettiğin sorunlar özel teknik sorunlar. Buradan çözüm bulmak mümkün değil ne yazık ki. WordPress hizmetleri sayfasından teklif al formunu kullanarak bir teklif alabilirsin.

Fatih Çolak Yanıtla
- 00:41

Ömer Faruk hocam Çift başlık sorununu çözme konunuzdaki https://blogkurdu.net/wordpress-cift-baslik-sorunu-cozumu/ işlemi yaptım ve sorun çözüldü. Harıkasınız çok teşekkür ediyorum ilginize paylaşımlarınıza

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:42

    Sorunun çözülmesine sevindim, rica ederim ne demek daima takibinizi bekliyorum. Mutlu bloglamalar 🙂

Fatih Çolak Yanıtla
- 00:31

Örneğin yazı ve sayfanın ayarları bu şekilde;
%%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

sondaki sitename kısmını kaldırırsam bu sefer sadece Günübirlik Turlar diye kalıyor

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:32

    Fatih hocam çift başlık sorunu çözümü yazısını bir inceleyip adımları uyguladıktan sonra sonucu iletir misin ona göre tekrar bakalım 🙂

Fatih Çolak Yanıtla
- 00:28

Hızlı cevabınız için çok teşekkürler, Sayfa, yazı, kategori ve Ana Sayfa hepsinde durum aynı maalesef

Fatih Çolak Yanıtla
- 00:20

Hocam Yoast Seo kurduktan sonra sayfalarımda ve yazılarımda başlıklarım şu şekilde değişti;

Günübirlik Turlar – Gidiyoruz.comGidiyoruz.com – Ankara

ben bunun sadece

Günübirlik Turlar – Gidiyoruz.com şeklinde olmasını istiyorum. Acaba nerede hata yapıyorum.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:24

    Merhabalar, bahsettiğiniz içerik tekil yazı mı kategori mi anasayfa mı?

Life Medikal Yanıtla
- 12:24

çok faydalı bir çalışma çok teşekkürler,Emeğinize sağlık.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:29

    Yorumunuz için teşekkür ederim.
    Faydalı olmasına sevindim 🙂

Muhammed Emin Yanıtla
- 13:46

Seo ile ilgili karşılaştığım sorunda kısa zamanda benimle iletişime geçerek yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:48

    Merhabalar Muhammed Emin,
    Rica ederim ne demek 🙂 Blog Kurdu’nu takip etmeyi ve içeriklerimi ilgilenen arkadaşlarınla paylaşmayı da unutma 😉 İyi çalışmalar.

Blogger Yanıtla
- 14:25

Merhaba, tekrar rahatsız ediyorum.

Makalenizde yer alan tüm ayrıntıları eksiksiz olarak uygulamama rağmen google indexlerinde sorun yaşıyorum. Anasayfa metasını girdim ancak google indexinde açıklama yazması yerine menüdeki kategoriler görünüyor. Kategorilerimin tamamında açıklama girdim, açıklama yerine şu yazıyor: “This page shows all posts filed under the category Kategori Adı.” Bazı kategorilerde çift başlık yazıyor, bazılarında slogan ile beraber başlık yazıyor. Halbuki bunların tamamını düzenledim. Bazılarında da çift çizgi çıkmış. Google index almaya başladı ancak bu ciddi bir sorun. Nasıl çözebiliriz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:32

    Öncelikle bir uyarı yapmak istiyorum. Blog Kurdu’na yorum yaparken lütfen gerçek eposta adresinizi kullanın. Hele ki var olan bir sitenin uzantısı ile bir eposta adresi girerseniz bu Blog Kurdu için de hoş sonuçlar doğurmaz. Lütfen bu konuda dikkatli olun.

    Sorununuza gelecek olursak. Eğer siz Yoast ile gerekli ayarları yaptıysanız endişe etmenize gerek yok. Google sitenizi yanlış indexlemiş olsa bile bu zamanla düzelecektir. Indexlerin değişmesi için çoğu zaman 1-3 ay beklemek gerekir. Google sitenizi ilk fark ettiğinde siteniz nasıl görünüyorsa o şekilde indexlemiştir. Ancak botlar zamanla tekrar ziyaret eder ve indexlerini günceller. Kısacası zamanla düzelecektir. Site haritanızı Google search konsola mutlaka ekleyin. Çift başlık sorunu için WordPress Çift Başlık Sorunu Çözümü yazısını okuyabilirsiniz.

B-Blog Yanıtla
- 10:28

Ama yine de dediğiniz yola girmenin bir nebze de olsa başlangıcı sayılabilir gibi.:)

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:29

    Tabi ki, en azından yazılarınızı kurallara uygun yazdığınızı gösteriyor 🙂

B-Blog Yanıtla
- 10:22

Şimdilik aktif olmamasına rağmen 20 adet özgün makalemin SEO durumu iyi olarak görünüyor ve yeşil durumda. Bu durumu korursam özgün makaleler ile yükselişim hakkında ne diyebilirsiniz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:27

    SEO tek başına Yoast SEO’dan yeşil uyarı almak değildir. Yaost SEO size yazılarınızda dikkat etmeniz gerekenleri checklist şeklinde sunar. Yaptığınız doğru ve yanlışları sayarak size yeşil turuncu kırmızı gibi puanlar verir. Yoast’tan geçer not almak yazınızı belli kurallara uyarak yaptığınızı gösterir. Ancak iş sadece bununla bitmez. SEO için farklı sitelerde tanıtımlar, sosyal medya paylaşımları vb. çalışmalar da olması gerekir. Yani sadece Yoast’ın yeşil uyarısına bakarak yola çıkmak yanlış olur. Sadece onunla değerlendirme yapamayız maalesef.

B-Blog Yanıtla
- 10:18

Merhabalar,

Kategorilerimde de Yoast seo ayarlarını yaptım. Ancak kategorilerdeki SEO puanı kırmızı olarak görünüyor. Başlık girmemi veya açıklama yazmamı istiyor. Bunun böyle kırmızı kalması sorun olur mu yoksa anahtar kelimesi ve meta açıklaması girmek yeterli mi?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:20

    Merhabalar B-Blog, kategori sayfaları için yeterli kategori açıklaması ve meta açıklaması girdiğiniz sürece sıkıntı yaşamazsınız. En önemli olan içeriklerdir.

Mehmet Yanıtla
- 16:03

Evet dediğiniz gibi anasayfam frontpage ayarlı. Fakat meta açıklamam baya çok oldu uzun zamandır google’da index almıyor. Sanırım ön sayfayı bu eklenti desteklemiyor. Aklıma iki tane fikir geldi ön sayfa görünümlerini en son yazılarınız ayarlayıp anasayfa yazısını nasıl kaldırabilirim ? yani böyle seçtiğim zaman alan adımın yanında anasayfa yazısı gözüküyor bunun gözükmesini istemiyorum bu yazıyı nasıl kaldırabilirim ? ikinci fikrim ise anasayfamın en altında yoast seodaki gelişmiş denilen yere tıkladığım zaman meta robots index ve meta robots followu noindex yapıp meta robots advanced kısmını ise hiçbiri ayarlayıp düzenleyiciden meta tag mı gireyim ? hangisini yapayım ? Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:10

    Yoast’ın ön sayfayı desteklememesi gibi bir durum söz konusu değil. Elbette ki destekliyor.
    Birinci söylediğiniz şeyi yaparsanız sitenizin adresine gittiğinizde direkt olarak son yayınladığınız yazılar görünür. Ve Başlıklar & metalar kısmında anasayfa sekmesinde resimlerde gördüğünüz gibi meta alanı açılır. Zaten sitenizin ana sayfası son yazıları göstereceği için siteniz/anasayfa sayfası işlevsiz kalacaktır. Eğer son yazılarınızı göstermek istiyorsanız bu yöntemi seçebilirsiniz. İkinci dediğinizi yaparsanız sitenizin anasayfası Google sonuçlarında hiç görünmez. Onu kesinlikle yapmayın. Bunların hiçbirini yapmadan site haritanızı webmaster araçlarına yeniden göndermenizi tavsiye ederim. Dediğim gibi ayarlarınızı doğru yapılandırdığınız sürece meta açıklamanız sıkıntısız görüntülenecektir. Ancak bu sınırı belli olmayan bir zaman alacaktır. Kolaylıklar dilerim.

Mehmet Yanıtla
- 06:15

Merhaba Ömer Bey ben yoast seoda anasayfa butonuna tıkladığım zaman sizin resimdeki gibi meta kutusu gözükmüyor. editing the front page itself diyorum doğrudan anasayfayama giriş yapıyor. Anasayfamın en altında meta kutusu var orada yazmış olduğum meta başlığım google’da çıkıyor fakat meta açıklamam google’da istediğim gibi çıkmıyor. Google rastgele kendisi meta açıklaması atıyor. Halbuki ben anasayfa makalemi anahtar kelimeli yazdım. Yazı sayfalarımda bir sorun yok sadece anasayfamda sorun var. Bu sorunu nasıl çözebilirim ? Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:13

    Mehmet bey merhabalar.
    Bir sayfayı anasayfa olarak kullandığınız için çıkmıyor sizde o alan. Zaten dediğiniz gibi frontpage bölümüne tıkladığınızda açılan sayfada meta bölümleri çıkıyor sizin anasayfanızın ayarı o bölümde yer alıyor. Doğru adımları yapıyorsunuz. Hiçbir sıkıntı yok. Ben anasayfa olarak frontpage kullanmadığım için ayarlar bu bölümde
    görünüyor. Eğer kullandığınız ayarlar Google’da istediğiniz gibi görünmüyorsa bir süre beklemeniz gerekir. Genelde Google değişiklikleri yansıtmak için bir süre beklemenizi ister.

Berk Yanıtla
- 14:24

Youtube’daki videodan geldim. Hem anlatım hem de videoda söylendiği gibi şu anda okuduğum yazının sürekli güncel olması gerçekten güzel. Bu nedenle yorum yapmadan da geçmek istemedim. Kısa bir süre sonra Yoast kurmayı düşünüyorum. Yazıyı okumaya geri döneceğim. Teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:35

    Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙂 Umarım faydalı olur.

Ahmet Yanıtla
- 09:44

YoastSEO premium mu kullanıyorsun? Yoksa ücretsiz ile bu yapmış olduğun tüm ayarları yapabilir miyiz? Premium gibi verim alabilir miyiz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 09:47

    Merhabalar Ahmet, burada anlattığım tüm ayarlar yoast SEO’nun ücretsiz versiyonu üzerinden anlatılmıştır. Rahatlıkla uygulayabilirsin.

Ayhan Albayrak Yanıtla
- 13:41

Merhaba;
Yoast seo kurulumu ayarları yapıldıktan sonra (site adı acıklamaları v.s) bir yere anahtar kelime girmek gerekmiyor mu? sanki öyle bir bölüm vardı ama bulamadım.
saygılarımla.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:45

    Merhabalar Ayhan Bey.
    Başlıklar ve metalar > Diğer kısmında yaptığım açıklamalara bakarsanız meta anahtar kelimeleri nasıl etkinleştireceğinizi anlattım. Eğer bu ayarı etkin konuma getirdiyseniz ancak hala anahtar kelime alanı görünmüyorsa statik bir anasayfa kullandığınız içindir. Sayfalar bölümüne giderek anasayfa olarak kullandığınız sayfanının seo ayarları bölümünden anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz.

Mücahit Yanıtla
- 16:02

Gerçekten WordPress Seo Yoast eklentisi hakkında güzel bir yazı olmuş. WordPress Seo Yoast eklentisi ayarları üzerine yazılan diğer makalelerden kat kat daha güzel bir makale.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:06

    Yorumun için teşekkür ederim Mücahit. Yoast ayarları konusunda verilebilecek en kapsamlı bilgileri vermek istiyorum. Umarım bu konuda başarılıdır 🙂 Seni mutlu etmesine sevindim. İyi okumalar.

Fikir Banka Yanıtla
- 17:35

Yeni kurmuş olduğum internet sitem için, sizin yoast seo ayarları makalenizi kılavuz alarak ayarlarımı yaptım. Gerçekten de mükemmel oldu. Anlatım detaylarınız ve hangi fonksiyonun ne işe yaradığını paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:13

    İçeriğin sizin için faydalı olmasına çok sevindim Umarım diğer içerikler de aynı şekilde faydalı olabilir.

Yusuf BAYALAN Yanıtla
- 16:47

WordPress Seo Yoast eklentisi, bütün bloglarımda kullandığım temel bir eklenti. Bu kadar ayrıntılı bir anlatım için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:49

    Yusuf bey yorumunuz için teşekkür ederim

Ghost Yanıtla
- 13:36

Güzel bir yazı olmuş teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:38

    Teşekkür ederim Ghost, umarım faydalı olmuştur 🙂

Ubi Yanıtla
- 14:51

Evet öyle bir etiket var. Dediğiniz gibi yaptım düzeldi hocam. sağ olun.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:53

    Sorununun çözülmüş olmasına sevindim Ubi, geçmiş olsun 🙂

Ubi Yanıtla
- 14:49

Herhangi bir bir etiket görünmüyor gönderdiğiniz yorumda.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:50

    Şimdi düzenledim. Kodlar hata veriyor. Siz boşlukları silin mutlaka < işaretinden sonraki.

Ubi Yanıtla
- 14:43

Son blog yazılarımı kullanıyorum hocam.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:47

    Temanızda < title>< /title> yapılandırılması doğru yapılmamış olabilir. Yoast > Başlıklar Metalar > Genel sekmesine gidin en üstte “Başlıkları yeniden yazmaya zorla” gibi bir ayar olup olmadığına bakın. Eğer böyle bir ayar varsa bunu “etkin” hale getirin. Eğer sorun düzelmediyse tema dosylarınızdan header.php’yi açın. < title>< /title> etiketlerini bulun. Bunu tamamen silin ve şunu yapıştırın:

    < title>< ?php wp_title(”); ?>< /title>

    Bu büyük ihtimalle sorununuzu çözecektir.

Ubi Yanıtla
- 12:50

Hocam dediğiniz gibi ayarlarını yapıyorum fakat birkaç sorunum var. Mesela başlıklar&metalar bölümünde anasayfa başlık şablonu dediğiniz gibi hiç ellemedim ama başlığım şu şekilde oluyor.
Ders Slaytları – Bilgi ve Doküman KaynağınızDers slaytları | Bilgi ve Doküman Kaynağınız
Nasıl düzeltelebilirim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:54

    Anasayfa olarak son blog yazılarını mı yoksa sabit bir sayfayı mı kullanıyorsunuz?

Halil AKAR Yanıtla
- 14:46

Tebrikler,
Yazım şekliniz güzel; cümleleriniz genelde kurallı, ifadeleriniz net. Kullanım kılavuzu olarak oldukça iyi bir doküman hazırlamışsınız. Devamını bekleriz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:48

    Teşekkür ediyorum Halil, devamı için önümüzdeki günlerde yeni yazılar yayınlayacağım.Takipte kal 🙂

Ahkmerrah Yanıtla
- 23:04

Teşekkür ederim baka baka eklentiyi kurup ayarlamalarını yaptım bakalım ilerleyen zamanlarda bir faydası olacak mı gerçekten merak ediyorum.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:06

    Faydalanmış olmanıza sevindim. SEO tek başına bir eklenti kurmak değildir, bir çok önemli ve yapılması gereken görev vardır. Sadece Yoast SEO’yu kurup etki beklemeniz yanlış olabilir 🙂

KorAykor Yanıtla
- 20:26

Böyle geniş kapsamlı hemde türkçe olması gerçekten güzel oldu. Elinize sağlık

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:28

    İşini görmesine sevindim, Koray. 🙂 İlerleyen süreçte diğer eklentilerle de ilgili olarak çok daha kapsamlı yazılar gelecek. Takipte kal 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *