WordPress İçin SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları

kategorisinde, en son 23 Mart 2018 tarihinde güncellendi. 34 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları ya da diğer ifadeyle SEO uyumlu URL yapısı SEO kriterleri arasında büyük bir öneme sahiptir. Uygulaması en basit SEO optimizasyon tekniklerinden birisi olan SEO dostu URL, doğru kullanıldığında sitenize SEO açısından büyük katkılar sağlayacaktır. Siz de WordPress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarlarınızı yaparak SEO kriterlerinden önemli bir tanesini yerine getirmiş ve SEO skorunuza güç katmış olacaksınız.

Bu yazıda sizlere WordPress kalıcı bağlantı ayarlarının ne demek olduğunu detaylıca anlatacağım ve sitenizi nasıl SEO dostu URL yapısına kuvuşturacağınızı göstereceğim.

Bir URL’nin Ögeleri

WordPress kalıcı bağlantı ayarlarını derinlemesine incelemeye başlamadan önce genel anlamda bir URL hangi ögelerden oluşur ona göz atalım. Bu size çok temel bir bilgi gibi gelebilir. Ancak hem arama motorlarının istediği yapının hem de kullanıcı deneyiminin orantılı olarak bir arada kullanılması için bu bilgileri mutlaka tekrar gözden geçirmenizde fayda var.

Hadi birlikte bir örnek üzerinden URL’nin ögelerine bakalım:

SEO dostu link yapısı

  1. HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
  2. Sitemize ait alan adı (Domain)
  3. Hedef dosya adı (yayınladığımız yazılara & sayfalara ait isim.)

Yukarıda gördüğünüz gibi bir URL temel olarak 3 parçadan oluşur. Birinci parça (http veya https) web üzerinde en yaygın kullanılan iletişim protokolüdür. Bu şuan bizi ilgilendiren URL ögesi değil. Bizim bir URL’de özelleştirebileceğimiz iki bölüm bulunur. Bunlar yukarıdaki ikinci (alan adı) ve üçüncü (hedef dosya adı) parçadır.

İşte bu yazıda sizinle URL ögelerinden hedef dosya adı bölümünün nasıl olması gerektiğini inceleyeceğiz. “Hedef dosya adı” ifadesi size garip gelebilir. Aslında bu ifade ile bahsedilen şey yazılarınızın veya sayfalarının linkte nasıl göründüğüdür.

SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Nedir?

SEO dostu kalıcı bağlantı; yazdığımız yazıların anahtar kelimelerini barındıran, hem okuyucularımıza hem de arama motorlarına yazının neyle alakalı olduğuna dair net bilgiler veren URL’ler için kullanılan bir ifadedir. SEO dostu URL yapıları arama motorlarında üst sıralara çıkmamızı sağlayan kriterlerden bir tanesidir.

SEO dostu bir kalıcı bağlantı nasıl görünür?

Örneğin, “Blog Nasıl Açılır?” adında bir yazı yazdığınızı varsayalım. Bu yazı için SEO dostu URL görünümü şu şekildedir:

http://blogkurdu.net/blog-nasil-acilir/

Aynı yazının URL’si şu şekilde de olabilirdi ancak bu kesinlikle SEO dostu bir link olmazdı:

https://blogkurdu.net/?p=2251

SEO dostu URL olabildiğince sade, temiz ve kısa tutulmalıdır. Yazının içeriğini hem ziyaretçilere hem de arama motorlarına özetleyecek anahtar kelimelere sahip olmalıdır. Ancak hemen yukarıdaki hem okunaklı olmayan hem de içeriğe dair herhangi bir terim içermeyen bir link gösterilmiştir.

URL’de Tarih Kullanımı

Yukarıdaki örnek üzerinden devam edelim. “Blog Nasıl Açılır?” yazısını yayınladığımız tarihin URL’de görünmesini isteyebiliriz. Peki bu ne kadar doğrudur?

Teknik olarak yazıların tarihlerini URL içinde göstermenin bir katkısı yoktur. Bu sadece linklerinizi uzatır ve arama sonuçlarında yazı isimlerinin net olarak görünmesini engeller.

Yazıların yayınlanma tarihlerini yazı linkinde kullanmanın bir diğer negatif etkisini ise şöyle açıklayabiliriz: Siz eğer bir yazının yayınlanma tarihini yazı linkinde barındırırsanız bu yazının geçmişte yayınlandığını okuyucuya önceden göstermiş olursunuz. Bu potansiyel ziyaretçileri kaybetmenize sebep olur. Çünkü ziyaretçiler güncel ve yeni bilgilere daha çok ilgi duyarlar.

Sonuç olarak: SEO dostu URL yapısında tarih kullanmamalısınız.

URL’de Kategori Kullanımı

“Blog Nasıl Açılır?” adındaki yazı örneğimizle devam edelim. Bazen kategori isimlerini URL yapısı içerisinde kullanmak isteyebilirsiniz. Örnek verecek olursak

http://blogkurdu.net/blogculuk/blog-nasil-acilir/

gibi.

Böyle bir kullanım özellikle kullanıcı deneyimi için olumlu olabilir. Çünkü seçici ziyaretçiler başta olmak üzere çoğu ziyaretçi gideceği linkin neyle alakalı olduğunu olabildiğince net bir şekilde anlamak ister. Yukarıdaki gibi bir link yapısında “blogculuk” adındaki kategoride yayınlanmış “blog nasıl açılır” içeriğine gideceği bilgisini ziyaretçiye vermek güven sağlayacaktır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Eğer yazılarınızı birden fazla kategoride yayınlayacaksanız ya da alt kategorilerde yayınlayacaksanız linkte kategori isimlerini kullanmak yazı linkini gereksiz şekilde uzatabilir. Bu da kullanıcı deneyimini pozitif yönde etkilemek yerine negatif yönde etkiler. Eğer yazı linklerinde kategori isimlerini de kullanmak istiyorsanız URL’de yalnızca tek bir kategori göründüğünden ve arama sonuçlarında linkin tamamının görünebileceğinden emin olmalısınız.

URL’de .html Kullanımı

Bu web dünyasıyla yeni tanışan hemen hemen herkes SEO konusunda araştırmalar yaparken URL’lerin sonunda .html ifadesi koymanın pozitif etkileri olduğuna dair efsanelerle karşılaşmıştır.

Google bazı dosyaların hangi formatta olduğunu anlamak ve buna göre indexlemek için dosya formatlarının yazılmasını ister ancak bunlara .pdf .doc .xls gibi formatlardır. Site linkinizin sonuna .html koymanızın SEO için bir katkısı yoktur. URL’yi gereksiz şekilde uzattığı için SEO dostu link yapısı için negatif etkileri bile olabilir. Bu konuda Google Webmaster tarafından yayınlanmış (hatta 2009’da) oldukça net ve kesin bir videoyu da şuradan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=dSG6C33GwsE

WordPress için SEO Dostu Kalıcı Bağlantı

Ve işte geldik WordPress için SEO dostu kalıcı bağlantı ayarlarımızı yapmaya. Yukarıda anlattığım noktaları dikkate aldığımızda link yapısının olabildiğince sade ve yazımızı özetleyecek anahtar kelimeleri içerecek şekilde olması yeterli. Bunun dışında URL’ye ekleyeceğimiz her bir öge SEO uyumlu olmaktan birer birer uzaklaştıracaktır.

Kalıcı Bağlantı Ayarları

Peki WordPress için kalıcı bağlantı ayarları nasıl yapılır? Öncelikle yönetici panelimize giriyoruz. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidiyoruz ve açılan sayfada kriterlerimize en uygun olan “Yazı ismi” seçeneğini seçiyoruz.

Wordpress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları

Bu işlem bizi kolay bir şekilde en sağlıklı SEO dostu linklere kavuşturacaktır. Peki diğer seçenekler ne anlama geliyor?

Düz: Bu seçenek listedeki en hatalı seçenek diyebilirim. Yazımızın içeriğine dair hiçbir bilgi vermeyen bu kalıcı bağlantı tipinde URL’de yalnızca içeriğimizin IDsi bulunuyor. SEO dostu değildir.

Gün ve isim: /yıl/ay/gün/yazı-adı şeklinde bir URL yapısı oluşturabileceğimiz bu seçenekte yukarıdaki tarih kullanımı başlığında detaylı bilgilendirme yapmıştım. SEO dostu değildir, kullanıcı deneyimini düşürür.

Ay ve isim: /yıl/ay/yazı-adı şeklinde bir URL yapısı oluşturur. SEO dostu değildir, kullanıcı deneyimini düşürür.

Sayısal: Yine yalnızca yazıların IDlerini barındıran bu seçenek de SEO dostu değildir.

Özel yapı: Kendi URL yapımızı oluşturabileceğimiz bu seçenekte birçok etiket bulunmaktadır.

Etiketler İle Kalıcı Bağlantı Oluşturma

%year% URL’ye yazı yılını eklememizi sağlar. (sayı)

%monthnum% URL’ye yazının yayınlandığı ayı eklememizi sağlar. (sayı)

%day% URL’ye yazının yayınlandığı günü eklememizi sağlar. (sayı)

%hour% URL’ye yazının yayınlandığı saati eklememizi sağlar.

%minute% URL’ye yazının yayınlandığı dakikayı eklememizi sağlar.

%second% URL’ye yazının yayınlandığı saniyeyi eklememizi sağlar.

%post_id% URL’ye yazının ID numarasını eklememizi sağlar.

%postname% Yazı başlığınızın ayıklanmış ve düzenlenmiş halini URL’ye eklememizi sağlar. Örneğin “WordPress İçin SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları” başlığındaki yazının URLsi şu şekilde görünür: wordpress-icin-seo-dostu-kalici-baglanti-ayarlari

%category% URL’ye yazının kategorisini eklememizi sağlar.

%author% URL’ye yazının yazarını eklememizi sağlar.

Kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirip kaydet butonuna tıkladığınızda WordPress otomatik olarak .htaccess dosyasına yeni yapıyı yerleştirir.

Eski Siteler İçin Uyarı!

Eğer 6 aydan fazladır yayın yapan bir websiteniz varsa kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmeyiniz! Kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmek sosyal medya paylaşımlarınızdaki sayaçların sıfırlanmasına ve SEO sıralamanızı kaybetmenize sebep olabilir!

Eğer gerçekten kalıcı bağlantı yapınızı değiştirmek istiyorsanız veya bunu yapmak zorundaysanız mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Sosyal medya paylaşım sayaçlarınızın tümü yine de sıfırlanır. Ancak SEO sıralamanızı kaybetmenizi önleyecek gerekli yönlendirmeleri bir uzman yapabilir.

Bu durumun sadece bir istisnası var. Kalıcı bağlantı ayarlarınızı daha önce “Düz” olarak seçmişseniz ne kadar çok içeriğiniz olursa olsun ya da sosyal medya paylaşım sayaçlarınız sıfırlanacak bile olsa mutlaka kalıcı bağlantılarınızı değiştirmelisiniz.

Bu yazı umarım sizin için bilgilendirici olmuştur. Kalıcı bağlantı ayarlarının SEO için çok önemli bir etkisi olduğunu kesinlikle unutmayın! Eğer hatalı bir kalıcı bağlantı yapısı oluşturduysanız ve henüz yolun başındaysanız gecikmeden SEO dostu link yapısına geçiniz.

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 34 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Yunus Yanıtla
- 16:20

Merhaba,

yorum için teşekkürler.

bu arada google search console a sitemi daha önce anlık olarak ekleyip html dosyasını sunucuya atmıştım doğruladım sonra sildim. search console da html dosyasını bir türlü bulamıyorum. mülkü silip tekrar ekliyorum otomatik onaylanıyor sunucuda html dosyası falan yok 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:22

    Daha önce doğruladığın için otomatik olarak doğrulandı olarak işaretliyor olabilir.

Yunus Yanıtla
- 22:04

merhaba,

hem teknoloje hemed genel her türlü yazıyı içerecek iki projem var.

1. yoast ile kategori yazısını kaldırdım. siteismi.com/haber şeklinde kategoriler görünüyor.

2. si urls yapısını siteismi.com/merhaba-dunya-1 şeklide ayarladım yazı ismi ve post id şeklinde.

önerebileceğiniz bir şey var mı başka ? daha sonra değiştirmemek üzere bu ayarları kullanmayı düşünüyorum.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:12

    Selam Yunus, yoğunluğumdan dolayı bir iki gün geciktim cevap vermekte kusura bakma 🙂 Yaptığın düzenlemeler URL yapısı için hoş. Ancak ben daha güzel bir görüntü ve ileride yaşanabilecek bir URL çakışmasından kaçınmak adına kategori yapısını normal şekilde bırakmanı öneririm. site.com/kategori/haber şeklinde.

Murat Yanıtla
- 19:25

Daha SEO kısmına gelmeden siteme girdiğinizde gezinti çubuğunda anasayfa – siteminadi yazıyor. Doğal olarak da Google bu şekilde indeksliyor

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:19

    Yoast SEO eklentisini yükleyerek site başlığınızı düzenleyebilirsiniz.

Murat Cehun Yanıtla
- 02:32

hocam merhabalar,

Google’da sitem “siteismi – ANASAYFA” bu şekilde çıkıyor. Hatta google’ı geçtim, şu an internet çubuğunda bile sitem “anasayfa – site adı” olarak gözüküyor. bu anasayfa yazını kaldırmamın bir yolu var mıdır?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 06:56

    Merhabalar, SEO ayarlarınızda anasayfa başlığını doğru yapılandırdığınızdan emin misiniz?

Tarık Yanıtla
- 23:50

Merhaba, sitemde mevcut olan kategoriler var örnek olarak telefon incelemeleri, ürün incelemeleri vs. iki ayrı kategori. Ben bunların yetersiz olduğunu düşündüğüm için inceleme adında bir kategori oluşturup telefon incelemeleri, ürün incelemeleri ve yeni ekleyeceğim kategorilerin alt kategori olmasını istiyorum. Acaba bu şekilde bir değişiklik yapsam seo açısından zararım olurmu… Örneğin oto koltuğu incelemesi yazınca google 1.sırada çıkıyorum linke tıklayınca ilgili sayfa açılıyor ama ben ana kategoriyi değiştirdiğimde google arama yapan insanlar aynı linke tıkladıklarında 404 alırlarmı yoksa herhangi bir değişiklik olmazmı bir türlü cevap bulamadım nette ve bu yüzden kategori eklemeye değiştirmeye cesaret edemiyorum 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:09

    Google’da indexlenmiş bir yazının kategorisi değişirse eski link geçersiz olacağı için 404 hatası almanız muhtemeldir. Örneğin; siteadi/kategori-1/yazi şeklinde bir index almışsanız ve siz bu yazının kategorisini değiştirdiğinizde yazı linki siteadi/kategori-2/yazi şeklinde oluyorsa Google’dan gelen ziyaretçiler 404 sayfasıyla karşılaşırlar. Bu hata size sıra kaybı olarak döner elbette. Ancak eğer yazı linkinde yazı kategorisi yer almıyorsa siteadi/yazi şeklindeyse bu hata meydana gelmez.

Kemal Yanıtla
- 12:08

Merhabalar,

Sitenizi çok beğendim. Kullanıcı dostu temiz tema, aydınlatıcı ve dolu dolu içerik.Her şey çok güzel.

Bir sorunu ne kadar okusam, ne kadar araştırsam da çözemedim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Blogumda yazıların başlığı altındaki by Author on 09.09.2017 cümlesinde tarihin üzerine tıkladığım zaman yazımın doğru olan linkinin sonuna /.get_permalink eklenmiş bir sayfaya yönlendiriyor. Böyle bir sayfa olmadığı için de 404 hatası alıyorum. Her tarih yazan sayfa için aynı şey oluyor, resim dosylarının tarihine tıklamak da dahil. Yoast SEO da yüklü. Ayarlarımı sizin açıklamalarınıza göre tekrar gözden geçirdim ama o sorun çözülmedi.

Teşekkürler,

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 12:10

    Merhabalar Kemal, güzel düşüncelerin için teşekkür ederim 🙂 Yoast ayarlarındaki tarih arşivleri seçeneğini aktif hale getirdiğinde de durum aynı mı?

      Kemal Yanıtla
      - 12:15

      Evet, maalesef aynı :/

        Ömer Faruk
        - 12:32

        Muhtemelen sorun temanın kodlamasındaki bir hatadan kaynaklı o halde. Temanın kodlamasındaki meta bilgilerinin yer aldığı fonksiyonları bulup tarih bölümünü gözden geçirebilirsiniz.

      Kemal Yanıtla
      - 12:50

      Zaman ayırdığınız için ve değerli öneriniz için çok teşekkürler.
      Deneyeceğim, yılmak yok 🙂

        Ömer Faruk
        - 13:06

        Rica ederim 🙂 Dediğim kısmı bulursanız muhtemelen sorun oradan kaynaklıdır.

Kaan Yanıtla
- 14:48

Merhabalar ;
Şu an kalıcı bağlantılarım ; /%category%/%postname%/%post_id%/ bu şekilde ben /%postname%/ olarak değiştirmek istiyorum. .htaccess ile bunu nasıl yapabilirim ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:52

    Merhaba Kaan! .htaccess ile yapman gerekmiyor. Yönetici paneline girdikten sonra Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasından “Yazı ismi” seçeneğini seçip kaydetmen yeterli olacaktır. 😉

      Kaan Yanıtla
      - 14:55

      Dediğiniz gibi denedim ama daha önce google’da index almış linklerime tıklayınca 404 hatası verdi.

        Ömer Faruk
        - 15:01

        Daha önceki yapıyla indexlenen linklerin hata vermesi hala eski indexlerin silinmemiş olması. Yaptığınız değişiklik URL yapısını değiştirdiği için doğal olarak eski URL yapısını yeniye yönlendirmek gerekiyor. Sizin istediğiniz de sanırım bu 🙂 Bir önceki yorumunuzda bu şekilde anlaşılmadığı için öyle cevap verdim. Kalıcı Bağlantılar sayfasından Bahsettiğim değişikliği yaptıktan sonra .htaccess dosyanıza şunu eklemeyi dener misiniz:

        RedirectMatch 301 ^/([^/]+)/([^/]+)/(\d+)/$ http://sitelinkinizcom/$2

      Kaan Yanıtla
      - 16:18

      Sizi de yoruyorum, kusura bakmayın. Denedim “Internal Server Error” hatası verdi.

        Ömer Faruk
        - 16:30

        Rica ederim 🙂 Kod doğru aslında ama kodun içinde yanlışlıkla bir boşluk koymuşum onu silerseniz hallolacaktır. / $ kısmını /$ olarak değiştirin. Kodu güncelledim tekrar oradan kopyalayabilirsiniz.

      Kaan Yanıtla
      - 16:46

      Sayenizde oldu, tekrar çok teşekkür ederim. Siteniz muhteşem, daha sık ziyaret edeceğim.

        Ömer Faruk
        - 16:50

        Sorununuzun çözülmesine sevindim 🙂 Sağ taraftaki abonelik formundan e-posta abonesi olarak yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz. Mutlu bloglamalar!

        cengiz
        - 11:17

        Sanırım benim de sıkıntım bu.

        Eğer 6 aydan fazladır yayın yapan bir websiteniz varsa kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmeyiniz! Kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirmek sosyal medya paylaşımlarınızdaki sayaçların sıfırlanmasına ve SEO sıralamanızı kaybetmenize sebep olabilir!

        şu paragrafı okuyunca tereddüt ettim.

        siteadi.com/yazı şeklinde ve uzunca süredir böyle yazıyorum.

        Ancak bir uzman doğru yapının

        siteadi.com/category/yazi : olmasını belirtti sizin gibi.

        eski yazıların yapısını değiştirmeden yeni yazılardan yeni kategori yapısı kullanılabilir mi? htaccess dosyasına dokunmasam.

        açıkçası cpanele erişim sağlıyorum ama bunu dosyanın sonuna mı neresine yazmalıyım bilmiyorum.
        ayrıca bu değişikliği yapmasak google bizden nefret eder mi ?

        Ömer Faruk
        - 11:30

        Merhaba, eğer şu an siteadi.com/yazı şeklindeyse değiştirmenize gerek yok. Bu şekilde gayet yeterli. Kategori eklemeniz gerekmiyor 🙂 Google sade ve net link yapısını sever.

mceber Yanıtla
- 16:16

ağa en sonki bölümü okumadım dediğini yaptım gerçi pek değişmedi ama googlede rahat çıktım eline sağlık

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:18

    İşinize yaramasına sevindim 🙂

Senol Yanıtla
- 22:10

Eyvallah usta sağol çok teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:11

    Rica ederim, mutlu bloglamalar 🙂

Senol Yanıtla
- 22:06

Evet bende bu yaziyi okuduktan sonra dediğiniz gibi yaptım..ayrıca hızlı cevap için teşekkürler.kucuk bir soru daha ☺️alan adinin başındaki www kısmını kaldirabilirmiyim veya kaldıran bir faydası olurmu? Örnek www.siteadi.com Yerine siteadi.com şeklinde..şimdiden teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 22:08

    Evet kaldırmanız kullanıcı deneyimi açısından daha iyi olacaktır. link kısaldığı için de daha sağlıklı olacaktır 🙂

Senol Yanıtla
- 21:55

Kalıcı bağlantılar için birçok seçenek sunuluyor hangisi olması gerekir bilemedim..

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:57

    Yukarıda gayet detaylı bir açıklama yaptım, zaten yazının amacı da bu 🙂 siteniz/yazi-adi en kullanışlı ve SEO dostu olan kullanımdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *