WordPress’te Yazılar ve Sayfalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

kategorisinde, en son 10 Şubat 2018 tarihinde güncellendi. 17 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Çok kısa süre önce, blog nasıl açılır yazısına özel hazırladığım indirimli hazır blog paketinden yararlanan ve blog yazarlığına adım atan okuyucularımdan birisi WordPress’te yazılar ve sayfalar arasındaki farkları bir an unutup yazılar bölümünde yayınlayacağı içeriği sayfalar bölümünde yayınlamış 🙂 Siz de blog dünyasıyla yeni tanıştıysanız ve WordPress blog yazılımını yeni kullanıyorsanız yönetici panelinizde yer alan “Yazılar” ve “Sayfalar” bölümlerini karıştırıyor olabilirsiniz. WordPress’le yeni tanışan kişiler genellikle bu iki işlevin arasındaki farkları merak ederler. Hatta uzun zamandır WordPress kullananlar bile aslında temel farklardan habersizdirler. Ben de bu tatlı blogculuk sıkıntılarına çözüm olması niyetiyle yazılar ve sayfalar arasındaki farklar üzerine bu yazıyı yayınlamaya karar verdim.

Öneri Hala bir blogunuz yoksa dünyanın en popüler blog yazılımı WordPress ile nasıl blog açacağınızı “Blog nası açılır” yazısından adım adım öğrenebilirsiniz.

WordPress yönetici panelinize girdiğinizde yazılar ve sayfalar bölümlerinin neredeyse aynı olduğunu görürsünüz. Her ikisinde de hemen hemen aynı işlevlere sahip içerik girme alanlarını kullanarak aynı şekilde yayın yapabilirsiniz. Hatta yayınladığınız bir yazı ve sayfayı açtığınızda yine neredeyse aynı görünüme sahip olduklarını fark edersiniz. Peki neden yazılar ve sayfalar olarak iki farklı bölüm var? “Yazılar” ne için kullanılır? “Sayfalar” ne için kullanılır? Hadi biraz daha derine inelim!

WordPress’te Yazılar

Wordpress'te yazılar ve sayfalarWordPress kullanım amacınıza göre şekillenebilen şahane bir yazılımdır. Eğer siz WordPress’i blog yayıncılığı için kullanacaksanız ağırlıklı olarak üzerinde çalışacağınız bölüm “Yazılar” bölümüdür.

Yazılar bölümü aracılığı ile yayınladığınız içerikler anasayfada listelenirler. Kronolojik olarak listelenen bu içerikler daha çok güncellemeye ihtiyaç duyabilir dinamik içeriklerdir. Yeni yazılar yayınladıkça eski yazılarınız aylık yıllık gibi zaman dilimlerine göre arşivlenir. Yazıların sayfalardan en büyük farklarından birisi de kategori ve etiketler yardımıyla organize edilebilir olmalarıdır.

WordPress, yazıları “zaman damgalı” şekilde yayınlar. Bu şekilde hangi yazı ne zaman yayınlanmış takip etmek mümkün olur. Okuyucular yeni yazılardan RSS beslemeleri yardımıyla haberdar olabilir ve takip ettikleri bloglardan anlık bildirimler alabilirler. Yazıların zaman bazlı olarak yayınlanması blogcular için Mailchimp gibi servisleri kullanarak okuyucularını e-posta abonelikleri yardımıyla bilgilendirebilmelerine olanak tanır. Günlük veya haftalık bültenler oluşturarak takipçilerinizi yeni yazılarınızdan haberdar edebilirsiniz.

Yazılar blogunuzun sosyal ve dinamik içerikleridir. Okuyucularınız sosyal medya platformlarında içeriklerinizi paylaşabilirler. Dahili yorum bölümü yardımıyla yazılarınıza yorum yapabilirler ve sizinle etkileşim sağlamış olurlar.

WordPress’te Sayfalar

Wordpress'te yazılar ve sayfalarDinamik özellikli yazıların aksine sayfalar daha çok tek seferlik yayınlanan statik içeriklerdir. Örneğin hakkımda, iletişim, kullanım koşulları, biz kimiz, kurumsal gibi paylaşımları sayfalar yardımıyla yaparsınız.

WordPress’te sayfalar zaman damgası taşımazlar. Aylık veya yıllık olarak zaman dilimlerine sahip arşivleri olmaz. Çünkü “sayfa” türündeki içerikler çok fazla değişikliğin olmayacağı sabit içeriklerdir. “Blog açmak” konulu yazımı yeni gelişen teknolojilere, ilgili alanlardaki değişikliklere göre sürekli güncelleyebilirim ancak “hakkımda” sayfasını sürekli güncellemeye ihtiyaç duymam. Çünkü bugün hakkımdaki bilgiler neyse 1 yıl sonra da odur. Ya da sitemin kullanım koşullarını, gizlilik bildirimlerini, iletişim bilgilerini sürekli güncellemem. Çünkü bunlar statik içerikledir yani birer sayfadır.

Sayfalar sosyal bağlantılar için ya da etkileşim için kullanılan içerik tipleri olmadığından çoğu zaman sosyal paylaşım butonları ya da yorum bölümüne sahip olmazlar. Varsayılan olarak RSS beslemelerinde yer almazlar.

Sayfalar yazıların aksine doğası gereği hiyerarşik özellik gösterirler. Örneğin sayfaları organize edebilmek için bir sayfanın altında farklı bir alt sayfa oluşturabilirsiniz. Mesela “Kurumsal” şeklinde bir sayfanın alt sayfası olarak “Vizyonumuz”, “Misyonumuz”, “Tarihçe” gibi sayfalar oluşturulabilir.

WordPress’te Yazılar ve Sayfalar Arasındaki Farklar

Yazıların ve sayfaların temel işlevlerini ve genel kullanım mantıklarını yukarıda detaylandırdım. Şimdi özet olarak yazıların arasındaki farkları listeleyelim. Ancak bu noktada bilmeniz gereken birkaç şeyden öncelikle bahsetmeliyim. WordPress temel yapısıyla yazı ve sayfa türündeki içerikleri yukarıda anlattığım mantığa göre birbirinden ayırmıştır. Ama isteyen herkes çeşitli eklentiler yardımıyla hem yazılara hem sayfalara çok farklı fonksiyonlar ek özellikler kazandırabilir. Benim aşağıda sıralayacağım farklar çekirdek WordPress kullanımında görebileceğiniz farklardır.

Kullandığınız temalar, eklentiler ya da özel yazılımlar “yazılar” ya da “sayfalar” türüne ait içeriklerinize bambaşka özellikler eklemiş olabilir. Bu WordPress’in esnek yapısından ve geliştirilebilir olmasından kaynaklı şahane bir artısıdır.

Hadi gelin şimdi temel farkları listeleyelim:

  • Yazılar için zaman önemlidir (saat, gün, ay, yıl gibi). Sayfalarda zaman damgası yoktur.
  • Yazılar kategori ve etiketler yardımıyla organize edilebilir. Sayfalarda etiket ve kategori özelliği yoktur.
  • Yazılar dinamiktir, yorum yapmayı, okuyucu ile etkileşimi ve sosyal paylaşımı tetikler. Sayfalar statiktir. Daha çok sitenin yapımcısı, bağlı olduğu kişi/kurum ve site hakkında bilgiler vermek için kullanılır, sosyal paylaşıma veya etkileşime ihtiyaç duymaz.
  • Yazılar hiyerarşik değildir, birbirinden bağımsız yayınlanır. Sayfalar hiyerarşik özelliğe sahip olabilir. Bir sayfa diğer bir sayfanın alt sayfası şeklinde yayınlanabilir.
  • Yazılar RSS beslemelerinde yer alır, okuyucular anlık olarak yeni yazılardan haberdar edilebilir. Sayfalar RSS beslemelerinde yer almaz.
  • Sayfalar custom template (özel şablon) desteğine sahiptir. Yazılar özel şablon desteğine sahip değildir.

Yazılar ve sayfalar kafanızı karıştırıyor olabilir. Ancak artık bu bilgiler ışığında yol alabilirsiniz. Eğer blog yayıncılığı yapacaksanız yazılar bölümü sizin en çok içerik üreteceğiniz bölümdür. İçeriklerinizi güncel tutmayı ve okuyucularınızla etkileşim sağlayacak enerjiyi yakalamaya gayret edin.

Şayet kurumsal bir site açıyorsanız oluşturacağınız sayfaları dikkatle ve özenle hazırlayın. Sayfalar ne kadar sürekli güncellenmeyecek içerikler olsa da kurumsal yapıdaki sitelerde titizlikle hazırlanmalıdır.

Yazı ya da sayfa yayınlama konusunda WordPress’te hiçbir sınırınız yoktur. Dilediğiniz kadar yazı ya da sayfa yayınlayabilirsiniz.

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 17 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

saleh Yanıtla
- 23:08

Ana sayfamizi sayfa olarak mi yoksa yazi olarakmi yapmaliyiz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 00:55

    Sorunun cevabı sanki sorunun içinde var gibi 🙂

Erdoğan BALIKÇILAR Yanıtla
- 13:42

Bir site yapıyorum , ürünler sayfası yaptım ürünleri tek sek tekrar sayfa olarak mı yoksa yazı olarak mı yapayım .Örnek A1 ADLI ÜRÜNÜ sayfalarda A1 ürünü olarakmı yoksa yazılarda A1 ürünü olarakmı yayınlamak gerekir

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:48

    Selam, eğer sitedeki ürünlerin satışını yapacaksanız Woocommerce gibi e-ticaret eklentilerini kullanmanız doğru olacaktır. Ancak sadece tanıtım yapacağım herhangi bir satış olmayacak derseniz “Ürünler” adına bir sayfa oluşturup bu sayfaya alt sayfa olarak ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Yazılar bölümünü sadece blog içerikleri için tercih etmeniz daha doğru bir WordPress kullanımı olacaktır.

Faik Yanıtla
- 16:13

İyi günler iki sorum var.1)sayfa veya yazı olarak yapılan girişler sitenin ilk sayfada görünmesi açısından fark eder mi? 2)ben yüzlerce sayfadan oluşacak bir ders içeriği sitesi hazırlamaya çalışıyorum ,bu sayfalara reklam alınır mı?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:06

    Teknik olarak ikisi arasında bir fark yok. Ancak eğer içerik yayınlayacaksanız yazılar bölümünden yapmanız daha kuralına göre oynamak olacaktır.

osman Yanıtla
- 11:17

merhaba sitemde ürünleri yazılar şeklinde yazdık şimdi bunları sayfaya nasıl çevirebilirim

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 11:19

    Merhaba, Post Type Switcher adındaki eklentiyle kolayca yapabilirsiniz.

      osman Yanıtla
      - 11:20

      teşekkür ederim

        Ömer Faruk
        - 11:21

        Rica ederim kolaylıklar 🙂

Anıl Yanıtla
- 20:58

İyi günler sayfalara yorum eklenmesini sağlayamaz mıyız? Sitemde sayfa şeklinde içerik üretmek alt kategorilere koymak istiyorum ama yorumda almak istiyorum

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 19:54

    Selamlar, kullandığınız tema sayfalara yorum yapmayı destekliyorsa kullanabilirsiniz. Eğer desteklemiyorsa kodlarla yorum bölümünün eklenmesi gerekir.

Ahmet Kaya Yanıtla
- 20:20

Merhaba, güzel yazı teşekkür ederim ama aradığımı bulamadım.

1.
Sizin yazınızda orta başlıklar da (mesela yeşil kutu içindeki “WordPress’te Yazılar ve Sayfalar Arasındaki Farklar” yazısının yeşil çerçeve/kutusu nasıl yapıldı ?

2.
Alt cümle ile üst Cümle arasındaki aralık mesafeyi nasıl ayarlayacağız?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 20:13

    Merhabalar, bu yazıda sizin sorduğunuz sorulara dair bir cevap olmaması çok normal çünkü sorularınızla alakalı bir yazı değil.

    Bahsettiğiniz konuları CSS düzenlenmesi yaparak halledebilirsiniz.

Gurkan Duman Yanıtla
- 16:02

cevap için teşekkürler aydınlanmış olduk

Fikir Banka Yanıtla
- 17:35

Peki yazılar veya sayfaların, arama motorları gözünde bir farklılıkları var mı? Yani yazılarda yakaladığımız başarıları sayfalarda yakalayabiliyor muyuz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 17:45

    Temel olarak hayır. Ancak yazılardaki site içi linklemeler (kategoriler, etiketler, önceki sonraki yazılar vb.) daha zengin içerikler olmalarını sağlar arama motorlarının gözünde. Bu da yazıyı sayfadan biraz daha daha kıymetli hale getirir diyebiliriz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *