W3 Total Cache Nedir? Nasıl Kullanılır?

kategorisinde, en son 6 Eylül 2017 tarihinde güncellendi. Okunabilirlik düzenlemeleri yapıldı. 4 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

W3 Total Cache; web site hızını artırmaya yarayan, birçok optimizasyon aracını bir arada toplamış ve geniş ayarlama seçenekleri ile kullanıcılara sunan bir WordPress eklentisidir. Şuan 1 milyondan fazla etkin kullanıcısı olan eklentiyi günde on binlerce tekil trafik alan bilindik web siteleri de kullanmaktadır.

  • 15Zine WordPress Teması Tavsiyelerim
    Themeforest üzerinde satışa sunulan 15zine Wordpress teması, tavsiyelerim arasında yer alan şık ve modern bir magazin/editöryal teması.

Eğer bir web siteniz varsa veya web ile ilgilenen birisiyseniz bu alanla uğraşmaya başladığınızdan beri “optimize etmek” ifadesini duymuşsunuzdur. Bu kavram gerçekten bu kadar sık duymanızı gerektirecek kadar önemlidir. Çünkü bir web sitesinin hızını artırmak demek ziyaretçileri daha fazla sayfa ziyaret etmeye ikna etmek demektir. Google’ın gözünde kıymetlenmek, arama sonuçlarında pozitif ivme kazanma fırsatı yakalamak demektir. Ben de bu yazımda optimizasyon hakkında genel bilgiler, cache (önbellekleme) tekniği ve W3 Total Cache eklentisi hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Bu yazıyı okuduğunuzda web sitenizin hızını artırma konusunda bilgi sahibi olacaksınız.

Hatırlatma: Eğer W3 Total Cache ayarlarının nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız lütfen W3 Total Cache ayarları adlı yazımı okuyunuz. Şimdi okuduğunuz bu yazıda W3 Total Cache eklentisi, cache tekniği ve web site optimizasyonu hakkında bilgilendirme yapacağım. W3 Total Cache ile ilgili herhangi bir ayar anlatmadım.

W3 Total Cache Ayarları İçin Tıklayın

İçerik Akış Şeması:

1- Web Site Optimizasyonu Nedir?

2- Cache Nedir?

3- W3 Total Cache Nedir? Neden Kullanmalıyım?

4- W3 Total Cache Eklentisi Bize Ne Kolaylık Sunuyor?

1- Web Site Optimizasyonu Nedir?

Google Translate:
Optimize: En uygun hale getirmek
Optimize: En iyi şekilde kullanmak

Optimizasyon ya da optimize (optimize etmek), kelime manası olarak “en uygun hale getirmek” demektir.Web siteleri için kullanış şekli ise yine kelime manasına paralel bir anlam taşımaktadır. Web sitesini güvenlik, hız, içerik açısından en iyi hale getirmek diyebiliriz. Daha detaylı ifade etmek gerekirse; bir web sitesini optimize etmek birbirinden bağımsız veya birbiri ile bağıntılı birçok etkeni göz önüne alarak bir takım ayarlamalar yapma işidir. Bu iş aslında o kadar detaylı ve önemlidir ki güvenlik açılarını kapatma, ziyaretçilerin siteye giriş hızını artırma, arama motorlarının indexleme puanını pozitif yönde etkileme ve buna benzer bir çok işi kapsar. Büyük şirketlerin ve içerisinde kıymetli veri barındıran web sitelerin optimize edilmiş olması hem veri güvenliği hem de ziyaretçi deneyimi açısından büyük önem taşır. Sizin web siteniz de kıymetli veriler içeriyor ve sizin de optimizasyon yapıp ziyaretçi deneyiminizi güçlü tutmanız gerekiyor. İnternetin gittikçe hızlandığı bir çağda yavaş çalışan bir web sitesinin yoğun trafik alması kesinlikle mümkün değildir. Unutmayın ki şuan yayın yapan başarılı web sitelerinin hepsi hızlıdır.

Optimizasyonun web siteleri için birkaç anlam ifade edebileceğini söylemiştim. Biz burada web site hızlandırma amaçlı optimizasyonu ele alacağız. Bu manada, optimizasyon kısmını hallettiğimize göre geçelim ikinci başlığımıza.

2- Cache Nedir?

Wikipedia’ya göre Cache:
In computing, a cache is a component that stores data so future requests for that data can be served faster; the data stored in a cache might be the result of an earlier computation, or the duplicate of data stored elsewhere. A cache hit occurs when the requested data can be found in a cache, while a cache miss occurs when it cannot. Cache hits are served by reading data from the cache, which is faster than recomputing a result or reading from a slower data store; thus, the more requests can be served from the cache, the faster the system performs.

Yani Türkçe ifade edecek olursak Önbellek, bilişimde (bilgisayar bilimlerinde) kullanılan bir kavramdır. Verilerin ana bellekte saklanıp kullanıcıya ulaştırılması önbellekte saklanıp ulaştırılmasından çok daha yavaş gerçekleşir. Bu nedenle bir web sitesindeki veriler ve sorgular gelecekteki ziyaretler için belirli bir süre önbelleklenir ve ana belleği yormadan önbellekten sunularak daha hızlı aktarım yapılmasını sağlar. “Veri” kelimesinden anlatmak istediğim şey sadece sitedeki yazılar, görseller, videolar değildir.

Örnek verecek olursak; WordPress altyapısı ile kurduğunuz bir web siteniz olduğunu varsayalım. WordPress Php dili kullanılarak yazılmıştır ve MySQL veri tabanı kullanır. WordPress tabanlı web siteniz bir kullanıcı bir sayfayı ziyaret ettiğinde ortalama 250 sorgu gerçekleştirir. Mesela siz Blog Kurdu sitesinde bir sayfaya girdiğinizde sitenin adı, sitenin sloganı, sayfa adı, sayfa sayısı, yan taraftaki bileşenler, logo, kategori isimleri gibi bir çok sorgu veri tabanına gönderilir. Bu 250 sorgunun 5 saniyede yanıtlandığını varsayalım. Aynı anda siteye giren onlarca kişi bu sorguları aynı anda gönderdiğinde web sitesinin barındırıldığı sunucu da istekte bulunan bu binlerce sorguya cevap vermek durumunda kalır. Dolayısıyla bu da 5 saniyede yanıtlanan sorguların daha geç yanıtlanmasına sonucunda da sitenin yavaşlamasına sebep olur. İşte bunun çözümü sunucu taraflı yda kullanıcı taraflı (tarayıcı) önbellekleme yapmaktır. Peki neden?

Önbellekleme yaptığınızda yukarıdaki örnekte verdiğimiz bir ziyaretçi için yapılan 250 sorgu belirli bir süre için sunucunun belleğine alınır. Ziyaretçiler aynı anda aynı sorguları çağırdığında önbellekten sunulur ve sunucu zorlanmamış olur. Önbellekleme işlemi ister sunucu tarafında ister ziyaretçinin tarayıcısında isterseniz de ikisi birden yapılabilir.

W3 Total CacheKullanıcı taraflı yani tarayıcı önbelleklemesi (Browser Cache) için bir örnek verelim. Siz Blog Kurdu sitesine girdiğinizde en üstteki logo sunucudan sizin tarayıcınıza yüklenir. Blog Kurdu’nda birçok sayfayı gezdiğinizde oradaki logo tekrar tekrar sunucudan indirilmez. Çünkü zaten ilk girdiğinizde indirilmiştir ve direkt sizin bilgisayarınızda saklanır. Bir süre sonra otomatik olarak silinir.

Bir web sitesi için önbelleklemenin önemini anlamanız için verilere dayalı yandaki grafiğe bir göz atın. Aradaki fark sizi çok şaşırtacak. Önbelleklemenin önemini yeterince anladığımızı hissediyorum. O halde gelin şimdi diğer başlığa geçelim.

3- W3 Total Cache Nedir? Neden Kullanmalıyım?

W3 Total Cache; önbellekleme ve web site optimizasyon işini oldukça iyi bir şekilde yapan, içerisinde oldukça fazla ayar bulunan paket  bir eklentidir. Üstelik size yeter de artar özelliklerin hepsi ücretsizdir. Sitenizi onlarca kat daha hızlı hale getirmek için tercih etmeniz gereken en doğru yazılımdır diyebilirim.

  • Avada WordPress Teması Tavsiyelerim
    Dünyanın en çok satan Wordpress teması Avada! Tasarımcılarına milyonlarca dolar kazandıran tema aynı zamanda yüzbinlerce kişi tarafından kullanılıyor.

MaxCDN gibi dünyanın en büyük CDN hizmeti sağlayıcıları da en sağlıklı verimi alabilmek için W3TC eklentisini kurmanızı tavsiye eder.

Eğer gerçekten güzel bir başarı yakalamak ve web sitenizi üst sıralara taşımak istiyorsanız doğru eklentiyi incelediğinizden kuşkunuz olmasın.

4- W3 Total Cache Neler Sunuyor?

İşte W3TC Eklentisinin Size Sunduğu Faydalardan Bazıları:

  • Tam ve doğru yapılandırma ile Google PageSpeed veya diğer test sonuçlarında 10x ‘a kadar daha hızlı bir web sitesi
  • Sitenize gelen kullanıcıların ziyaret etkinliğini artırma ve Google sıralama sonuçlarında yükselme
  • Hızlı sayfa yükleme süreleri.
  • Sunucu performansında artış
  • Tarayıcı önbellekleme ile sonraki ziyaretlerde çok daha pozitif sayfa açılış hızı.
  • HTML sıkıştırma, CSS sıkıştırma, JS sıkıştırma, Gzip ile resimleri optimize etme özellikleriyle bant genişliği kullanımında %80 e varan  azalma.

W3TC Eklentisinin Bazı Özellikleri:

  • Paylaşımlı hosting, VPS hosting ve Özel sunucular ile uyumlu bir şekilde çalışır.
  • Ortam dosyalarını ve tema dodyalarını CDN sağlayıcınızla ile paylaşabilmenize imkan sağlar.
  • Sayfaları ve yazılarınızı CDN sağlayıcınızda depolayabilmenizi sağlar.
  • Sıkıştırılmış CSS, ve JS doyalarınızı CDN sağlayıcınızda barındırabilmenizi sağlar.
  • Kategorileri, etiketleri, yorumları, arama sonuçlarını CDN sağlayıcınızda depolayabilmenizi sağlar.
  • Arama sonucu sayfalarını önbellekleyebilmenizi sağlar.
  • Veritabanı nesnelerini önbellekleyebilmenizi sağlar.
  • Nesneleri önbellekleyebilmenizi sağlar.
  • Sayfaları, yazı sayfalarını, besleme sayfalarını boyut olarak küçültmenizi sağlar.
  • 3. parti JS dosyalarını küçültebilmenizi ya da satır içine alabilmenizi sağlar.
  • 3. parti CSS dosyalarını küçültebilmenizi ya da satır içine alabilmenizi sağlar.
  • JavaScript dosyalarını Footer’a taşıyabilmenizi sağlar. (Bu özelliğinin varlığınu çoğu kişi bilmez aslında çok kolaydır!)

Yukarıda saydığımdan çok fazlasını yapabilen W3TC eklentisi ile istediğiniz performansı yakalayacağınızdan eminim.

W3 Total Cache Ayarları

Bu yazımda size önbelleklemenin, optimizasyonun, web site hızının neden önemli olduğundan ve en iyi önbellekleme eklentilerinin başında gelen W3 Total Cache’nin avantajlarından bahsettim. İsterseniz artık W3TC eklentisi nasıl kurulur, W3 Total Cache ayarları nasıl yapılır sorularının cevabını verdiğim diğer bölümüne geçelim. W3 Total Cache ayarlarının nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız W3 Total Cache kurulumu ve ayarları adlı yazımı okuyabilirsiniz! Siz bu yazıyı okurken W3TC eklentisini kurmadan ve kurduktan sonra Blog Kurdu’nu Google PageSpeed testinden geçirdim. Bakalım gerçekten etkili olabiliyor muymuş? Hemen görmek için tıklayın: W3 Total Cache ayarları

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 4 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

hakan Yanıtla
- 16:06

merhaba, hocam . site hız verileri ilk önce mobil 35 masa üstü 55 civarıydı. Eklentiyi kurdum site de anlattığınız gibi yaptım ayarları. sonra hız testini denediğim de mobil veri 81, masa üstü 86 iyi oldu yani. 1 gün sonra admin panel de ön belleği temizleyin boşaltın gibi butonlar vardı. butona bastım temizlensin diye. site hız testi oranları şuan mobil 63 masa üstü 82 oldu iyi oranlardan aşağıda hocam. admin panelde ve admin panel üst kısım da js css – ön bellek temizle gibi sekmeler çıkıyor bunlara tıklıyormuyuz tıklamıyormuyuz. tıklayıp temizlediğimizde hız testi verileri düşüyor. cevap için şimdiden tesk ederim.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:22

    Önbelleği temizlediğinizde yeni önbellek oluşturulana kadar hız düşer bu çok normaldir. 30 dakika gibi bir sürede genellikle veriler tekrar oturur.

Pingback: JavaScript Dosyalarını Footera Taşımak Wordpress • Blog Kurdu
Pingback: W3 Total Cache Ayarları ile Wordpress Hızlandırma • Blog Kurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *