5 Adımda Blogger Olmak – Blog Açmak

kategorisinde, en son 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. Hızlandırılmış mobil sürüm (AMP) düzenlemesi yapıldı. 6 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Gerek sosyal medyanın yaygınlaşması gerekse günlük bir ihtiyaç haline dönüşmesi bizi interneti sık bir şekilde kullanmaya itiyor. Sıradan bir kullanıcı olarak internet kullanmak, sosyal medya hesaplarına girip birkaç haber okumaktan öte sizin de bu dünyanın içine dalıp insanlara ulaşmak ve onlara kendi emeğinizle ürettiğiniz özgün içerikler sunmak artık birkaç kolay adımdan geçiyor. Blogger olmak artık işten bile değil!

Günümüzde gittikçe yaygınlaşan ‘blogger olmak’, gerek bir hobi gerekse maddi kazanç getiren bir uğraş olması açısından büyük bir ilgi görüyor. Sizin de bu yazıyı okurken blogger olmak ve bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek istediğinizi tahmin edebiliyorum. Aşağıda anlatacağım adımlarla internet dünyasında tüketici pozisyonundan üretici pozisyonuna geçebilir ve hem eğlenceli vakitler geçirip hem de para kazabilirsiniz! Lafı daha fazla uzatmadan blogger olmak için atmanız gereken ilk adımlara geçelim!

1- Blogger Olmak Nedir, Blogger Ne İş Yapar?

Blogger yani blog yazarı en basit ifade ile kağıdı kalemi alıp yazdığımız günlükleri internette, sanal ortamda kağıt kalemle değil de klavyesi ile yazan kişilere denir. Bloglar günlükler gibi tamamen kişiseldir ve direkt sahibi tarafından yönetilir. İsteyen herkes bir günlük tutar gibi blog açabilir hangi alanda blogger olmak isterse olabilir.

Peki nasıl? Günlük yazarken özel bir alan üzerine yazmasınız. O an aklınıza gelen her şeyi kağıda döker sonra da kapağı kapatır kenara koyarsınız. Ancak eğer bir blogger olmak ve internette paylaşımlar yaparak eğlenmek, sosyalleşmek, gelişmek ve hatta para kazanmak istiyorsanız en başta insanlara daha iyi hitap etmek için kendinize güvendiğiniz bir alan seçmelisiniz. Bunu yapmak size daha profesyonel içerikler çıkarmak ve bir kemik ziyaretçi kitlesi oluşturabilmek konusunda büyük bir avantaj sağlayacaktır. Diyelim ki teknoloji üzerinde bir blog açıp inceleme, ürün tanıtımı, teknoloji haberleri gibi içeriklere yer vermek istiyorsunuz. Bunu yaptığınız zaman odaklanmanız gereken alanlar daha spesifik olacak ve daha iyi araştırma yapmanıza imkan verecektir. Elbette ki bu da size teknoloji konusunda kaliteli içerik arayan okuyucuları sabit bir ziyaretçi olmaları için ikna edici bir avantaj sağlayacaktır.

Blog açıp birbirine hiç benzemeyen farklı farklı birçok konudan bahsetmek bir yazar kadrosu ile yapılması daha kolay olan bir iştir. Birbirinden tamamen farklı 3 kategoride hızlı ve kaliteli içerik üretmek de özelleştirilmiş tek bir alana ya da benzer alanlara göre daha zor bir iştir. Bu çerçevede, bir blogger olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey kendinize bir alan/konu belirlemek olmalıdır.

Özet: Neden Blogger Olmalısınız?

  • Blogculuk şuan dünyanın bilgiyi ve haberi en hızlı yayma yöntemlerindendir. Yüz binlerce blogger arasına katılıp sizde bilgi paylaşımında daha sosyal olabilirsiniz.
  • Daha iyi bir insan daha iyi bir yazar olabilirsiniz.
  • En can alıcısı ise aylık yüzlerce hatta binlerce lira kazanabilirsiniz!

2- Teknik Alt Yapıyı Hazırlamak

Bir blog açmak için üzerinde yazacağınız konuyu belirlediyseniz şimdi artık yavaş yavaş teknik bilgiler vermeye geçelim.

Bir web sitesinin (blog da bir web sitesidir) internette var olabilmesi, isteyen herkesin ulaşabilmesi için iki şeye ihtiyaç vardır: domain (alan adı) ve hosting (barındırma). Blog sahibi olmak istiyorsanız öncelikle bir domain ve bir de hosting sahibi olmalısınız.

Domain: Kısaca internet sitelerinin ismidir. Adres satırına yazdığınız blogkurdu.net ifadesi bir domaindir. Blogkurdu ifadesinden sonra gelen .net domain uzantısıdır. Yani “blogkurdu.net” bir domain “.net .com .org” gibi sondaki kısım ise domain (alan adı) uzantısıdır. Domain çoğu zaman tek başına bir anlam ifade etmez. Yanında bir de Hosting bulundurmanız gerekir.

Hosting: Domain ile birlikte çalışacak olan hosting, resimlerinizi yazılarınızı, müziklerinizi kısacası blogunuzda yayınladığınız şeyleri barındırılacağı bir depodur. Hosting ve domaini şu şekilde benzetebiliriz: domain flash belleğinize verdiğiniz isim, hosting de flash belleğinizin boyutu, içidir. Sadece ismi olan ama hafızası olmayan bir flash bellek işe yaramayacağı gibi isimsiz bir flah belleğinde size ait olduğu belli olmayacaktır.

Domain ve hosting sahibi olmak yıllık çok küçük miktarlarda ödemelerle mümkün olan bir şeydir. Eğer sağlam adımlar atar ve sabırlı olursanız blog için harcadığınız paranın onlarca katını kazanacağınıza emin olabilirsiniz. Aşağıda daha detaylı bahsedeceğim blog platformları dilerseniz size isminiz.platformadı.com şeklinde ücretsiz domainler ve hosting veriyor. Ancak bunu tercih etmenizi önermiyorum çünkü bu reklamdan kazanacağınız paraya engel olabilir. Küçük bir miktar ödeyerek hem reklam kazancınızı garantiye alırsınız hem de her şeyiyle tamamen sizin kontrolünüzde olan bir bloga sahip olursunuz. Şimdi, kendinize bir domain belirlediyseniz gelin domain ve hosting satın alabileceğiniz şirketlere bakalım. Sizin için yaptığım araştırmalar ve raporlamalar ile hemen buradaki yazımı okuyarak en karlı şekilde domain ve hosting Satın Alabilirsiniz.

Blog Platformları WordPress Blogger Tumblr

Hazırız! Artık internette kendimize bir yer ayırdık ve içerik üretmemize çok az kaldı. Şimdi teknik olarak başlangıç adımlarında yapmamız gereken tek şey blog yayını yapacağımız platformu seçmek. Şuan blog yayını yapmanıza olanak sağlayan onlarca platform mevcut ve neredeyse hepsi ücretsiz. Ancak bu platformlardan en iyisi ve en çok tercih edileni şuan benimde Blog Kurdu’nda  kullanmakta olduğum WordPress. WordPress’in yanında dilerseniz Blogger gibi Tumblr gibi farklı seçenekler de mevcut. Ama yandaki grafikte de göreceksiniz ki blog yazarlarının büyük bir kısmı WordPress altyapısını kullanıyor. Bunun sebebi WordPress’in hem oldukça esnek özelliklere sahip olması hem de eklentiler, temalar, destekler konusunda diğer platformlardan çok çok üstün olmasıdır. İsterseniz WordPress hakkında daha fazla bilgiye WordPress’e giriş adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Özet: Blogunuz için Neden WordPress Seçmelisiniz?

  • Tamamen ücretsiz.
  • Kolay kurulum ve kolay kullanım avantajı.
  • On binlerce tema ve eklenti desteği.
  • Oluşan sorunlara anında çözüm bulma şansı.
  • Profesyonel görüntü ve sistem.

3- WordPress Kurulumu Yapmak

Bu başlığın altında ücretli hosting ve domain almış olanlar için cPanel aracılığı ile nasıl kolaylıkla WordPress kuracağınızdan bahsedeceğim. Dilerseniz Blog Kurdu için oluşturduğum yeni domain sorgulama aracı ile anında aradığınız domainin müsaitlik durumunu anında kontrol edebilirsiniz. Hemen aşağıdaki domain doğrulama aracını kullanın!

3.1 – cPanel’e Giriş: Şimdi anlatacağım işlemlerin hepsi Güzel Hosting‘den alınmış bir hosting paketine göredir. Sizlerde hemen benim Blog Kurdu’nda kullandığım gibi Güzel Hosting‘den kendinize bir hosting paketi alabilirsiniz (Artık DigitalOcean’dayım! Çok daha mutluyum. Web sitenizi DigitalOcean ile host edin.). Hosting şirketlerinin karşılatırmasını çok kısa zaman içerisinde blogumda paylaşacağım. Neden Güzel Hosting’i tercih ettiğimi orada açıklayacağım.

cPanel bütün hosting şirketlerinde aynı temel özellikleri içerisinde barındırır. Sizin başka bir hosting şirketinden almış olduğunuz hosting paketinde de cPanel’den şimdi anlatacağım şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz.

3.1.1 – Müşteri Paneline Giriş

Güzel Hosting firmasından hosting satın alırken kaydolduğunuz müşteri bilgileri ile aşağıdaki resimde de gördüğünüz şekli ile anasayfada sağ üst köşedeki giriş kutucuklarını kullanarak giriş yapıyoruz.

Güzel Hosting Müşteri Paneli

3.1.2 – Müşteri Paneli’nden cPanele Giriş

Güzel Hosting Müşteri PaneliMüşteri panelinize giriş yaptıktan sonra sağ tarafta yandaki gibi bir menü göreceksiniz. Müşteri menüsü olarak isimlendirilmiş olan bu menüde Güzel Hosting’den satın almış olduğunuz alan adlarını, hizmetleri ve ürünleri yönetebilirsiniz. cPanele giriş yapmak için biz öncelikle menüdeki “Ürün ve Hizmetleriniz” butonuna tıklıyoruz. Butona tıkladıktan sonra eğer satın almış olduğumuz hosting paketi (paketleri) varsa bunların listelendiğini göreceksiniz.

Ürün ve hizmetler alanına girdikten sonra listelenen hosting paketlerimizin en sağında detay/yönet butonuna tıklıyoruz. Açılan yeni sayfada bize incleemekte olduğumuz paketimizin özellikleri gösterilmektedir. Sayfanın alt tarafına idiğimizde aşağıdaki gibi bir Hesap Eklentileri alanı bulunmaktadır.

Güzel Hosting Müşteri Paneli

Hesap eklentileri bölümündeki cPanel’e Gir düğmesine tıklıyoruz ve cPanel’e yönlendiriliyoruz. Karşınıza yeni bir pencerede açılan içerisinde birçok ayar ve seçeneğin bulunduğu cPanel’iniz gelecektir. cPanel’in detaylı bir incelemesini başka bir yazıda yazacağım şimdi biz doğruca “SOFTACULOUS APPS INSTALLER” sekmesine kadar iniyoruz. Sekmenin görüntüsü aşağıdaki gibidir:

Güzel Hosting Cpanel

Burada birkaç tıkla hostinginize kurabileceğiniz onlarca uygulama görünmektedir. Biz en başta yer alan WordPress’e tıklıyoruz. Yeni bir pencerede açılacak kurulum adımlarına geçiyoruz.

3.1.3 WordPress Kurulumu

“SOFTACULOUS APPS INSTALLER” uygulaması üzerinden açtığımız WordPress sayfasında karşınıza ilk olarak WordPress’le ilgili bazı bilgilerin yer aldığı bir tanıtım sayfası gelecek. Bu sayfanın sol üstündeki YÜKLE butonuna tıklıyoruz. Yükle butonuna tıkladıktan sonra WordPress ayarlarını yapmanız için yeni bir pencere gelecek. Ağaşağıdaki resimde bu sayfada yer alan tüm alanları numaralandırılmış bir şekilde görebilirsiniz. Resmin hemen altında her bir numaranın ne ifade ettiğini sırası ile açıkladım. Bu açıklamara göre siz de bilgilerinizi doldurup kurulumu yapabilirsiniz.

wordpress-kurulumu

1: Sitenizin adres satırında www. ile başlamasını mı yoksa www. olmadan mı başlamasını istersiniz? Bunun çok bir önemi yok, kafanıza göre seçebilirsiniz. Ancak https:// ile başlayanları tercih etmek için SSL güvenlik anahtarına sahip olmanız gerekir ve bu da ekstra masraf anlamına geliyor. Başlangıçta buna hiçbir ihtiyacınız yok. Rahat olun.

2: Bu adımda WordPress yayını yapacağımız siteyi seçiyoruz.

3: Yükleme dizini seçeneği blogunuzu sitenizin ana alanında mı (orneksite.com) yoksa alt alan adında mı (orneksite.com/blog) belirliyorsunuz. Eğer orneksite.com/blog yazarsanız WordPress orneksite.com adresinde değil orneksite.com/blog adresinde çalışır. Siz blogunuzu ana alan adında kullanacaksınız.

4: Bu kısım sitenizin tarayıcının adres çubuğunda görünecek ismidir. Örneğin: Blog Kurdu

5: Bu kısım sitenizin sloganı, kısa bir açıklamasıdır. Örneğin: Profesyonellerin Blog Danışmanı

6: Bu kısım birden çok wordpress blogu olanların aynı panel üzerinden bütün hesaplarını yönetebilmesini sağlayan bölümdür. Şuan henüz ilk blogunuzu oluşturduğunuza göre buna henüz gerek yok 🙂

7: Blogunuza giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adıdır. Kesinlikle “admin” gibi basit bir kullanıcı adı belirlemeyin. Bu blogunuzu en ufak bir saldırıda kaybetmenize sebep olabilir.

8: Kullanıcı şifrenizi olabildiğince zor belirleyin.

9: Blogunuzla ilgili bildirimleri ve güncellemeleri alacağınız e-posta adresiniz.

10: Blogunuzun admin panelinde ve ziyaretçilerinize açık olacak bölümde kullanmak istediğiniz dili seçin. Sistemi tanıyana kadar Türkçe seçmenizi tavsiye ederim.

11: Bu bölümde admin panelinize giriş yaparken en fazla kaç kez deneme yapabileceğinizi sınırlandırabileceğiniz seçenek yer alıyor. Eğer bu tiki işaretlerseniz en fazla 3 kez yanlış giriş yapma şansınız olur sonra tekrar denemek için bir müddet beklemeniz gerekmektedir. Bu seçeneği güvenlik açısından aktifleştirmenizi tavsiye ederim.

12: Veritabanı tüm yazılarınızın, site bilgilerinizin saklanacağı farklı bir depolama alanıdır diyebiliriz. Veri tabanını çok sık kullanmayacaksınız. Bu kısımda size öneri olarak wp ile başlayan kısa bir ifade veriliyor. Siz bunu büyük küçük harfler, özel karakterler ve sayılar kullanarak zor bir veritabanı ismi ile değiştirin. Hacker saldırılarının çoğu basit veritabanı isimlerinden kaynaklanır.

13: Aynı şekilde Table Prefix bölümünü de karmaşık ve zor bir ifade ile değiştirin. Table prefix’de karışıklığı önlemek için en sonuna _ koymayı unutmayın.

14: Bu kısım çok önemli değil, tiki işaretlememenizi öneririm. İşsaretlerseniz güncellemelerden haberdar olamazsınız.

15: Otomatik güncelleme seçeneğidir, tiki  işaretlerseniz güncelleştirmeleri otomatik olarak yapar fakat bunu tavsiye etmiyorum. Her güncelleştirme sitenize iyi gelmeyebilir.

16: 17: Bu iki seçenek de otomatik güncelleştirme ile alakalıdır. Tiki işaretlemeyin.

18: Son olarak yükleme butonuna basmadan önce eposta adresinizi yazarsanız size siteniz yüklenince eposta ile bildirim gelecektir. Ancak yükleme işlemi genelde birkaç dakika içerisinde sonlanacağı için bu çok da önemli değil. Şimdi YÜKLE butonuna basın ve WordPress’in yüklenişini seyredin!

Wordpress Yükleme
WordPress Yükleniyor…
Wordpress Yükleme
WordPress Başarıyla Yüklendi!

Tebrikler! WordPress yüklendi! Artık bir blog yazarı olmanız için önünüzde hiçbir engel kalmadı! Şimdi hemen size verilen yönetim URL’sine tıklayın ve az önce belirlediğiniz kullanıcı adınızla şifrenizi kullanarak blogunuza ilk girişinizi yapın. Eğer blog adresinize giderseniz anasayfada “Hello World!” (Merhaba Dünya!) yazısının yayımlanmış olduğunu göreceksiniz, bu wordpress’in sizin için yayınladığı ilk blog yazısıdır 🙂

Her şey tamam! Blogunuzun kurulumunu yaptığımıza göre artık bir WordPress kurulumundan sonra ilk yapmanız gerekenleri okuyun!

İyi bloglamalar 🙂

 

Esin Kaynakları

  1. http://www.bloggingbasics101.com/how-do-i-start-a-blog

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 6 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

ebru Yanıtla
- 14:36

çok işime yaradı 🙂 süper. Eski blog sayfalarından beri çok değişiklik olmuş , çok geri kalmışım 🙂

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 15:34

    İşine yaramış olmasına sevindim 🙂 Abone olup profesyonel blogculuk üzerine tüm içeriklerden adında haberdar olabilirsin. 🙂

irem Yanıtla
- 18:30

Teşekkürler

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 18:38

    Rica ederim İrem, umarım blog hayatında önemli bir artı sağlayabilir 🙂

Pingback: Blog Açmak İsteyenlere Öneriler: 5 Altın Kural • Blog Kurdu
Pingback: Wordpress Nedir, Nasıl Kullanılır: Wordpress'e Giriş - Blog Kurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *