WordPress Referans Link Yönlendirme

kategorisinde, en son 21 Ocak 2018 tarihinde güncellendi. Okunabilirlik düzenlemeleri yapıldı. 5 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

Ben verdiğim profesyonel WordPress hizmetleri, sürekli WordPress danışmanlığı gibi işlerimin yanında Blog Kurdu üzerinden siz ziyaretçilerine bazı tavsiyeler sunuyorum. Bu tavsiyelerde kimi zaman kısaltılmış linkler barındırıyorum böylelikle hem ziyaretçilerimin sitelere erişirkenki güvenliğini hem de linklerin akılda kalıcılığını sağlamış oluyorum. Bu akılda kalıcılığı bazen Blog Kurdu’nun yeni kısa link adresi blgk.me üzerinden bazen de direkt blogkurdu.net/tavsiye linki üzerinden yapıyorum. blgk.me adresini genellikle sosyal medya paylaşımlarımda yada diğer site dışı paylaşımlarda kullanırken blogkurdu.net/tavsiye linkini site içerisinde kullanmaktayım. Bu yazımda sizlere nasıl kolay bir şekilde referans link yönlendirme yapabileceğinizi anlatacağım. Gelin öncelikle neden bu tarz bir link yapısı kullanmalıyım sorusuna yanıt arayalım.

Neden Yapmalıyım?

Aslında bunun en önemli nedeni tarihi bir algı olan referans linkleri arama motorlarından gizleyerek sanki site içi bir linkmiş gibi göstermeye istemek. Aslında artık arama motorları oldukça zeki ve bu mantığın çöpe atıldığını söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte şuan belkide en önemli sebebi göze daha hoş gelmesi ve akılda kalıcılığıdır. Karmaşık referans linklerinin yerine sitenizin uzantısı ile kısa sade ve okunalı bir link yazmanız gerçekten ziyaretçilerinizin gözünde büyük bir artı olacaktır.

Örneğin: Digitalocean için kullandığım ve kaydolan herkese 10$ hediye kredi vererek 2 ay boyunca ücretsiz VPS sunucu kullanma şansı tanıyan referans linkimin kısaltılmış şekli şu görüntüde: blogkurdu.net/tavsiye/do. Ancak eğer bunu direkt DigitalOcean’ın bana verdiği referans linki ile yazacak olsaydım m.do.co/c/fe093887434f şeklinde olacaktı ve sanki bir spam link gibi görünecekti. Açıkçası ben böyle bir linke ne olduğunu bilmeden tıklamak istemezdim. (Bir not: Şimdi siz de DigitalOcean ile 2 ay ücretsiz denemeli kaydınızı başlatarak çok daha hızlı bir siteye kavuşmak isterseniz buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. )

Neden referans link yönlendirme yapmalıyım sorusu için birkaç farklı diğer cevabı şu şekilde sıralayabiliriz:

Yönetim Kolaylığı

Kimi zaman referans bağlantılarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin referans linkinizi aldığınız firma alt yapısını değiştirdiğinde yada siz yeni bir hesaba taşınıp yeni bir link aldığınızda. Bu gibi durumlarda sözü edilen bağlantıları blogunuzdaki her yerden tek tek el ile değiştirmeniz gerekecektir. Tabiki bu oldukça fazla zaman alacaktır ve yorucu olacaktır. Referans linkleri merkezileştirerek hepsini yönetmek için tek bir konuma sahip olduğunuzda bu tarz sorunlarla karşılaşmazsınız.

Site Değerini Korur

Her bir referans linki birer reklamdır ve arama motorlarının gözündeki değeri bu reklam linklerine dağıtmanızı önlemek için mutlaka “nofollow” etüketine sahip olmalıdırlar veya başka şekilde değiştirilmelidirler. Bunun yerine, her bir referans link için el ile uğraşmak zorunda kalmadan tek bir yerden yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda bağlantılardan birine nofollow eklemeyi unutma olasılığını da ortadan kaldırır.

Güvenilir ve Temiz Görüntü

Yukarıda da bahsettiğim gibi her bir referans linki farklı ve karmaşık yapılar kullanma eğilimindedir. Bazıları göreceli olarak “temiz” bağlantılara sahip olabilirken, bazıları bu işi fazlaca anlamsız hale getiriyor. Size göstereceğim bu yöntemdeki yönlendirme dosyasını kullanmak, sizi bu karmaşıklıktan ve çirkin görüntüden koruyacaktır. Böylece ziyaretçiye tıklayacağı bağlantının onu nereye götüreceğini açıkça anlatmanıza imkan tanıyacak ve güvenilirliğiniz artacaktır.

Referans Link Yönlendirme

Referans linklerinizi temiz bir şekilde yönlendirmek için yapmanız gerekenler oldukça basit. Ben Blog Kurdu için /tavsiye/ link yapısını kullanmaktayım. Sizlere de bu link yapısı üzerinden anlatacağım ancak siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Hadi geçelim adımlara:

1- FTP ile yada dosya yöneticiniz aracılığı ile sitenizin ana dizinine bağlanın (WordPress’in kurulu olduğu dizin) ve burada /tavsiye/ adında bir klasör oluşturun.

2- robots.txt dosyasınızı açın ve arama motorlarının bu klasördeki dosyaları arama sonuçlarında göstermesini engellemek için Disallow: /tavsiye/ satırını ekleyip kaydedin.

3- Oluşturduğumuz /tavsiye/ klasörünün içine aşağıdaki dosyaları oluşturun.

.htaccess Bu dosyayı direkt olarak olduğu gibi /tavsiye/ klasörünün içinde oluşturun.

index.php Bu dosyayı da aynı şekilde direkt olarak /tavsiye/ klasörünün içinde oluşturun ve aşağıdaki kodları bu dosyaya ekleyin.

redirects.txt Son olarak bu dosyayı da oluşturun. Bu dosya bizim için en kritik ve düzenlemeleri yapacağımız dosya olacak. Aşağıda gördüğünüz gibi yönlendirmeleri tanımladım. Dosyaya her yönlendirme linkini eklerken bir alt satıra geçiyoruz. Önce kısa linkimizi ardından virgül koyup gitmesini istediğimiz referans linki yazıyoruz. İlk satırda default, şeklindeki kısa linki değiştirmeyin. Bu sadece virgülden sonraki kısmı değiştirin. Bunu kendi sitenizin anasayfası olarak değiştirebilirsiniz. Çünkü default linki sizin /tavsiye/ ana dizin linkiniz olacaktır. Yani aşağıdaki örnekte benim kullandığım link yapısına göre siz blogkurdu.net/tavsiye linkine giderseniz https://blogkurdu.net/tavsiyelerim adresine yönlendirileceksiniz. Eğer blogkurdu.net/tavsiye/do linkine giderseniz https://m.do.co/c/fe093887434f adresine yönlendirileceksiniz. Siz de bu mantıkla dilediğiniz kadar linki istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz! Hepsi bu kadar!

Siz de hiçbir eklentiye ihtiyaç duymadan anlattığım bu yöntemle linklerinizi istediğiniz yere yönlendirebilirsiniz! Eğer Blog Kurdu’nda yayınladığım Referans Link Yönlendirme gibi birbirinden etkili blogculuk çözümlerine anında ulaşmak isterseniz aşağıdaki abone ol butonuna tıklayarak hemen onlarca abone arasına katılabilirsiniz!

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 5 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Emir Yanıtla
- 22:51

Yeni sekmede açtırmak istiyorum, nasıl yapabilirim? Bağlantıya noindex, nofollow ayarlayabilir miyim?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 23:03

    Merhaba Emir, burada iyi anlamak gereken nokta yapılan çalışmanın yönlendirmeyi yönetiyor olması. Sen yazılarına referanslı bir link koyarken zaten nofollow etiketini atayabilirsiniz. Ki zaten sen bir yazıya referans linkini nasıl eklersen ekle yazıya eklerken nofollow vermen gerekir. Onu da yapmak çok kolay zaten. Yazıyı metin görünümünde görüntüleyip link eklediğin alana rel=”nofollow” yapacaksın. Bunun otomatik yapmak burada anlatılan sistemle mümkün değil çünkü bu en basit yöntemlerle bu işi nasıl yapabileceğine dair bir anlatım.

SeLoRe Yanıtla
- 15:58

Merhaba,
Ben /tavsiye/ link yapısını değilde direk siteadi.com/do şeklinde yönlendirme yapmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 16:27

    Merhaba Selore,
    Bu tarz bir yönlendirmeyi kolaylıkla htaccess dosyası yardımı ile yapabilirsin. Örnek olarak htaccess dosyasına şunu eklemen yeterli olacaktır:

    Redirect 301 /do http://yonlendirileceksite.com

    Bunu yaptığında seninsiten .com/do adresine giden birisi otomatik olarak yonlendirileceksite .com’a gidecektir.

Fikir Banka Yanıtla
- 23:40

Boşu boşuna wordpress link yönlendirme eklentisi kullanmak yerine burada anlatıldığı gibi eklentisiz link yönlendirme yapmak çok daha keyifli. Eklenti kurup boşuna sorgu yüklemek yerine kod değişiklikleriyle siteyi yormadan bu yöntemi yapmak en kalıcı çözüm. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *