WP Super Cache Ayarları Nasıl Yapılır?
Arama motorları -başta tabiki Google- arama sonuçlarında siteleri sıralarken birçok değişkeni göz önünde bulundurur. Bu değişkenleri en iyi hale getirmeye ve sitemizi arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmaya yönelik çalışmaları da SEO (arama motoru optimizasyonu) olarak adlandırıyoruz. Bu yazımda sizlere SEO’nun önemli bir değişkeni ve parçası olan site hızlandırma için geliştirilmiş WP Super Cache ayarları nasıl yapılır bundan bahsedeceğim.
Cache (önbellekleme) nedir?
Bir kullanıcının bir siteyi ziyaret ederken sitedeki statik verilerin her ziyaretinde tekrar tekrar indirilmesinin önüne geçip veri tasarrufu sağlayan bir tekniktir. Örneğin, Blog Kurdu’nu ziyaret ettiğinizde tema tasarımında kullandığım tüm CSS ve JavaScript dosyaları bilgisayarınıza indirilir. İndirilen bu dosyalar bir sonraki ziyaretinizde tekrar indirilmez ve bilgisayarınızdakiler kullanılır. Bu da Blog Kurdu’nun daha hızlı açılmasını sağlarken sizin de daha az internet harcamanıza yarar. Ayrıca Blog Kurdu’nun bant genişliği de daha az kullanılmış olur. Her önbelleklenmiş verinin bir süresi vardır ve bu süre sonunda bilgisayarınızdaki bu küçük veriler silinir. Bu süre dolduktan sonra (örneğin 10 gün sonra) Blog Kurdu’nu ziyaret ettiğinizde bu veriler tekrar indirilir ve cache süresi dolana kadar yine indirilen dosyalar kullanılır.
- Avada WordPress Teması Tavsiyelerim
Dünyanın en çok satan Wordpress teması Avada! Tasarımcılarına milyonlarca dolar kazandıran tema aynı zamanda yüzbinlerce kişi tarafından kullanılıyor.
Yukarıda anlattığım aslında “browser cache” yani tarayıcı önbelleklemedir. Cache sadece tarayıcı üzerinden gerçekleştirilen bir teknik sunucu tarafında da yapılacak ayarlamalar ile daha kapsamlı bir tekniktir. Şimdi sizlere WP Super Cache eklentisi ile nasıl geniş çaplı bir önbellekleme yapacağınızı anlatmaya geçelim!
Not: Ben Blog Kurdu’nda cache için çok daha detaylı ayar yapmaya izin veren W3 Total Cache eklentisini kullanıyorum. Ancak sizden gelen talepler üzerine WP Super Cache ayarları konusunda da bir yazı yayınlamaya karar verdim. W3 Total Cache ayarları nasıl yapılır yazımı okuyarak W3 Total Cache ayarları hakkında bilgi alabilirsiniz.
WP Super Cache Kurulumu
WP Super Cache, tıpkı diğer eklentilerde olduğu gibi kolay bir şekilde kurulabilir. İlk olarak eklentiler >> yeni ekle sekmesine gidiyoruz ve sağ üst köşedeki arama kutusuna WP Super Cache yazıyoruz. Ardından listelenen sonuçlardan ilkini kuruyoruz ve etkinleştiriyoruz. Hepsi bu kadar! Aşağıda bu işlemin ekran görüntüsünü bulabilirsiniz. Bir not: kimi zaman arama sonuçları listesinde ilk sıraya farklı sonuç gelebiliyor. Bu gibi durumlardan sakınmak ve yanlış eklenti yüklememek için kurduğunuz eklentinin geliştiricisinin Automattic olduğundan emin olun.
WP Super Cache ayarları
İlk olarak yükleyip etkin hale getirdiğimiz WP Super Cache eklentisinin ayarlarından cache özelliğini aktif etmemiz gerekiyor. Bunun için Ayarlar >> WP Super Cache yoluna gidiyoruz ve “Kolay” sekmesinde yer alan önbellekleme açık (önerilen) seçeneğini seçip kaydediyoruz. İşte bu kadar!
Önbellek özelliğini aktif ettikten sonra, önbelleği test et düğmesine tıklayarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin. WP Super Cache, WordPress sitenizi iki kez belleğe alıp iki sayfanın zaman damgalarını karşılaştıracaktır. Her iki zaman damgası da eşleşirse, önbelleğe alma işlemi sitenizde başarılı bir şekilde çalışıyor demektir.
WP Super Cache Gelişmiş Ayarlar
Giriş adımında kolay sekmesinde yer alan önbellekleme özelliğini aktif hale getirdik. Şimdi sıra geldi gelişmiş ayarlara. WP Super Cache bizlere detaylı ayar yapabilmemiz için güzel seçenekler sunuyor. Bu seçenekler sitemizin performansının artmasını sağlıyor ve yazının girişinde bahsettiğim gibi SEO açısından da büyük bir avantaj getiriyor. Gelin şimdi gelişmiş ayarlara bakalım!
- 15Zine WordPress Teması Tavsiyelerim
Themeforest üzerinde satışa sunulan 15zine Wordpress teması, tavsiyelerim arasında yer alan şık ve modern bir magazin/editöryal teması.
İlk olarak WP Super Cache ayarları sayfasında yukarıda yer alan gelişmiş sekmesine tıklıyoruz. Burada karşımızda birden fazla farklı seçenek çıkıyor. Bu seçeneklerdeki seçimlerimizi nasıl yapmamız gerektiğini aşağıdaki görseller yardımı ile anlatacağım.
Önbellekleme Sekmesi:
- Önbellekleme açık
- Önbellek dosyalarını sunmak için mod_rewrite kullan.
Diğer Sekmesi:
- Sayfalar daha hızlı yüklensin diye sayfaları sıkıştır. (Önerilen)
- Giriş yapmış kullanıcılar veya düzenli yorumcular için sayfaların önbellekleme. (Önerilen)
- Önbellek yenileme. Yeni bir önbellek dosyası oluşturulurken ziyaretçilere eskisi gösterilir. (Önerilen)
- 304 Not Modified browser caching. Indicate when a page has not been modified since it was last requested. (Önerilen)
Gelişmiş Sekmesi:
- Mobile device support.
- Clear all cache files when a post or page is published or updated.
- Fazladan anasayfa kontrolü. (Sık sık anasayfa önbelleklenmesi durur.) (Önerilen)
- Sadece yorum yapıldığında sayfayı güncelle.
Yukarıda hem resimlerle hangi alanları işaretlemeniz gerektiğini gösterdim hem de işaretlenmesi gereken bu adımları ayrılmış bölümlere göre yazdım. Bu ayarları yaptıktan sonra aynı sayfadaki Durumu Güncelle butonuna tıklayınız. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza Mod_Rewrite kuralları güncellenmeli şeklinde bir uyarı çıkacak ve aşağıya doğru indiğinizde şuna benzer bir sarı arkaplanlı uyarı göreceksiniz:
Burada hemen kuralları güncelle butonuna TIKLAMIYORUZ. Çünkü henüz yapmamız gereken ayarları bitirmedik. Aynı sayfadaki son ayarımıza geldi sıra:
Zaman Aşımı & Çöp Toplama:
- Cache Timeout: 3600 saniye
- Clock: 00:00
- Günde bir
Bu ayarları da yaptıktan sonra aşağıya doğru iniyoruz ve Zaman Aşımını Değiştir butonuna tıklıyoruz. Hemen ardından da az önce tıklamadığımız Mod_Rewrite Kurallarını Güncelle butonuna tıklıyoruz. Az önce sarı arkaplan renginin yeşile döndüğünü ve ayarlarımızın başarılı bir şekilde kaydedildiğini göreceksiniz. Hepsi bu kadar! Şimdilik gelişmiş sekmesindeki işimiz bitti.
- Avada WordPress Teması Tavsiyelerim
Dünyanın en çok satan Wordpress teması Avada! Tasarımcılarına milyonlarca dolar kazandıran tema aynı zamanda yüzbinlerce kişi tarafından kullanılıyor.
www.bloggingglobal.com/best-wp-super-cache-settings/
www.wpbeginner.com/beginners-guide/how-to-install-and-setup-wp-super-cache-for-beginners/
shoutmeloud.com/wp-super-cache-wordpress-optimization-plugin.html