WordPress functions.php Dosyası Nedir? Ne İşe Yarar?
WordPress dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemidir. Daha açık bir ifade ile web site oluştururken kullanılan yazılımların en çok tercih edileni diyebiliriz. WordPress’i bu kadar tercih edilen bir sistem haline getirense onun son kullanıcıya (örneğin site sahibi) ve geliştiricilere büyük avantajlar ve kolaylıklar sağlıyor olmasıdır. Kullanımı oldukça basit olan WordPress binlerce tema seçeneği, binlerce eklenti seçeneği ile istediğiniz fonksiyonlara sahip bir web sitesine kısa sürede kavuşmanızı sağlıyor. Bu yazımda sizlere çokça merak edilen ve temaların genel çatısını oluşturan WordPress functions.php dosyasının tanıtacağım. Ne için ve nerelerde kullanıldığını genel hatlarıyla anlatacağım.
functions.php dosyası yada “tema fonksiyonları” WordPress temaları tarafından kullanılan bir şablon dosyasıdır diyebiliriz. Eğer bir WordPress geliştiricisi olmayı planlıyorsanız yada bu konuda bir merakınız varsa WordPress temaları geliştirirken bilmeniz gereken en önemli dosyanın functions.php dosyası olduğunu unutmayın. Bir WordPress temasını ayakta tutan, ona fonsiyonellik ve özellikler katan functions.php istediğinizi yapabilmeniz için size fırsat veriyor. Genellikle bu dosya, temadaki diğer şablonlar tarafından kullanılacak işlevler, sınıflar, eylemler ve filtreleri tanımlamak için kullanılır. Hem özelliklerin hem de temanın ve WordPress kurulumunun özelliklerini eklemek ve düzenlemek için kullanılabilir.
- 15Zine WordPress Teması Tavsiyelerim
Themeforest üzerinde satışa sunulan 15zine Wordpress teması, tavsiyelerim arasında yer alan şık ve modern bir magazin/editöryal teması.
Functions.php dosyası temanızın klasöründe bulunur (wp-content/themes/tema-adi/functions.php). Hem yerleşik WordPress işlevlerini hem de normal PHP işlevleri ekleyebileceğiniz gibi WordPress çekirdeğinde önceden tanımlanmış fonksiyonlarla bağlantı kurarak ve filtreler oluşturarak da yeni fonksiyonlar üretmenize olanak tanır. Sitenize yüklediğiniz her temanın kendi functions.php dosyası olmasına rağmen, yalnızca etkin temanın functions.php dosyasındaki kodlar çalışır. Temanızın functions.php dosyası yoksa, functions.php adlı bir düz metin dosyası oluşturup onu temanızın dizinine ekleyebilirsiniz. Alt temalar (child theme), ana tema dizininin üstünde veya tamamen yerini alabilmek için kullanılabilen kendi functions.php dosyalarına sahip olabilir. Yani alt temaların da özel functions.php dosyaları olabilir. Bu dosyalar üzerinden ana temada olmayan özellikler de eklenebilir. Bir functions.php dosyası ile yapılabileceklere örnek vermek gerekirse:
- Menüleri oluşturma. (Örneğin: Görünüm > Menüler bölümünde yer alan Ana menü, footer menü gibi menü alanları functions.php dosyası ile oluşturulur.)
- Sidebar (bileşen alanlarını) oluşturma.
- Temaya ait CSS veya JS dosyalarını header yada footer bölümüne ekleyebilme.
- Yazılar için sayfalama sistemi oluşturabilme
- Ve yüzlerce, binlerce hatta aklınıza geldiği kadar farlı özellikler ekleyebilme.
Daha geniş bilgi için buraya göz atabilirsiniz.
Hocam Merhaba.Wordpressle ilgili yazılarınızı takip ediyorum.Googleda functions.php nedir diye aratırken sizin sayfanıza geldim 🙂 biraz konu dışı olucak kusura bakmayın.Bu yazınızda yazı içinde İkonlu “Tavsiyelerim” (DigitalOcean 150 Dolar Kuponu) bir yazıiçi yapmışsınız.Bunu bir eklenti ilemi yaptınız yada kod bilginiz dahilindemi yaptınız.Nasıl yapılacağını paylaşabilirmisiniz.Tşkürler.
Merhaba,
Evet özel kodlama 🙂