WordPress Google AMP Ayarları

kategorisinde, en son 1 Ekim 2017 tarihinde güncellendi. 24 yorum yapıldı
Yazıyı puanla >>

WordPress sitenizde Google AMP’yi kurmak mı istiyorsunuz? Accelerated mobile pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) yada kısa adıyla AMP, web sitenizin mobil cihazlarda daha hızlı açılmasını sağlamak için Google tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Hızlı yüklenen web siteleri daha kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunar ve web trafiğinizin artırılması için önemli bir etkendir. Bu yazımda WordPress’de Google AMP’yi nasıl kuracağınızı anlatacağım.

 

Google AMP Nedir?

AMP, Accelerated Mobile Pages yani Türkçe ifade ile “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” anlamına gelmektedir. Google ve Twitter gibi internet devleri tarafından desteklenen açık kaynak bir girişimdir. Projenin amacı, gün geçtikçe geometrik bir hızla yaygınlaşan mobil internet kullanımında web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini ve daha kaliteli bir kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Web sitelerindeki içeriklerin zengin olması sayfaların birkaç saniyede yüklenmesine sebep olur. AMP ile bu süre çok daha kısa hale getirilmektedir.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar yada bilindik adıyla AMP asgari düzeyde HTML kullanır ve sınırlı düzeyde Javascript sorgusu yapar. Bu da, içeriğin Google AMP önbelleğinde barındırılmasına olanak tanır. Google, daha sonra önbelleğe alınmış bu sürümü, arama sonuçlarında bağlantınızı tıkladıklarında anında kullanıcılara sunabilir. Yani Google, sitenizi AMP versiyonuyla kendi sunucularına alır ve çok daha hızlı bir şekilde ziyaretçilerinize ulaştırır.

  • Avada WordPress Teması Tavsiyelerim
    Dünyanın en çok satan Wordpress teması Avada! Tasarımcılarına milyonlarca dolar kazandıran tema aynı zamanda yüzbinlerce kişi tarafından kullanılıyor.

Google AMP, Facebook’un Instant Articles özelliğine çok benzemektedir. Ama bu özellik yalnızca Facebook üzerinde çalışır, daha özel olarak mobil uygulamayla sınırlıdır. Eminim hepiniz Facebook mobil uygulamasında bir linke tıklamışsınızdır ve karşınıza bir internet sitesi yerine Facebook üzerinde açılan bir makale gelmiştir. İşte bu Facebook’un Instant Articles özelliği ile olur.
Google AMP yine buna benzer bir mantıkla çalışmakla beraber platforma özgü değildir ve herhangi bir uygulama, tarayıcı veya web görüntüleyicisi tarafından kullanılabilir. Şu anda Google, Twitter, LinkedIn, Reddit ve diğerleri tarafından kullanılmaktadır.

Google AMP’nin (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Artıları ve Eksileri

SEO uzmanları ve SEO konusunda sözü geçen kişiler, AMP projesinin Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacağını ve yavaş internet bağlantılarında mobil kullanıcılar için kullanıcı deneyimini geliştireceğini iddia ediyorlar. Ancak bunun yanında AMP, web sitesi sahiplerinin, blogcuların ve pazarlamacıların çeşitli zorluklarla karşılaşmasına sebep oluyor.

AMP sitenizde kullanmış olduğunuz arayüzü değil daha sınırlı HTML, JavaScript ve CSS kümesine sahip daha sade, kendine özgü bir arayüz kullanır. Bu, mobil AMP web sitenize belirli eklentileri, bileşenleri ve özellikleri ekleyemediğiniz anlamına geliyor. Yani daha açık örnekler vermek gerekirse facebook beğeni kutuları, abonelik formları ve diğer dinamik web aksiyonlarını ekleme yeteneğinizi sınırlar.

Bunlara ek olarak Google AMP, Google Analytics’i desteklerken birçok başka analiz platformunun kullanımını desteklemez. Yine bununla birlikte birkaç reklam yayıncılığı ve reklam platformlarının seçimi konusunda da AMP sınırlı seçenekler sunar. Tüm bu sınırlamalarına ve kısıtlılığa rağmen Google, AMP kullanan web sitelerine mobil arama sonuçlarında daha kıymet vermeye devam ediyor.

Bazı ünlü blogcular Google’ın AMP projesine geçiş yaptıklarında mobil ziyaretçilerinde düşüş yaşadıklarını dile getiriyor fakat görünen o ki Google AMP konusunda ısrarcı olmaya devam edecek.

WordPress’de AMP’yi Kurma

WordPress tabanlı sitenizde Google AMP’yi aktif hale getirmek için yapmanız gereken ilk şey, WordPress ekibi tarafından resmi olarak yayınlanmış AMP eklentisini yükleyip etkinleştirmektir.
AMP’yi Etkinleştikten sonra, sitenizin AMP’yi kullanarak mobil cihazlarda nasıl göründüğünü görmek için Görünüm » AMP sayfasına gidin.

Wordpress Google AMP

Bu sayfadaki üst kısım arkaplanını ve metin rengini değiştirebilirsiniz. Seçtiğiniz üst kısım arka plan rengi bağlantılar için de kullanılacaktır. Eklenti eğer temanız destekliyorsa sitenizin simgesini veya logosunu da kullanacaktır. Aynı zamanda genel bir koyu yada açık tema seçimi yapabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için kaydet ve yayımla düğmesine tıklamayı unutmayın.
Artık AMP kurulumu tamamlandı. Evet, hepsi bu kadar. Web sitenizdeki herhangi bir yayını ziyaret edebilir ve URL’nin sonuna /amp/ ekleyerek içeriklerinizin Google AMP’de nasıl görüneceğini test edebilirsiniz. Bunun gibi: http://siteniz.com/icerik-adi/amp/

Bu size aynı yazının sadeleştirilmiş bir AMP sürümünü gösterecektir.

Wordpress Google AMP

404 Hatası – Sorun Giderme:
Sitenizin AMP sürümünü görüntülemeye çalışırken 404 hatası ile karşılşaırsanız, yapmanız gereken şey şu:
WordPress yöneticinizdeki Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidin ve hiçbir şeyi değiştirmeden sadece ‘Değişiklikleri Kaydet’ butonuna tıklayın. Unutmayın, burada herhangi bir şey değiştirmeyin sadece kaydet düğmesine basın. Bu işlem web sitenizin kalıcı bağlantı yapısını yeniler.

  • DigitalOcean 150 Dolar Kuponu Tavsiyelerim
    Dünyanın en çok tercih edilen sunucu sağlaycılarından DigitalOcean hakkında bilmeniz gerekenler ve sürpriz hediye kuponu sizleri bekliyor!

Google Arama Konsolunda AMP Ayarlarını Yapma

Hızlandırılmış mobil sayfalarınızın Google arama sonuçlarında nasıl bir performans gösterdiğini öğrenmek mi istiyorsunuz? Bunu Google Arama Konsolu’nu kullanarak kolayca kontrol edebilirsiniz.
Google Search Console kontrol panelinize giriş yapın ve ardından Arama Görünümü » Hızlandırılmış Mobil Sayfalar‘ı tıklayın.

Wordpress Google AMP

Bu panelde AMP sonuçlarınızı hemen göremezseniz endişelenmeyin. Google’ın içeriklerinizin AMP versiyonlarını dizine eklemesi ve daha sonra verileri Search Console’da göstermesi biraz zaman alabilir.

İşte bu kadar! Artık Google AMP ayarlarını tamamladınız ve yapmanız gereken tek şey bu ayarların Google tarafından fark edilip AMP sayfalarınızın indexlenmesini beklemek.

Dilerseniz hemen buradan Google AMP Sayfalarını Özelleştirme (yakında!) yazıma ulaşarak AMP sayfalarınızı nasıl daha gelişmiş hale getirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Abone Ol

Blog Kurdu'na şimdi abone olun birbirinden kaliteli ve farklı içeriklerle blogculuk ve Wordpress deneyiminizi güçlendirin.Onlarca abone arasına katılın, geride kalmayın.
Yorum Yap 24 yorum yapıldı

Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.

Sezgin AYDIN Yanıtla
- 20:56

https://tr.wordpress.org/plugins/amp/
bu amp eklentisini kurdum vede bunu kullanmak istiyorum fakat cep telefonundan kontrol ettiğimde url ler amp olmuyor ana sayfa da amp olmuyor bunun sebebi nedir lütfen bi yardımcı olun delirecem kaç gündür bu sorunu çözemedim
site adresim kosimge.net

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 21:05

    Selamlar, yazı linklerinizin sonuna /amp/ ekleyip girmeyi deneyin. Eğer AMPli sayfa açılıyor ise sorun yo demektir. Google mobil arama sonuçlarını güncelleyip AMP versiyonlarını otomatik olarak indexler. Bu bir sorun değil olan işleyiştir.

Gökhan Yanıtla
- 07:39

WordPress temamızın mobil sürümü varsa hatta bazılarının amp seçeneğide var yinede amp eklentisi kurmaya gerek varmı bende beğenmedim çünkü

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 10:10

    Eğer mobil temanız yeterince hızlı ise şuan gerek yok 🙂

Mustafa Yanıtla
- 23:45

merhaba gördüğüme göre amp daha tam çözülmüş bir şey değil.
Ayrıca pagespeed mobil skorum 89 amp kurmama gerek var mı
yani temanın mobil uyumlu olması yetmiyor mu siz amp kullanıyormusunuz

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 07:51

    Merhaba Mustafa. Dediğin gibi AMP henüz tam oturmadı. Ama her geçen gün iyileştirme ve geliştirmeler yapıyor Google. Şuan kullanman şart değil. Ben kısa süreli geçiş yapmıştım ama memnun kalmadım iptal ettim 🙂

Ahmet Yanıtla
- 14:04

Anladım teşekkür ediyorum. Son bir soru 🙂 bunu yazı içerisinde nasıl kullanabiliriz? yani normal yazı ekledikten sonra banner var diyelim veya normal metin yazısı amp de çıkmamasını istiyorum sanırım shortcode ile olacak ama bu kodu shortcode ye nasıl uyarlarım bilmiyorum.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:11

    Bunu CSS ile de yapabilirsin. Yani kodlar arasında gizlenmez ama kullanıcılar görmez en azından.

    Ek CSS bölümünden şunu ekle:
    .amp .ampdegizle{
    display: none;
    }

    Sonra da eklediğin resme class olarak ampdgizle classını ver. Aynı şekilde gizlenmesini istediğin yazılarıda şu şekilde yapabilirsin:

    ampde gizlenmesini istediğin yazıları buraya yaz

Ahmet Yanıtla
- 13:49

Hızlı cevap için teşekkürler. İstediğim o değildi. Örneğin normal sitede görünmesini istediğim bir kod var o amp’de de çıkıyor ben ise amp’de kodun çıkmamasını istiyorum. Yani, o kodun amp’den muaf olmasını sağlamak mümkün mü? mümkünse nasıl…

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:54

    Anladım tamamdır. PHP ile bunu yapabilirsin. is_amp_endpoint() fonksiyonu sitenin görüntülenen sürümünün AMP olup olmadığını kontrol eder. Kullandığın kodu bu fonksiyona tabi kılarsan kod sadece AMP dışında çalışacaktır. Örneğin kullandığın kod “selam ben kod” olsun. Bu kodun sadece AMP dışı versiyonlarda çalışması için şunu kullanabilirsin: yani !is_amp_endpoint() yaparak “eğer AMP değilse göster” demek istedik. Eğer sadece AMP’de göster demek isteseydik ! işareti olmadan is_amp_endpoint() şeklinde yazacaktık.

Ahmet Yanıtla
- 13:13

merhaba, normal sitede/yazıda çıkmasını istediğim bir kodun amp’de çıkmamasını istiyorum bunu nasıl yapabiliriz?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:19

    Merhabalar Ahmet, AMP bildiğimiz javascript ve HTML kodlarının hepsini kabul eden bir sistem değil maalesef. Eğer bahsettiğin kod AMP’de otomatik olarak görünmüyorsa (örneğin bir kısakod-shortcode) AMP ile henüz uyumlu olmadığını anlayabilirsin. Örneğin benim blog nasıl açılır yazımda yer alan domain sorgulama aracı AMP versiyonunda -AMP temasını özel kodlamış olmama rağmen- çalışmıyor. Çünkü AMP’ye uygun olmayan kodlarla çalışıyor. Eğer kodlama bilgin varsa kullanmak istediğin kodu AMP’ye uyarlamayı deneybilirsin. Ancak onu buradan anlatmak imkansız çünkü biraz kapsamlı bir konu.

Yağızhan Kerim Değer Yanıtla
- 14:53

Evet bende de yönlendirme hatası veriyor SSL ile.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:58

    Sitenizin SSL yönlendirmesi ile ilgili sorunlar olabilir. SSL sağlayıcınız ile iletişim kurup SSL konfigürasyonlarını gözden geçirmelerini isteyin. Şuan Blog Kurdu’nda da AMP aktif ve SSL herhangi bir sorun çıkarmıyor 🙂

WebCenneti Blog Yanıtla
- 14:36

Hocam ben de blogda bir türlü aktif edemedim. SSL sertifikasından dolayı bir sorun yapar mı ?

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:39

    Eklentiyi aktif ettikten sonra örneğin siteniz.com/yazi-adi/amp adresini ziyaret ettiğinizde çalışıyor mu? SSL sertifikası herhangi bir sorun yaratmaz.

      WebCenneti Blog Yanıtla
      - 21:03

      Hocam SSL en başından beri kullanıyorum. AMP testi http ile yapınca sorun yok diyor ama https ile yapınca sorun veriyor.

türker Yanıtla
- 02:32

Ayrıntılı bilgi ne zaman gelecek dostum

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 13:51

    Eimdeki projelerden ve yoğunluktan dolayı yazmakta zorlanıyorum son zamanlarda ama AMP üzerine detaylı bilgi ve hatta belki de kendi tasarladığım bir AMP temasını ilerleyen süreçte duyurabilirim 🙂

asd Yanıtla
- 10:56

kurdum ama hosuma gitmedi mobil versiyon tema kullanıyorum bence gerek yok. ama şuan google mobil den amp ındexlemiş siteyi komple 404 hataları gelıyor eklentıyı kaldırdım kendı kendıne duzelır umarım

Onur Çakır Yanıtla
- 14:21

Yeni SEO güncellemeleriyle beraber kesinlike kurulması gereken bir özellik. Yazı için teşekkürler

    Çakır Onur Yanıtla
    - 12:05

    ov yeah.

Onur Çakır Yanıtla
- 14:55

Güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    Ömer Faruk Yanıtla
    - 14:56

    Umarım faydalı olur Onur, ben teşekkür ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* *