WordPress’e Giriş: Nedir, Nasıl Kullanılır?
Bir blogger (blog yazarı) olmak istiyorsanız blog yayını yapacağınız platform çok önemlidir. Platformunuzun kolay kullanılabiliyor olması, tasarımınının kolay değiştirilebilmesi, arka planda yazılımsal olarak müdahalelerde bulunabilme imkanına sahip olması, eklenti – uygulama kurulabilme özelliğinin olması ve bunun yanında bir de teknik destek konusunda internette yeterli bilgi birikimine sahip dokümanların bulunması, bu dokümanların da kullanılabilir bilgiler içermesi çok önemlidir. Bu kriterleri göz önüne alarak düşündüğümüzde en öne çıkan iki blog yazılımı bulunmaktadır. Bunlar; Blogger (Blogspot) ve diğeri WordPress. Peki daha ayrıntılı incelemek gerekirse WordPress nedir, nasıl kurulur, nasıl kullanılır?
BLOG NASIL AÇILIR yazısı yayında! Bu yazıda çok daha detaylı bir şekilde blogculuk ve WordPress kurulumu hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Mutlaka okuyunuz.
1- WordPress Nedir?
Şuan ben bir blog yayını yapmaktayım ve bu yayını yapmak için de WordPress altyapısını kullanmaktayım. Dünyanın en çok kullanılan blog yazılımı olan WordPress yukarıda saydığım gibi tam ihtiyaç duyacağınız özellikleri içinde barındırıyor. Binlerce tema desteğinin olması, binlerce eklentinin kullanılabilir olması, üretilmiş özel hosting altyapılarının olması (Örn: Turhost Wordpress Paketleri) Wordpress’i sektörün açık ara farkla lideri yapmaya yetiyor da artıyor bile.
WordPress açık kaynak kodlu bir yazılım olması ile ücretsiz bir şekilde tüm kodlarına müdahale edip sitenizi dilediğiniz gibi şekillendirebilmenize imkan sağlıyor. Bu özellik sayesinde WordPress’e uygun inanılmaz fonksiyonlu temalar üretilebiliyor. Tabiki bu durum gözünüzü korkutmasın çünkü WordPress ile hiçbir kodlama bilgisi olmadan şahane işler çıkarabilirsiniz. Anlatmak istediğim şey, WordPress internet dünyasında size tüm özgürlükleri tanıyor. Tüm ihtiyacınızı karşılayabilecek eklentilerle sitenizde SEO ayarlamalarından güvenlik sağlamlaştırmalarına kadar geniş bir yelpazede destek sağlıyor. WordPress’in piyasaya çıkmasını sağlayan açık kaynak kod sevdalıları WordPress’i “created by and for the community” yani topluluk tarafından topluluk için geliştirilen şeklinde nitelendiriyorlar. Her açık kaynaklı yazılım gibi WordPress de binlerce gönüllü tarafından geliştiriliyor ve her geçen gün hem kullanıcısını hem de destekçisini artırıyor.
WordPress Tema Seçimi
WordPress’i sadece blog yazılımı olmaktan çıkaran gösterişli ve geniş fonksiyonlu temalar, büyük şirketlerin de WordPress altyapısı üzerine web sitesi oluşturmasına olanak sağlıyor. Web tasarımcıların da sıklıkla tercih ettiği bu açık kaynak kodlu yazılım için inanılmaz güzellikte temalar üretilebiliyor. Üretilen bu temalar oldukça uygun fiyatlara da satılılabiliyor. Bir WordPress sitesi kuracaksanız kesinlikle ama kesinlikle orijinal bir tema alıp kullanmanızı tavsiye ederim. Dünya üzerinde binlerce tasarımcı tarafından oluşturulup maksimum 85 – 200 lira gibi oldukça uygun fiyatlara satılan temaların en çok bulunduğu site Envato şirketine ait Themeforest.net ‘tir. Theme Forest benim de gönül rahatlığı ile alışveriş yaptığım sektörün lider satıcısıdır. Binlerce profesyonel tasarımcının hazırlayıp koyduğu çok fonksiyonel temalarla inanılmaz güzellikte siteler kurabilir, takipçilerinize ve ziyaretçilerinize çok fonksiyonlu işlemler yapma olanağı sunabilirsiniz. WordPress.org üzerinde sunulmakta olan ücretsiz temaların çoğu profesyonel temalara göre az fonksiyona ve yetersiz desteğe sahiptir. Ancak bu depoda da başlangıç için gayet güzel ücretsiz temalar bulabilirsiniz. Benim önerim, işe başlamadan önce mutlaka profesyonel bir tema satın almanız ve ilerde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için orijinal olmayan temalardan uzak durmanızdır.
İnternette bulduğunuz ve ücretsiz bir şekilde profesyonel (ücretli) temaları indirmenizi sağlayan sitelerden kesinlikle uzak durun. Bu tarz siteler size verdiği temaların içerisine tehlikeli kodlar koyarak sitenize, bütçenize ve hukuki boyutlarda size zarar verebilir.
Eğer size danışmanlık yapmamı ve işinize sağlam adımlarla başlamanız konusunda tecrübelerim, bilgi birikimim ve profesyonel iş ağım ile destek verebilirim. Bunun için dilerseniz gelişmiş paketlerime buradan göz atabilirsiniz dilerseniz daha küçük bütçelerle neler yapabileceğimize karar vermek için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
WordPress Eklenti Seçimi
Yine Envato’ya ait Codecanyon.net ise size fonksiyonel temanız ile kullanabileceğiniz harika özelliklerdeki eklentiler sunuyor. 10 lira ile 250 lira arasında değişen fiyatları ile sosyal paylaşım eklentileri, alışveriş sitesi oluşturma eklentileri, çok fonksiyonel SEO eklentileri, güvenlik eklentileri, sitenizin hızını artırmanıza yarayacak harika eklentiler bulmanız mümkün. Mesela takipçilerinizin oldukça ilgisini çekebilecek bir sosyal paylaşım eklentisi olan Easy Social Share Buttons for WordPress adındaki eklenti inanılmaz derecede harika özelliklere sahip bir paylaşım eklentisi. Çoğu ücretsiz sosyal paylaşım eklentisi ile emin olun istediğiniz performansı alamayacaksınız. Ancak size hangi butona kaç kez tıklanıldığına dair istatistiksel bilgiye varıncaya dek bir çok geri bildirim veren bu eklenti sadece 19 dolara harika görünümlü sosyal paylaşım butonları oluşturmanıza da olanak sağlıyor. Easy Social Share Buttons for WordPress eklentisini buraya tıklayarak hemen satın alabilirsiniz. Ben de Blog Kurdu’nda ve Gökyüzü Dergisi‘nde satın aldığım bu eklentiyi kullanmaktayım. Easy Social Share eklentisi hakkında çok kısa zamanda geniş bir yazı yazacağım ve detaylı bilgileri vereceğim.
SEO eklentisi olarak, üçer milyondan fazla kullanıcıları ile Yoast SEO ve All In One Seo Pack eklentileri bu konuda lider. İki eklentinin de kullanıcıları oldukça memnun. Öyleki Yoast SEO eklentisi kullanıcılardan 4.8 / 5 oy All In One Seo Pack eklentisi ise 4.5 / 5 oy almayı başarmış. Toplamda 2 milyondan fazla kullanıcıya sahip bu iki eklenti de size hem bedava hem de ücretli özellikler sunuyor. Benim tavsiyem yine bir seferlik ödeme yaparak bu eklentilerden birisini satın almanızdır. Kullanıcı puanı daha yüksek olan ve tüm zamanların en çok indirilen SEO eklentisi Yoast SEO‘yu buradan ücretsiz şekilde indirebilirsiniz. Ayrıca aynı şekilde AIOSP eklentisini de buradan ücretsiz şekilde edinebilirsiniz.
Ben Blog Kurdu üzerinde Yoast SEO’nun ücretsiz sürümünü kullanıyorum ve oldukça memnunum eğer siz de bu eklentiyi kullanacaksanız hemen Yoast SEO ayarları nasıl yapılır başlıklı yazıma giderek detaylı teknik ayarlara ulaşabilirsiniz.
2- WordPress Nedir: Nasıl Kullanılır
WordPress nedir yazımın bu alt başlığında kısaca WordPress kurulumunun nasıl yapılacağını ve ilk yazının nasıl yazılacağını göstereceğim. WordPress kurulumunu daha detaylı bir şekilde en yakın zamanda anlatacağım.
BLOG NASIL AÇILIR yazısı yayında! Bu yazıda çok daha detaylı bir şekilde blogculuk ve WordPress kurulumu hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Mutlaka okuyunuz.
WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır
WordPress yukarıda bahsettiğim özellikleri ile hem kolay kullanılabilirliği ile büyük avantaj sağlıyor hem de kolay kurulabilir olması ile de bu konuda çok fazla bilgisi olmayanlar için kolaylıklar getiriyor. Bu başlıkta çoğu Linux Hosting paketlerinde ücretsiz bir şekilde bulunan Softaculous Apps Installer aracı ile WordPress kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Güzel Hosting şirketinde barındırdığım Blog Kurdu sitesine demo adında bir WordPress kurulumu yapacağım. Bunun için öncelikle Güzel Hosting müşteri panelime giriyorum, ardından ürünler ve hizmetlerime ardından blogkurdu hosting paketime girip “cPanel’e Gir” butonuna basıyorum. Eğer farklı bir hosting şirketi kullanıyorsanız bu adımların hemen hemen aynısını yaparak cPanele giriş yapabilirsiniz. cPanele giriş yaptıktan sonra Softaculous Apps Installer bölümünü buluyoruz ve kurulumu yapmak için en baştaki WordPress’i seçiyoruz. Kurulumun detaylı anlatımına Blogger Olmak İçin 5 Adım isimli yazımın 3. başlığında ulaşabilirsiniz.
WordPress Nasıl Kullanılır
Bu başlıkta kurulum yaptığınız bir WordPress’in ilk görüntüsünü ve ilk yazınızı nasıl yayınlayacağınızı göstereceğim.
İlk olarak ilk kurulumunu yaptığınız bir wordpress sitesine gittiğinizde karşınıza sizin için yayınlanmış bir “Hello World!” yazısı ve oldukça sade bir tema ile karşılacaksınız, hayırlı olsun 🙂
Daha sonra sitenizin admin paneline giriş yapacağız. Bunun için site adresinizin sonuna /wp-admin yazmanız yeterli. Bunu yazdıktan sonra karşınıza giriş paneliniz gelecek 🙂 Kurulumu yaparken belirlediğiniz kullanıcı adınızı ve şifrenizi bu alanlara girip giriş tuşuna basın.
Karşınızda geleceğin bloggerının ilk yönetici ekranı! Bu sayfa hakkında çok daha detaylı yazılar yazacağım. Biliyorsunuz ki Blog Kurdu daha çok yeni, o yüzden şimdilik hemen bir yazının nasıl yazılacağını göstereceğim. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi açılış ekranının sağındaki yazılar sekmesinin üzerine gelin ve yeni ekle butonuna tıklayın.
Yeni yazı ekle butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelecek ekran tam da şöyle:
Bu resimde de gösterdiğim gibi – ki wordpressin kendisi de gösteriyor- başlığınızı en üstteki başlık bölümüne içeriğinizi de altındaki içerik bölümüne yazıyorsunuz. Klasik ofis programlarının arayüzüne çok benzeyen hatta çok daha kolay bir kullanıma sahip WordPress arayüzünde sağ taraftaki mavi yayımla butonu ile ilk yazınızı deneme olarak hemen yayınlayabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda detaylı wordpress içeriği oluşturma kategori ekleme etiket ekleme gibi özellikleri anlatacağım. Şimdilik kendinize iyi bakın!
WordPress nedir? WordPress nasıl kullanılır isimli bu yazımda size kısaca WordPress’ten bahsettim ve aklınızdaki “WordPress nedir” sorusuna özet niteliğinde bir cevap verdim. Diğer yazılarımı takip etmek ve anında daha detaylı yazılardan haberdar olmak için sağ taraftaki abone ol butonunu kullanabilirsiniz! Teşekkürler!
Ben hep söylerim. wordpress dünyanın en iyi cms sistemidir. Öğrenmesi kolay ve açık kaynak kodlu olduğu için geliştirmeye çok açık ve uygun 🙂 makale güzel olmuş teşekkürler.
Güzel düşünceleriniz için teşekkürler 🙂 Geliştirmeye devam 😉
Merhabalar, WordPress de bir blog açtım ve yazılarımı paylaşıyorum ancak dışarıdan yazılarımı okuyanlar takip et ve beğen butonunu çok zor bulduklarını söylüyorlar, görünür bir şekilde nasıl ayarlayabilirim? Bu temayla mı alakalı?
2. Sorum ise hangi paketi almam gerektiği. Kişisel mi premium mu karar veremiyorum.
Merhaba, temanızla alakalı bir durum olduğu için tema özelliklerinden değiştirilip değiştirilemeyeceğini kontrol etmeniz gerekiyor.
WordPress.com üzerinden blog açmanızı ve paket almanızı tavsiye etmem. WordPress.org ile blog açmanızı tavsiye ederim. WordPress.org ve .com arasındaki farkları şuradan okuyabilirsiniz. WordPress.org altyapısı ile nasıl blog açacağınızı blog nasıl açılır yazımdan okuyabilirsiniz. Eğer size profesyonel bir blog hizmeti sunmamı isterseniz şuradan hazır blog paketime göz atabilirsiniz.
Merhabalar önemli bir sorum olucak. Ben bir blog acmak istiyorum ancak bir zaman sonra bloga forum ve e ticarette eklemek istiyorum bunu wix.com da yapabiliyoruz peki wordpreste bu mumkunmu. Ayrica seo acisindan site hizi acisindan wixi onerirmisiniz. (Wix bilgim var wordpress bilgim hic yok) Şimdiden tessekkur ederim emeginiz icin.
Merhaba, WordPress ile hem e-ticaret hem de forum sitesi yapabilirsiniz. Aynı anda istediğiniz şeyleri kolayca yapabilirsiniz.
mrb. godady den aldığım siteyi wordpresten açmak istediğimde ücretlendirme geliyor. wordpresten mutlaka üyelikmi almalıyız ve site bittiğinde üyeliğimizi devam ettirmek zorundamıyız.
Godaddy üzerinden satın aldığınız paket WordPress kurulumunu desteklemiyor olabilir. Godaddy ile iletişim kurmanız daha doğru olacaktır.
Merhaba yazılarınızdaki bu yeşil renkli bantlar wordpress metin editöründe varmı acaba yoksa eklentimi yada size özel birşey mi?
Blog Kurdu temasına özel olarak otomatik oluşturduğum bir özellik. Ancak siz de kendi temanıza göre basit CSS kodları ile yapabilirsiniz. Yazı içindeki H2 H3 H4 gibi başlık etiketlerine arkaplan rengi atayabilirsiniz.
Tam yeri oldu işte 🙂 ben işin teknik bilgi gerektirmeyen kısmında kaldığımız için o dediğinizin nasıl olacağını bilmiyorum mahsuru yok ise paylaşsanız olmaz mı?
Her tema için farklı kodlama yapıları kullanılır o yüzden genel bir kod vermek çok mantıklı değil 🙂 Yazı içindeki H2,H3 gibi başlık etiketlerini hedeflemek için temanızı görmem gerekir. Çünkü vereceğim genel kod sadece yazı içindeki değil sidebar ya da yorum bölümünde kullanılmış H2,H3,H4 gibi başlıklar varsa onları da etkileyecektir. Ancak yine de şu kodları deneyebilirsiniz:
.single .h2{background: #4caf50;padding: 4px;color: #fff;border-radius: 3px;}
.single .h3{background: #8bc34a;padding: 3px;color: #fff;border-radius: 3px;}
.single .h4{background: #b1be34;padding: 2px;color: #fff;border-radius: 3px;}
Bu kodları WordPress yönetici panelinize giriş yaptıktan sonra Görünüm > Özelleştir > Ek CSS sayfasına giderek ilgili alana yapıştırıp kaydedin.
WordPress in son sürümünde kullanıcı Giriş modülü nasıl yapılır
Merhabalar eğer kullanıcılar için bir giriş yapma linki koymak istiyorsanız bunu kolaylıkla bileşen alanlarına ekleyeceğiniz “meta” bileşeni ile yapabilirsiniz. Eğer daha farklı giriş modülleri isterseniz eklentiler kısmında “user login” tarzında aramalar yapabilirsiniz.
Bu bilgilendirici yazı için teşekkürler
Ben de güzel düşünceniz ve yorumunuz için teşekkür ederim! 🙂
Nazik cevabınız için teşekkür ederim, Blog paylaşımı yapmak uzun ve zahmetli bir yol, Nefesiniz kuvvetli olsun
Evet zahmetli ama bir o kadar da keyifli bir iş. Vakit buldukça herkes için faydalı olabileceğine inandığım içerikleri üretmeye devam edeceğim. Size de mutlu bloglamalar. 🙂
Merhaba Themeforest.net üzerinden bir tema aldım. Fakat temayı değiştirmek konusunda başarılı olamadım. Yani arka plandan kontrolünü sağlayamadım. Biraz da karışık sanırım. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim.
Zerrin hanım merhabalar. Yaşadığınız sıkıntı temanın ayarlarıyla ilgili mi?
Hem ayarları ile ilgili hemde ben çok anlayamadım sanırım. Resim ya da yazıyı değiştirdiğinde güncelleyemiyorum. Orijinal temanın tüm bölümlerini türkçeleştiremiyorum
Themeforest üzerinde satılan temaların neredeyse hepsi Türkçeleştirmeye izin verir. Bunun için yapmanız gereken şey; tema dizininde yer alan “languages” adlı klasörün (ya da buna benzer bir klasör) içindeki varsayılan dil dosyasını indirip Poedit adlı programla Türkçeleştirmek ve oluşan dosyaları tr_TR.po ve tr_TR.mo şeklinde adlandırıp aynı dizine yüklemektir. Bu başlangıç seviyesindeyseniz size karmaşık gelebilir ancak temanızın dokümantasyonu takip ederseniz kolaylıkla halledebilirsiniz. Yine tema ayarlarını nasıl yöneteceğinizi temanızın dokümantasyonu yardımı ile öğrenebilirsiniz.
online dersane kurmayı düşünüyorum bunun için wordpress’den yararlanabilirmiyim yoksa siteyi yaptırmak için birini bulmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim.
Hanife hanım merhabalar, wordpress ile bahsettiğiniz bir siteyi kurabilirsiniz. Online eğitim siteleri kurmak için geliştirilmiş wordpress temaları oldukça popüler. Şurada bu işin üretilmiş birçok tema bulabilirsiniz: https://themeforest.net/category/wordpress?term=learning+management+system&ref=omerfarukyalcin
WordPress kaynak dosyalarını indirip onlar üzerinde kendimiz oynamalar yaparak wordpress’ten bağımsız olarak kullanabilir miyiz? Mesela bir aylık wordpress üyeliği alıp istediğim siteyi yapıp, farklı bir hosting firmasından aldığım domaini bu siteye bağlasam ve wordpressten bağımsız bir hale gelsem? Bu işlemi yapabilir miyim?
Selamlar, bunu yapmanıza gerek yok. Zaten WordPress.org üzerinden WordPress’in açık kaynak kodlu kodlarını indirip dilediğiniz hosting paketine yükleyip kurulumunu yaparak dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Açık kaynak kodlu olması dilediğiniz düzenlemeyi yapmanıza izin veriyor zaten. Ancak farklı bir yazılım üretip satışını yapamazsınız. Eğer wordpress.com üzerinden bir site açıp onu WordPress’in hosting paketinden koparmak istiyorsanız bunun için de yine WordPress.org üzerinden WordPressi indirip kendi hosting sağlayıcınız üzerinde kurup taşımanız gerekiyor. Yani WordPress’in ücretli servislerini hosting paketi gibi kullanamazsınız. Ayrıca WordPress.com üzerinden aldığınız paketler size kod düzenleme gibi özellikleri sunmaz. Yani boşu boşuna WordPress.com üzerinden site açıp paket almayın. Ona vereceğiniz parayla çok daha özgür bir şekilde sitenizi kendi hostiniginiz üzerinde kullanın. WordPress.com’un kısıtlamaları yazıma göz atarsanız demek istediğim daha anlamlı gelecektir size. Ayrıca Blog Nasıl Açılır? başlıklı yazımda da tamamen özelleştirilebilir, tema kodlarına müdahale edilebilir, dilediğiniz şekle sokulabilir bir WordPress’le nasıl site kuracağınızı anlattım. Oradaki adımları tek tek uygulayarak istediğiniz şeyi elde edebilirsiniz.
WordPress http dosyasıı indirp kendimiz tekrardan düzenleyebilir miyiz
Merhabalar Macit, sorunuzu tam olarak anlayamadım. Biraz daha detaylandırabilir misiniz?
Eline Sağlık Hocam.
Teşekkürler Yusuf 🙂
Eline sağlık
Teşekkürler Erkan!